1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Maroilles

Europejskie specjalności: Maroilles

Pochodzenie

Francja, wioska Maroilles 962 rok. Obecnie: Thiérache, północne regiony kraju – regiony Pikardia i Nord-Pas-de--Calais (obecnie region Hauts-de-France).

Rodzaj surowca

Mleko krowie pełnotłuste, pasteryzowane.

Typ sera

Dojrzewający, miękki, z mytą skórką.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1976 r., PDO 1996 r.

Miąższ

Kremowożółty, miękki, wilgotny, z małymi dziurkami, o prawie słodkim smaku. Pokryty czerwonopomarańczową obmywaną piwem, lekko paskowaną, skórką. Ostry zapach. Słodki, orzechowy, ostry intensywny smak, owocowy aromat z nutą wędzenia w smaku.

Dojrzewanie

1-4 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Polecany jako przekąska oraz do przygotowania wytrawnych tart serowych. Rekomendowane wina białe i czerwone owocowe lub piwa.

Ciekawostki

Ser produkowany pierwotnie przez mnichów.

Przysmak królów: Filipa II, Ludwika IX, Karola VI i Franciszka I.

Francja

Zdjęcia

Dostawcy