Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Hermelin

Europejskie Specjalności: Czechy

Hermelin

Pochodzenie

Czechy, początek XX wieku. Jego pierwotna nazwa „Camembert Pribyslavsky” została zmieniona na Hermelin. Czeski król serów nazwą tą posługuje sięod 9 lutego 1946 r.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Miąższ

Jednolity i elastyczny, z białą szlachetną pleśnią na powierzchni. Smak delikatny i kremowy. Dzięki marynacie z oleju i mieszanki przypraw korzennych z dodatkiem chilli, papryczek jalapeno oraz oliwek łagodność sera zostaje przełamana aromatycznym i wyrazistym, pikantnym smakiem.

Dojrzewanie

12-16 dni.

Przeznaczenie kulinarne

Serwowany na zimno jest doskonałą przekąską do piwa, ale także szlachetnych wytrawnych win. Świetnie smakuje na ciepło, zarówno smażony w panierce jak i grillowany, w połączeniu ze słodkimi sosami, takimi jak sos figowy lub żurawinowy.

Ciekawostki

Jeden z pierwszych czeskich serów miękkich ze szlachetną białą pleśnią. Ze względu na
zastrzeżenie nazwy „camembert” dla serów francuskich, Czesi wprowadzili dla niego nazwę Hermelin, oddającą delikatność i szlachetność białej skórki sera porównywalną z delikatnością płaszcza z gronostajów.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25