1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Halloumi

Europejskie specjalności: Halloumi

Pochodzenie

Cypr. Jego korzenie sięgają prawdopodobnie starożytnego Egiptu, a receptura została przyniesiona przez wędrowców. Wytwarzany na Cyprze stał się produktem narodowym.

Rodzaj surowca

Mleko owcze, kozie, krowie.

Typ sera

Solankowy półtwardy.

Oznaczenie

PDO 2018 r.

Miąższ

Biały, miękki, elastyczny, błyszczący, lekko gumowaty. Konsystencją nieco przypomina włoską Mozzarellę (z tą różnicą, że jest delikatnie słony) oraz Fetę.

Przeznaczenie kulinarne

Wyśmienity do kanapek, ale również do zapiekania i na grilla, co wydobywa z niego prawdziwy smak. Nie topi się, przybiera ładny brązowy kolor, a przy tym nie łamie się. Podstawa wielu przekąsek, sałatek z melonem. Popularny w kuchniach greckiej, tureckiej i arabskiej. Często podawany z zimnym piwem.
Substytut: Asadero.

Ciekawostki

Spożywany w potrawach, rzadko wprost.