Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Comté

Europejskie Specjalności: Francja

Comté

Pochodzenie

Francja, XII wiek (czasy Karola Wielkiego), departament Jura, region Burgundia-Franche-Comté we wschodniej Francji. Uważa się, że najlepszy pochodzi z okolic Haut-Doubs i Haut-Jura. Ser twardy zbliżony do Gruyera (zwany Gruyer de Comté).

Rodzaj surowca

Mleko krowie niepasteryzowane, od krów rasy Montbeliarde i simentalskich, z wypasu na zewnątrz.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1958 r.

 

Miąższ

Bladożółty, o słonym, orzechowym, aromatycznym smaku z niewielką liczbą małych oczek pokryty beżowoszarobrązową skórką. Silny aromat. Smak wyraźnie słodki, mleczno-kremowy z owocową nutą; w wersji zimowej z nutą orzechową.

Dojrzewanie

4-8, a nawet 18 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Znany jako niezbędny składnik fondue, polecany do różnych zapiekanek, sufletów serowych, sałatek i sosów na bazie sera. Podawany do aperitifów jako przekąska. Rekomendowany do win ze szczepu Chardonnay kalifornijskich; z doliny Rodanu oraz Cotes du Jura.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25