Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Chaource

Europejskie Specjalności: Francja

Chaource

Pochodzenie

Francja, XIV wiek. Miejscowość Chaource, departamenty Aube i Yonne, region Grand-Est.

Rodzaj surowca

Mleko krowie, pasteryzacja w zależności od odmiany.

Typ sera

Miękki dojrzewający, z porostem pleśni Penicillium candidum.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1977 r.

 

Miąższ

Biały, miękki, kremowy, otoczony białą pleśnią. Półpłynny. Wyrazisty, lekko słony, z lekko
owocowym i grzybowym posmakiem.

Dojrzewanie

2-4 tygodnie.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonała przystawka, ser na przekąski oraz deski serowe. Pasuje do szampana oraz czerwonych win Côte de Beaune.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25