Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Bûchette

Europejskie Specjalności: Francja

Bûchette

Pochodzenie

Francja, Dolina Loary. Dziś wytwarzany głównie w regionie Poitou-Charentes (obecnie Nowa Akwitania).

Rodzaj surowca

Mleko kozie pasteryzowane i niepasteryzowane.

Typ sera

Miękki, świeży, wytwarzany od marca do października.

Miąższ

Ser w kształcie rolady o średnicy 5-6 cm i długości 12-20 cm. Skórka niebieskobiała. Ziarnisty, kremowy, koloru kości słoniowej. Smak słodki. Dłużej dojrzewający ser nabiera aromatu orzechowego.

Dojrzewanie

7 dni.

Przeznaczenie kulinarne

Ser stołowy, nadaje się do grillowania z oliwą z oliwek oraz do sałatek. Pasuje do świeżego
pieczywa i tartinek. Zwykle porcjowany jest w plastry. Pasuje do win z francuskiego regionu
Tarn.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25