1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Bleu des Causses

Europejskie specjalności: Bleu des Causses

Pochodzenie

Francja, miasto Gorges du Tarn, kraina Langwedocja, region Midi Pyrenees (Oksytania).

Rodzaj surowca

Mieszanka mleka owczego z krowim lub kozim.

Typ sera

Dojrzewający, półmiękki, z przerostem niebieskiej pleśni.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1953 r. PDO 1996 r.

Miąższ

Miąższ letni jest wilgotny, jasnokremowy, a zimowy śnieżnobiały poprzetykany niebieską
pleśnią. Smak delikatny, aromatyczny, świeży i wyrazisty, lekko słonawy z nutą orzechową.
Uważany za łagodniejszą wersję Roqueforta. Średnia waga 2,5 kg.

Dojrzewanie

Dojrzewanie 3-6 miesięcy. Przez około trzy tygodnie dojrzewa na dębowych deskach wewnątrz naturalnych jaskiń lub piwnic. Na tym etapie ser jest gorzki i kruchy. Będzie potrzebować od dwóch do trzech miesięcy powolnego dojrzewania, aby uzyskać pożądaną kremowość i wyraźny aromat.

Przeznaczenie kulinarne

Rekomendowany do deski serowej, podkreśla smak wielu potraw, sosów i sałatek. Dobrze
smakuje z winami słodkimi białymi i deserowymi.

Ciekawostki

Zanim zyskał status AOC nosił nazwę Bleu de l’Aveyron.
Jego smak jest wynikiem wypasu krów na wrzosowiskach w surowym i zróżnicowanym
klimacie.