Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Tiroler Graukäse

Europejskie Specjalności: Austria

Tiroler Graukäse

Pochodzenie

Austria, Tyrol północny i wschodni.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Swieży dwutygodniowy. Wytwarzany cały rok. Kształt cylindryczny.

Oznaczenie

PDO 1996 r.

 

Miąższ

Skórka jadalna, jasna. Mocno aromatyczny, ostry w smaku.

Przeznaczenie kulinarne

Klasyczny ser tyrolski spożywany z masłem na wiejskim chlebie lub marynowany z octem,
oliwą i świeżą cebulą. Jest również stosowany do pierogów z serem. Podawany z piwem lub
szklanką mleka.

Ciekawostki

Graukäse był niegdyś posiłkiem dla ubogich, ponieważ wytwarzany był z mleka, z którego
zebrano śmietanę.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25