Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Moosbacher

Europejskie Specjalności: Austria

Moosbacher

Pochodzenie

Austria, Voitsberg, region Styria, środkowo-południowa część kraju. Klasyczny austriacki ser dojrzewający.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy.

Miąższ

Charakterystyczna skórka symbolizuje zarówno tradycję rzemieślniczą jak i austriackie pochodzenie. Miąższ ma soczystą konsystencję; z okrągłymi, dużymi dziurami. Łagodny, pełny smak, lekko pikantny, ze słodkim posmakiem.

Dojrzewanie

1,5-2 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Składnik deski serowej, do przekąsek tj. koreczki, dodatek do sałatek, zup serowych, sosów
i do zapiekania. Pasuje na świeży chleb, do fondue, do białych winogron i brzoskwiń.
Dobrze smakuje z białym winem o dojrzałej kwasowości (Neuburger, Sauvignon Blanc).

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25