1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Blue Stilton

Europejskie specjalności: Blue Stilton

Pochodzenie

Anglia, przełom XVII i XVIII wieku. Wytworzony po raz pierwszy we wsi Wymondham w hrabstwie Huntingdonshire. Obecnie wytwarzany w hrabstwach Derbyshire, Leicestershire, Nottinghamshire przez 6 mleczarni. Najbardziej znany angielski ser pleśniowy.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Półmiękki, z przyrostem niebieskiej pleśni.

Oznaczenie

Pierwsza certyfikacja dla ochrony przed imitacjami w 1962 r., PDO w 1996 r.

Miąższ

Blue Stilton ma biały kolor miąższu, lekko kruchą konsystencję oraz lekko ostry smak z mlecznym tłem. Mature Blue Stilton ma „białawy odcień” do żółtawego, miękką, kremową konsystencję i łagodny, pełny smak. Vintage Blue Stilton ma barwę białawą do żółtawej i bardziej suchą teksturę. Vintage Blue Stilton ma też bardziej złożony smak z kremowym tłem oraz wyczuwalny aromat ziół i gruszek. Miąższ przecinają wiązki pleśni Penicillium roqueforti; miąższ pokrywa chropowata, pomarszczona skórka.

Dojrzewanie

Blue Stilton 6-12 tyg. Mature Blue Stilton 10-15 tyg. Vintage Blue Stilton ponad 15 tyg.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, stosowany jako składnik antipasti, sałatek, dipów, zup. Rekomendowane do wina: Porto, win deserowych Sauterne, Gewürztraminer, Muscat, słodkich, sherry oraz czerwonych mocnych win, tj. Shiraz.

Ciekawostki

Stilton został opisany w 1726 roku przez Daniela Defoe podczas podróży po Anglii jako ser mający swoją reputację. W 1730 roku po raz pierwszy został „wprowadzony na rynek” we wsi Stilton leżącej na szlaku z Londynu do północnej Anglii. Dzięki temu odniósł spektakularny sukces. Warto wiedzieć, że nie można w Stilton dziś produkować sera o tej nazwie, gdyż leży poza obszarem oryginalnego pochodzenia. Można go jednak zjeść w tej samej gospodzie co prawie 300 lat temu.