1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Allgäuer Emmentaler

Europejskie specjalności: Allgäuer Emmentaler

Pochodzenie

Niemcy, Allgäu (Szwabia, Bawaria). Może być wytwarzany wyłącznie na tym obszarze i z mleka z okolic miast: Kaufbeuren, Kempten i Memmingen oraz wiejskich okolic Oberallgäu, Ostallgäu, Unterallgäu, Ravensburg i Bodenseekreis. Ser został wynaleziony przez szwajcarskiego emigranta Josefa Aurela Stadlera, który przybył do Weiler w Bawarii w 1821 r. Jego technika przyjęła się lokalnie i wyewoluowała.

Rodzaj surowca

Mleko krowie niepasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy.

Oznaczenie

PDO 1997 r.

Miąższ

Łagodny, orzechowy aromat, naturalna skórka. Łagodniejszy w smaku od swojego szwajcarskiego odpowiednika. Charakteryzuje się dużymi oczkami (od 1 cm do 3 cm) równomiernie rozłożonymi. Skórka twarda; słomkowa, do ciemnosłomkowej.

Dojrzewanie

Minimum 3 miesiące, do 6 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Pasuje do kanapek, do deski serowej, do plastrowania oraz topienia.

Ciekawostki

Jeden krąg może ważyć 68 kg lub 79 kg. Zdarzają się też kręgi o wadze 130 kg.