Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Allgäuer Bergkäse

Europejskie Specjalności: Niemcy

Allgäuer Bergkäse

Pochodzenie

Niemcy, pogórze alpejskie, południowa Szwabia.

Rodzaj surowca

Mleko krowie niepasteryzowane, od krów karmionych wyłącznie trawą w lecie i sianem zimą.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, twardy.

Oznaczenie

Unijne PDO 1997 r.

 

Miąższ

Lekko elastyczny, jasnożółty, losowo rozmieszczone oczka wielkości grochu. Skórka ciemnożółta do brązowej. W smaku zbliżony do Ementalera, bez posmaku orzechów. W zależności od wieku sera jego aromat ewoluuje od łagodnego i aromatycznego do mocnego.

Dojrzewanie

Minimum 4 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Stosowany do kanapek, zup, sosów i zapiekanek. Allgäuer Bergkäse sprawdza się zarówno w zimnych, jak i gorących daniach. Świetnie smakuje w kanapkach i sałatkach. Bardzo dobrze się topi, dzięki czemu można go stosować w pieczeniu, w zapiekankach, zupach i sosach.

Ciekawostki

Allgäu czyli alpejski region południowych Niemiec jest największym producentem serów
w tym kraju.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25