1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Maasdam

Europejskie specjalności: Maasdam

Pochodzenie

Holandia, 1984 r. Nazywany holenderskim Emmentalerem lub „holenderskim Swiss”. Inne nazwy: Leerdammer i Maasdammer.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, typu szwajcarskiego/typu Emmentaler.

Oznaczenie

Brak certyfikacji UE.

Miąższ

Jasnożółty, miękki, wilgotny, bardziej delikatny i sprężysty o dużych, wyraźnych oczkach wielkości czereśni, pokryty gładką naturalną błyszczącą skórką. Może być pokrywany woskiem. Smak kremowy, subtelny, słodki, z maślanym zapachem i owocowym tłem.
Słodszy od Emmentalera.

Dojrzewanie

4-12 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

Bardziej jako ser na deskę serów niż na kanapki. Stosowany również do sałatek, doskonale smakuje grillowany oraz do topienia. Najlepszy do wina czerwonego o średnim okresie dojrzałości. Polecany do Chardonnay.

Ciekawostki

Dostępny pod wieloma nazwami, w tym: Leerdammer i Westberg.