Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Maasdam

Europejskie Specjalności: Holandia

Maasdam

Pochodzenie

Holandia, 1984 r. Nazywany holenderskim Emmentalerem lub „holenderskim Swiss”. Inne nazwy: Leerdammer i Maasdammer.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, typu szwajcarskiego/typu Emmentaler.

Oznaczenie

Brak certyfikacji UE.

Miąższ

Jasnożółty, miękki, wilgotny, bardziej delikatny i sprężysty o dużych, wyraźnych oczkach
wielkości czereśni, pokryty gładką naturalną błyszczącą skórką. Może być pokrywany woskiem. Smak kremowy, subtelny, słodki, z maślanym zapachem i owocowym tłem.
Słodszy od Emmentalera.

Dojrzewanie

4-12 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

Bardziej jako ser na deskę serów niż na kanapki. Stosowany również do sałatek, doskonale
smakuje grillowany oraz do topienia. Najlepszy do wina czerwonego o średnim okresie dojrzałości. Polecany do Chardonnay.

Ciekawostki

Dostępny pod wieloma nazwami, w tym: Leerdammer i Westberg.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25