Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Morbier

Europejskie Specjalności: Francja

Morbier

Pochodzenie

Francja, XVIII wiek, miasto Morbier, departament Jura, region Burgundia-Franche-Comté.

Rodzaj surowca

Z mleka krowiego surowego, od krów rasy Montbeliarde i simentalskich.

Typ sera

Podpuszczkowy półmiękki.

 

Miąższ

Elastyczny i sprężysty, po przekrojeniu widać poziomą warstwę popiołu i soli, którymi posypano świeży ranny skrzep (tradycyjnie ser składa się z warstwy mleka z rannego udoju, posypania popiołem i solą oraz warstwy z wieczornego udoju); pokryty żółtobrązową, grubą, wilgotną skórką. Małe dziury w przekroju. Silny aromat.
Bogaty, kremowy, lekko gorzki posmak; drożdżowy aromat i słodkie, kwiatowe nuty.

Dojrzewanie

Minimum 45 dni, tradycyjnie 3 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Zapiekanki, suflety, sosy oraz do opiekania.

Rekomendowane są wina lekkie, czerwone lub wytrawne białe.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25