Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Durrus

Europejskie Specjalności: Irlandia

Durrus

Pochodzenie

Irlandia, okolice wioski Durrus dolina Coomkeen, hrabstwo Cork 1979r. Ser został stworzony przez Jeffa Gilla.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane od krów rasy fryzyjskiej.

Typ sera

Ser półmiękki z mytą skórką.

Miąższ

Durrus to ser o słomkowym wnętrzu z niewielką ilością małych dziurek. Charakterystyczna różowa skórka. W toku dojrzewania smnak ewoluuje do łagodnego, delikatnego i trawiastego do bogatego, silnego i ziemistego. Trawiasty, kremowy aromat. Miękka i elastyczna konsystencja.

Dojrzewanie

Od 10 dni (wersja Durrus Og) do 10 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

Durrus powinien być serowowany w towarzystwie owowców, na tostach oraz jako składnik fondue. Pasuje do Pinot Gris, Malbec, piwa Lager. W wersji Durrus Og jest idealny na desce serów, doskonale smakuje również w kuchni i stanowi doskonałą alternatywę na sery Reblochon w potrawach takich jak tartiflette, w daniach z makaronu i wielu innych.

Ciekawostki

Durrus Farmhouse Cheese jako ser rzemiślniczy jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień na całym świecie: Złoty Medal na Irish Food Awards 2017; Złoty Medal na British Cheese Awards 2017; dwie Złote Gwiazdy na Great Taste Awards 2016; Brązowy Medal na British Cheese Awards 2016; Złoty Medal na British Cheese Awards 2013.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25