Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Anthotyro

Europejskie Specjalności: Grecja

Anthotyro

Pochodzenie

Grecja: Macedonia, Tesalia, Peloponez, Kreta, wyspy na Morzu Egejskim. znany od wieków. Obok Fety symbol greckiego serowarstwa.

Rodzaj surowca

Niepasteryzowane mleko kóz i owiec (niekiedy miks) z niewielkim dodtakiem serwatki.

Typ sera

Anthotyro świeży: półmiękki, suchy, biały. Słodki, kremowy, łagodny w smaku. ser o niskim poziomie tłuszczu i soli. anthotyro suchy: twardy i biały o słonym smaku. Ma bardzo mocny aromat.

Odmiana

Nazwa oznacz kwiat serowy.

Podobnym serem do Anthotyro Xero jest Mizithra, ser, który dojrzewa od 6 do 9 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Wersja świeża: popularny ser na śniadanie z miodem i owocami (figami, gruszkami, jabłkami), do omletów; składnik pikantnych potraw z udziałem oliwek, pomidorow i ziół; nadzienie wielu lokalnych ciast. Po otwarciu szynko traci właściowości organoleptyczne. Nadaje się jako przystawka lub deser.

Wersja sucha: świetnie wzmacnia smak sałatek, makaronów i spaghetti w formie tartej lub rozdrobnionej. Podobna jest do białego sera Mizithra o słonym, nieco orzechowym smaku. Ser ten pasuje do czerwoanego wina.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25