1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Tiroler Bergkäse

Europejskie specjalności: Tiroler Bergkäse

Pochodzenie

Austria, Tyrol północny i wschodni.

Rodzaj surowca

Mleko krowie surowe, od krów karmionych trawą i sianem.

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy, twardy. Wytwarzany w miesiącach letnich.

Oznaczenie

PDO 1997 r.

Miąższ

Skórka sucha, słomkowa do brązowej. Miąższ półtwardy, o kolorze kości słoniowej. Dziury,
na ogół rzadkie, są średniej wielkości, równomiernie rozmieszczone. Smak ostry, pikantny.

Dojrzewanie

6 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Do razowego pieczywa, pasuje do jabłek, gruszek i orzechów. Dobry składnik fondue. Podawany z bogatymi białymi winami tj. Chardonnay, Pinot Blanc lub dojrzały Rotgipfler oraz łagodnymi, owocowymi, czerwonymi winami Zweigelt. Temperatura podawania 20°C.

Austria

Zdjęcia

Dostawcy