Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Tiroler Bergkäse

Europejskie Specjalności: Austria

Tiroler Bergkäse

Pochodzenie

Austria, Tyrol północny i wschodni.

Rodzaj surowca

Mleko krowie surowe, od krów karmionych trawą i sianem.

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy, twardy. Wytwarzany w miesiącach letnich.

Oznaczenie

PDO 1997 r.

 

Miąższ

Skórka sucha, słomkowa do brązowej. Miąższ półtwardy, o kolorze kości słoniowej. Dziury,
na ogół rzadkie, są średniej wielkości, równomiernie rozmieszczone. Smak ostry, pikantny.

Dojrzewanie

6 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Do razowego pieczywa, pasuje do jabłek, gruszek i orzechów. Dobry składnik fondue. Podawany z bogatymi białymi winami tj. Chardonnay, Pinot Blanc lub dojrzały Rotgipfler oraz łagodnymi, owocowymi, czerwonymi winami Zweigelt. Temperatura podawania 20°C.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25