Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Taleggio

Europejskie Specjalności: Włochy

Taleggio

Pochodzenie

Włochy; I wiek p.n.e., dolina Taleggio. Wytwarzany w północnych prowincjach: Bergamo, Como, Brescia, Cremona, Mediolan, Novara, Pavia, Treviso. Dojrzewający pierwotnie w jaskiniach Valsassina.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pełne.

Typ sera

Dojrzewający, miękki, o mytej skórce (przemywanej wodą morską).

Oznaczenie

Włoskie DOP 1988 r., unijne PDO w 1996 r.

 

Miąższ

Masa serowa biała, giętka, bywa lepka, o kremowej konsystencji. Skórka szorstka, cienka,
elastyczna o naturalnie różowym kolorze; zapach charakterystyczny i silny. Smak delikatny,
nuta kwaskowa i truflowa końcówka, słodki. Od delikatnego do ostrego wraz z dojrzewaniem.

Dojrzewanie

Przez 35-40 dni w temperaturze 4-6°C i wilgotności 85%, a następnie 15 dni w temp. 8-10°C i wilgotności jak wcześniej.

Przeznaczenie kulinarne

Dobrze się topi na brązowo. Podawany również na zakończenie posiłku. Dodawany do risotto, nadaje się idealnie do zapiekanek, gdyż podczas topienia nabiera lejącej się konsystencji. Polecany do degustacji w towarzystwie owoców tj. gruszki, do sałat lub zapieczony bez skórki z grzankami. Pasuje też do gorącej polenty. Dobrze współgra z winami Merlot, Pinot Nero i Riesling. Pasuje do win czerwonych.

Ciekawostki

Pierwsze wzmianki o serze Taleggio odnotowano u Cycerona. Ser ten jest także wymieniony w menu dań podawanych przy okazji koronacji papieża Klemensa VI w 1344 r. oraz na weselu Francesco Sforzy i Bianki Marii Visconti w 1441 r. Substytutem w kuchni jest ser Fontina. Znany również pod nazwą Stracchino (z włoskiego stracche – zmęczone), nawiązującej do stanu miejscowych stad krów wracających do doliny po sezonie wypasu na górskich pastwiskach.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25