1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Mozzarella di Bufala Campana

Europejskie specjalności: Mozzarella di Bufala Campana

Pochodzenie

Włochy, siedem prowincji w środkowo-południowej części kraju (Caserta, Salerno, część Benevento, Neapol, Frosinone, Latina i Rzym). Słynny ser biały popularny od XVIII wieku.

Rodzaj surowca

Mleko bawole pełne.

Typ sera

Świeży niedojrzewający, miękki, w zalewie. Kształt podłużny, okrągły.

Odmiana

Mozzarella di Bufala, Mozzarella Bocconcini (małe kulki).

Wersja wędzona nazywa się Mozzarella affumicata.

Oznaczenie

Włoskie DOP 1993 dla Mozzarella di Bufala Campana. Unijne PDO 1996 r.

Miąższ

Śnieżnobiały, miękki, giętki, wilgotny, ser o strukturze wyciągniętych nitek, formowany w kule lub walce, dający się pokroić w plastry. Smak łagodny, śmietankowy, lekko kwaśny.

Przeznaczenie kulinarne

Niezastąpiona do pizzy, lasagne, grzanek calzone oraz słynnej sałatki Caprese z pomidorami i bazylią oraz kulek ze świeżego sera z oliwkami. Dodatek do letnich przekąsek, doskonała do potraw z innych warzyw. Dobra do nadziewania i zapiekania. Mozzarella wyśmienicie pasuje w zestawieniu z melonami, szpinakiem oraz wykorzystywana jest do przyrządzania Arancini, czyli sycylijskich kulek z risotto i serem mozzarella.

Można ją podawać w zestawie z szynką parmeńską, pomidorami, ostrymi przyprawami, rukolą oraz z szynką prosciutto i opiekaną w piecu, w daniu zwanym Mozzarella al Forno.

Ciekawostki

Obecnie 95 podmiotów wytwarza oryginalny ser z mleka bawolego.