1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Mascarpone

Europejskie specjalności: Mascarpone

Pochodzenie

Włochy, region Lombardia. Wytwarzany w Lodi, Abbiategrasso, Como i Lecco. Znana jest także odmiana Mascarpone Torta Rich.

Rodzaj surowca

Mleko krowie lub bawole.

Typ sera

Świeży, niesolony.

Miąższ

Kolor bladokremowy i lśniący. Ma miękką konsystencję delikatnego masła w kolorze kości
słoniowej. Smak delikatny, słodkawo-śmietankowo-maślane nuty. Świeży aromat.

Przeznaczenie kulinarne

Szerokie zastosowanie jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, deserów i potraw z warzyw, owoców, W regionie Friulli mieszany jest z anchovis, musztardą i przyprawami. Jest podstawą znanego deseru – tiramisu. Może być aromatyzowany likierem, czasem sprzedawany z dodatkiem kandyzowanych owoców. Pasuje do wina Pinot Grigio.

Ciekawostki

Ser o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu: powyżej 70%.