Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Mascarpone

Europejskie Specjalności: Włochy

Mascarpone

Pochodzenie

Włochy, region Lombardia. Wytwarzany w Lodi, Abbiategrasso, Como i Lecco. Znana jest także odmiana Mascarpone Torta Rich.

Rodzaj surowca

Mleko krowie lub bawole.

Typ sera

Świeży, niesolony.

Miąższ

Kolor bladokremowy i lśniący. Ma miękką konsystencję delikatnego masła w kolorze kości
słoniowej. Smak delikatny, słodkawo-śmietankowo-maślane nuty. Świeży aromat.

Przeznaczenie kulinarne

Szerokie zastosowanie jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, deserów i potraw z warzyw, owoców, W regionie Friulli mieszany jest z anchovis, musztardą i przyprawami. Jest podstawą znanego deseru – tiramisu. Może być aromatyzowany likierem, czasem sprzedawany z dodatkiem kandyzowanych owoców. Pasuje do wina Pinot Grigio.

Ciekawostki

Ser o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu: powyżej 70%.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25