Branża Mleczarska 100 Firm

Raporty (wszystkich: 959, strona 3 z 32)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery twarogowe: Dobroczynne bakterie w ciągu produkcyjnym
Dodano: 2021-01-08

Współczesna oferta serów twarogowych obejmuje liczny i zróżnicowany asortyment. Cechą wspólną wszystkich serów twarogowych jest otrzymywanie ich na skutek odpowiedniej obróbki białek mleka wytrącanych metodą kwasową lub kwasowo-podpuszczkową, a następnie obróbkę otrzymanego skrzepu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki: Wsady owocowe: problematyka produkcji
Dodano: 2021-01-01

Owoce dodawane są do produktów spożywczych po ich termicznym przetworzeniu i utrwaleniu w postaci tzw. wsadów owocowych. Wsady te wytwarzane są bezpośrednio z owoców lub na bazie półproduktów owocowych o różnym stopniu rozdrobnienia, tj. pulpy, przeciery i kremogeny.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Kartonowe pudełko – historia nieznana
Dodano: 2021-01-01

Towarzyszy życiu codziennemu w domu, sklepie, na produkcji. Porządkuje przestrzeń magazynową i chroni produkt, na którym nam zależy. Zaskakująco proste w użytkowaniu, lekkie i wytrzymałe kartony są tak przydatne, że przyzwyczajeni do nich już nawet nie wyobrażamy sobie, że kiedyś ich nie było.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Informatyzacja: Rozwiązania informatyczne w przemyśle mleczarskim
Dodano: 2020-12-25

Przemysł spożywczy korzysta z wiedzy niesionej przez wiele różnych dziedzin nauki, od mikrobiologii przez chemię, procesy cieplne, techniki i technologie obróbki żywności, po zagadnienia związane z logistyką i automatyką.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Redukcja cukru: Redukcja zawartości cukru w produktach mleczarskich
Dodano: 2020-12-25

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2013 r. rozpoczęła proces aktualizacji wytycznych dotyczących spożycia cukrów przez dorosłych i dzieci. Poziom spożycia cukrów jest wiodącym tematem dotyczącym zdrowia publicznego na skalę światową.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Pakowanie cz. 3: Tajemnica plastikowej torebki
Dodano: 2020-12-18

Dostawcy rozwiązań do pakowania żywności nie ustają w dążeniach do ciągłego ulepszania swoich produktów. Konkurencja nie śpi, a coraz to nowe pomysły zyskują aprobatę i są wdrażane w produkcyjną codzienność.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Nadzór nad usługobiorcami: Podzlecamy produkcję
Dodano: 2020-12-18

W poprzednim numerze Forum Mleczarskie Biznes opisano wymagania związane z wynajmem pracowników. W niniejszym numerze zostaną przybliżone wymagania związane z podzlecaniem produkcji.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty bezlaktozowe: Bezlaktozowy trend
Dodano: 2020-12-11

Mleko uważane jest za podstawowy pokarm dla dzieci i niezbędne uzupełnienie diety dorosłych, ponieważ ma zbilansowany skład wartości odżywczych o optymalnej przyswajalności, co daje produkt o wysokiej wartości biologicznej.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Procesy membranowe: M&M – mleko i membrany
Dodano: 2020-12-11

Techniki separacji membranowej to techniki, które znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym, w tym w mleczarskim, w ochronie środowiska czy w technologiach oczyszczania ścieków. Trwające już od kilku dekad prace nad technikami filtracji membranowej wciąż przynoszą zadowalające efekty w zakresie rozdziału mieszanin ciekłych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wzbogacanie nabiału: Między czystą etykietą a wzbogacaniem nabiału
Dodano: 2020-12-04

Czysta etykieta („clean label”) jest zwrotem o zasięgu bardzo znaczącym, ale niejednoznacznym i prawnie nieusankcjonowanym. Najczęściej określenie to kojarzone jest z produktem o prostej liście składników, bez dodatków spożywczych o skomplikowanym i „chemicznym” brzmieniu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Zagrożenia mikrobiologiczne: Salmonella czai się obok
Dodano: 2020-12-04

Salmonella jest nazwą rodzajową bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, Gram-ujemnych, ruchliwych (z wyjątkiem S. gallinarum i S. pullorum), nieprzetrwalnikujących pałeczek. Jak wynika z raportów EFSA bakterie Salmonella są w czołówce rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie zdrowotne dla ludzi.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Twarożki łyżeczkowe: Twarożki łyżeczkowe z wiejskiego dworku
Dodano: 2020-11-27

Twarożki łyżeczkowe to naturalne, niskoprzetworzone produkty mleczarskie, o wysokiej wartości odżywczej. Serki te są zaliczane do serów twarogowych niedojrzewających. W Polsce noszą one nazwę serków lub twarożków wiejskich, serków ziarnistych lub grani.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Jogurty pitne: Wygoda kontra klasyka
Dodano: 2020-11-27

Jogurty do picia stały się jedną z najbardziej popularnych wśród konsumentów kategorii mleczarskich w Polsce. Jogurty w butelkach są wygodne i funkcjonalne w użytkowaniu oraz bezpieczne w transporcie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Produkcja serów topionych: Problematyka produkcji serów topionych
Dodano: 2020-11-20

Już na początku XX w. podejmowano próby zwiększenia trwałości serów podpuszczkowych poprzez wykorzystanie obróbki termicznej do finalnego wyrobu. Wiele początkowych prób nie powiodło się, gdyż otrzymywane przetwory serowe ulegały wysychaniu w trakcie przechowywania.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Nowości w higienizacji: Mycie enzymatyczne = Skuteczność
Dodano: 2020-11-20

Jednym z elementów dbania o odpowiednią jakość i bezpieczeństwo jest właściwa higiena produkcji. Higiena produkcji to łączny efekt usytuowania i zaprojektowania zakładu (rozmieszczenie pomieszczeń i ciągów technologicznych), procesów higienizacyjnych oraz higieny personelu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
dr inż. Marlena Piekut
Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2020-11-13

Przekąski, czyli produkty żywnościowe spożywane pomiędzy tradycyjnymi posiłkami, są coraz bardziej rozpowszechnione w społeczeństwach i stanowią jeden z głównych elementów współczesnych zachowań żywieniowych. Spożycie przekąsek wzrastało w wielu krajach w ciągu ostatnich dekad.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Ewolucja kultury spożywania serów
Dodano: 2020-11-09

W wielu krajach sery stanowią część tradycyjnego dziedzictwa kulinarnego danego kraju, które jest podtrzymywane z pokolenia na pokolenie. Sery stają się wyrafinowanym symbolem wieloletnich pasji serowarskich, dopełnieniem kunsztu kulinarnego oraz motywem przewodnim ekskluzywnych sklepów i restauracji tematycznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: Krainy serem pachnące
Dodano: 2020-10-09

Produkcja serów sięga długiej historii w Europie. Już za czasów rzymskich cesarzy produkowano kilka odmian serów i sprzedawano je na terenie całego imperium oraz poza nim. Obecnie istnieje ponad 1000 odmian serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Gwiazdy wśród serów
Dodano: 2020-10-09

Serowarstwo to jedna z najciekawszych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Każdy liczący się producent serów ma w swoim portfolio sery o interesujących parametrach organoleptycznych, na widok których jego serce rośnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Napoje fermentowane: Zdrowie w kubku i butelce
Dodano: 2020-10-02

Napoje fermentowane to szeroka kategoria napojów mlecznych powstałych z surowca mlecznego poddanego fermentacji mlekowej. Do kategorii tej należą: jogurty, kefiry, maślanki oraz mleko zsiadłe.


Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko acidofilne: Mało znane, a zdrowe
Dodano: 2020-10-02

Produkty mleczne, a zwłaszcza fermentowane, są popularne w grupie konsumentów ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wśród mlecznych napojów fermentowanych znajduje się mleko acidofilne, produkt mało znany wśród konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Prozdrowotność: Prozdrowotność produktów mleczarskich
Dodano: 2020-09-25

Mleko i jego przetwory są naturalnymi źródłami składników odżywczych dla wszystkich ssaków. Zawierają cenne składniki, w tym wapń i białko. Niejednokrotnie badania dotyczące prozdrowotności mleka i jego przetworów są sprzeczne, różne badania wskazują, że są dobre lub złe dla ludzkiego organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Białko roślinne: Produkty roślinne
Dodano: 2020-09-25

Białka pochodzenia roślinnego stają się ważnym asortymentem dla producentów żywności oraz zyskują coraz szerszą akceptację konsumentów. Produkty na bazie białka roślinnego stają się atrakcyjniejsze organoleptycznie i odżywczo, co pozwala zaspokoić potrzeby i gusta coraz bardziej świadomych i wymagających konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Bio: Nowa filozofia życia
Dodano: 2020-09-21

Jeszcze klika lat temu osoby podejmujące się produkcji żywności organicznej uważano za nieszkodliwych szaleńców. Oddalenie od cywilizacji, stosowanie naturalnych nawozów, zachwalanie niedoskonałych w kształcie i wyglądzie owoców i warzyw, dbałość o dobrostan zwierząt.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Superopakowanie na miarę
Dodano: 2020-08-21

Nie od dziś wiadomo, że opakowanie produktu jest niemalże tak samo ważne jak sam produkt. Oprócz docenianej przez wszystkich funkcji ochronnej opakowań, niosą one ze sobą bardzo atrakcyjną powierzchnię reklamową.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Fermentacja propionowa: Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej
Dodano: 2020-08-14

Bakterie z rodzaju Propionibacterium są Gram-dodatnimi, nieprzetrwalnikującymi, niewykazującymi zdolności do ruchu, beztlenowymi lub względnie beztlenowymi pałeczkami, które w obrazie mikroskopowym są widoczne najczęściej jako pojedyncze komórki, czasami w skupiskach lub krótkich łańcuszkach.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery twarogowe: Nowe technologie w produkcji serów twarogowych
Dodano: 2020-08-14

Sery twarogowe otrzymuje się metodą kwasową lub kwasowo-podpuszczkową. Kodeks Żywnościowy podaje następującą definicję sera: „jest to produkt dojrzewający lub niedojrzewający, miękki, półtwardy, twardy lub bardzo twardy, który może być powlekany i w którym stosunek białek serwatkowych do kazeiny nie przekracza poziomu takiego jak w mleku.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Twarogi: W diecie od wieków
Dodano: 2020-08-10

Sery twarogowe to produkty, które w diecie człowieka pojawiły się bardzo dawno temu i do dziś nie straciły na popularności. Tradycja, przyzwyczajenia żywieniowe i czynniki ekonomiczne to główne determinanty wpływające na spożycie serów twarogowych w Polsce.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Pakowanie cz. 2: Logistyka w przemyśle
Dodano: 2020-08-07

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie przemysłu mleczarskiego całkowicie pozbawionego opakowań szklanych, kartonowych, plastikowych i innych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Membrany: Procesy membranowe
Dodano: 2020-08-07

Początkowo testowane w laboratoriach, z biegiem lat były wdrażane na coraz szerzej zakrojoną skalę przemysłową. Techniki membranowe – bo o nich mowa – stały się popularnymi metodami rozdzielania mieszanin.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij