Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty ze świata (wszystkich: 53, strona 1 z 2)

Szukaj:

Zuzanna Karska, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Sery typu włoskiego: Wakacje na talerzu, dodano 2017-09-01

Jak wynika z Komunikatu z Badań nr 5/2016 „O wyjazdach zagranicznych i znajomości języków obcych” przygotowanym przez CBOS „w latach 1993–2015 zdecydowanie wzrosła (aż o 28 punktów procentowych) liczba osób, które przynajmniej raz w życiu wyjeżdżały za granicę”.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Sery świata: Asiago i Parmezan: sery z północnych Włoch, dodano 2017-08-25

Asiagio i Parmezan to dwa sery produkowane w północnych Włoszech w sąsiadujących ze sobą regionach. Oba sery są chronione statusem DOP. Oba tworzą od lat świetną klasykę włoskiego smaku.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Boże oszczędź brytyjskie mleko, dodano 2017-08-11

Do Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii zalicza się Anglię, Walię i Szkocję oraz Irlandię Północną. Wielka Brytania, była członkiem Wspólnot Europejskich od 1 stycznia 1973.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Gorgonzola: Włoska kwintesencja smaku, dodano 2017-07-09

Zamiłowanie Włochów do piękna, elegancji i smaku jest znane od wieków. Typowy Włoch to degustator i koneser, który umiejętnie wykorzystuje ulotny czas, by delektować się i cieszyć życiem.


Monika Roman, Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
Transport żywności: Specyfika międzynarodowego obrotu żywnością , dodano 2017-07-02

Handel żywnością odgrywa istotną rolę w wymianie handlowej na świecie, jego znaczenie w ostatnich latach wzrasta również w Polsce. Po wejściu Polski do UE udział eksportu i importu produktów rolno-spożywczych zwiększył się.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 3/2016 (25)
Rynki Międzynarodowe: Biznes mleczarski w Chinach, dodano 2016-12-19

Chiny są nie tylko największym na świecie producentem żywności, ale też jej największym konsumentem ilościowym. Ponieważ mieszka tam ponad 1,3 mld osób, czyni to Chiny najludniejszym państwem świata, z przeogromnym potencjałem absorpcyjnym żywności.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2016 (24)
Rynki międzynarodowe: Włoski smak, dodano 2016-07-08

Włochy uważane są za jednego z kluczowych graczy na rynku produktów mleczarskich na świecie. We Włoszech pracuje około 2000 podmiotów gospodarczych zajmujących się przetwórstwem mleka. Generują one obrót wartości 15 mld euro oraz zatrudniają 25 000 pracowników.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 1/2016 (74)
Jogurty typu greckiego: Greckie innowacje, dodano 2016-05-06

Jogurty greckie od kilku lat cieszą się coraz większą popularnością. Ich motorem napędowym jest przeświadczenie konsumentów, że są korzystniejsze dla zdrowia niż zwykłe jogurty.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 6/2015 (73)
Austria: Sery znad modrego Dunaju, dodano 2016-03-19

Austria to państwo położone w Europie, federacja dziewięciu krajów związkowych o powierzchni 83 871 km². Mleczarstwo Austrii jest uważane za najbardziej konkurencyjny sektor mleczarski w Unii Europejskiej.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 5/2015 (72)
Słowacja: Mliečne výrobky, czyli nabiał ze Słowacji , dodano 2016-02-04

Słowacja to niewielkie państwo śródlądowe w Europie Środkowej o powierzchni zaledwie 49 034,7 km². Oprócz Polski graniczy z Austrią, Czechami, Ukrainą oraz Węgrami. Powierzchnia kraju w 61% jest górzysta, z licznymi kotlinami śródgórskimi.


Robert Stawski, Forum Mleczarskie Biznes 3/2015 (22)
Kazachstan: Analiza rynku mleka i produktów mlecznych w Kazachstanie , dodano 2016-01-09

Produkcja mleka w Republice Kazachstanu w ostatnich latach wykazuje pozytywny trend wzrostowy. Doskonałym przykładem jest rok 2014, w którym Kazachstan wyprodukował 5020 tys. ton mleka, czyli o 216 tys. ton więcej niż w 2012 r


Robert Stawski, Forum Mleczarskie Biznes 2/2015 (21)
Rynki międzynarodowe: Ukraina – duży potencjał i jeszcze większe problemy, dodano 2015-08-28

W dążeniu do zysku ukraińscy producenci zorientowani są przede wszystkim na eksport, co pozbawia krajowych konsumentów wysokiej jakości produktów mleczarskich. Przetwórcy zaś z lękiem oczekują na rozpoczęcie nowego sezonu „wielkiego mleka”.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 3/2015 (70)
Wielka Brytania:  Produkt wyspiarzy, dodano 2015-08-21

Wielka Brytania, zwana Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, to unitarne państwo wyspiarskie. Stanowi szóstą gospodarkę świata według PKB nominalnego i ósmą gospodarkę świata według parytetu siły nabywczej.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2015 (21)
Rynki międzynarodowe: Rynek Maroka, dodano 2015-07-04

Od kilkunastu ostatnich lat mleczarstwo marokańskie przechodzi znaczne przeobrażenia. Zainteresowanie mlekiem wywodzi się głównie ze zwiększającego się dochodu Marokańczyków oraz dochodowości tego biznesu dla firm i państwa.


Robert Stawski, Forum Mleczarskie Biznes 1/2015 (20)
Rynek międzynarodowy: Białoruś -Przetwórstwo mleka i rynek produktów mlecznych Białorusi, dodano 2015-04-10

Na Białorusi istnieje wiele podstaw do znacznego wzrostu produkcji mleka: odpowiednia ziemia pod hodowlę bydła, wykwalifikowana siła robocza, stosunkowo wysoki potencjał genetyczny zwierząt, wiele dużych hodowli i zakładów przetwórczych.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 1/2015 (20)
Produkty kozie: Rynek produktów kozich na świecie, dodano 2015-03-30

Mleko i produkty kozie mają unikalną kompozycję wartości odżywczych. Przede wszystkim są postrzegane, jako wyroby o bardzo wysokiej jakości odżywczej białek oraz dużej zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 3/2014 (19)
Mleczarstwo na świecie: Rynki afrykańskie cz.1, dodano 2014-12-07

Tunezja to państwo arabskie o powierzchni 163,6 tys. km2 leżące w północnej Afryce nad Morzem Śródziemnym. Graniczy z Algierią i Libią. W latach 1881-1956 r. Tunezja znajdowała się pod protektoratem Francji.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Praktyka 1/2013 (08)
Sery duńskie: Duńskie specjały, dodano 2013-06-06

Królestwo Danii to niewielkie państwo w skład którego oprócz ­Danii (terytorium na kontynencie) wchodzą także: Grenlandia oraz Wyspy Owcze. Dania graniczy od południa z Niemcami, a przez cieśninę Sund ze Szwecją.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Praktyka 2/2012 (07)
Sery francuskie: Z kolebki sera, dodano 2013-02-01

Nie bez zbędnej kokieterii można powiedzieć, że kuchnia francuska jest uznawana za jedną z najlepszych i najbardziej wysublimowanych smakowo kuchni na świecie. Francja często nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej, chociaż jak się okazuje nie do końca jest to prawdą.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 4/2012 (53)
Handel międzynarodowy: Hiszpania: Gdzie robią zakupy Mistrzowie Euro(py) 2012?, dodano 2012-09-27

Królestwo Hiszpanii znane bardziej, jako po prostu Hiszpania najczęściej kojarzy nam się z błękitną wodą i żółtymi piaskami plaż, kontrowersyjną walką byków – corridą oraz piłką nożną w wykonaniu takich klubów jak FC Barcelona lub Real Madryt.


Janusz Górski, Forum Mleczarskie Biznes 2/2012 (14)
Rynek międzynarodowy: Norwegia: Tine da Ci wszystko, dodano 2012-08-30

Z Norwegią kojarzy się tylko jedna mleczarnia: Tine, która przechodzi od lat kurację odmładzającą, polegającą na koncentracji produkcji. Myliłby się jednak ten, który by posądził Tine o schlebianie księgowym zainteresowanym tylko w obniżaniu kosztów.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 3/2012 (52)
Rynek międzynarodowy: Rumunia: Rumuńskie meandry handlu, dodano 2012-08-09

Rumunia to państwo w południowo-wschodniej części Europy graniczące z Węgrami, Serbią, Bułgarią, Ukrainą oraz Mołdawią. Od grudnia 1955 roku Rumunia jest członkiem ONZ, od marca 2004 roku – NATO.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)
Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery, dodano 2012-07-26

Kuchnie obu krajów cechują się wszechobecną wielonarodowością sztuki kulinarnej powstałej pod wpływem sąsiadujących z oboma krajami państw. Sery w obu państwach są bardzo popularne i doceniane.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)
Sery z basenu Morza Śródziemnomorskiego: Południowe sery, dodano 2012-07-19

Polakom Morze Śródziemne kojarzy się przede wszystkim z sielskimi wakacjami. Szmaragdowe morze, lazur nieba i cudowne słońce. Najczęściej wymienianymi krajami są Włochy, Grecja lub Hiszpania.


Aleksandra Karpińska, Forum Mleczarskie Handel 2/2012 (51)
Jogurty typu śródziemnomorskiego: Modne południe, dodano 2012-07-19

Mleczarskie produkty śródziemnomorskie odniosły sukces na polskim rynku. Czy firmy będą w stanie zaspokoić rozbudzony apetyt klientów?


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 2/2012 (51)
Handel międzynarodowy: Bułgaria: Handel po bułgarsku, dodano 2012-06-15

Bułgaria od lat kojarzy się Polakom z tańszymi wakacjami, słońcem, złotym piaskiem, błękitnym morzem i przyjaznymi, uśmiechniętymi ludźmi. Z geograficznego punktu widzenia Bułgaria to państwo położone w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach.


Janusz Górski, Forum Mleczarskie Biznes 1/2012 (12)
Rynek międzynarodowy: Finlandia: Valio znaczy doskonały, dodano 2012-04-19

Finowie uważają swoje mleko za najczystsze w Europie, a prowadzona tam konsolidacja jest w finalnej fazie. Finlandia słynie z innowacji w przemyśle mleczarskim; od Benecolu poprzez produkty bezlaktozowe do produktów pozwalających zarządzać wagą.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 1/2012 (50)
Handel międzynarodowy: Belgia – kraj wybrednych klientów, dodano 2012-04-12

Belgia (lub inaczej Królestwo Belgii) to prawdziwy unikat na rynku europejskim. Trudno bowiem wyobrazić sobie sprawne funkcjonowanie państwa, w którym przez 535 dni nie ma rządu. Okazuje się jednak że można. Belgowie bowiem to bardzo wybredni ludzie – nie tylko politycznie, ale i kulinarnie.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)
ABC serów: Skarby Holandii, dodano 2012-03-30

Holandia to trzeci po USA i Francji eksporter żywności na świecie, mimo że w rolnictwie zatrudnionych jest zaledwie 3% społeczeństwa. Holandia zaliczana jest także do 5 największych producentów sera na świecie i zajmuje 3 pozycję wśród największych eksporterów tego produktu.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 6/2011 (49)
Handel międzynarodowy: Holandia – sieci stare jak świat, dodano 2012-02-10

Holandia to niewielki kraj w Europie, który mimo skromnej wielkości i zaledwie 16,6 mln ludności ostatni kryzys wydaje się przechodzić jak z ... tulipanowego płatka. Według danych firmy Euromonitor, rynek detaliczny w Holandii już w 2010 r. pokazywał pierwsze sygnały ożywienia gospodarczego.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25