Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 2)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Tłuszcze funkcjonalne: Margaryna – atrybut każdej pani domu
Dodano: 2018-07-13

Głównymi ideami przyświecającymi podjęciu prac nad stworzeniem altermatywnego dla masła tłuszczu było stworzenie uniwersalnego produktu, użytecznego zarówno w kulinariach, jak i korzystnego żywieniowo. Nowy produkt miał być tani, smaczny i łatwy w przechowywaniu.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Sery pleśniowe z przerostem pleśni: Kiedy pleśń dodaje szlachetności
Dodano: 2018-07-13

Sery pleśniowe to produkty uznawane za eleganckie, a nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole świadczy o wyrobieniu kulinarnym gospodarzy. W każdej grupie serów pleśniowych znajdziemy interesujące produkty, które swoim smakiem i aromatem cieszą miłośników serowarstwa.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Masło: Masło w rozkwicie
Dodano: 2018-07-07

Rynek tłuszczów przed wieloma latami podzielił się na rynek zwolenników masła i margaryny. Producenci obu kategorii prześcigają się w pomysłach jak wypromować swoje produkty i zyskać uwagę konsumentów.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Urszula Chojnacka
Kefiry i maślanki: Zdrowe orzeźwienie
Dodano: 2018-06-29

Chociaż do lata w pełni trochę jeszcze brakuje, już teraz warto przyjrzeć się rynkowi produktów, które co prawda zainteresowanie odbiorców notują przez cały rok, ale w letnie dni stają się prawdziwym „must have”.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące mleczne napoje fermentowane
Dodano: 2018-06-23

W obecnych czasach coraz mniej czasu poświęcamy na przygotowanie, a tym bardziej na delektowanie się, przygotowanym posiłkiem. Przyczyny, jak i konsekwencje, tego zachowania są stale poddawane społecznej dyskusji.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki owocowe: Owoce do napojów
Dodano: 2018-06-17

Wsady owocowe (zwane również komponentami owocowymi lub preparatami owocowymi) należą do najbardziej uniwersalnych dodatków smakowych wykorzystywanych w przemyśle mleczarskim. Mogą zawierać kawałki owoców o różnej wielkości, różnym kształcie lub strukturze.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Składniki niemile widziane
Dodano: 2018-06-17

Rozwój technik wymiany informacji spowodował wzrost łatwości pozyskania wiedzy oraz wzrost świadomości żywieniowej konsumentów. W związku z rosnącym zainteresowaniem poprawą jakości życia oraz zdrowia, konsumenci chętnie pozyskują i wymieniają się wiedzą na temat żywności.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Białko jest w modzie
Dodano: 2018-06-08

Sektor mleczarski jest jedną z najprężniej rozwijających się branż spożywczych na świecie. Aktualne trendy żywieniowe znacząco wpływają na preferencje konsumentów, co znajduje odzwierciedlenie w nowo tworzonych i prezentowanych na rynku produktach.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Salmonella: Skandal z zatruciem mleka dla niemowląt przez Salmonella Agona
Dodano: 2018-06-08

W pierwszych dniach grudnia 2017 r. WHO po raz pierwszy podało informację o ogniskach Salmonella Agona związanych z mieszankami dla niemowląt produkowanymi we Francji. Wówczas zidentyfikowano 27 potwierdzonych przypadków zakażeń Salmonella Agona wśród niemowląt w wieku poniżej sześciu miesięcy.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Nowe trendy: Nabiał a nowe mody
Dodano: 2018-06-01

We współczesnym świecie, co jakiś czas obserwujemy nowe trendy żywieniowe. Pojawiają się kolejni specjaliści, którzy proponują nowe rozwiązania dietetyczne mające być złotym sposobem na poprawę naszego zdrowia i dłuższe, szczęśliwsze życie.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Higiena pracowników
Dodano: 2018-06-01

Wymagania prawne oraz wymagania standardów i norm dotyczących systemów zarzadzania i systemów jakości i bezpieczeństwa żywności muszą w każdej mleczarni znaleźć „przełożenie” na jasne, zrozumiałe i kompletne zasady działania dla najwyższego kierownictwa, a także wszystkich zainteresowanych stron – w tym przede wszystkim pracowników.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31
dr inż. Katarzyna Godlewska
Transport/Higiena: Standardy dla transportu
Dodano: 2018-05-25

Nowoczesne łańcuchy dystrybucji oraz technologia produkcji, a także obecność Polski w Unii Europejskiej powodują, że konsument może być oddalony od producenta o setki, a nawet tysiące kilometrów.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Produkty ze statusem ChNP i ChOG: Powrót do korzeni
Dodano: 2018-05-20

Od kilku dekad w wielu, zwłaszcza wysokorozwiniętych państwach, wyraźnie widać wzmożone zainteresowanie żywnością produkowaną tradycyjnymi metodami. Wzrasta też zainteresowanie produktami regionalnymi o znanym i bliskim sercu konsumentom pochodzeniu.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
Joanna Górska
Opakowania aktywne i inteligentne: Marketing czy potrzeba?
Dodano: 2018-05-13

We współczesnym świecie marketing odgrywa podstawową rolę w promowaniu ogromnej masy produktowej, która każdego dnia ląduje na sklepowych półkach. Jednak z czasem to, co odkrywa przed nami klientami marketing, jako innowacyjne i odróżniające od konkurencji, przeradza się w zwykły standard.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Składniki zbożowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2018-05-06

Konsumenci baczną uwagę przykładają do składu produktów, ich wartości żywieniowej i zdrowotnej. A ponieważ produkty mleczarskie cieszą się nieustająco dużą popularnością, ocena konsumentów również ich dotyczy.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Urszula Chojnacka
Jogurty ze zbożami: Zdrowa przekąska, czyli jogurt w towarzystwie zbóż
Dodano: 2018-05-06

Od kilku lat w Europie przybiera na sile trend prozdrowotny, który ma znaczące przełożenie na branżę spożywczą. Towarzyszy mu poszukiwanie produktów jak najmniej przetworzonych oraz sprzyjających utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Pompy: Pompy w produkcji żywności cz. 2
Dodano: 2018-04-27

Na rynku dostępnych jest mnóstwo ofert handlowych dotyczących pomp. Firmy oferują doradztwo w zakresie doboru pomp do instalacji przemysłowych, kalkulatory umożliwiające przeprowadzanie odpowiednich przeliczeń inżynierskich, w celu jak najtrafniejszego zastosowania urządzeń.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Automatyka: Układy automatyki w zakładach mleczarskich
Dodano: 2018-04-22

Konkurowanie z najlepszymi na rynku przetwórcami mleka w kraju i za granicą niesie ze sobą konieczność ciągłego rozwoju, najczęściej rozumianego jako ulepszanie gotowych, istniejących już wyrobów w ofercie handlowej, a także poszerzanie tegoż asortymentu o nowe produkty, z zachowaniem wysokich standardów jakości.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Nadwrażliwość pokarmowa
Dodano: 2018-04-22

Problem związany z nadwrażliwością pokarmową jest opisywany od dziesięcioleci. Zwiększenie się liczby przypadków zapadalności na choroby alergiczne, jak i nietolerancję, przybiera takie rozmiary, że coraz częściej określane jest „epidemią”.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
GMO: Produkcja mleczarska bez GMO
Dodano: 2018-04-15

Żywność modyfikowana genetycznie jest tematem wielu dyskusji oraz powodem obaw społeczeństw. Dotyczą one wpływu żywności transgenicznej, zarówno na zdrowie człowieka, jak i środowisko. Z drugiej strony wykorzystanie inżynierii genetycznej w produkcji żywności niesie za sobą wiele korzyści i nowych możliwości.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Wysokotłuszczowe substancje w mleczarstwie
Dodano: 2018-04-06

Mleko krowie jest jednym z podstawowych produktów diety człowieka, a jego głównym składnikiem energetycznym jest tłuszcz, wyróżniający się doskonałą strawnością i przyswajalnością (na poziomie 97-99%) w porównaniu do innych tłuszczów żywnościowych.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: GFSI – opis standardów europejskich – cz. II standardy prywatne
Dodano: 2018-03-30

Rozwój marek własnych sieci handlowych przyczynił się do zwiększonego zapotrzebowania na uniwersalne narzędzia oceny producentów pozwalające zminimalizować ryzyka zlecania produkcji (po stronie właściciela marki własnej) oraz liczby audytów poszczególnych odbiorców.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Dobra praktyka w obrocie mlekiem i produktami mlecznymi
Dodano: 2018-03-23

Mleko i produkty mleczne są produktami nietrwałymi mikrobiologicznie i jako takie są oznaczone terminem przydatności do spożycia oraz wymagają kontrolowanych (chłodniczych) warunków przechowywania.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki: Egzopolisacharydy bakteryjne
Dodano: 2018-03-18

Egzopolisacharydy (EPS), jak sama nazwa wskazuje, są to molekuły o długich łańcuchach składających się z różnych sacharydów, rozgałęzione lub nie, wydzielane przez komórkę na zewnątrz. Substancje te pełnią w komórce bakteryjnej różne funkcje, przede wszystkim funkcję ochronną.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Technologia jogurtów: Wyzwania w mikrobiologii jogurtów
Dodano: 2018-03-09

Termin „jogurt” jest zastrzeżony dla produktu zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych w liczbie nie mniejszej niż 10 milionów komórek w 1 g.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
Joanna Górska
Opakowania: Nowe idee w opakowaniach
Dodano: 2018-03-02

Współczesny rynek opakowaniowy rozwija się w zawrotnym tempie i co chwila pojawiają się nowe koncepcje opakowań. Producenci zrozumieli, że opakowanie może być kluczowym elementem, który wpływa na wybór klienta i może być ostateczną kartą przetargową w walce o niego.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Transglutaminaza w produktach mleczarskich
Dodano: 2018-02-23

Przetwórstwo mleka jest jedną z najstarszych gałęzi przemysłu spożywczego i od lat udoskonalaną. Przetwarzanie mleka na liczne wyroby, atrakcyjne dla konsumentów zarówno pod względem sensorycznym, żywieniowym, jak i ekonomicznym, wymaga wielu zabiegów, a także nieraz zastosowania dodatków wspomagających przetwarzanie.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Produkty ze znakiem ChOG i ChNP: Znak tradycji
Dodano: 2018-02-23

Pierwszymi, którzy naciskali na stworzenie przepisów chroniących swoje specjały byli Francuzi. Swoimi wieloletnimi działaniami doprowadzili do przełożenia na poziom europejski ustanowionego w latach 30. XX w. ustawodawstwa francuskiego.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Kultury bakteryjne do twarogów
Dodano: 2018-02-16

U podstaw produkcji serów kwasowych leży otrzymywanie i odpowiednia obróbka mechaniczno-termiczna skrzepu mleka, który otrzymuje się z białek mleka koagulowanych pod wpływem rozwoju bakterii kwasu mlekowego i zakwaszenia mleka.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
inż. Oliwia Sokołowska
Pompy: Pompy w produkcji żywności
Dodano: 2018-02-10

Pompy mają ogromne znaczenie podczas procesu produkcyjnego nie tylko w przemyśle mleczarskim, ale w ogóle w przemyśle spożywczym. Niewątpliwie jednym z najbardziej powszechnych zastosowań jest wykorzystanie pomp do transportu płynnych produktów żywnościowych.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25