Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 5)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Logistyka: Transport – wymagania względem usługobiorców, część 1
Dodano: 2020-01-17

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowania i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Dodatki do serów topionych
Dodano: 2020-01-03

Zgodnie z definicją opracowaną przez ekspertów FAO/WHO (General Standard No. A-8) ser topiony jest otrzymywany poprzez zmielenie, zmieszanie, stopienie i zemulgowanie jednego lub więcej rodzajów sera, z lub bez składników mleka, z lub bez dodatku innych surowców spożywczych, za pomocą dodatków emulgujących.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Prawidłowo dobrane uszlachetnią jedzenie
Dodano: 2019-12-30

Tłuszcze i oleje są zawarte w wielu produktach spożywczych i często używane w kuchni. Są nośnikami smaku i uszlachetniają jedzenie. Są niezbędne dla organizmu, a niewłaściwie dobrane i używane mogą być powodem kłopotów zdrowotnych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do napojów: Dodatki do koktajli mlecznych
Dodano: 2019-12-27

Posiłki serwowane i spożywane w postaci napojów, mniej lub bardziej gęstych, cieszą się coraz większą popularnością. Ich różnorodność, kolorystyka, konsystencja i skład są ograniczane tylko preferencjami smakowymi i estetycznymi.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Bakterie mlekowe: Genetyczne udoskonalanie bakterii fermentacji mlekowej
Dodano: 2019-12-20

Od tysięcy lat bakterie fermentacji mlekowej są wykorzystywane (początkowo nieświadomie, a potem już świadomie i w sposób kontrolowany) przez ludzkość, do bioutrwalania żywności i produkcji wyrobów o nowych, cennych, niepowtarzalnych cechach żywieniowych i sensorycznych


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne: Listeria, E. coli, Salmonella
Dodano: 2019-12-13

Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Produkty wysokoproteinowe – rola białka mlecznego
Dodano: 2019-12-06

Białka mleka mają szeroki zakres aktywności odżywczych, funkcjonalnych i biologicznych, a coraz więcej uwagi poświęca się fizjologicznie aktywnym peptydom pochodzącym z białek mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Oliwia Zakrzewska
Systemy prewencji: Detekcja opakowań w praktyce
Dodano: 2019-12-06

Produkcja żywności na masową skalę nie należy do łatwych zadań. Niemal na każdym etapie produkcji wytwórca musi liczyć się z wieloma trudnościami, z którymi – jeśli jest wystarczająco zdeterminowany, aby odnieść sukces – musi sobie poradzić.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Oliwia Zakrzewska
System CIP: Jak myć, żeby umyć? System Cleaning In Place
Dodano: 2019-11-29

Przemysł mleczarski stanowi jedną z ważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego. Z uwagi na specyfikę pracy z surowcem pochodzenia biologicznego, np. z ziarnem zbóż, owocami, warzywami, mięsem, mlekiem itp., jest narażony na wszelkiego rodzaju psucie się surowca, zanieczyszczenia, rozwój niepożądanej mikroflory, kontaminację i inne niepożądane zjawiska.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Sery angielskie: Sery Jej Królewskiej Mości
Dodano: 2019-11-01

Sery są wytwarzane na Wyspach Brytyjskich od tysiąca lat. Stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z dogodnych warunków klimatycznych i hodowlanych panujących na tych ziemiach.


© fm

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Mozzarella: Mozzarella do pizzy
Dodano: 2019-10-25

Pełnia lata, popołudniowe słońce chylące się ku zachodowi i ten specyficzny słodki zapach beztroski w powietrzu… A gdy jeszcze do tego trzymamy w dłoni kawałek wspaniałej, aromatycznej pizzy ze świeżymi pomidorami, bazylią i Mozzarellą, wydawać by się mogło, że już nic więcej do szczęścia w zasadzie nie jest nam potrzebne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurty: Jogurty owocowe znane i lubiane
Dodano: 2019-10-18

Mleko i produkty mleczne stanowią ważne źródło niezbędnych składników odżywczych. Można je bez wątpienia uznać za produkty, które utrzymują zdrowie, zapobiegają niektórym chorobom, a także wspomagają ich leczenie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Kuchnia Regionów: Duma serowarów
Dodano: 2019-10-18

Polska może poszczycić się szeregiem serów, z których możemy być naprawdę dumni. Smak produktów tego typu wprawia w zachwyt niejednego zakochanego po dziurki w serze smakosza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Produkty ekologiczne: Ekologiczna nuta
Dodano: 2019-10-12

Moda na produkty ekologiczne wydaje się systematycznie rozkręcać na dobre. Trudno powiedzieć jaką osiągnie skalę, ale faktem jest, że coraz więcej produktów wytwarzanych jest z surowca organicznego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkty ekologiczne: Nabiał organiczny
Dodano: 2019-10-04

Organiczne (ekologiczne) produkty żywnościowe znajdują coraz więcej zwolenników. W efekcie w Polsce od wielu lat systematycznie rozwija się organiczna produkcja rolnicza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Joanna Górska
Śmietana i śmietanka
Dodano: 2019-09-06

Śmietanka i śmietana to dwa tradycyjne produkty na rynku mleczarskim. Wiele pań domu oraz wybitnych kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez tych produktów, dlatego mimo oferowanych na rynku zamienników produkty te nadal cieszą się zainteresowaniem konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Nadzór nad usługobiorcami: Konserwacje, remonty i naprawy w zakładzie mleczarskim
Dodano: 2019-08-30

Jednym z elementów zapewnienia bezpiecznego terenu produkcji jest odpowiedni nadzór nad infrastrukturą zakładu mleczarskiego. Na tę infrastrukturę składają się budynki, wyposażenie, instalacje i ich sprawność, dostarczanie mediów i odbiór ścieków i odpadów, nadzór nad sprzętem kontrolno-pomiarowym czyli wszystko to, co można nazwać utrzymaniem ruchu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr inż. Marlena Piekut
Sery tradycyjne: Polskie sery tradycyjne w UE
Dodano: 2019-08-30

Wyroby rolno-spożywcze pochodzące z konkretnych regionów lub charakteryzujące się tradycyjną metodą produkcji są szczególnie cenione w państwach Unii Europejskiej. Wyróżniane są one znakami potwierdzającymi ich specyficzność.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery: Dojrzewanie – znaczenie starterów i dodatków do żywności
Dodano: 2019-08-23

Dojrzewanie serów podpuszczkowych to szereg procesów enzymatycznych, chemicznych, mikrobiologicznych i fizycznych, podczas których powstają pożądane cechy smakowo-zapachowe, tekstura, konsystencja i wygląd produktu końcowego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Zanieczyszczenia w produkcji mleczarskiej: Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych
Dodano: 2019-08-19

Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
Oliwia Sokołowska
Odpady: Zagospodarowanie odpadów z przemysłu mleczarskiego
Dodano: 2019-08-09

Tematyka odpadów, związanych z przemysłem spożywczym, to niezwykle rozległy obszar obejmujący mnóstwo zagadnień, teorii i przeróżnych rozwiązań nie tylko w zakresie nauk technicznych i technologicznych, ale także prawnych, ekonomicznych i środowiskowych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Joanna Górska
Mleko zsiadłe i acidofilne: Napoje jakie chcemy zapamiętać
Dodano: 2019-08-09

Napoje mleczarskie mają bardzo długą tradycję wyrobu i spożywania. Badania wskazują, że tego typu produkty znane były już w starożytności. Napoje na bazie mleka nie tylko gasiły pragnienie, ale były postrzegane, jako zdrowe, odżywcze oraz korzystnie oddziałujące na organizm człowieka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery maziowe: Maziowa rozkosz podniebienia
Dodano: 2019-08-03

Sery maziowe są serami podpuszczkowymi dojrzewającymi, zaliczanymi do serów półmiękkich lub miękkich, których cechami charakterystycznymi są pomarańczowożółta lub pomarańczowobrązowa lepka skórka oraz silny zapach i smak miąższu o niewielkiej liczbie oczek.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Mleczne wyroby tradycyjne: Produkty tradycyjne
Dodano: 2019-07-26

Czy produkty tradycyjne mogą zawierać dodatki do żywności? Jakie dodatki mogą być obecne? Czy cokolwiek można dodawać w trakcie wytwarzania takich wyrobów? Te pytania zadaje sobie niejeden konsument, producent lub handlowiec.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi: Ser twarogowy zawsze w modzie
Dodano: 2019-07-26

Twarogi – towarzyszące ludzkości od zarania dziejów – stanowią w diecie cenne źródło białka oraz lekkostrawnego tłuszczu mlekowego. Tradycja, przyzwyczajenia żywieniowe oraz uwarunkowania ekonomiczne wpływają na dużą popularność serów twarogowych w Polsce.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Niemleczne zamienniki produktów mlecznych
Dodano: 2019-07-11

Środki spożywcze na bazie mleka, jak również zawierające mleko, są istotnym elementem w diecie człowieka. Niestety produkty te, ze względu na zawartość składników powodujących nietolerancję lub alergię, nie mogą być spożywane przez konsumentów cierpiących na nadwrażliwość na laktozę, galaktozę lub białka mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wapń: Wapń w mleku
Dodano: 2019-07-05

Niedostateczna podaż wapnia w diecie współczesnych ludzi, spowodowana praktykowanym stylem życia i modnymi modelami żywienia, wpływa niekorzystnie na sytuację zdrowotną i powoduje, że od wielu już lat obserwuje się wzrost liczby zachorowań na schorzenia związane z jego niedoborem, a w szczególności na osteoporozę.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Oliwia Sokołowska
Sery podpuszczkowe: Podpuszczką zaszczepione
Dodano: 2019-06-21

Sery podpuszczkowe to bardzo duża grupa serów. Są to produkty otrzymywane w wyniku ścinania mleka enzymem – podpuszczką, a powstała masa serowa jest następnie poddawana dojrzewaniu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Joanna Górska
Grecja: Dar z Olimpu
Dodano: 2019-06-07

Produkty o rodowodzie greckim są w Polsce znane i cenione. Najbardziej znanymi są ser Feta oraz jogurty typu greckiego. Asortyment produktów greckich jest jednak znacznie szerszy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
dr. inż. Marlena Piekut
Kefiry i maślanki: Dieta z kefiru i maślanki
Dodano: 2019-05-31

Mleczne napoje fermentowane oferują wiele korzyści zdrowotnych. Zalety mleka fermentowanego wiążą się z jego wartością odżywczą i fizjologiczną, a także właściwościami profilaktycznymi i terapeutycznymi.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25