Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 3)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Oliwia Sokołowska
Twarogi: Twaróg – ser chętnie serwowany
Dodano: 2018-10-12

Twaróg na dobre wpisał się w preferencje żywieniowe Polaków. Kojarzony jest z najmilszymi chwilami, bo z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci na wsi lub z zapachem pysznego sernika na święta.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Urszula Chojnacka
Serki wiejskie: Serki wiejskie wciąż w modzie
Dodano: 2018-10-05

Zanurzone w słodkiej lub lekko osolonej śmietance i zamknięte w niewielkim kubeczku ziarna to sprzedażowy samograj, którego popularność trwa od kilkunastu lat. Znajdziemy go zarówno w sklepach wielkopowierzchniowych, jak i małoformatowych, ponieważ każdy detalista może liczyć na jego dobrą rotację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Fakty i mity: Fitosterole
Dodano: 2018-09-28

Naturalnie występujące sterole są podstawowym elementem błon komórkowych zarówno tkanek zwierzęcych, jak i roślinnych. Sterole występują także w komórkach grzybów, drożdży jak i bakterii. Pełnią rolę strukturotwórczą błony oraz wpływają na jej przepuszczalność i elastyczność.


© GEA

Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Wirówka – podstawa procesu
Dodano: 2018-09-23

W technologii mleczarskiej wirowanie mleka jest jedną z podstawowych operacji występujących w szeregu czynności przetwórczych, prowadzących do powstania produktu z grupy nabiał. W wirówkach zachodzi proces rozdziału mleka pełnego na śmietankę i mleko odtłuszczone. Wirowanie, z technicznego punktu widzenia, należy do hydrodynamicznych metod separacji.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
dr inż. Marlena Piekut
Mozzarella sucha: Włoskie smaki coraz bardziej polskie
Dodano: 2018-09-21

Mozzarella to włoski specjał, który się znajduje na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Mozzarella di Bufala Campana, która została zarejestrowana 21 czerwca 1996 r. na listę produktów posiadających Chronioną Nazwę Pochodzenia, produkowana jest wyłącznie ze świeżego pełnego mleka bawolego.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Homogenizatory: Proces homogenizacji w zakładach przetwórstwa mleka
Dodano: 2018-09-13

Powszechnie wiadomo że bazowym surowcem w zakładach mleczarskich jest mleko. W wyniku przyjętej technologii i szeregu czynności procesowych powstają sery, mleczne napoje fermentowane, masło itp.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Joanna Górska
Czysta etykieta
Dodano: 2018-09-13

Badania dowodzą, że konsumenci są coraz bardziej świadomi żywieniowo. Dlatego coraz częściej preferują żywność mniej przetworzoną, o zrozumiałym dla nich składzie.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Redukcja cukru: Redukowanie poziomu cukru
Dodano: 2018-09-08

Smak słodki jest to pierwszy smak, z którym spotykamy się po narodzinach i kojarzymy to wrażenie z przyjemnością. Pokarm matki w pierwszych dniach życia dziecka jest najsłodszy, a jego słodycz jest wynikiem znacznej zawartości laktozy w mleku.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Bakteriofagi: Znaczenie bakteriofagów dla mleczarstwa
Dodano: 2018-08-31

Bakteriofagi, atakujące komórki bakterii fermentacji mlekowej, są jedną z przyczyn zaburzeń procesów fermentacyjnych prowadzonych w przemyśle mleczarskim w celu otrzymywania mlecznych produktów fermentowanych, tj. jogurty czy sery.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Joanna Górska
Sery podpuszczkowe smakowe: Eksperymenty ze smakiem sera
Dodano: 2018-08-31

Sery podpuszczkowe z dodatkami to kategoria, która obecnie rozwijana jest głównie przez specjalistyczne i mniejsze podmioty produkujące sery. Jest to trend zauważalny na całym świecie. Chcąc zaistnieć na rynku mniejsze firmy właśnie stosowanymi dodatkami próbują zwrócić na swoje produkty uwagę.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
Joanna Górska
Opakowania: Ochrona środowiska
Dodano: 2018-08-26

Bardzo trudno wyobrazić sobie zakup jakiegokolwiek produktu bez opakowania. Umożliwia ono jego ochronę w całym łańcuchu dostaw, jest istotną częścią produktu i w wielu przypadkach stanowi ważny impuls zakupowy.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Probiotyki i prebiotyki: Probiotyki i prebiotyki jako dodatki do żywności – co się zmieniło
Dodano: 2018-08-16

Prebiotyki obecnie są definiowane jako „substancje, których selektywna fermentacja prowadzi do specyficznych zmian w składzie i/lub aktywności mikroflory przewodu pokarmowego, oddziałującej korzystnie na dobre samopoczucie i zdrowie gospodarza”.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące do śmietany
Dodano: 2018-08-10

Jednym z zadań technologii żywności jest opracowanie procesu produkcyjnego zapewniającego otrzymanie produktu o stałych, powtarzalnych cechach, które gwarantują jakość oraz bezpieczeństwo w całym okresie przydatności do spożycia.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wsady warzywne: Warzywa w nabiale
Dodano: 2018-08-03

Trudno sobie dzisiaj wyobrazić, jak wyglądałyby półki sklepowe w dziale mlecznych napojów fermentowanych, gdyby do tych produktów nie dodawano składników smakowych.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Kultury starterowe a zakwasy mleczarskie: Startery dla zakładów
Dodano: 2018-07-28

Kultury starterowe (startery) są to zestawy wyselekcjonowanych mikroorganizmów (bakterii, pleśni lub drożdży), celowo dodawane do mleka przerobowego w celu uzyskania pożądanego rezultatu w produkcie finalnym.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: A jednak tłuszcz mleczny
Dodano: 2018-07-28

Skład i jakość mleka zależą od wielu czynników, spośród których wymienić należy czynniki genetyczne (rasa zwierząt), środowiskowe (pora roku, jakość i rodzaj pożywienia, w tym żywienie oborowe i pastwiskowe), fizjologiczne (stan zdrowia zwierząt, stan fizjologiczny).


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
dr inż. Marlena Piekut
Sery sałatkowe: Grecki specjał na europejskich stołach
Dodano: 2018-07-21

Wiele osób kojarzy fetę z Grecją i słusznie, gdyż w Grecji od tysięcy lat powstaje tego rodzaju ser. Istnieje wiele zapisów dotyczących produkcji i konsumpcji sera w starożytnej Grecji, od Arystotelesa, Pitagorasa poprzez innych starożytnych pisarzy.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Tłuszcze funkcjonalne: Margaryna – atrybut każdej pani domu
Dodano: 2018-07-13

Głównymi ideami przyświecającymi podjęciu prac nad stworzeniem altermatywnego dla masła tłuszczu było stworzenie uniwersalnego produktu, użytecznego zarówno w kulinariach, jak i korzystnego żywieniowo. Nowy produkt miał być tani, smaczny i łatwy w przechowywaniu.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Sery pleśniowe z przerostem pleśni: Kiedy pleśń dodaje szlachetności
Dodano: 2018-07-13

Sery pleśniowe to produkty uznawane za eleganckie, a nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole świadczy o wyrobieniu kulinarnym gospodarzy. W każdej grupie serów pleśniowych znajdziemy interesujące produkty, które swoim smakiem i aromatem cieszą miłośników serowarstwa.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Masło: Masło w rozkwicie
Dodano: 2018-07-07

Rynek tłuszczów przed wieloma latami podzielił się na rynek zwolenników masła i margaryny. Producenci obu kategorii prześcigają się w pomysłach jak wypromować swoje produkty i zyskać uwagę konsumentów.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Urszula Chojnacka
Kefiry i maślanki: Zdrowe orzeźwienie
Dodano: 2018-06-29

Chociaż do lata w pełni trochę jeszcze brakuje, już teraz warto przyjrzeć się rynkowi produktów, które co prawda zainteresowanie odbiorców notują przez cały rok, ale w letnie dni stają się prawdziwym „must have”.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące mleczne napoje fermentowane
Dodano: 2018-06-23

W obecnych czasach coraz mniej czasu poświęcamy na przygotowanie, a tym bardziej na delektowanie się, przygotowanym posiłkiem. Przyczyny, jak i konsekwencje, tego zachowania są stale poddawane społecznej dyskusji.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki owocowe: Owoce do napojów
Dodano: 2018-06-17

Wsady owocowe (zwane również komponentami owocowymi lub preparatami owocowymi) należą do najbardziej uniwersalnych dodatków smakowych wykorzystywanych w przemyśle mleczarskim. Mogą zawierać kawałki owoców o różnej wielkości, różnym kształcie lub strukturze.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Składniki niemile widziane
Dodano: 2018-06-17

Rozwój technik wymiany informacji spowodował wzrost łatwości pozyskania wiedzy oraz wzrost świadomości żywieniowej konsumentów. W związku z rosnącym zainteresowaniem poprawą jakości życia oraz zdrowia, konsumenci chętnie pozyskują i wymieniają się wiedzą na temat żywności.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Białko jest w modzie
Dodano: 2018-06-08

Sektor mleczarski jest jedną z najprężniej rozwijających się branż spożywczych na świecie. Aktualne trendy żywieniowe znacząco wpływają na preferencje konsumentów, co znajduje odzwierciedlenie w nowo tworzonych i prezentowanych na rynku produktach.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Salmonella: Skandal z zatruciem mleka dla niemowląt przez Salmonella Agona
Dodano: 2018-06-08

W pierwszych dniach grudnia 2017 r. WHO po raz pierwszy podało informację o ogniskach Salmonella Agona związanych z mieszankami dla niemowląt produkowanymi we Francji. Wówczas zidentyfikowano 27 potwierdzonych przypadków zakażeń Salmonella Agona wśród niemowląt w wieku poniżej sześciu miesięcy.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Nowe trendy: Nabiał a nowe mody
Dodano: 2018-06-01

We współczesnym świecie, co jakiś czas obserwujemy nowe trendy żywieniowe. Pojawiają się kolejni specjaliści, którzy proponują nowe rozwiązania dietetyczne mające być złotym sposobem na poprawę naszego zdrowia i dłuższe, szczęśliwsze życie.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Higiena pracowników
Dodano: 2018-06-01

Wymagania prawne oraz wymagania standardów i norm dotyczących systemów zarzadzania i systemów jakości i bezpieczeństwa żywności muszą w każdej mleczarni znaleźć „przełożenie” na jasne, zrozumiałe i kompletne zasady działania dla najwyższego kierownictwa, a także wszystkich zainteresowanych stron – w tym przede wszystkim pracowników.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31
dr inż. Katarzyna Godlewska
Transport/Higiena: Standardy dla transportu
Dodano: 2018-05-25

Nowoczesne łańcuchy dystrybucji oraz technologia produkcji, a także obecność Polski w Unii Europejskiej powodują, że konsument może być oddalony od producenta o setki, a nawet tysiące kilometrów.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Produkty ze statusem ChNP i ChOG: Powrót do korzeni
Dodano: 2018-05-20

Od kilku dekad w wielu, zwłaszcza wysokorozwiniętych państwach, wyraźnie widać wzmożone zainteresowanie żywnością produkowaną tradycyjnymi metodami. Wzrasta też zainteresowanie produktami regionalnymi o znanym i bliskim sercu konsumentom pochodzeniu.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25