100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Raporty z kraju (strona 1 z 7)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Produkcja serów topionych: Problematyka produkcji serów topionych
Dodano: 2020-11-20

Już na początku XX w. podejmowano próby zwiększenia trwałości serów podpuszczkowych poprzez wykorzystanie obróbki termicznej do finalnego wyrobu. Wiele początkowych prób nie powiodło się, gdyż otrzymywane przetwory serowe ulegały wysychaniu w trakcie przechowywania.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Nowości w higienizacji: Mycie enzymatyczne = Skuteczność
Dodano: 2020-11-20

Jednym z elementów dbania o odpowiednią jakość i bezpieczeństwo jest właściwa higiena produkcji. Higiena produkcji to łączny efekt usytuowania i zaprojektowania zakładu (rozmieszczenie pomieszczeń i ciągów technologicznych), procesów higienizacyjnych oraz higieny personelu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: Krainy serem pachnące
Dodano: 2020-10-09

Produkcja serów sięga długiej historii w Europie. Już za czasów rzymskich cesarzy produkowano kilka odmian serów i sprzedawano je na terenie całego imperium oraz poza nim. Obecnie istnieje ponad 1000 odmian serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Gwiazdy wśród serów
Dodano: 2020-10-09

Serowarstwo to jedna z najciekawszych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Każdy liczący się producent serów ma w swoim portfolio sery o interesujących parametrach organoleptycznych, na widok których jego serce rośnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Napoje fermentowane: Zdrowie w kubku i butelce
Dodano: 2020-10-02

Napoje fermentowane to szeroka kategoria napojów mlecznych powstałych z surowca mlecznego poddanego fermentacji mlekowej. Do kategorii tej należą: jogurty, kefiry, maślanki oraz mleko zsiadłe.


Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko acidofilne: Mało znane, a zdrowe
Dodano: 2020-10-02

Produkty mleczne, a zwłaszcza fermentowane, są popularne w grupie konsumentów ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wśród mlecznych napojów fermentowanych znajduje się mleko acidofilne, produkt mało znany wśród konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Prozdrowotność: Prozdrowotność produktów mleczarskich
Dodano: 2020-09-25

Mleko i jego przetwory są naturalnymi źródłami składników odżywczych dla wszystkich ssaków. Zawierają cenne składniki, w tym wapń i białko. Niejednokrotnie badania dotyczące prozdrowotności mleka i jego przetworów są sprzeczne, różne badania wskazują, że są dobre lub złe dla ludzkiego organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Białko roślinne: Produkty roślinne
Dodano: 2020-09-25

Białka pochodzenia roślinnego stają się ważnym asortymentem dla producentów żywności oraz zyskują coraz szerszą akceptację konsumentów. Produkty na bazie białka roślinnego stają się atrakcyjniejsze organoleptycznie i odżywczo, co pozwala zaspokoić potrzeby i gusta coraz bardziej świadomych i wymagających konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Bio: Nowa filozofia życia
Dodano: 2020-09-21

Jeszcze klika lat temu osoby podejmujące się produkcji żywności organicznej uważano za nieszkodliwych szaleńców. Oddalenie od cywilizacji, stosowanie naturalnych nawozów, zachwalanie niedoskonałych w kształcie i wyglądzie owoców i warzyw, dbałość o dobrostan zwierząt.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Superopakowanie na miarę
Dodano: 2020-08-21

Nie od dziś wiadomo, że opakowanie produktu jest niemalże tak samo ważne jak sam produkt. Oprócz docenianej przez wszystkich funkcji ochronnej opakowań, niosą one ze sobą bardzo atrakcyjną powierzchnię reklamową.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Fermentacja propionowa: Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej
Dodano: 2020-08-14

Bakterie z rodzaju Propionibacterium są Gram-dodatnimi, nieprzetrwalnikującymi, niewykazującymi zdolności do ruchu, beztlenowymi lub względnie beztlenowymi pałeczkami, które w obrazie mikroskopowym są widoczne najczęściej jako pojedyncze komórki, czasami w skupiskach lub krótkich łańcuszkach.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery twarogowe: Nowe technologie w produkcji serów twarogowych
Dodano: 2020-08-14

Sery twarogowe otrzymuje się metodą kwasową lub kwasowo-podpuszczkową. Kodeks Żywnościowy podaje następującą definicję sera: „jest to produkt dojrzewający lub niedojrzewający, miękki, półtwardy, twardy lub bardzo twardy, który może być powlekany i w którym stosunek białek serwatkowych do kazeiny nie przekracza poziomu takiego jak w mleku.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Pakowanie cz. 2: Logistyka w przemyśle
Dodano: 2020-08-07

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie przemysłu mleczarskiego całkowicie pozbawionego opakowań szklanych, kartonowych, plastikowych i innych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Membrany: Procesy membranowe
Dodano: 2020-08-07

Początkowo testowane w laboratoriach, z biegiem lat były wdrażane na coraz szerzej zakrojoną skalę przemysłową. Techniki membranowe – bo o nich mowa – stały się popularnymi metodami rozdzielania mieszanin.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut
Śmietana: Podstawa udanej kuchni
Dodano: 2020-07-31

W ostatnich sześciu latach produkcja śmietany w Polsce utrzymała się na zbliżonym poziomie. Natomiast do sukcesywnego wzrostu produkcji śmietany w omawianym okresie dochodziło we Francji, Belgii, Chorwacji, Irlandii, na Węgrzech oraz w Bułgarii.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Wykrywanie biofilmu w instalacjach CIP i na powierzchniach
Dodano: 2020-07-17

Biofilm, choć niewidoczny może mieć duże znaczenie gospodarcze. Ze względu na swoją specyfikę zasiedla powierzchnie kontaktujące się z żywnością, zmniejsza światło rurociągów, a poprzez swoją strukturę gąbczastą może kumulować w sobie mikroorganizmy chorobotwórcze, co z kolei może wpływać na bezpieczeństwo wyrobów mleczarskich.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Zdrowe białka mleka
Dodano: 2020-07-10

Wyroby proteinowe to relatywnie nowe produkty konsumenckie na rynku polskim. Szczególne zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi wyraźnie widać wśród osób profesjonalnie uprawiających sport, które potrzebują regeneracji i odbudowy organizmu po treningu i zawodach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laktoza: Laktoza: problem – tak czy nie?
Dodano: 2020-07-10

Aktywność enzymu rozkładającego laktozę w układzie pokarmowym zmienia się w zależności od etnicznego pochodzenia konsumenta. Dominująca większość Europejczyków wykazuje aktywność enzymatyczną w kierunku rozkładu laktozy w trakcie całego życia.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Lody: Świat lodowych przysmaków
Dodano: 2020-06-12

Lody to jeden z ulubionych deserów wielu ludzi. Lody znane były w Chinach 5000 lat temu. Do Europy trafiły za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr inż. Marlena Piekut
Sery wyróżnione w systemach jakości
Dodano: 2020-06-05

Wyróżnienie wyrobów spożywczych znakami potwierdzającymi wysoką jakość daje ochronę tradycji i promocji regionu, w którym dany wyrób jest wytwarzany oraz gwarantuje konsumentom, że żywność ma odpowiednią jakość.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Kefiry: Eliksir zdrowia
Dodano: 2020-06-05

Kefir wywodzi się z gór Kaukazu, Tybetu i Mongolii, gdzie 2000 lat p.n.e. ziarna kefirowe były tradycyjnie przekazywane z pokolenia na pokolenie wśród tamtejszych plemion i uważane za źródło bogactwa rodzinnego.


© łowicz (osm)

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wegetarianizm i fleksitarianizm: Produkty dla wegetarian i fleksitarian
Dodano: 2020-05-29

Dynamicznie rośnie liczba konsumentów, ograniczających lub eliminujących spożycie produktów mięsnych, jak również innych produktów odzwierzęcych. Niechęć do spożywania mięsa jest konsekwencją zmieniającej się świadomości żywieniowej i ekologicznej konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Białka mleka: Białko wzorcowe
Dodano: 2020-05-29

W przeciętnym składzie mleka krowiego znajduje się 3,3% białek. Najważniejszymi białkami mleka są kazeina i białka serwatkowe. Kazeina stanowi ok. 80% białek mleka, natomiast białka serwatkowe stanowią 20% białek mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Napoje fermentowane: Produkcja napojów fermentowanych – najczęstsze problemy i nowe rozwiązania
Dodano: 2020-05-22

Współczesny świadomy konsument przywiązuje wagę do tego, co nabywa i spożywa, czyta etykiety i poszukuje informacji na temat wartości odżywczej produktów żywnościowych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Dodatki w produkcji masła
Dodano: 2020-05-15

Masło jest postrzegane przez konsumentów jako produkt naturalny i nisko przetworzony. To dlatego nieustająco jest to jeden z najważniejszych produktów mleczarskich. W odbiorze konsumenckim masła kluczowe są te cechy jakościowe, które każdy konsument może ocenić za pomocą własnych zmysłów.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
Oliwia Zakrzewska
Maszyny pakujące: Pakowanie cz. 1
Dodano: 2020-05-08

W przemyśle spożywczym bardzo istotne jest, aby proces pakowania przebiegał sprawnie, a jego realizacja była bezawaryjna. Aby było to możliwe, należy dysponować odpowiednimi maszynami, gdyż praca człowieka coraz częściej zastępowana jest robotami.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Escherichia coli: Zagrożenia mikrobiologiczne – Escherichia coli
Dodano: 2020-05-01

Większość bakterii z gatunku Escherichia coli (E. coli) jest nieszkodliwa, a wręcz pożyteczna dla ludzkiego czy zwierzęcego organizmu, bowiem stanowią one integralną i naturalną część mikroflory zdrowego przewodu pokarmowego ludzi oraz zwierząt i odpowiadają m.in. za rozkład spożywanych pokarmów oraz syntezę wielu istotnych składników.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
Oliwia Zakrzewska
Pompy: Pompy – serce instalacji
Dodano: 2020-05-01

Przemysł mleczarski funkcjonujący bez pomp to rzecz nie do pomyślenia. Pompy są tak ważne dla przemysłu, jak serce pompujące krew jest ważne dla człowieka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkcja twarogów: Produkcja twarogów – nowe możliwości i stare zagrożenia
Dodano: 2020-04-24

Sery twarogowe zaliczane są do najstarszych biotechnologicznych produktów żywnościowych, ale stale udoskonalanej grupy przetworów mleczarskich. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego typu produktów, różniących się parametrami i etapami procesu technologicznego, obecnością dodatków i finalną zawartością tłuszczu.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Oliwia Zakrzewska
Sery topione: Sery stopione
Dodano: 2020-04-17

Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij