Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 1)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Bio: Mleczne wyroby organiczne
Dodano: 2019-04-04

Terminy „bio-”, „eko-”, „biologiczny”, „organiczny” czy „ekologiczny” są kojarzone przez wielu konsumentów z wyrobami mającymi ponadprzeciętne walory żywieniowe i zdrowotne. Wszystkie one są sobie równoważne i dotyczą żywności ekologicznej powstałej w procesie produkcji ekologicznej i spełniającej odpowiednie wymogi prawne.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: Ochrona przeciwszkodnikowa w zakładzie
Dodano: 2019-03-31

Jednym z elementów zabezpieczenia terenu produkcji jest szkodniko-szczelność – tj. zabezpieczenie zakładu przed wnikaniem na teren szkodników. Tematyka ta, ze względu na swoją ważność, znalazła również miejsce w standardach BRC i IFS.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dobra Praktyka Higieniczna: Odpady, śmieci, ścieki
Dodano: 2019-02-15

Jednym z zagadnień wpływających na zapewnienie bezpieczeństwa żywności i higienę zakładu jest postępowanie z innymi „produktami” niż wyroby zasadnicze takimi jak odpady i ścieki. To ciekawa materia w zakładzie mleczarskim, ze względu na dualizm prawa w tym zakresie.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Higiena pracowników
Dodano: 2018-06-01

Wymagania prawne oraz wymagania standardów i norm dotyczących systemów zarzadzania i systemów jakości i bezpieczeństwa żywności muszą w każdej mleczarni znaleźć „przełożenie” na jasne, zrozumiałe i kompletne zasady działania dla najwyższego kierownictwa, a także wszystkich zainteresowanych stron – w tym przede wszystkim pracowników.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31
dr inż. Katarzyna Godlewska
Transport/Higiena: Standardy dla transportu
Dodano: 2018-05-25

Nowoczesne łańcuchy dystrybucji oraz technologia produkcji, a także obecność Polski w Unii Europejskiej powodują, że konsument może być oddalony od producenta o setki, a nawet tysiące kilometrów.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
GMO: Produkcja mleczarska bez GMO
Dodano: 2018-04-15

Żywność modyfikowana genetycznie jest tematem wielu dyskusji oraz powodem obaw społeczeństw. Dotyczą one wpływu żywności transgenicznej, zarówno na zdrowie człowieka, jak i środowisko. Z drugiej strony wykorzystanie inżynierii genetycznej w produkcji żywności niesie za sobą wiele korzyści i nowych możliwości.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Monika Roman
Transport surowca: Optymalizacja tras i przejazdów
Dodano: 2018-01-19

Optymalizacja to metoda wyznaczania najlepszego, czyli optymalnego rozwiązania problemu z punktu widzenia określonego kryterium. W przypadku optymalizacji tras i przejazdów często jest to kryterium minimalizacji kosztu transportu.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne –opis standardów europejskich
Dodano: 2018-01-12

Standard GLOBALG.A.P zakłada zrównoważony rozwój środowiska oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Poprzez ustalenie standardów dla bezpiecznego i zrównoważonego rolnictwa na całym świecie.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Sery owcze: Niedoceniany konkurent
Dodano: 2017-08-04

Sery owcze wciąż mają w Polsce trudniej niż w krajach zachodnioeuropejskich. Ich znalezienie na sklepowych półkach graniczy nierzadko z cudem – wygrywają z nimi oczywiście przede wszystkim sery krowie, ale również kozie.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25