Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 1)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Joanna Górska
Dobrostan zwierząt: Obowiązek dobrostanu zwierząt
Dodano: 2019-05-24

Zagadnienia dobrostanu zwierząt coraz są częściej zauważane i komentowane w Europie. Jest to coraz bardziej istotna sprawa dla konsumentów, którzy chcą wiedzieć jak produkuje się wyroby, które nabywają. Dlatego producenci i handel już teraz muszą brać to pod uwagę.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Oliwia Sokołowska
Chłodzenie w gospodarstwie i w przetwórstwie
Dodano: 2019-04-29

Chłodnictwo w przemyśle mleczarskim to temat bardzo ważny, nie sposób go pominąć. Ze względu na specyfikę surowca konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków udoju, higieny pozyskania mleka, warunków przechowywania lub przewozu do zakładu przetwórczego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Bio: Mleczne wyroby organiczne
Dodano: 2019-04-04

Terminy „bio-”, „eko-”, „biologiczny”, „organiczny” czy „ekologiczny” są kojarzone przez wielu konsumentów z wyrobami mającymi ponadprzeciętne walory żywieniowe i zdrowotne. Wszystkie one są sobie równoważne i dotyczą żywności ekologicznej powstałej w procesie produkcji ekologicznej i spełniającej odpowiednie wymogi prawne.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: Ochrona przeciwszkodnikowa w zakładzie
Dodano: 2019-03-31

Jednym z elementów zabezpieczenia terenu produkcji jest szkodniko-szczelność – tj. zabezpieczenie zakładu przed wnikaniem na teren szkodników. Tematyka ta, ze względu na swoją ważność, znalazła również miejsce w standardach BRC i IFS.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dobra Praktyka Higieniczna: Odpady, śmieci, ścieki
Dodano: 2019-02-15

Jednym z zagadnień wpływających na zapewnienie bezpieczeństwa żywności i higienę zakładu jest postępowanie z innymi „produktami” niż wyroby zasadnicze takimi jak odpady i ścieki. To ciekawa materia w zakładzie mleczarskim, ze względu na dualizm prawa w tym zakresie.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Higiena pracowników
Dodano: 2018-06-01

Wymagania prawne oraz wymagania standardów i norm dotyczących systemów zarzadzania i systemów jakości i bezpieczeństwa żywności muszą w każdej mleczarni znaleźć „przełożenie” na jasne, zrozumiałe i kompletne zasady działania dla najwyższego kierownictwa, a także wszystkich zainteresowanych stron – w tym przede wszystkim pracowników.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31
dr inż. Katarzyna Godlewska
Transport/Higiena: Standardy dla transportu
Dodano: 2018-05-25

Nowoczesne łańcuchy dystrybucji oraz technologia produkcji, a także obecność Polski w Unii Europejskiej powodują, że konsument może być oddalony od producenta o setki, a nawet tysiące kilometrów.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
GMO: Produkcja mleczarska bez GMO
Dodano: 2018-04-15

Żywność modyfikowana genetycznie jest tematem wielu dyskusji oraz powodem obaw społeczeństw. Dotyczą one wpływu żywności transgenicznej, zarówno na zdrowie człowieka, jak i środowisko. Z drugiej strony wykorzystanie inżynierii genetycznej w produkcji żywności niesie za sobą wiele korzyści i nowych możliwości.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Monika Roman
Transport surowca: Optymalizacja tras i przejazdów
Dodano: 2018-01-19

Optymalizacja to metoda wyznaczania najlepszego, czyli optymalnego rozwiązania problemu z punktu widzenia określonego kryterium. W przypadku optymalizacji tras i przejazdów często jest to kryterium minimalizacji kosztu transportu.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne –opis standardów europejskich
Dodano: 2018-01-12

Standard GLOBALG.A.P zakłada zrównoważony rozwój środowiska oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Poprzez ustalenie standardów dla bezpiecznego i zrównoważonego rolnictwa na całym świecie.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Sery owcze: Niedoceniany konkurent
Dodano: 2017-08-04

Sery owcze wciąż mają w Polsce trudniej niż w krajach zachodnioeuropejskich. Ich znalezienie na sklepowych półkach graniczy nierzadko z cudem – wygrywają z nimi oczywiście przede wszystkim sery krowie, ale również kozie.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25