Branża Mleczarska 100 Firm

Raporty z kraju (strona 1 z 2)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
Oliwia Zakrzewska
Zbiorniki: Zbiorniki sterylne, buforowe i procesowe
Dodano: 2021-08-27

W przemyśle spożywczym wymagane jest zachowanie wysokich standardów higienicznych, dlatego zbiorniki procesowe powinny być odpowiednio zaprojektowane i skonstruowane. Materiał do ich budowy musi być odporny na różne właściwości przechowywanego medium.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
mgr inż. Patrycja Cichońska
Testy mikrobiologiczne: Szybkie testy wykrywające zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Dodano: 2021-08-27

Oferowanie bezpiecznych dla zdrowia i życia produktów jest w naszych czasach kwestią kluczową dla każdego producenta żywności. W przemyśle mleczarskim, ze względu na charakterystykę produktów, wyjątkowo ważne jest zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty kozie: Kozia, potencjalnie funkcjonalna żywność
Dodano: 2021-05-24

Globalna populacja kóz mlecznych – zgodnie z danymi FAO – wynosi około 218 mln, a średnia produkcja mleka to około 18,7 mln ton w 2017 r. Wydajność mleczna kóz jest zróżnicowana, w zależności od obszaru i kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty ekologiczne nabierają rozpędu
Dodano: 2021-05-24

Mleko i produkty mleczne zaspokajają potrzeby organizmu na energię oraz substancje odżywcze, a składniki w nich zawarte pozytywnie wpływają na zdrowie konsumentów. Do niedawna podstawowym oczekiwaniem konsumentów wobec żywności było dostarczenie wystarczającej jej ilości, dziś zwraca się szczególną uwagę na jej wartości odżywcze.


© biomérieux

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Patrycja Cichońska
Wykrywanie drobnoustrojów: Tradycyjne i alternatywne metody wykrywania drobnoustrojów
Dodano: 2021-04-12

Produkty mleczarskie ze względu na swoją charakterystykę biochemiczną stanowią doskonałe podłoże dla rozwoju różnego typu mikroorganizmów. Wynika to w głównej mierze z obecności takich składników jak cukry (stanowiące źródło węgla), białka (stanowiące źródło azotu) oraz witaminy i składniki mineralne.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
Oliwia Zakrzewska
Higiena: Spójrzmy pandemii prosto w oczy
Dodano: 2021-02-26

Produkcja żywności na skalę przemysłową, oprócz wielu znaczących aspektów tj. dobór technologii produkcji, rodzaju surowców czy strategii marketingowej, przede wszystkim musi odbywać się w sposób higieniczny.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Bez GMO: Produkty bez GMO
Dodano: 2021-02-05

Koncepcje żywności genetycznie modyfikowanej są wynikiem badań naukowych oraz postępu technologicznego i gospodarczego. Niestety badania, na które powołuje się resort rolnictwa wskazują, że większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dezynfekcja powietrza: Ultradyfuzyjna dezynfekcja powietrza
Dodano: 2021-01-22

Zgodnie z prawodawstwem żywnościowym „żaden niebezpieczny środek spożywczy nie może być wprowadzony na rynek”, a „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego”. Oznacza to też, że „przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki spożywcze były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi (...).


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
Oliwia Zakrzewska
Magazynowanie: Magazynowanie i łańcuch dostaw
Dodano: 2021-01-22

Zwyczaj magazynowania żywności towarzyszy ludziom od niepamiętnych czasów. Niegdyś kompletny zapas żywności zgromadzony w obawie przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi tj. mróz czy śnieg determinował przetrwanie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Informatyzacja: Rozwiązania informatyczne w przemyśle mleczarskim
Dodano: 2020-12-25

Przemysł spożywczy korzysta z wiedzy niesionej przez wiele różnych dziedzin nauki, od mikrobiologii przez chemię, procesy cieplne, techniki i technologie obróbki żywności, po zagadnienia związane z logistyką i automatyką.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Nadzór nad usługobiorcami: Podzlecamy produkcję
Dodano: 2020-12-18

W poprzednim numerze Forum Mleczarskie Biznes opisano wymagania związane z wynajmem pracowników. W niniejszym numerze zostaną przybliżone wymagania związane z podzlecaniem produkcji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Zagrożenia mikrobiologiczne: Salmonella czai się obok
Dodano: 2020-12-04

Salmonella jest nazwą rodzajową bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, Gram-ujemnych, ruchliwych (z wyjątkiem S. gallinarum i S. pullorum), nieprzetrwalnikujących pałeczek. Jak wynika z raportów EFSA bakterie Salmonella są w czołówce rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie zdrowotne dla ludzi.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Nowości w higienizacji: Mycie enzymatyczne = Skuteczność
Dodano: 2020-11-20

Jednym z elementów dbania o odpowiednią jakość i bezpieczeństwo jest właściwa higiena produkcji. Higiena produkcji to łączny efekt usytuowania i zaprojektowania zakładu (rozmieszczenie pomieszczeń i ciągów technologicznych), procesów higienizacyjnych oraz higieny personelu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Wykrywanie biofilmu w instalacjach CIP i na powierzchniach
Dodano: 2020-07-17

Biofilm, choć niewidoczny może mieć duże znaczenie gospodarcze. Ze względu na swoją specyfikę zasiedla powierzchnie kontaktujące się z żywnością, zmniejsza światło rurociągów, a poprzez swoją strukturę gąbczastą może kumulować w sobie mikroorganizmy chorobotwórcze, co z kolei może wpływać na bezpieczeństwo wyrobów mleczarskich.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Escherichia coli: Zagrożenia mikrobiologiczne – Escherichia coli
Dodano: 2020-05-01

Większość bakterii z gatunku Escherichia coli (E. coli) jest nieszkodliwa, a wręcz pożyteczna dla ludzkiego czy zwierzęcego organizmu, bowiem stanowią one integralną i naturalną część mikroflory zdrowego przewodu pokarmowego ludzi oraz zwierząt i odpowiadają m.in. za rozkład spożywanych pokarmów oraz syntezę wielu istotnych składników.


© daf

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr. inż. Katarzyna Godlewska
Transport – wymagania względem usługobiorców, część 2
Dodano: 2020-03-27

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowaniu i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności
Dodano: 2020-03-20

Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
Oliwia Zakrzewska
Serwatka: Serwatka – nowe oblicze
Dodano: 2020-02-21

Serwatka przez wiele lat kojarzona była z uciążliwym produktem ubocznym przemysłu spożywczego. Jedną z głównych przyczyn takiego stanu rzeczy były i są nadal ogromne ilości serwatki, które powstają wraz z produkcją sera w zakładach przemysłu mleczarskiego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Logistyka: Transport – wymagania względem usługobiorców, część 1
Dodano: 2020-01-17

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowania i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Oliwia Zakrzewska
Szwajcaria: Sery – symbol Szwajcarii
Dodano: 2019-12-30

Szwajcaria położona jest w sercu Europy. Szwajcarzy nie lubią oglądać się na innych. To mały kraj bez dostępu do morza i jednocześnie jest niesamowicie niezależny. Mieszkańcy Szwajcarii są dumni, charakteryzuje ich przywiązanie do tradycji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne: Listeria, E. coli, Salmonella
Dodano: 2019-12-13

Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Oliwia Zakrzewska
System CIP: Jak myć, żeby umyć? System Cleaning In Place
Dodano: 2019-11-29

Przemysł mleczarski stanowi jedną z ważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego. Z uwagi na specyfikę pracy z surowcem pochodzenia biologicznego, np. z ziarnem zbóż, owocami, warzywami, mięsem, mlekiem itp., jest narażony na wszelkiego rodzaju psucie się surowca, zanieczyszczenia, rozwój niepożądanej mikroflory, kontaminację i inne niepożądane zjawiska.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Sery angielskie: Sery Jej Królewskiej Mości
Dodano: 2019-11-01

Sery są wytwarzane na Wyspach Brytyjskich od tysiąca lat. Stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z dogodnych warunków klimatycznych i hodowlanych panujących na tych ziemiach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Kuchnia Regionów: Duma serowarów
Dodano: 2019-10-18

Polska może poszczycić się szeregiem serów, z których możemy być naprawdę dumni. Smak produktów tego typu wprawia w zachwyt niejednego zakochanego po dziurki w serze smakosza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Produkty ekologiczne: Ekologiczna nuta
Dodano: 2019-10-12

Moda na produkty ekologiczne wydaje się systematycznie rozkręcać na dobre. Trudno powiedzieć jaką osiągnie skalę, ale faktem jest, że coraz więcej produktów wytwarzanych jest z surowca organicznego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkty ekologiczne: Nabiał organiczny
Dodano: 2019-10-04

Organiczne (ekologiczne) produkty żywnościowe znajdują coraz więcej zwolenników. W efekcie w Polsce od wielu lat systematycznie rozwija się organiczna produkcja rolnicza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr inż. Marlena Piekut
Sery tradycyjne: Polskie sery tradycyjne w UE
Dodano: 2019-08-30

Wyroby rolno-spożywcze pochodzące z konkretnych regionów lub charakteryzujące się tradycyjną metodą produkcji są szczególnie cenione w państwach Unii Europejskiej. Wyróżniane są one znakami potwierdzającymi ich specyficzność.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Zanieczyszczenia w produkcji mleczarskiej: Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych
Dodano: 2019-08-19

Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
Oliwia Sokołowska
Odpady: Zagospodarowanie odpadów z przemysłu mleczarskiego
Dodano: 2019-08-09

Tematyka odpadów, związanych z przemysłem spożywczym, to niezwykle rozległy obszar obejmujący mnóstwo zagadnień, teorii i przeróżnych rozwiązań nie tylko w zakresie nauk technicznych i technologicznych, ale także prawnych, ekonomicznych i środowiskowych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Mleczne wyroby tradycyjne: Produkty tradycyjne
Dodano: 2019-07-26

Czy produkty tradycyjne mogą zawierać dodatki do żywności? Jakie dodatki mogą być obecne? Czy cokolwiek można dodawać w trakcie wytwarzania takich wyrobów? Te pytania zadaje sobie niejeden konsument, producent lub handlowiec.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij