Branża Mleczarska 100 Firm
Branża Mleczarska 100 Firm
PODRĘCZNIK SEROWYPolskie i Europejskie Specjalności
ABC NABIAŁUKompendium Wiedzy
Największy serwis internetowy o branży i handlu nabiałem |
Polish Dairy Catalogue Wikipedia about us aplikacja na Google Play |
Raporty z kraju (strona 1 z 2)![]() © biomérieux Patrycja Cichońska Wykrywanie drobnoustrojów: Tradycyjne i alternatywne metody wykrywania drobnoustrojów Dodano: 2021-04-12 Produkty mleczarskie ze względu na swoją charakterystykę biochemiczną stanowią doskonałe podłoże dla rozwoju różnego typu mikroorganizmów. Wynika to w głównej mierze z obecności takich składników jak cukry (stanowiące źródło węgla), białka (stanowiące źródło azotu) oraz witaminy i składniki mineralne. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Higiena: Spójrzmy pandemii prosto w oczy Dodano: 2021-02-26 Produkcja żywności na skalę przemysłową, oprócz wielu znaczących aspektów tj. dobór technologii produkcji, rodzaju surowców czy strategii marketingowej, przede wszystkim musi odbywać się w sposób higieniczny. ![]() © FM Joanna Górska Bez GMO: Produkty bez GMO Dodano: 2021-02-05 Koncepcje żywności genetycznie modyfikowanej są wynikiem badań naukowych oraz postępu technologicznego i gospodarczego. Niestety badania, na które powołuje się resort rolnictwa wskazują, że większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Dezynfekcja powietrza: Ultradyfuzyjna dezynfekcja powietrza Dodano: 2021-01-22 Zgodnie z prawodawstwem żywnościowym „żaden niebezpieczny środek spożywczy nie może być wprowadzony na rynek”, a „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego”. Oznacza to też, że „przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki spożywcze były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi (...). ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Magazynowanie: Magazynowanie i łańcuch dostaw Dodano: 2021-01-22 Zwyczaj magazynowania żywności towarzyszy ludziom od niepamiętnych czasów. Niegdyś kompletny zapas żywności zgromadzony w obawie przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi tj. mróz czy śnieg determinował przetrwanie. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Informatyzacja: Rozwiązania informatyczne w przemyśle mleczarskim Dodano: 2020-12-25 Przemysł spożywczy korzysta z wiedzy niesionej przez wiele różnych dziedzin nauki, od mikrobiologii przez chemię, procesy cieplne, techniki i technologie obróbki żywności, po zagadnienia związane z logistyką i automatyką. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Nadzór nad usługobiorcami: Podzlecamy produkcję Dodano: 2020-12-18 W poprzednim numerze Forum Mleczarskie Biznes opisano wymagania związane z wynajmem pracowników. W niniejszym numerze zostaną przybliżone wymagania związane z podzlecaniem produkcji. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Zagrożenia mikrobiologiczne: Salmonella czai się obok Dodano: 2020-12-04 Salmonella jest nazwą rodzajową bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, Gram-ujemnych, ruchliwych (z wyjątkiem S. gallinarum i S. pullorum), nieprzetrwalnikujących pałeczek. Jak wynika z raportów EFSA bakterie Salmonella są w czołówce rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie zdrowotne dla ludzi. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Nowości w higienizacji: Mycie enzymatyczne = Skuteczność Dodano: 2020-11-20 Jednym z elementów dbania o odpowiednią jakość i bezpieczeństwo jest właściwa higiena produkcji. Higiena produkcji to łączny efekt usytuowania i zaprojektowania zakładu (rozmieszczenie pomieszczeń i ciągów technologicznych), procesów higienizacyjnych oraz higieny personelu. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Higiena: Wykrywanie biofilmu w instalacjach CIP i na powierzchniach Dodano: 2020-07-17 Biofilm, choć niewidoczny może mieć duże znaczenie gospodarcze. Ze względu na swoją specyfikę zasiedla powierzchnie kontaktujące się z żywnością, zmniejsza światło rurociągów, a poprzez swoją strukturę gąbczastą może kumulować w sobie mikroorganizmy chorobotwórcze, co z kolei może wpływać na bezpieczeństwo wyrobów mleczarskich. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Escherichia coli: Zagrożenia mikrobiologiczne – Escherichia coli Dodano: 2020-05-01 Większość bakterii z gatunku Escherichia coli (E. coli) jest nieszkodliwa, a wręcz pożyteczna dla ludzkiego czy zwierzęcego organizmu, bowiem stanowią one integralną i naturalną część mikroflory zdrowego przewodu pokarmowego ludzi oraz zwierząt i odpowiadają m.in. za rozkład spożywanych pokarmów oraz syntezę wielu istotnych składników. ![]() © daf dr. inż. Katarzyna Godlewska Transport – wymagania względem usługobiorców, część 2 Dodano: 2020-03-27 Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowaniu i transportu. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności Dodano: 2020-03-20 Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Serwatka: Serwatka – nowe oblicze Dodano: 2020-02-21 Serwatka przez wiele lat kojarzona była z uciążliwym produktem ubocznym przemysłu spożywczego. Jedną z głównych przyczyn takiego stanu rzeczy były i są nadal ogromne ilości serwatki, które powstają wraz z produkcją sera w zakładach przemysłu mleczarskiego. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Logistyka: Transport – wymagania względem usługobiorców, część 1 Dodano: 2020-01-17 Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowania i transportu. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Szwajcaria: Sery – symbol Szwajcarii Dodano: 2019-12-30 Szwajcaria położona jest w sercu Europy. Szwajcarzy nie lubią oglądać się na innych. To mały kraj bez dostępu do morza i jednocześnie jest niesamowicie niezależny. Mieszkańcy Szwajcarii są dumni, charakteryzuje ich przywiązanie do tradycji. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Zanieczyszczenia mikrobiologiczne: Listeria, E. coli, Salmonella Dodano: 2019-12-13 Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska System CIP: Jak myć, żeby umyć? System Cleaning In Place Dodano: 2019-11-29 Przemysł mleczarski stanowi jedną z ważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego. Z uwagi na specyfikę pracy z surowcem pochodzenia biologicznego, np. z ziarnem zbóż, owocami, warzywami, mięsem, mlekiem itp., jest narażony na wszelkiego rodzaju psucie się surowca, zanieczyszczenia, rozwój niepożądanej mikroflory, kontaminację i inne niepożądane zjawiska. ![]() © FM Joanna Górska Sery angielskie: Sery Jej Królewskiej Mości Dodano: 2019-11-01 Sery są wytwarzane na Wyspach Brytyjskich od tysiąca lat. Stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z dogodnych warunków klimatycznych i hodowlanych panujących na tych ziemiach. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Kuchnia Regionów: Duma serowarów Dodano: 2019-10-18 Polska może poszczycić się szeregiem serów, z których możemy być naprawdę dumni. Smak produktów tego typu wprawia w zachwyt niejednego zakochanego po dziurki w serze smakosza. ![]() © FM Joanna Górska Produkty ekologiczne: Ekologiczna nuta Dodano: 2019-10-12 Moda na produkty ekologiczne wydaje się systematycznie rozkręcać na dobre. Trudno powiedzieć jaką osiągnie skalę, ale faktem jest, że coraz więcej produktów wytwarzanych jest z surowca organicznego. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Produkty ekologiczne: Nabiał organiczny Dodano: 2019-10-04 Organiczne (ekologiczne) produkty żywnościowe znajdują coraz więcej zwolenników. W efekcie w Polsce od wielu lat systematycznie rozwija się organiczna produkcja rolnicza. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Sery tradycyjne: Polskie sery tradycyjne w UE Dodano: 2019-08-30 Wyroby rolno-spożywcze pochodzące z konkretnych regionów lub charakteryzujące się tradycyjną metodą produkcji są szczególnie cenione w państwach Unii Europejskiej. Wyróżniane są one znakami potwierdzającymi ich specyficzność. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Zanieczyszczenia w produkcji mleczarskiej: Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych Dodano: 2019-08-19 Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Odpady: Zagospodarowanie odpadów z przemysłu mleczarskiego Dodano: 2019-08-09 Tematyka odpadów, związanych z przemysłem spożywczym, to niezwykle rozległy obszar obejmujący mnóstwo zagadnień, teorii i przeróżnych rozwiązań nie tylko w zakresie nauk technicznych i technologicznych, ale także prawnych, ekonomicznych i środowiskowych. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Mleczne wyroby tradycyjne: Produkty tradycyjne Dodano: 2019-07-26 Czy produkty tradycyjne mogą zawierać dodatki do żywności? Jakie dodatki mogą być obecne? Czy cokolwiek można dodawać w trakcie wytwarzania takich wyrobów? Te pytania zadaje sobie niejeden konsument, producent lub handlowiec. ![]() © FM Joanna Górska Dobrostan zwierząt: Obowiązek dobrostanu zwierząt Dodano: 2019-05-24 Zagadnienia dobrostanu zwierząt coraz są częściej zauważane i komentowane w Europie. Jest to coraz bardziej istotna sprawa dla konsumentów, którzy chcą wiedzieć jak produkuje się wyroby, które nabywają. Dlatego producenci i handel już teraz muszą brać to pod uwagę. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Chłodzenie w gospodarstwie i w przetwórstwie Dodano: 2019-04-29 Chłodnictwo w przemyśle mleczarskim to temat bardzo ważny, nie sposób go pominąć. Ze względu na specyfikę surowca konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków udoju, higieny pozyskania mleka, warunków przechowywania lub przewozu do zakładu przetwórczego. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Bio: Mleczne wyroby organiczne Dodano: 2019-04-04 Terminy „bio-”, „eko-”, „biologiczny”, „organiczny” czy „ekologiczny” są kojarzone przez wielu konsumentów z wyrobami mającymi ponadprzeciętne walory żywieniowe i zdrowotne. Wszystkie one są sobie równoważne i dotyczą żywności ekologicznej powstałej w procesie produkcji ekologicznej i spełniającej odpowiednie wymogi prawne. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Systemy jakości: Ochrona przeciwszkodnikowa w zakładzie Dodano: 2019-03-31 Jednym z elementów zabezpieczenia terenu produkcji jest szkodniko-szczelność – tj. zabezpieczenie zakładu przed wnikaniem na teren szkodników. Tematyka ta, ze względu na swoją ważność, znalazła również miejsce w standardach BRC i IFS. |
||
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6 tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25 |