Branża Mleczarska 100 Firm
Branża Mleczarska 100 Firm
PODRĘCZNIK SEROWYPolskie i Europejskie Specjalności
ABC NABIAŁUKompendium Wiedzy
Największy serwis internetowy o branży i handlu nabiałem |
Polish Dairy Catalogue Wikipedia about us aplikacja na Google Play |
Raporty z kraju (strona 4 z 6)![]() © FM Joanna Górska Twarogi tradycyjne: Tradycja w twarogach Dodano: 2019-01-18 Twarogi to podstawowe produkty wytwarzane z mleka. To jedne z najprostszych składowo produktów spożywczych. Są popularne, tanie oraz ogólnie dostępnie. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, mgr inż. Katarzyna Chojnowska, dr hab. Małgorzata Ziarno Fakty i mity: Znaczenie białka w diecie Dodano: 2019-01-11 Białko (proteina) jest składnikiem odżywczym zbudowanym z aminokwasów. Naturalnie występuje dwadzieścia aminokwasów, a ich kolejność i proporcje stanowią o właściwościach biochemicznych białka. ![]() © FM Joanna Górska Opakowania: Wymagania wobec współczesnych opakowań do przemysłu spożywczego Dodano: 2019-01-11 Polityka i strategia budowania portfolio opakowań jest jednym z najważniejszych kierunków działań marketingowych we wszystkich liczących się firmach przemysłu spożywczego. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Dodatki do żywności: Białka nie tylko dla sportowców Dodano: 2019-01-04 Białka są kluczowymi makroskładnikami diety i podstawowymi, zważywszy na ich złożone przemiany metaboliczne w organizmie człowieka. Metabolizm białek jest ściśle związany z gospodarką energetyczną, a także potrzebami funkcjonalnymi i strukturalnymi każdej żywej komórki organizmu. ![]() © FM Joanna Górska Sery topione Dodano: 2018-12-21 Sery topione to jedna z najstarszych kategorii serowych obecnych na masowym rynku polskim. W dawno minionych czasach PRL, gdy jakość sera twardego była wątpliwa, z lubością produkowano sery topione. ![]() © FM Joanna Górska Desery mleczne: Chwila dla łasucha Dodano: 2018-12-14 W Polsce desery kojarzą się z małymi, słodkimi przekąskami podawanymi na koniec posiłku lub jako oddzielne, niezależne danie. Desery spożywa się w domu i restauracjach jako finalne zakończenie posiłku lub w kawiarniach, jako coś miłego do kawy lub herbaty. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Produkty familijne: W dużych, czy w małych opakowaniach? Dodano: 2018-12-07 Rozwój różnych trendów w konsumpcji oraz zmiany demograficzne wpływają na zapotrzebowanie na coraz to inne produkty, także zróżnicowane pod względem wielkości opakowania. Wielkość opakowania po pierwsze może być ważna dla konsumentów ze względów ekonomicznych. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Twarogi do pieczenia: Nie tylko na sernik – do domu i dla gastronomii Dodano: 2018-11-30 Sernik pieczony, sernik gotowany, sernik na zimno – dla wielu to ulubione ciasta. Sernik to jedno z ciast częściej znajdujących się na polskim stole, dawniej zwany także serowcem. Polskie serniki na tyle zakorzeniły się w tradycji, że niektóre z nich zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Zdrowie: Probiotyki Dodano: 2018-11-16 Termin „probiotyk” jest obecnie stosowany do określania mikroorganizmów wykazujących korzystny wpływ na organizm człowieka lub zwierząt. Pierwsze obserwacje korzystnej roli wybranych mikroorganizmów wykonał laureat Nagrody Nobla Ilja Miecznikow, urodzony w Rosji, ale pracujący w Instytucie Pasteura na początku XX wieku. ![]() © FM Joanna Górska Produkty „on the go”: Komu w drogę, temu... Dodano: 2018-11-11 W wieku XXI żywienie w tzw. drodze stało się częścią naszego stylu życia. Często kupując dany produkt podejmujemy decyzje o jego nabyciu na podstawie jego cech ułatwiających nam i naszym bliskim życie w wybranych sytuacjach dnia codziennego. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: spożycie, oferta, zachowania konsumenckie Dodano: 2018-10-19 Produkcję serów cechuje bogata tradycja, gdyż przypuszcza się, że metody ich wytwarzania znane były już człowiekowi 10 tysięcy lat temu. W Polsce sery pojawiły się najwcześniej w regionie Karpat, gdzie warunki przyrodnicze sprzyjały hodowli owiec. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Twarogi: Twaróg – ser chętnie serwowany Dodano: 2018-10-12 Twaróg na dobre wpisał się w preferencje żywieniowe Polaków. Kojarzony jest z najmilszymi chwilami, bo z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci na wsi lub z zapachem pysznego sernika na święta. ![]() © FM Joanna Górska Produkty śniadaniowe:  Drink & go Dodano: 2018-10-05 Śniadanie jest uważane za podstawowy i jednocześnie najważniejszy posiłek dnia. Daje nam ono siłę oraz energię do działania. Dostarczanie z rana dobrze zbilansowanej porcji pożywienia pozytywnie oddziałuje na kondycję fizyczną i psychiczną. ![]() © FM Urszula Chojnacka Serki wiejskie: Serki wiejskie wciąż w modzie Dodano: 2018-10-05 Zanurzone w słodkiej lub lekko osolonej śmietance i zamknięte w niewielkim kubeczku ziarna to sprzedażowy samograj, którego popularność trwa od kilkunastu lat. Znajdziemy go zarówno w sklepach wielkopowierzchniowych, jak i małoformatowych, ponieważ każdy detalista może liczyć na jego dobrą rotację. ![]() © FM Joanna Górska Jogurty z nowymi dodatkami smakowymi: Nowe smaki jogurtów Dodano: 2018-09-28 Przechadzając się wśród alejek z produktami nabiałowymi trudno oprzeć się wrażeniu, że wybór jest tak szeroki, że czasem trudno się na coś zdecydować. Jest to wynikiem działań producentów, którzy dwoją się i troją, by sprostać naszym podniebieniom. ![]() dr inż. Marlena Piekut Mozzarella sucha: Włoskie smaki coraz bardziej polskie Dodano: 2018-09-21 Mozzarella to włoski specjał, który się znajduje na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Mozzarella di Bufala Campana, która została zarejestrowana 21 czerwca 1996 r. na listę produktów posiadających Chronioną Nazwę Pochodzenia, produkowana jest wyłącznie ze świeżego pełnego mleka bawolego. ![]() Joanna Górska Czysta etykieta Dodano: 2018-09-13 Badania dowodzą, że konsumenci są coraz bardziej świadomi żywieniowo. Dlatego coraz częściej preferują żywność mniej przetworzoną, o zrozumiałym dla nich składzie. ![]() Urszula Chojnacka Jogurty naturalne: Wiele odcieni naturalności Dodano: 2018-09-08 Jogurt naturalny ma dziś wiele odmian – począwszy od formy gęstej, która czyni go pełnoprawnym samodzielnym posiłkiem, poprzez wersję półpłynną, po wariant przeznaczony do picia, który szerzej pojawił się najpóźniej. ![]() Joanna Górska Sery podpuszczkowe smakowe: Eksperymenty ze smakiem sera Dodano: 2018-08-31 Sery podpuszczkowe z dodatkami to kategoria, która obecnie rozwijana jest głównie przez specjalistyczne i mniejsze podmioty produkujące sery. Jest to trend zauważalny na całym świecie. Chcąc zaistnieć na rynku mniejsze firmy właśnie stosowanymi dodatkami próbują zwrócić na swoje produkty uwagę. ![]() Urszula Chojnacka Przekąski: Sycące smakołyki Dodano: 2018-08-26 Połączenie zalet żywności w wydaniu on-the-go z treściwą przekąską zapewniającą zastrzyk wapnia i białka oraz rozsądny kompromis między podejściem rodziców a zachciankami milusińskich – tak w skrócie można podsumować kategorię przekąsek mlecznych. ![]() dr inż. Marlena Piekut Śmietana: Tradycyjne górą Dodano: 2018-08-16 W ostatnich kilkunastu latach spożycie produktów mleczarskich w Polsce uległo przemianom ilościowym i jakościowym. W przyszłości zapewne będzie podlegało dalszym zmianom, wraz z nowymi trendami w zachowaniach konsumentów. ![]() dr inż. Marlena Piekut, Mleka fermentowane i chłodniki: Fermentowane oznacza korzystne dla zdrowia Dodano: 2018-08-10 Fermentacja to pradawna forma konserwacji żywności, która poprawia również jej wartość odżywczą. W wielu regionach świata fermentowane napoje stały się znane ze względu na ich właściwości zdrowotne i dobroczynny wpływ na zdrowie. ![]() Joanna Górska Twarożki: Przyjaciel każdej kanapki Dodano: 2018-08-03 kategorii galanterii mleczarskiej. Producenci prześcigają się w pomysłowych dodatkach mających na celu zadowolić nasze podniebienie. Serki te są wygodne w użyciu i znacznie urozmaicają codzienne kanapkowe menu. ![]() dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Fakty i mity: A jednak tłuszcz mleczny Dodano: 2018-07-28 Skład i jakość mleka zależą od wielu czynników, spośród których wymienić należy czynniki genetyczne (rasa zwierząt), środowiskowe (pora roku, jakość i rodzaj pożywienia, w tym żywienie oborowe i pastwiskowe), fizjologiczne (stan zdrowia zwierząt, stan fizjologiczny). ![]() dr inż. Marlena Piekut Sery sałatkowe: Grecki specjał na europejskich stołach Dodano: 2018-07-21 Wiele osób kojarzy fetę z Grecją i słusznie, gdyż w Grecji od tysięcy lat powstaje tego rodzaju ser. Istnieje wiele zapisów dotyczących produkcji i konsumpcji sera w starożytnej Grecji, od Arystotelesa, Pitagorasa poprzez innych starożytnych pisarzy. ![]() Urszula Chojnacka Jogurty pitne: Z pomysłem na siebie Dodano: 2018-07-21 Skupiony do niedawna wokół jogurtów naturalnych i smakowych rynek oferuje dziś wiele ściśle pozycjonowanych artykułów, przygotowanych z myślą o konkretnych potrzebach konsumentów. ![]() Joanna Górska Tłuszcze funkcjonalne: Margaryna – atrybut każdej pani domu Dodano: 2018-07-13 Głównymi ideami przyświecającymi podjęciu prac nad stworzeniem altermatywnego dla masła tłuszczu było stworzenie uniwersalnego produktu, użytecznego zarówno w kulinariach, jak i korzystnego żywieniowo. Nowy produkt miał być tani, smaczny i łatwy w przechowywaniu. ![]() Joanna Górska Sery pleśniowe z przerostem pleśni: Kiedy pleśń dodaje szlachetności Dodano: 2018-07-13 Sery pleśniowe to produkty uznawane za eleganckie, a nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole świadczy o wyrobieniu kulinarnym gospodarzy. W każdej grupie serów pleśniowych znajdziemy interesujące produkty, które swoim smakiem i aromatem cieszą miłośników serowarstwa. ![]() mgr inż. Oliwia Sokołowska Produkty dla dzieci: Dzieci – najlepsi kreatorzy wyzwań Dodano: 2018-07-07 Świat widziany oczami szczęśliwego dziecka to świat kolorów, radości, zabawy i smaków. Dorośli dokładają wszelkich starań, aby zapewnić swoim pociechom wszystko to, co najlepsze dla ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i samopoczucia. ![]() Joanna Górska Masło: Masło w rozkwicie Dodano: 2018-07-07 Rynek tłuszczów przed wieloma latami podzielił się na rynek zwolenników masła i margaryny. Producenci obu kategorii prześcigają się w pomysłach jak wypromować swoje produkty i zyskać uwagę konsumentów. |
||
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6 tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25 |