Branża Mleczarska 100 Firm
Branża Mleczarska 100 Firm
PODRĘCZNIK SEROWYPolskie i Europejskie Specjalności
ABC NABIAŁUKompendium Wiedzy
Największy serwis internetowy o branży i handlu nabiałem |
Polish Dairy Catalogue Wikipedia about us aplikacja na Google Play |
Raporty z kraju (strona 3 z 6)![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Sery tradycyjne: Polskie sery tradycyjne w UE Dodano: 2019-08-30 Wyroby rolno-spożywcze pochodzące z konkretnych regionów lub charakteryzujące się tradycyjną metodą produkcji są szczególnie cenione w państwach Unii Europejskiej. Wyróżniane są one znakami potwierdzającymi ich specyficzność. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Żywność „on the go”: Zawsze pod ręką Dodano: 2019-08-23 Pobudka wcześnie rano, komórka w dłoń, laptop do torby, jeszcze klucze…. na pewno gdzieś tu są, przecież były tu wieczorem, leżały na stole… Są! Biegiem do drzwi, biegiem do pracy, szkoły, na uczelnię, jeszcze podrzucić maluchy do przedszkola i już… dzwoni telefon. ![]() © FM Urszula Chojnacka Cottage cheese: Urok wiejskiej chatki Dodano: 2019-08-19 Natura, zieleń, sielski poranek – z tym wszystkim kojarzy się „cottage”, czyli wiejska, przyjazna chatka, która wiele lat temu pojawiła się na opakowaniu serków wiejskich, określanych mianem cottage cheese. ![]() © FM Joanna Górska Mleko zsiadłe i acidofilne: Napoje jakie chcemy zapamiętać Dodano: 2019-08-09 Napoje mleczarskie mają bardzo długą tradycję wyrobu i spożywania. Badania wskazują, że tego typu produkty znane były już w starożytności. Napoje na bazie mleka nie tylko gasiły pragnienie, ale były postrzegane, jako zdrowe, odżywcze oraz korzystnie oddziałujące na organizm człowieka. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Sery maziowe: Maziowa rozkosz podniebienia Dodano: 2019-08-03 Sery maziowe są serami podpuszczkowymi dojrzewającymi, zaliczanymi do serów półmiękkich lub miękkich, których cechami charakterystycznymi są pomarańczowożółta lub pomarańczowobrązowa lepka skórka oraz silny zapach i smak miąższu o niewielkiej liczbie oczek. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Twarogi: Ser twarogowy zawsze w modzie Dodano: 2019-07-26 Twarogi – towarzyszące ludzkości od zarania dziejów – stanowią w diecie cenne źródło białka oraz lekkostrawnego tłuszczu mlekowego. Tradycja, przyzwyczajenia żywieniowe oraz uwarunkowania ekonomiczne wpływają na dużą popularność serów twarogowych w Polsce. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Niemleczne zamienniki produktów mlecznych Dodano: 2019-07-11 Środki spożywcze na bazie mleka, jak również zawierające mleko, są istotnym elementem w diecie człowieka. Niestety produkty te, ze względu na zawartość składników powodujących nietolerancję lub alergię, nie mogą być spożywane przez konsumentów cierpiących na nadwrażliwość na laktozę, galaktozę lub białka mleka. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Wapń: Wapń w mleku Dodano: 2019-07-05 Niedostateczna podaż wapnia w diecie współczesnych ludzi, spowodowana praktykowanym stylem życia i modnymi modelami żywienia, wpływa niekorzystnie na sytuację zdrowotną i powoduje, że od wielu już lat obserwuje się wzrost liczby zachorowań na schorzenia związane z jego niedoborem, a w szczególności na osteoporozę. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Sery podpuszczkowe: Podpuszczką zaszczepione Dodano: 2019-06-21 Sery podpuszczkowe to bardzo duża grupa serów. Są to produkty otrzymywane w wyniku ścinania mleka enzymem – podpuszczką, a powstała masa serowa jest następnie poddawana dojrzewaniu. ![]() © FM Joanna Górska Twarożki do smarowania: Wiosennie na talerzu Dodano: 2019-06-14 Serki kanapkowe do smarowania to najbardziej rozwinięta smakowo kategoria mleczarska. Działy R&D corocznie wprowadzają kolejne warianty smakowe, mające zaskoczyć konsumenta smakiem, zapachem oraz oryginalnością doboru składników. ![]() © FM Joanna Górska Grecja: Dar z Olimpu Dodano: 2019-06-07 Produkty o rodowodzie greckim są w Polsce znane i cenione. Najbardziej znanymi są ser Feta oraz jogurty typu greckiego. Asortyment produktów greckich jest jednak znacznie szerszy. ![]() © FM dr. inż. Marlena Piekut Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych Dodano: 2019-06-07 Wśród aktywnych nabywców coraz częściej zauważa się zarówno osoby coraz starsze, jak i coraz młodsze. Wcześniejsze osiąganie dojrzałości przez dzieci i ich rosnące wymagania jako konsumentów to poważne wyzwanie dla marketerów. ![]() © FM dr. inż. Marlena Piekut Kefiry i maślanki: Dieta z kefiru i maślanki Dodano: 2019-05-31 Mleczne napoje fermentowane oferują wiele korzyści zdrowotnych. Zalety mleka fermentowanego wiążą się z jego wartością odżywczą i fizjologiczną, a także właściwościami profilaktycznymi i terapeutycznymi. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Masło: Kostka złotego masła Dodano: 2019-05-31 Chyba każdy z klientów stojąc przed półką sklepową zastanawiał się co wybrać: masło czy margarynę? Trendy dotyczące wyboru tłuszczu do smarowania zmieniają się co jakiś czas, to na co się zdecydujemy zależy nie tylko od wiedzy konsumenta na temat danego produktu, ale także od jego upodobań smakowych czy też od stanu zdrowia. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Produkty bezlaktozowe: Pozbawianie laktozy Dodano: 2019-05-24 Produkty bezlaktozowe są skierowane do stosunkowo sporej grupy konsumentów, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy, aby nie musiały rezygnować z ulubionych produktów mlecznych, a zwłaszcza z mleka. ![]() © FM Joanna Górska Opakowania: Najciekawsze trendy minionego roku Dodano: 2019-05-10 Globalny rynek spożywczy przechodzi trudny okres, głównie związany z problemami natury politycznej i eksportowej. Zmniejszenie wolumenów, w związku z wysyceniem rynków krajowych oraz międzynarodowych (azjatyckich) w znacznym stopniu utrudnia dynamiczniejszy rozwój branży. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Produkty bezlaktozowe Dodano: 2019-05-10 Laktoza jest węglowodorem występującym w mleku różnych ssaków. Wrażliwość na laktozę zależy od jej ilości w diecie. Dla większości osób cierpiących na alaktazję odpowiednią alternatywą są produkty o zredukowanej zawartości laktozy. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Sery typu holenderskiego: Sery znane z łagodności i rotacji Dodano: 2019-04-29 Sery typu holenderskiego są nadal najpopularniejsze w naszym kraju, stanowiąc przy tym sporą część sprzedaży. Jest to produkt chętnie wybierany przez konsumentów, ponieważ stanowi świetny dodatek do kanapek, zapiekanek albo sałatek. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Dodatki do żywności:  Mleczne produkty dla seniorów – znaczenie dodatków do żywności Dodano: 2019-04-19 Ponieważ wraz z postępem cywilizacyjnym ludzkości obserwuje się niekorzystne zjawisko starzenia się społeczeństw, warto rozważyć produkcję mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych dla seniorów, a także znaczenie dodatków do żywności w takich wyrobach. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Tłuszcze kulinarne: Kurs w stronę gastronomii Dodano: 2019-04-13 Tłuszcze są źródłem energii, odgrywają istotną rolę we wzroście komórek, stanowią ochronę narządów oraz pełnią funkcję w regulacji hormonów i witamin w organizmie. Tłuszcze są substancjami organicznymi i stanowią istotną część diety. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Czysta etykieta: „Czysta etykieta” przyszłością rynku Dodano: 2019-04-04 Rosnąca świadomość społeczeństwa, w aspekcie wpływu żywności na organizm człowieka i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują wzrost zainteresowania produktami żywnościowymi posiadającymi tradycyjne receptury i unikanie syntetycznych dodatków chemicznych. ![]() © FM Joanna Górska Desery mleczne: Błyskotliwa kariera deseru Dodano: 2019-03-31 Desery mleczne to kategoria, która przeszła interesującą koncepcyjną zmianę. Z kategorii klasycznych deserów przekształcała się w urzekające smakiem i niekiedy pożywne mleczne przekąski, które z wdziękiem wpisały się w nasze codzienne menu. ![]() © FM Joanna Górska Jogurty naturalne: Natura wyznacza trend Dodano: 2019-03-22 Rynek produktów mleczarskich w Polsce jest już dojrzały. Po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Jogurt – liczy się konkurencyjny produkt Dodano: 2019-02-22 Jogurt to fermentowany napój mleczarski konsumowany na całym świecie. Jest to jeden z popularnych i najstarszych produktów spożywczych w Europie, Ameryce, Azji i Afryce. Jogurty są lubiane przez wielu ludzi ze względu na ich wartość terapeutyczną i odżywczą. ![]() © FM Janusz Górski Sery smażone: Dziedzictwo z Polski Dodano: 2019-02-15 Sery smażone stanowią istotną część polskiej tradycji serowarskiej opartej na produkcji twarogu, jego dalszemu gliwieniu, a w końcu smażeniu. Te niepozorne do niedawna produkty mają się coraz lepiej dzięki ochronie unijnej i rosnącemu zainteresowaniu konsumentów, migracji tych ostatnich między regionami kraju oraz środkom masowego przekazu. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Dystrybutorzy: Standardy dla dystrybutorów Dodano: 2019-02-08 Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Czasami ma swoje sklepy firmowe i może obsługiwać je własnym transportem z mleczarni, w większości jednak przypadków korzysta z własnych lub obcych hurtowni i platform dystrybucyjnych. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Produkty dla seniorów: Perspektywiczna grupa konsumentów Dodano: 2019-02-08 Postępujący proces starzenia się społeczeństw wpływa na pojawienie się coraz liczniejszej grupy osób starszych na rynku towarów i usług konsumpcyjnych, w tym produktów mleczarskich. Coraz lepsze warunki życia przekładają się na wyższą jakość życia, a tym samym dłuższe przeciętne trwanie życia i zwiększenie udziału osób starszych w populacji. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Dodatki słodzące: Dodatki i mieszanki słodzące Dodano: 2019-02-01 Produkty mleczarskie, podobnie jak i inne artykuły spożywcze, są oceniane przez nabywców zmysłem smaku. Jednym z parametrów odbieranych przez zmysł smaku jest słodkość, która w przypadku wielu produktów decyduje o ich jakości. ![]() © FM Joanna Górska Produkty bezlaktozowe: W koszyku nietolerujących Dodano: 2019-02-01 Produkty bezlaktozowe to wyroby wychodzące naprzeciw potrzebom zdrowotnym osób mających problem z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Problem jest złożony i może być związany ze zbyt małą aktywnością enzymu trawiennego jakim jest laktaza, niedoborem laktazy lub hipolaktazją. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Sery z górnej półki: Duma Producentów Dodano: 2019-01-25 Wśród produktów mleczarskich, które goszczą na polskich stołach od wielu lat są sery. Wydawałoby się, że ser jest nam już tak bliskim produktem spożywczym jak chleb lub mleko. Sery znane są klientom pod wieloma postaciami. |
||
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6 tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25 |