Raporty z kraju (strona 2 z 3)![]() dr inż. Marlena Piekut Sery sałatkowe: Grecki specjał na europejskich stołach Dodano: 2018-07-21 Wiele osób kojarzy fetę z Grecją i słusznie, gdyż w Grecji od tysięcy lat powstaje tego rodzaju ser. Istnieje wiele zapisów dotyczących produkcji i konsumpcji sera w starożytnej Grecji, od Arystotelesa, Pitagorasa poprzez innych starożytnych pisarzy. ![]() Urszula Chojnacka Jogurty pitne: Z pomysłem na siebie Dodano: 2018-07-21 Skupiony do niedawna wokół jogurtów naturalnych i smakowych rynek oferuje dziś wiele ściśle pozycjonowanych artykułów, przygotowanych z myślą o konkretnych potrzebach konsumentów. ![]() Joanna Górska Tłuszcze funkcjonalne: Margaryna – atrybut każdej pani domu Dodano: 2018-07-13 Głównymi ideami przyświecającymi podjęciu prac nad stworzeniem altermatywnego dla masła tłuszczu było stworzenie uniwersalnego produktu, użytecznego zarówno w kulinariach, jak i korzystnego żywieniowo. Nowy produkt miał być tani, smaczny i łatwy w przechowywaniu. ![]() Joanna Górska Sery pleśniowe z przerostem pleśni: Kiedy pleśń dodaje szlachetności Dodano: 2018-07-13 Sery pleśniowe to produkty uznawane za eleganckie, a nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole świadczy o wyrobieniu kulinarnym gospodarzy. W każdej grupie serów pleśniowych znajdziemy interesujące produkty, które swoim smakiem i aromatem cieszą miłośników serowarstwa. ![]() mgr inż. Oliwia Sokołowska Produkty dla dzieci: Dzieci – najlepsi kreatorzy wyzwań Dodano: 2018-07-07 Świat widziany oczami szczęśliwego dziecka to świat kolorów, radości, zabawy i smaków. Dorośli dokładają wszelkich starań, aby zapewnić swoim pociechom wszystko to, co najlepsze dla ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i samopoczucia. ![]() Joanna Górska Masło: Masło w rozkwicie Dodano: 2018-07-07 Rynek tłuszczów przed wieloma latami podzielił się na rynek zwolenników masła i margaryny. Producenci obu kategorii prześcigają się w pomysłach jak wypromować swoje produkty i zyskać uwagę konsumentów. ![]() Urszula Chojnacka Kefiry i maślanki: Zdrowe orzeźwienie Dodano: 2018-06-29 Chociaż do lata w pełni trochę jeszcze brakuje, już teraz warto przyjrzeć się rynkowi produktów, które co prawda zainteresowanie odbiorców notują przez cały rok, ale w letnie dni stają się prawdziwym „must have”. ![]() Joanna Górska Sery długodojrzewające: Premiumizacja w praktyce Dodano: 2018-06-23 We współczesnym serowarstwie panuje pełna konkurencja. Każda firma stara się przedstawić swoje produkty w jak najlepszym świetle, zachwycić podniebienie konsumenta nowymi bodźcami smakowymi oraz wywołać nutkę zazdrości u konkurencji. ![]() dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Dodatki owocowe: Owoce do napojów Dodano: 2018-06-17 Wsady owocowe (zwane również komponentami owocowymi lub preparatami owocowymi) należą do najbardziej uniwersalnych dodatków smakowych wykorzystywanych w przemyśle mleczarskim. Mogą zawierać kawałki owoców o różnej wielkości, różnym kształcie lub strukturze. ![]() dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Fakty i mity: Składniki niemile widziane Dodano: 2018-06-17 Rozwój technik wymiany informacji spowodował wzrost łatwości pozyskania wiedzy oraz wzrost świadomości żywieniowej konsumentów. W związku z rosnącym zainteresowaniem poprawą jakości życia oraz zdrowia, konsumenci chętnie pozyskują i wymieniają się wiedzą na temat żywności. ![]() Joanna Górska Produkty wysokoproteinowe: Białko jest w modzie Dodano: 2018-06-08 Sektor mleczarski jest jedną z najprężniej rozwijających się branż spożywczych na świecie. Aktualne trendy żywieniowe znacząco wpływają na preferencje konsumentów, co znajduje odzwierciedlenie w nowo tworzonych i prezentowanych na rynku produktach. ![]() Joanna Górska Nowe trendy: Nabiał a nowe mody Dodano: 2018-06-01 We współczesnym świecie, co jakiś czas obserwujemy nowe trendy żywieniowe. Pojawiają się kolejni specjaliści, którzy proponują nowe rozwiązania dietetyczne mające być złotym sposobem na poprawę naszego zdrowia i dłuższe, szczęśliwsze życie. ![]() Janusz Górski Sery topione: Sery pełne wyzwań Dodano: 2018-05-25 Kategoria serów topionych to w obecnych czasach coraz większe wyzwanie. Konsumenci szybko wymieniają się na forach internetowych informacjami o produktach, a wytwórcy walczą o wzrost sprzedaży w zniżkującej kategorii, w warunkach wysokich cen surowców i niskich cen wynegocjowanych przez handel. ![]() Joanna Górska Produkty ze statusem ChNP i ChOG: Powrót do korzeni Dodano: 2018-05-20 Od kilku dekad w wielu, zwłaszcza wysokorozwiniętych państwach, wyraźnie widać wzmożone zainteresowanie żywnością produkowaną tradycyjnymi metodami. Wzrasta też zainteresowanie produktami regionalnymi o znanym i bliskim sercu konsumentom pochodzeniu. ![]() dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Dodatki: Składniki zbożowe w produkcji mleczarskiej Dodano: 2018-05-06 Konsumenci baczną uwagę przykładają do składu produktów, ich wartości żywieniowej i zdrowotnej. A ponieważ produkty mleczarskie cieszą się nieustająco dużą popularnością, ocena konsumentów również ich dotyczy. ![]() Urszula Chojnacka Jogurty ze zbożami: Zdrowa przekąska, czyli jogurt w towarzystwie zbóż Dodano: 2018-05-06 Od kilku lat w Europie przybiera na sile trend prozdrowotny, który ma znaczące przełożenie na branżę spożywczą. Towarzyszy mu poszukiwanie produktów jak najmniej przetworzonych oraz sprzyjających utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji. ![]() dr. inż. Marlena Piekut Masło: Popyt rośnie Dodano: 2018-04-27 Masło stanowi produkt żywnościowy zarówno o walorach smakowych jak i wysokiej wartości odżywczej. Są w nim duże ilości witaminy A, retinolu i β-karotenu oraz wit. D i E. ![]() dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Fakty i mity: Nadwrażliwość pokarmowa Dodano: 2018-04-22 Problem związany z nadwrażliwością pokarmową jest opisywany od dziesięcioleci. Zwiększenie się liczby przypadków zapadalności na choroby alergiczne, jak i nietolerancję, przybiera takie rozmiary, że coraz częściej określane jest „epidemią”. ![]() Joanna Górska Produkty bez GMO: Naturalnie bez GMO Dodano: 2018-04-15 Problem produktów z modyfikacjami genetycznymi budzi wiele kontrowersji. Ostro ścierają się zwolennicy i przeciwnicy tej idei. Temat wciąż jest jeszcze nowy i nie ma badań na ludziach, które by jednoznacznie potwierdziły lub wykluczyły niekorzystny długoterminowy wpływ spożywania produktów modyfikowanych genetycznie na nasze zdrowie. ![]() Urszula Chojnacka Produkty z topperami i wielokomorowe: Osobne żywoty wsadu i jogurtu Dodano: 2018-03-23 Rośnie grupa osób poszukujących naturalnych produktów. Wraz z nią wzrasta zainteresowanie, a jednocześnie podaż artykułów nabiałowych, dzięki którym konsument ma możliwość samodzielnego mieszania produktu bazowego, np. jogurtu, z dodatkiem. ![]() Urszula Chojnacka Sery topione: (Nie)topniejący potencjał topionych Dodano: 2018-03-09 Ser topiony, który swój ponadstuletni rodowód wywodzi z pięknego alpejskiego kraju – Szwajcarii – od początku zaistnienia na rynku przyciągał dużą uwagę odbiorców. Początek jego historii był dość banalny i wiązał się z poszukiwaniem dobrego sposobu na wykorzystanie nadwyżek sera. ![]() Urszula Chojnacka Masło: Maślane zawirowania Dodano: 2018-03-02 Nie bez kozery można zaryzykować stwierdzenie, że masło było w tym roku najczęściej omawianą kategorią nabiałową na łamach i na antenach wszystkich rodzajów mediów. Królowało także na ustach wytwórców, dostawców, sieci handlowych i konsumentów. ![]() Joanna Górska Produkty ze znakiem ChOG i ChNP: Znak tradycji Dodano: 2018-02-23 Pierwszymi, którzy naciskali na stworzenie przepisów chroniących swoje specjały byli Francuzi. Swoimi wieloletnimi działaniami doprowadzili do przełożenia na poziom europejski ustanowionego w latach 30. XX w. ustawodawstwa francuskiego. ![]() Janusz Górski Twarogi: Podstawa rotacji sklepu Dodano: 2018-02-16 Twarogi pod różnymi postaciami to grupa produktów, która czerpie z wizerunku czystego, naturalnego produktu, obecnego w naszym życiu od narodzin aż po starość. W każdej chwili kojarzy nam się z wiejskim domem, w którym jedni dorastali, a inni przebywali na wakacjach. ![]() Joanna Górska Jogurty naturalne: Prostota źródłem sukcesu jogurtu Dodano: 2018-02-10 Jogurty naturalne wpisują się w oczekiwania konsumentów do spożywania produktów mniej przetworzonych, mniej kalorycznych, mniej wzbogacanych w dodatkowe substancje i mniej negatywnie wpływających na zdrowie ich nabywców. ![]() Joanna Górska Seniorzy: Nabiał dla osoby starszej Dodano: 2018-02-02 Z roku na rok rośnie liczba osób, które wpisują się w grupę seniorów, czyli osób w wieku powyżej 65 lat. Postęp cywilizacyjny przyniósł rewolucyjną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania. ![]() Joanna Górska Opakowania: Opakowanie – idealny sprzedawca Dodano: 2018-01-27 Od wielu lat mówi się, że opakowanie odgrywa kluczową rolę w procesie decyzyjnym konsumenta. O sukcesie rynkowym decyduje przecież sprzedaż. ![]() dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Jogurty: Poznajemy dobry jogurt Dodano: 2018-01-12 Zgodnie z Codex Alimentarius jogurt jest zaliczany do grupy mleka fermentowanego, która obejmuje produkty mleczne otrzymywane w wyniku fermentacji mleka, z modyfikacjami składu lub bez, poprzez działanie odpowiedniej mikroflory powodującej obniżenie wartości pH z koagulacją białek lub bez. ![]() Joanna Górska Sery parzone: Sery znane i nieznane Dodano: 2018-01-05 Sery z masy parzonej produkowane są od wielu lat i mają swoich zagorzałych wielbicieli. Najbardziej znanym serem z masy parzonej jest słynny na całym świecie włoski ser mozzarella. Do kategorii serów parzonych zaliczyć także należy bułgarski ser o nazwie kaszkawał oraz polskie sery tatrzańskie. ![]() Urszula Chojnacka Stoisko nabiałowe: Nabiałowe stoiska z klimatem nowoczesności Dodano: 2017-12-21 Produkty nabiałowe to w pewnym sensie sprzedażowy samograj. Jednak nawet kategoria, której wielu przedstawicieli może pochwalić się najdłuższymi wśród artykułów spożywczych tradycjami wytwarzania i sprzedaży potrzebuje wsparcia w dobie silnej walki konkurencyjnej o uwagę konsumenta. |
||
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6 tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25 |