Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 3)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności:  Mleczne produkty dla seniorów – znaczenie dodatków do żywności
Dodano: 2019-04-19

Ponieważ wraz z postępem cywilizacyjnym ludzkości obserwuje się niekorzystne zjawisko starzenia się społeczeństw, warto rozważyć produkcję mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych dla seniorów, a także znaczenie dodatków do żywności w takich wyrobach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Kurs w stronę gastronomii
Dodano: 2019-04-13

Tłuszcze są źródłem energii, odgrywają istotną rolę we wzroście komórek, stanowią ochronę narządów oraz pełnią funkcję w regulacji hormonów i witamin w organizmie. Tłuszcze są substancjami organicznymi i stanowią istotną część diety.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: „Czysta etykieta” przyszłością rynku
Dodano: 2019-04-04

Rosnąca świadomość społeczeństwa, w aspekcie wpływu żywności na organizm człowieka i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują wzrost zainteresowania produktami żywnościowymi posiadającymi tradycyjne receptury i unikanie syntetycznych dodatków chemicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Desery mleczne: Błyskotliwa kariera deseru
Dodano: 2019-03-31

Desery mleczne to kategoria, która przeszła interesującą koncepcyjną zmianę. Z kategorii klasycznych deserów przekształcała się w urzekające smakiem i niekiedy pożywne mleczne przekąski, które z wdziękiem wpisały się w nasze codzienne menu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Natura wyznacza trend
Dodano: 2019-03-22

Rynek produktów mleczarskich w Polsce jest już dojrzały. Po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurt – liczy się konkurencyjny produkt
Dodano: 2019-02-22

Jogurt to fermentowany napój mleczarski konsumowany na całym świecie. Jest to jeden z popularnych i najstarszych produktów spożywczych w Europie, Ameryce, Azji i Afryce. Jogurty są lubiane przez wielu ludzi ze względu na ich wartość terapeutyczną i odżywczą.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Janusz Górski
Sery smażone: Dziedzictwo z Polski
Dodano: 2019-02-15

Sery smażone stanowią istotną część polskiej tradycji serowarskiej opartej na produkcji twarogu, jego dalszemu gliwieniu, a w końcu smażeniu. Te niepozorne do niedawna produkty mają się coraz lepiej dzięki ochronie unijnej i rosnącemu zainteresowaniu konsumentów, migracji tych ostatnich między regionami kraju oraz środkom masowego przekazu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dystrybutorzy: Standardy dla dystrybutorów
Dodano: 2019-02-08

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Czasami ma swoje sklepy firmowe i może obsługiwać je własnym transportem z mleczarni, w większości jednak przypadków korzysta z własnych lub obcych hurtowni i platform dystrybucyjnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty dla seniorów: Perspektywiczna grupa konsumentów
Dodano: 2019-02-08

Postępujący proces starzenia się społeczeństw wpływa na pojawienie się coraz liczniejszej grupy osób starszych na rynku towarów i usług konsumpcyjnych, w tym produktów mleczarskich. Coraz lepsze warunki życia przekładają się na wyższą jakość życia, a tym samym dłuższe przeciętne trwanie życia i zwiększenie udziału osób starszych w populacji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki słodzące: Dodatki i mieszanki słodzące
Dodano: 2019-02-01

Produkty mleczarskie, podobnie jak i inne artykuły spożywcze, są oceniane przez nabywców zmysłem smaku. Jednym z parametrów odbieranych przez zmysł smaku jest słodkość, która w przypadku wielu produktów decyduje o ich jakości.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: W koszyku nietolerujących
Dodano: 2019-02-01

Produkty bezlaktozowe to wyroby wychodzące naprzeciw potrzebom zdrowotnym osób mających problem z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Problem jest złożony i może być związany ze zbyt małą aktywnością enzymu trawiennego jakim jest laktaza, niedoborem laktazy lub hipolaktazją.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Oliwia Sokołowska
Sery z górnej półki: Duma Producentów
Dodano: 2019-01-25

Wśród produktów mleczarskich, które goszczą na polskich stołach od wielu lat są sery. Wydawałoby się, że ser jest nam już tak bliskim produktem spożywczym jak chleb lub mleko. Sery znane są klientom pod wieloma postaciami.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Joanna Górska
Twarogi tradycyjne: Tradycja w twarogach
Dodano: 2019-01-18

Twarogi to podstawowe produkty wytwarzane z mleka. To jedne z najprostszych składowo produktów spożywczych. Są popularne, tanie oraz ogólnie dostępnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Dorota Zaręba, mgr inż. Katarzyna Chojnowska, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Znaczenie białka w diecie
Dodano: 2019-01-11

Białko (proteina) jest składnikiem odżywczym zbudowanym z aminokwasów. Naturalnie występuje dwadzieścia aminokwasów, a ich kolejność i proporcje stanowią o właściwościach biochemicznych białka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
Joanna Górska
Opakowania: Wymagania wobec współczesnych opakowań do przemysłu spożywczego
Dodano: 2019-01-11

Polityka i strategia budowania portfolio opakowań jest jednym z najważniejszych kierunków działań marketingowych we wszystkich liczących się firmach przemysłu spożywczego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Białka nie tylko dla sportowców
Dodano: 2019-01-04

Białka są kluczowymi makroskładnikami diety i podstawowymi, zważywszy na ich złożone przemiany metaboliczne w organizmie człowieka. Metabolizm białek jest ściśle związany z gospodarką energetyczną, a także potrzebami funkcjonalnymi i strukturalnymi każdej żywej komórki organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Sery topione
Dodano: 2018-12-21

Sery topione to jedna z najstarszych kategorii serowych obecnych na masowym rynku polskim. W dawno minionych czasach PRL, gdy jakość sera twardego była wątpliwa, z lubością produkowano sery topione.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Desery mleczne: Chwila dla łasucha
Dodano: 2018-12-14

W Polsce desery kojarzą się z małymi, słodkimi przekąskami podawanymi na koniec posiłku lub jako oddzielne, niezależne danie. Desery spożywa się w domu i restauracjach jako finalne zakończenie posiłku lub w kawiarniach, jako coś miłego do kawy lub herbaty.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty familijne: W dużych, czy w małych opakowaniach?
Dodano: 2018-12-07

Rozwój różnych trendów w konsumpcji oraz zmiany demograficzne wpływają na zapotrzebowanie na coraz to inne produkty, także zróżnicowane pod względem wielkości opakowania. Wielkość opakowania po pierwsze może być ważna dla konsumentów ze względów ekonomicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi do pieczenia: Nie tylko na sernik – do domu i dla gastronomii
Dodano: 2018-11-30

Sernik pieczony, sernik gotowany, sernik na zimno – dla wielu to ulubione ciasta. Sernik to jedno z ciast częściej znajdujących się na polskim stole, dawniej zwany także serowcem. Polskie serniki na tyle zakorzeniły się w tradycji, że niektóre z nich zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Zdrowie: Probiotyki
Dodano: 2018-11-16

Termin „probiotyk” jest obecnie stosowany do określania mikroorganizmów wykazujących korzystny wpływ na organizm człowieka lub zwierząt. Pierwsze obserwacje korzystnej roli wybranych mikroorganizmów wykonał laureat Nagrody Nobla Ilja Miecznikow, urodzony w Rosji, ale pracujący w Instytucie Pasteura na początku XX wieku.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Produkty „on the go”: Komu w drogę, temu...
Dodano: 2018-11-11

W wieku XXI żywienie w tzw. drodze stało się częścią naszego stylu życia. Często kupując dany produkt podejmujemy decyzje o jego nabyciu na podstawie jego cech ułatwiających nam i naszym bliskim życie w wybranych sytuacjach dnia codziennego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
dr inż. Marlena Piekut
Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: spożycie, oferta, zachowania konsumenckie
Dodano: 2018-10-19

Produkcję serów cechuje bogata tradycja, gdyż przypuszcza się, że metody ich wytwarzania znane były już człowiekowi 10 tysięcy lat temu. W Polsce sery pojawiły się najwcześniej w regionie Karpat, gdzie warunki przyrodnicze sprzyjały hodowli owiec.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Oliwia Sokołowska
Twarogi: Twaróg – ser chętnie serwowany
Dodano: 2018-10-12

Twaróg na dobre wpisał się w preferencje żywieniowe Polaków. Kojarzony jest z najmilszymi chwilami, bo z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci na wsi lub z zapachem pysznego sernika na święta.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Joanna Górska
Produkty śniadaniowe:  Drink & go
Dodano: 2018-10-05

Śniadanie jest uważane za podstawowy i jednocześnie najważniejszy posiłek dnia. Daje nam ono siłę oraz energię do działania. Dostarczanie z rana dobrze zbilansowanej porcji pożywienia pozytywnie oddziałuje na kondycję fizyczną i psychiczną.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Urszula Chojnacka
Serki wiejskie: Serki wiejskie wciąż w modzie
Dodano: 2018-10-05

Zanurzone w słodkiej lub lekko osolonej śmietance i zamknięte w niewielkim kubeczku ziarna to sprzedażowy samograj, którego popularność trwa od kilkunastu lat. Znajdziemy go zarówno w sklepach wielkopowierzchniowych, jak i małoformatowych, ponieważ każdy detalista może liczyć na jego dobrą rotację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Joanna Górska
Jogurty z nowymi dodatkami smakowymi: Nowe smaki jogurtów
Dodano: 2018-09-28

Przechadzając się wśród alejek z produktami nabiałowymi trudno oprzeć się wrażeniu, że wybór jest tak szeroki, że czasem trudno się na coś zdecydować. Jest to wynikiem działań producentów, którzy dwoją się i troją, by sprostać naszym podniebieniom.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
dr inż. Marlena Piekut
Mozzarella sucha: Włoskie smaki coraz bardziej polskie
Dodano: 2018-09-21

Mozzarella to włoski specjał, który się znajduje na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Mozzarella di Bufala Campana, która została zarejestrowana 21 czerwca 1996 r. na listę produktów posiadających Chronioną Nazwę Pochodzenia, produkowana jest wyłącznie ze świeżego pełnego mleka bawolego.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Joanna Górska
Czysta etykieta
Dodano: 2018-09-13

Badania dowodzą, że konsumenci są coraz bardziej świadomi żywieniowo. Dlatego coraz częściej preferują żywność mniej przetworzoną, o zrozumiałym dla nich składzie.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Urszula Chojnacka
Jogurty naturalne: Wiele odcieni naturalności
Dodano: 2018-09-08

Jogurt naturalny ma dziś wiele odmian – począwszy od formy gęstej, która czyni go pełnoprawnym samodzielnym posiłkiem, poprzez wersję półpłynną, po wariant przeznaczony do picia, który szerzej pojawił się najpóźniej.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25