Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 4)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Oliwia Sokołowska
Sery podpuszczkowe: Podpuszczką zaszczepione
Dodano: 2019-06-21

Sery podpuszczkowe to bardzo duża grupa serów. Są to produkty otrzymywane w wyniku ścinania mleka enzymem – podpuszczką, a powstała masa serowa jest następnie poddawana dojrzewaniu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Joanna Górska
Twarożki do smarowania: Wiosennie na talerzu
Dodano: 2019-06-14

Serki kanapkowe do smarowania to najbardziej rozwinięta smakowo kategoria mleczarska. Działy R&D corocznie wprowadzają kolejne warianty smakowe, mające zaskoczyć konsumenta smakiem, zapachem oraz oryginalnością doboru składników.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Joanna Górska
Grecja: Dar z Olimpu
Dodano: 2019-06-07

Produkty o rodowodzie greckim są w Polsce znane i cenione. Najbardziej znanymi są ser Feta oraz jogurty typu greckiego. Asortyment produktów greckich jest jednak znacznie szerszy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
dr. inż. Marlena Piekut
Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2019-06-07

Wśród aktywnych nabywców coraz częściej zauważa się zarówno osoby coraz starsze, jak i coraz młodsze. Wcześniejsze osiąganie dojrzałości przez dzieci i ich rosnące wymagania jako konsumentów to poważne wyzwanie dla marketerów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
dr. inż. Marlena Piekut
Kefiry i maślanki: Dieta z kefiru i maślanki
Dodano: 2019-05-31

Mleczne napoje fermentowane oferują wiele korzyści zdrowotnych. Zalety mleka fermentowanego wiążą się z jego wartością odżywczą i fizjologiczną, a także właściwościami profilaktycznymi i terapeutycznymi.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Oliwia Sokołowska
Masło: Kostka złotego masła
Dodano: 2019-05-31

Chyba każdy z klientów stojąc przed półką sklepową zastanawiał się co wybrać: masło czy margarynę? Trendy dotyczące wyboru tłuszczu do smarowania zmieniają się co jakiś czas, to na co się zdecydujemy zależy nie tylko od wiedzy konsumenta na temat danego produktu, ale także od jego upodobań smakowych czy też od stanu zdrowia.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Oliwia Sokołowska
Produkty bezlaktozowe: Pozbawianie laktozy
Dodano: 2019-05-24

Produkty bezlaktozowe są skierowane do stosunkowo sporej grupy konsumentów, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy, aby nie musiały rezygnować z ulubionych produktów mlecznych, a zwłaszcza z mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Joanna Górska
Opakowania: Najciekawsze trendy minionego roku
Dodano: 2019-05-10

Globalny rynek spożywczy przechodzi trudny okres, głównie związany z problemami natury politycznej i eksportowej. Zmniejszenie wolumenów, w związku z wysyceniem rynków krajowych oraz międzynarodowych (azjatyckich) w znacznym stopniu utrudnia dynamiczniejszy rozwój branży.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Produkty bezlaktozowe
Dodano: 2019-05-10

Laktoza jest węglowodorem występującym w mleku różnych ssaków. Wrażliwość na laktozę zależy od jej ilości w diecie. Dla większości osób cierpiących na alaktazję odpowiednią alternatywą są produkty o zredukowanej zawartości laktozy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Oliwia Sokołowska
Sery typu holenderskiego: Sery znane z łagodności i rotacji
Dodano: 2019-04-29

Sery typu holenderskiego są nadal najpopularniejsze w naszym kraju, stanowiąc przy tym sporą część sprzedaży. Jest to produkt chętnie wybierany przez konsumentów, ponieważ stanowi świetny dodatek do kanapek, zapiekanek albo sałatek.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności:  Mleczne produkty dla seniorów – znaczenie dodatków do żywności
Dodano: 2019-04-19

Ponieważ wraz z postępem cywilizacyjnym ludzkości obserwuje się niekorzystne zjawisko starzenia się społeczeństw, warto rozważyć produkcję mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych dla seniorów, a także znaczenie dodatków do żywności w takich wyrobach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Kurs w stronę gastronomii
Dodano: 2019-04-13

Tłuszcze są źródłem energii, odgrywają istotną rolę we wzroście komórek, stanowią ochronę narządów oraz pełnią funkcję w regulacji hormonów i witamin w organizmie. Tłuszcze są substancjami organicznymi i stanowią istotną część diety.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: „Czysta etykieta” przyszłością rynku
Dodano: 2019-04-04

Rosnąca świadomość społeczeństwa, w aspekcie wpływu żywności na organizm człowieka i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują wzrost zainteresowania produktami żywnościowymi posiadającymi tradycyjne receptury i unikanie syntetycznych dodatków chemicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Desery mleczne: Błyskotliwa kariera deseru
Dodano: 2019-03-31

Desery mleczne to kategoria, która przeszła interesującą koncepcyjną zmianę. Z kategorii klasycznych deserów przekształcała się w urzekające smakiem i niekiedy pożywne mleczne przekąski, które z wdziękiem wpisały się w nasze codzienne menu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Natura wyznacza trend
Dodano: 2019-03-22

Rynek produktów mleczarskich w Polsce jest już dojrzały. Po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurt – liczy się konkurencyjny produkt
Dodano: 2019-02-22

Jogurt to fermentowany napój mleczarski konsumowany na całym świecie. Jest to jeden z popularnych i najstarszych produktów spożywczych w Europie, Ameryce, Azji i Afryce. Jogurty są lubiane przez wielu ludzi ze względu na ich wartość terapeutyczną i odżywczą.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Janusz Górski
Sery smażone: Dziedzictwo z Polski
Dodano: 2019-02-15

Sery smażone stanowią istotną część polskiej tradycji serowarskiej opartej na produkcji twarogu, jego dalszemu gliwieniu, a w końcu smażeniu. Te niepozorne do niedawna produkty mają się coraz lepiej dzięki ochronie unijnej i rosnącemu zainteresowaniu konsumentów, migracji tych ostatnich między regionami kraju oraz środkom masowego przekazu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dystrybutorzy: Standardy dla dystrybutorów
Dodano: 2019-02-08

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Czasami ma swoje sklepy firmowe i może obsługiwać je własnym transportem z mleczarni, w większości jednak przypadków korzysta z własnych lub obcych hurtowni i platform dystrybucyjnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty dla seniorów: Perspektywiczna grupa konsumentów
Dodano: 2019-02-08

Postępujący proces starzenia się społeczeństw wpływa na pojawienie się coraz liczniejszej grupy osób starszych na rynku towarów i usług konsumpcyjnych, w tym produktów mleczarskich. Coraz lepsze warunki życia przekładają się na wyższą jakość życia, a tym samym dłuższe przeciętne trwanie życia i zwiększenie udziału osób starszych w populacji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki słodzące: Dodatki i mieszanki słodzące
Dodano: 2019-02-01

Produkty mleczarskie, podobnie jak i inne artykuły spożywcze, są oceniane przez nabywców zmysłem smaku. Jednym z parametrów odbieranych przez zmysł smaku jest słodkość, która w przypadku wielu produktów decyduje o ich jakości.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: W koszyku nietolerujących
Dodano: 2019-02-01

Produkty bezlaktozowe to wyroby wychodzące naprzeciw potrzebom zdrowotnym osób mających problem z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Problem jest złożony i może być związany ze zbyt małą aktywnością enzymu trawiennego jakim jest laktaza, niedoborem laktazy lub hipolaktazją.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Oliwia Sokołowska
Sery z górnej półki: Duma Producentów
Dodano: 2019-01-25

Wśród produktów mleczarskich, które goszczą na polskich stołach od wielu lat są sery. Wydawałoby się, że ser jest nam już tak bliskim produktem spożywczym jak chleb lub mleko. Sery znane są klientom pod wieloma postaciami.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Joanna Górska
Twarogi tradycyjne: Tradycja w twarogach
Dodano: 2019-01-18

Twarogi to podstawowe produkty wytwarzane z mleka. To jedne z najprostszych składowo produktów spożywczych. Są popularne, tanie oraz ogólnie dostępnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Dorota Zaręba, mgr inż. Katarzyna Chojnowska, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Znaczenie białka w diecie
Dodano: 2019-01-11

Białko (proteina) jest składnikiem odżywczym zbudowanym z aminokwasów. Naturalnie występuje dwadzieścia aminokwasów, a ich kolejność i proporcje stanowią o właściwościach biochemicznych białka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
Joanna Górska
Opakowania: Wymagania wobec współczesnych opakowań do przemysłu spożywczego
Dodano: 2019-01-11

Polityka i strategia budowania portfolio opakowań jest jednym z najważniejszych kierunków działań marketingowych we wszystkich liczących się firmach przemysłu spożywczego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Białka nie tylko dla sportowców
Dodano: 2019-01-04

Białka są kluczowymi makroskładnikami diety i podstawowymi, zważywszy na ich złożone przemiany metaboliczne w organizmie człowieka. Metabolizm białek jest ściśle związany z gospodarką energetyczną, a także potrzebami funkcjonalnymi i strukturalnymi każdej żywej komórki organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Sery topione
Dodano: 2018-12-21

Sery topione to jedna z najstarszych kategorii serowych obecnych na masowym rynku polskim. W dawno minionych czasach PRL, gdy jakość sera twardego była wątpliwa, z lubością produkowano sery topione.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Desery mleczne: Chwila dla łasucha
Dodano: 2018-12-14

W Polsce desery kojarzą się z małymi, słodkimi przekąskami podawanymi na koniec posiłku lub jako oddzielne, niezależne danie. Desery spożywa się w domu i restauracjach jako finalne zakończenie posiłku lub w kawiarniach, jako coś miłego do kawy lub herbaty.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty familijne: W dużych, czy w małych opakowaniach?
Dodano: 2018-12-07

Rozwój różnych trendów w konsumpcji oraz zmiany demograficzne wpływają na zapotrzebowanie na coraz to inne produkty, także zróżnicowane pod względem wielkości opakowania. Wielkość opakowania po pierwsze może być ważna dla konsumentów ze względów ekonomicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi do pieczenia: Nie tylko na sernik – do domu i dla gastronomii
Dodano: 2018-11-30

Sernik pieczony, sernik gotowany, sernik na zimno – dla wielu to ulubione ciasta. Sernik to jedno z ciast częściej znajdujących się na polskim stole, dawniej zwany także serowcem. Polskie serniki na tyle zakorzeniły się w tradycji, że niektóre z nich zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25