Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 5)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Tłuszcz mleczny: Tłuszcz mlekowy a tłuszcz roślinny
Dodano: 2020-04-03

Tłuszcze są to związki organiczne, które pozyskiwane są z komórek i tkanek, poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami niepolarnymi. Tłuszcze określane są alternatywnie jako lipidy


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Oliwia Zakrzewska
Produkty z nakładkami: Top Cup! Zawsze na topie
Dodano: 2020-03-20

Prawdziwym szturmem weszły na rynek opakowania, które pozwoliły na całkowitą zmianę podejścia i myślenia o produktach mleczarskich z dodatkami. Pierwsze jogurty nie zawierały dodatków, a jeśli były dodawane do nich jakiekolwiek owoce to najczęściej ulegały one rozpadowi podczas przetłaczania przez pompy i wymieszaniu z masą jogurtu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności
Dodano: 2020-03-20

Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Segmentacja: Produkty szyte na miarę
Dodano: 2020-03-13

Współczesny świat pędzi. Ludzie stają przed coraz większymi wyzwaniami, mają coraz mniej czasu na wykonywanie rutynowych czynności. Szukają pomysłów jak ułatwić sobie życie i wygospodarować czas na własne przyjemności.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr. Inż. Marlena Piekut
Mleczne napoje fermentowane: Na poprawę samopoczucia
Dodano: 2020-03-06

Legenda głosi, że niebieski ser został odkryty w Roquefort we Francji, gdy młody człowiek, podczas spożywania chleba i sera z mleka owczego, zobaczył w oddali piękną kobietę. Postanowił się do niej zbliżyć, zostawiając swój posiłek w stosunkowo chłodnej jaskini.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Napoje fermentowane: Dobór kultur starterowych dla napojów fermentowanych
Dodano: 2020-02-28

Mleka fermentowane są definiowane w dokumentach Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) oraz Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) jako produkty powstałe z mleka, mleka zagęszczonego lub mleka odtworzonego z mleka w proszku, które zostały poddane fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które, fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wyzwanie dla branży mleczarskiej
Dodano: 2020-02-21

Nietolerancja laktozy to dość nieprzyjemny problem dla osób cierpiących na tę przypadłość. Nie tylko muszą unikać spożywania pewnych produktów, ale też śledzić wszelkie etykiety w poszukiwaniu składnika, jakim jest laktoza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSSG Warszawa
Tłuszcz mleczny: zalety czy wady?
Dodano: 2020-02-14

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule artykułu, należy zapoznać się z podstawową charakterystyką chemiczną tłuszczu mlecznego, bo to w niej kryje się jego tajemnica.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery typu szwajcarskiego: Wielkie oka typu szwajcarskiego
Dodano: 2020-02-07

Większości z nas Szwajcaria kojarzy się z wielkimi finansami, zegarkami czekoladą i oczywiście z serami. Produkcja serów jest wynikiem wielowiekowej tradycji i bezsprzecznie narodowym przemysłem tego kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr. inż. Marlena Piekut
Jogurty pitne: Wyzwania i szanse kategorii jogurtów
Dodano: 2020-01-31

Choroba, stres, starzenie się, antybiotyki, zła dieta mogą wpływać na zdrowe bakterie w jelitach. Chociaż istnieją leki na problemy z brzuchem, są to jednak chemiczne preparaty. Więc co można zrobić, gdy wystąpią problemy z jelitami?


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Przekąski: Przekąski w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-01-31

Przekąski są to niewielkie (jednoporcjowe) produkty lub potrawy albo zastępujące śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, albo jedzone pomiędzy tymi posiłkami. Zazwyczaj są jedzone poza domem, ale bywa też, że są podjadane w domu, na przykład podczas spotkań, oglądania telewizji, czytania albo uczenia się.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery topione: Gospodarność topiona w serze
Dodano: 2020-01-24

Ser topiony to produkt pochodny sera podpuszczkowego, przy czym uznaje się, że w jego składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego, od którego czerpie nazwę.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania produktów dla „juniorów” – strategiczne wyzwanie firm
Dodano: 2020-01-10

Dzieci i młodzież to jedna z najbardziej interesujących grup docelowych rozważanych w strategiach wielu przedsiębiorstw. Już dzisiaj mówi się, że brak linii produktowych dla dzieci w portfolio danej firmy to początek jej końca.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Prawidłowo dobrane uszlachetnią jedzenie
Dodano: 2019-12-30

Tłuszcze i oleje są zawarte w wielu produktach spożywczych i często używane w kuchni. Są nośnikami smaku i uszlachetniają jedzenie. Są niezbędne dla organizmu, a niewłaściwie dobrane i używane mogą być powodem kłopotów zdrowotnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Oliwia Zakrzewska
Szwajcaria: Sery – symbol Szwajcarii
Dodano: 2019-12-30

Szwajcaria położona jest w sercu Europy. Szwajcarzy nie lubią oglądać się na innych. To mały kraj bez dostępu do morza i jednocześnie jest niesamowicie niezależny. Mieszkańcy Szwajcarii są dumni, charakteryzuje ich przywiązanie do tradycji.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi do pieczenia: Tradycja w wygodnej formie – twarogi do pieczenia
Dodano: 2019-12-20

Ser to produkt symbolizujący harmonię między człowiekiem a zwierzęciem, symbol przyjaźni człowieka z przyrodą, symbol harmonii i zgody (Ołubiec-Opatowska, Czarniecka-Skubina, 2017).


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Produkty wysokoproteinowe – rola białka mlecznego
Dodano: 2019-12-06

Białka mleka mają szeroki zakres aktywności odżywczych, funkcjonalnych i biologicznych, a coraz więcej uwagi poświęca się fizjologicznie aktywnym peptydom pochodzącym z białek mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Sery angielskie: Sery Jej Królewskiej Mości
Dodano: 2019-11-01

Sery są wytwarzane na Wyspach Brytyjskich od tysiąca lat. Stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z dogodnych warunków klimatycznych i hodowlanych panujących na tych ziemiach.


© fm

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Mozzarella: Mozzarella do pizzy
Dodano: 2019-10-25

Pełnia lata, popołudniowe słońce chylące się ku zachodowi i ten specyficzny słodki zapach beztroski w powietrzu… A gdy jeszcze do tego trzymamy w dłoni kawałek wspaniałej, aromatycznej pizzy ze świeżymi pomidorami, bazylią i Mozzarellą, wydawać by się mogło, że już nic więcej do szczęścia w zasadzie nie jest nam potrzebne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurty: Jogurty owocowe znane i lubiane
Dodano: 2019-10-18

Mleko i produkty mleczne stanowią ważne źródło niezbędnych składników odżywczych. Można je bez wątpienia uznać za produkty, które utrzymują zdrowie, zapobiegają niektórym chorobom, a także wspomagają ich leczenie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Kuchnia Regionów: Duma serowarów
Dodano: 2019-10-18

Polska może poszczycić się szeregiem serów, z których możemy być naprawdę dumni. Smak produktów tego typu wprawia w zachwyt niejednego zakochanego po dziurki w serze smakosza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Śniadania: Czy tylko poranny rytuał?
Dodano: 2019-10-12

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne i urozmaicone. Idealne śniadanie powinno składać się z węglowodanów złożonych, porcji białka oraz świeżych owoców i warzyw, czyli codziennej dawki witamin i składników mineralnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkty ekologiczne: Nabiał organiczny
Dodano: 2019-10-04

Organiczne (ekologiczne) produkty żywnościowe znajdują coraz więcej zwolenników. W efekcie w Polsce od wielu lat systematycznie rozwija się organiczna produkcja rolnicza.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
Joanna Górska
Opakowania: Produkty dla seniorów wyzwaniem firm pakujących
Dodano: 2019-09-06

Od kilkunastu lat wyraźnie zauważalny jest proces starzenia się społeczeństwa w Europie. Oznacza to, że w ogólnej populacji zwiększa się udział osób starszych. Spacerując ulicami miast, siedząc w pojazdach komunikacji miejskiej widzimy coraz więcej osób starszych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Joanna Górska
Śmietana i śmietanka
Dodano: 2019-09-06

Śmietanka i śmietana to dwa tradycyjne produkty na rynku mleczarskim. Wiele pań domu oraz wybitnych kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez tych produktów, dlatego mimo oferowanych na rynku zamienników produkty te nadal cieszą się zainteresowaniem konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr inż. Marlena Piekut
Sery tradycyjne: Polskie sery tradycyjne w UE
Dodano: 2019-08-30

Wyroby rolno-spożywcze pochodzące z konkretnych regionów lub charakteryzujące się tradycyjną metodą produkcji są szczególnie cenione w państwach Unii Europejskiej. Wyróżniane są one znakami potwierdzającymi ich specyficzność.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Oliwia Sokołowska
Żywność „on the go”: Zawsze pod ręką
Dodano: 2019-08-23

Pobudka wcześnie rano, komórka w dłoń, laptop do torby, jeszcze klucze…. na pewno gdzieś tu są, przecież były tu wieczorem, leżały na stole… Są! Biegiem do drzwi, biegiem do pracy, szkoły, na uczelnię, jeszcze podrzucić maluchy do przedszkola i już… dzwoni telefon.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Urszula Chojnacka
Cottage cheese: Urok wiejskiej chatki
Dodano: 2019-08-19

Natura, zieleń, sielski poranek – z tym wszystkim kojarzy się „cottage”, czyli wiejska, przyjazna chatka, która wiele lat temu pojawiła się na opakowaniu serków wiejskich, określanych mianem cottage cheese.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Joanna Górska
Mleko zsiadłe i acidofilne: Napoje jakie chcemy zapamiętać
Dodano: 2019-08-09

Napoje mleczarskie mają bardzo długą tradycję wyrobu i spożywania. Badania wskazują, że tego typu produkty znane były już w starożytności. Napoje na bazie mleka nie tylko gasiły pragnienie, ale były postrzegane, jako zdrowe, odżywcze oraz korzystnie oddziałujące na organizm człowieka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery maziowe: Maziowa rozkosz podniebienia
Dodano: 2019-08-03

Sery maziowe są serami podpuszczkowymi dojrzewającymi, zaliczanymi do serów półmiękkich lub miękkich, których cechami charakterystycznymi są pomarańczowożółta lub pomarańczowobrązowa lepka skórka oraz silny zapach i smak miąższu o niewielkiej liczbie oczek.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25