Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 2)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
dr inż. Marlena Piekut
Sery sałatkowe: Grecki specjał na europejskich stołach
Dodano: 2018-07-21

Wiele osób kojarzy fetę z Grecją i słusznie, gdyż w Grecji od tysięcy lat powstaje tego rodzaju ser. Istnieje wiele zapisów dotyczących produkcji i konsumpcji sera w starożytnej Grecji, od Arystotelesa, Pitagorasa poprzez innych starożytnych pisarzy.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Urszula Chojnacka
Jogurty pitne: Z pomysłem na siebie
Dodano: 2018-07-21

Skupiony do niedawna wokół jogurtów naturalnych i smakowych rynek oferuje dziś wiele ściśle pozycjonowanych artykułów, przygotowanych z myślą o konkretnych potrzebach konsumentów.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Tłuszcze funkcjonalne: Margaryna – atrybut każdej pani domu
Dodano: 2018-07-13

Głównymi ideami przyświecającymi podjęciu prac nad stworzeniem altermatywnego dla masła tłuszczu było stworzenie uniwersalnego produktu, użytecznego zarówno w kulinariach, jak i korzystnego żywieniowo. Nowy produkt miał być tani, smaczny i łatwy w przechowywaniu.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Sery pleśniowe z przerostem pleśni: Kiedy pleśń dodaje szlachetności
Dodano: 2018-07-13

Sery pleśniowe to produkty uznawane za eleganckie, a nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole świadczy o wyrobieniu kulinarnym gospodarzy. W każdej grupie serów pleśniowych znajdziemy interesujące produkty, które swoim smakiem i aromatem cieszą miłośników serowarstwa.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Produkty dla dzieci: Dzieci – najlepsi kreatorzy wyzwań
Dodano: 2018-07-07

Świat widziany oczami szczęśliwego dziecka to świat kolorów, radości, zabawy i smaków. Dorośli dokładają wszelkich starań, aby zapewnić swoim pociechom wszystko to, co najlepsze dla ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i samopoczucia.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Masło: Masło w rozkwicie
Dodano: 2018-07-07

Rynek tłuszczów przed wieloma latami podzielił się na rynek zwolenników masła i margaryny. Producenci obu kategorii prześcigają się w pomysłach jak wypromować swoje produkty i zyskać uwagę konsumentów.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Urszula Chojnacka
Kefiry i maślanki: Zdrowe orzeźwienie
Dodano: 2018-06-29

Chociaż do lata w pełni trochę jeszcze brakuje, już teraz warto przyjrzeć się rynkowi produktów, które co prawda zainteresowanie odbiorców notują przez cały rok, ale w letnie dni stają się prawdziwym „must have”.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Premiumizacja w praktyce
Dodano: 2018-06-23

We współczesnym serowarstwie panuje pełna konkurencja. Każda firma stara się przedstawić swoje produkty w jak najlepszym świetle, zachwycić podniebienie konsumenta nowymi bodźcami smakowymi oraz wywołać nutkę zazdrości u konkurencji.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki owocowe: Owoce do napojów
Dodano: 2018-06-17

Wsady owocowe (zwane również komponentami owocowymi lub preparatami owocowymi) należą do najbardziej uniwersalnych dodatków smakowych wykorzystywanych w przemyśle mleczarskim. Mogą zawierać kawałki owoców o różnej wielkości, różnym kształcie lub strukturze.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Składniki niemile widziane
Dodano: 2018-06-17

Rozwój technik wymiany informacji spowodował wzrost łatwości pozyskania wiedzy oraz wzrost świadomości żywieniowej konsumentów. W związku z rosnącym zainteresowaniem poprawą jakości życia oraz zdrowia, konsumenci chętnie pozyskują i wymieniają się wiedzą na temat żywności.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Białko jest w modzie
Dodano: 2018-06-08

Sektor mleczarski jest jedną z najprężniej rozwijających się branż spożywczych na świecie. Aktualne trendy żywieniowe znacząco wpływają na preferencje konsumentów, co znajduje odzwierciedlenie w nowo tworzonych i prezentowanych na rynku produktach.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Nowe trendy: Nabiał a nowe mody
Dodano: 2018-06-01

We współczesnym świecie, co jakiś czas obserwujemy nowe trendy żywieniowe. Pojawiają się kolejni specjaliści, którzy proponują nowe rozwiązania dietetyczne mające być złotym sposobem na poprawę naszego zdrowia i dłuższe, szczęśliwsze życie.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Janusz Górski
Sery topione: Sery pełne wyzwań
Dodano: 2018-05-25

Kategoria serów topionych to w obecnych czasach coraz większe wyzwanie. Konsumenci szybko wymieniają się na forach internetowych informacjami o produktach, a wytwórcy walczą o wzrost sprzedaży w zniżkującej kategorii, w warunkach wysokich cen surowców i niskich cen wynegocjowanych przez handel.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Produkty ze statusem ChNP i ChOG: Powrót do korzeni
Dodano: 2018-05-20

Od kilku dekad w wielu, zwłaszcza wysokorozwiniętych państwach, wyraźnie widać wzmożone zainteresowanie żywnością produkowaną tradycyjnymi metodami. Wzrasta też zainteresowanie produktami regionalnymi o znanym i bliskim sercu konsumentom pochodzeniu.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Składniki zbożowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2018-05-06

Konsumenci baczną uwagę przykładają do składu produktów, ich wartości żywieniowej i zdrowotnej. A ponieważ produkty mleczarskie cieszą się nieustająco dużą popularnością, ocena konsumentów również ich dotyczy.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Urszula Chojnacka
Jogurty ze zbożami: Zdrowa przekąska, czyli jogurt w towarzystwie zbóż
Dodano: 2018-05-06

Od kilku lat w Europie przybiera na sile trend prozdrowotny, który ma znaczące przełożenie na branżę spożywczą. Towarzyszy mu poszukiwanie produktów jak najmniej przetworzonych oraz sprzyjających utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
dr. inż. Marlena Piekut
Masło: Popyt rośnie
Dodano: 2018-04-27

Masło stanowi produkt żywnościowy zarówno o walorach smakowych jak i wysokiej wartości odżywczej. Są w nim duże ilości witaminy A, retinolu i β-karotenu oraz wit. D i E.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Nadwrażliwość pokarmowa
Dodano: 2018-04-22

Problem związany z nadwrażliwością pokarmową jest opisywany od dziesięcioleci. Zwiększenie się liczby przypadków zapadalności na choroby alergiczne, jak i nietolerancję, przybiera takie rozmiary, że coraz częściej określane jest „epidemią”.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Produkty bez GMO: Naturalnie bez GMO
Dodano: 2018-04-15

Problem produktów z modyfikacjami genetycznymi budzi wiele kontrowersji. Ostro ścierają się zwolennicy i przeciwnicy tej idei. Temat wciąż jest jeszcze nowy i nie ma badań na ludziach, które by jednoznacznie potwierdziły lub wykluczyły niekorzystny długoterminowy wpływ spożywania produktów modyfikowanych genetycznie na nasze zdrowie.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Urszula Chojnacka
Produkty z topperami i wielokomorowe: Osobne żywoty wsadu i jogurtu
Dodano: 2018-03-23

Rośnie grupa osób poszukujących naturalnych produktów. Wraz z nią wzrasta zainteresowanie, a jednocześnie podaż artykułów nabiałowych, dzięki którym konsument ma możliwość samodzielnego mieszania produktu bazowego, np. jogurtu, z dodatkiem.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Urszula Chojnacka
Sery topione: (Nie)topniejący potencjał topionych
Dodano: 2018-03-09

Ser topiony, który swój ponadstuletni rodowód wywodzi z pięknego alpejskiego kraju – Szwajcarii – od początku zaistnienia na rynku przyciągał dużą uwagę odbiorców. Początek jego historii był dość banalny i wiązał się z poszukiwaniem dobrego sposobu na wykorzystanie nadwyżek sera.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Urszula Chojnacka
Masło: Maślane zawirowania
Dodano: 2018-03-02

Nie bez kozery można zaryzykować stwierdzenie, że masło było w tym roku najczęściej omawianą kategorią nabiałową na łamach i na antenach wszystkich rodzajów mediów. Królowało także na ustach wytwórców, dostawców, sieci handlowych i konsumentów.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Produkty ze znakiem ChOG i ChNP: Znak tradycji
Dodano: 2018-02-23

Pierwszymi, którzy naciskali na stworzenie przepisów chroniących swoje specjały byli Francuzi. Swoimi wieloletnimi działaniami doprowadzili do przełożenia na poziom europejski ustanowionego w latach 30. XX w. ustawodawstwa francuskiego.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Janusz Górski
Twarogi: Podstawa rotacji sklepu
Dodano: 2018-02-16

Twarogi pod różnymi postaciami to grupa produktów, która czerpie z wizerunku czystego, naturalnego produktu, obecnego w naszym życiu od narodzin aż po starość. W każdej chwili kojarzy nam się z wiejskim domem, w którym jedni dorastali, a inni przebywali na wakacjach.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Prostota źródłem sukcesu jogurtu
Dodano: 2018-02-10

Jogurty naturalne wpisują się w oczekiwania konsumentów do spożywania produktów mniej przetworzonych, mniej kalorycznych, mniej wzbogacanych w dodatkowe substancje i mniej negatywnie wpływających na zdrowie ich nabywców.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Seniorzy: Nabiał dla osoby starszej
Dodano: 2018-02-02

Z roku na rok rośnie liczba osób, które wpisują się w grupę seniorów, czyli osób w wieku powyżej 65 lat. Postęp cywilizacyjny przyniósł rewolucyjną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowanie – idealny sprzedawca
Dodano: 2018-01-27

Od wielu lat mówi się, że opakowanie odgrywa kluczową rolę w procesie decyzyjnym konsumenta. O sukcesie rynkowym decyduje przecież sprzedaż.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Jogurty: Poznajemy dobry jogurt
Dodano: 2018-01-12

Zgodnie z Codex Alimentarius jogurt jest zaliczany do grupy mleka fermentowanego, która obejmuje produkty mleczne otrzymywane w wyniku fermentacji mleka, z modyfikacjami składu lub bez, poprzez działanie odpowiedniej mikroflory powodującej obniżenie wartości pH z koagulacją białek lub bez.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Sery parzone: Sery znane i nieznane
Dodano: 2018-01-05

Sery z masy parzonej produkowane są od wielu lat i mają swoich zagorzałych wielbicieli. Najbardziej znanym serem z masy parzonej jest słynny na całym świecie włoski ser mozzarella. Do kategorii serów parzonych zaliczyć także należy bułgarski ser o nazwie kaszkawał oraz polskie sery tatrzańskie.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Urszula Chojnacka
Stoisko nabiałowe: Nabiałowe stoiska z klimatem nowoczesności
Dodano: 2017-12-21

Produkty nabiałowe to w pewnym sensie sprzedażowy samograj. Jednak nawet kategoria, której wielu przedstawicieli może pochwalić się najdłuższymi wśród artykułów spożywczych tradycjami wytwarzania i sprzedaży potrzebuje wsparcia w dobie silnej walki konkurencyjnej o uwagę konsumenta.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25