100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Raporty z kraju (strona 1 z 5)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Lody: Świat lodowych przysmaków
Dodano: 2020-06-12

Lody to jeden z ulubionych deserów wielu ludzi. Lody znane były w Chinach 5000 lat temu. Do Europy trafiły za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Produkty przekąskowe: Zdrowo przekąsić
Dodano: 2020-06-12

Przekąski to niewielkie produkty spożywcze, nadające się do szybkiej konsumpcji. Ich zadaniem w codziennym menu jest szybkie zaspokojenie głodu oraz wywołanie uczucia sytości. Niejednokrotnie drobne przekąski sprzyjają chwili oddechu i relaksu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr inż. Marlena Piekut
Sery wyróżnione w systemach jakości
Dodano: 2020-06-05

Wyróżnienie wyrobów spożywczych znakami potwierdzającymi wysoką jakość daje ochronę tradycji i promocji regionu, w którym dany wyrób jest wytwarzany oraz gwarantuje konsumentom, że żywność ma odpowiednią jakość.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Kefiry: Eliksir zdrowia
Dodano: 2020-06-05

Kefir wywodzi się z gór Kaukazu, Tybetu i Mongolii, gdzie 2000 lat p.n.e. ziarna kefirowe były tradycyjnie przekazywane z pokolenia na pokolenie wśród tamtejszych plemion i uważane za źródło bogactwa rodzinnego.


© łowicz (osm)

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wegetarianizm i fleksitarianizm: Produkty dla wegetarian i fleksitarian
Dodano: 2020-05-29

Dynamicznie rośnie liczba konsumentów, ograniczających lub eliminujących spożycie produktów mięsnych, jak również innych produktów odzwierzęcych. Niechęć do spożywania mięsa jest konsekwencją zmieniającej się świadomości żywieniowej i ekologicznej konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Produkty dla dzieci: Nabiał w diecie dzieci
Dodano: 2020-05-04

Mleko to jeden z najważniejszych składników w diecie dziecka począwszy od urodzenia. Najpierw jest to mleko mamy, później mleko modyfikowane, a następnie nabiał.


Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Desery mleczne: Deserowe szaleństwo
Dodano: 2020-04-24

W każdym (nawet zatwardziałym) dorosłym tkwi coś z małego, łakomego dziecka. Tę trudną do okiełznania słabość naszego charakteru z pełną świadomością wykorzystują producenci deserów mlecznych.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Oliwia Zakrzewska
Sery topione: Sery stopione
Dodano: 2020-04-17

Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Sery podpuszczkowe: Królewska kategoria
Dodano: 2020-04-10

Sery podpuszczkowe to jedna z największych i najlepiej rozwiniętych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Polskie serowarstwo staje się coraz bardziej wyspecjalizowane, a jakością wiele produktów dorównuje najlepszym serom z Zachodniej Europy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: Wolne od...
Dodano: 2020-04-10

Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani aspektami zdrowotnymi i właściwą dietą. Oczekują żywności, która jest bardziej naturalna i ekologiczna, mniej przetworzona i „wolna od” składników, które są postrzegane jako negatywnie wpływające na zdrowie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Tłuszcz mleczny: Tłuszcz mlekowy a tłuszcz roślinny
Dodano: 2020-04-03

Tłuszcze są to związki organiczne, które pozyskiwane są z komórek i tkanek, poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami niepolarnymi. Tłuszcze określane są alternatywnie jako lipidy


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Oliwia Zakrzewska
Produkty z nakładkami: Top Cup! Zawsze na topie
Dodano: 2020-03-20

Prawdziwym szturmem weszły na rynek opakowania, które pozwoliły na całkowitą zmianę podejścia i myślenia o produktach mleczarskich z dodatkami. Pierwsze jogurty nie zawierały dodatków, a jeśli były dodawane do nich jakiekolwiek owoce to najczęściej ulegały one rozpadowi podczas przetłaczania przez pompy i wymieszaniu z masą jogurtu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności
Dodano: 2020-03-20

Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Segmentacja: Produkty szyte na miarę
Dodano: 2020-03-13

Współczesny świat pędzi. Ludzie stają przed coraz większymi wyzwaniami, mają coraz mniej czasu na wykonywanie rutynowych czynności. Szukają pomysłów jak ułatwić sobie życie i wygospodarować czas na własne przyjemności.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr. Inż. Marlena Piekut
Mleczne napoje fermentowane: Na poprawę samopoczucia
Dodano: 2020-03-06

Legenda głosi, że niebieski ser został odkryty w Roquefort we Francji, gdy młody człowiek, podczas spożywania chleba i sera z mleka owczego, zobaczył w oddali piękną kobietę. Postanowił się do niej zbliżyć, zostawiając swój posiłek w stosunkowo chłodnej jaskini.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Napoje fermentowane: Dobór kultur starterowych dla napojów fermentowanych
Dodano: 2020-02-28

Mleka fermentowane są definiowane w dokumentach Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) oraz Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) jako produkty powstałe z mleka, mleka zagęszczonego lub mleka odtworzonego z mleka w proszku, które zostały poddane fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które, fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wyzwanie dla branży mleczarskiej
Dodano: 2020-02-21

Nietolerancja laktozy to dość nieprzyjemny problem dla osób cierpiących na tę przypadłość. Nie tylko muszą unikać spożywania pewnych produktów, ale też śledzić wszelkie etykiety w poszukiwaniu składnika, jakim jest laktoza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSSG Warszawa
Tłuszcz mleczny: zalety czy wady?
Dodano: 2020-02-14

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule artykułu, należy zapoznać się z podstawową charakterystyką chemiczną tłuszczu mlecznego, bo to w niej kryje się jego tajemnica.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery typu szwajcarskiego: Wielkie oka typu szwajcarskiego
Dodano: 2020-02-07

Większości z nas Szwajcaria kojarzy się z wielkimi finansami, zegarkami czekoladą i oczywiście z serami. Produkcja serów jest wynikiem wielowiekowej tradycji i bezsprzecznie narodowym przemysłem tego kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr. inż. Marlena Piekut
Jogurty pitne: Wyzwania i szanse kategorii jogurtów
Dodano: 2020-01-31

Choroba, stres, starzenie się, antybiotyki, zła dieta mogą wpływać na zdrowe bakterie w jelitach. Chociaż istnieją leki na problemy z brzuchem, są to jednak chemiczne preparaty. Więc co można zrobić, gdy wystąpią problemy z jelitami?


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Przekąski: Przekąski w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-01-31

Przekąski są to niewielkie (jednoporcjowe) produkty lub potrawy albo zastępujące śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, albo jedzone pomiędzy tymi posiłkami. Zazwyczaj są jedzone poza domem, ale bywa też, że są podjadane w domu, na przykład podczas spotkań, oglądania telewizji, czytania albo uczenia się.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery topione: Gospodarność topiona w serze
Dodano: 2020-01-24

Ser topiony to produkt pochodny sera podpuszczkowego, przy czym uznaje się, że w jego składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego, od którego czerpie nazwę.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania produktów dla „juniorów” – strategiczne wyzwanie firm
Dodano: 2020-01-10

Dzieci i młodzież to jedna z najbardziej interesujących grup docelowych rozważanych w strategiach wielu przedsiębiorstw. Już dzisiaj mówi się, że brak linii produktowych dla dzieci w portfolio danej firmy to początek jej końca.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Prawidłowo dobrane uszlachetnią jedzenie
Dodano: 2019-12-30

Tłuszcze i oleje są zawarte w wielu produktach spożywczych i często używane w kuchni. Są nośnikami smaku i uszlachetniają jedzenie. Są niezbędne dla organizmu, a niewłaściwie dobrane i używane mogą być powodem kłopotów zdrowotnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Oliwia Zakrzewska
Szwajcaria: Sery – symbol Szwajcarii
Dodano: 2019-12-30

Szwajcaria położona jest w sercu Europy. Szwajcarzy nie lubią oglądać się na innych. To mały kraj bez dostępu do morza i jednocześnie jest niesamowicie niezależny. Mieszkańcy Szwajcarii są dumni, charakteryzuje ich przywiązanie do tradycji.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi do pieczenia: Tradycja w wygodnej formie – twarogi do pieczenia
Dodano: 2019-12-20

Ser to produkt symbolizujący harmonię między człowiekiem a zwierzęciem, symbol przyjaźni człowieka z przyrodą, symbol harmonii i zgody (Ołubiec-Opatowska, Czarniecka-Skubina, 2017).


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Produkty wysokoproteinowe – rola białka mlecznego
Dodano: 2019-12-06

Białka mleka mają szeroki zakres aktywności odżywczych, funkcjonalnych i biologicznych, a coraz więcej uwagi poświęca się fizjologicznie aktywnym peptydom pochodzącym z białek mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Sery angielskie: Sery Jej Królewskiej Mości
Dodano: 2019-11-01

Sery są wytwarzane na Wyspach Brytyjskich od tysiąca lat. Stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z dogodnych warunków klimatycznych i hodowlanych panujących na tych ziemiach.


© fm

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Mozzarella: Mozzarella do pizzy
Dodano: 2019-10-25

Pełnia lata, popołudniowe słońce chylące się ku zachodowi i ten specyficzny słodki zapach beztroski w powietrzu… A gdy jeszcze do tego trzymamy w dłoni kawałek wspaniałej, aromatycznej pizzy ze świeżymi pomidorami, bazylią i Mozzarellą, wydawać by się mogło, że już nic więcej do szczęścia w zasadzie nie jest nam potrzebne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurty: Jogurty owocowe znane i lubiane
Dodano: 2019-10-18

Mleko i produkty mleczne stanowią ważne źródło niezbędnych składników odżywczych. Można je bez wątpienia uznać za produkty, które utrzymują zdrowie, zapobiegają niektórym chorobom, a także wspomagają ich leczenie.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij