100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Raporty z kraju (strona 1 z 6)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wzbogacanie nabiału: Między czystą etykietą a wzbogacaniem nabiału
Dodano: 2020-12-04

Czysta etykieta („clean label”) jest zwrotem o zasięgu bardzo znaczącym, ale niejednoznacznym i prawnie nieusankcjonowanym. Najczęściej określenie to kojarzone jest z produktem o prostej liście składników, bez dodatków spożywczych o skomplikowanym i „chemicznym” brzmieniu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Twarożki łyżeczkowe: Twarożki łyżeczkowe z wiejskiego dworku
Dodano: 2020-11-27

Twarożki łyżeczkowe to naturalne, niskoprzetworzone produkty mleczarskie, o wysokiej wartości odżywczej. Serki te są zaliczane do serów twarogowych niedojrzewających. W Polsce noszą one nazwę serków lub twarożków wiejskich, serków ziarnistych lub grani.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Jogurt pitne: Wygoda kontra klasyka
Dodano: 2020-11-27

Jogurty do picia stały się jedną z najbardziej popularnych wśród konsumentów kategorii mleczarskich w Polsce. Jogurty w butelkach są wygodne i funkcjonalne w użytkowaniu oraz bezpieczne w transporcie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Produkcja serów topionych: Problematyka produkcji serów topionych
Dodano: 2020-11-20

Już na początku XX w. podejmowano próby zwiększenia trwałości serów podpuszczkowych poprzez wykorzystanie obróbki termicznej do finalnego wyrobu. Wiele początkowych prób nie powiodło się, gdyż otrzymywane przetwory serowe ulegały wysychaniu w trakcie przechowywania.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
dr inż. Marlena Piekut
Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2020-11-13

Przekąski, czyli produkty żywnościowe spożywane pomiędzy tradycyjnymi posiłkami, są coraz bardziej rozpowszechnione w społeczeństwach i stanowią jeden z głównych elementów współczesnych zachowań żywieniowych. Spożycie przekąsek wzrastało w wielu krajach w ciągu ostatnich dekad.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Ewolucja kultury spożywania serów
Dodano: 2020-11-09

W wielu krajach sery stanowią część tradycyjnego dziedzictwa kulinarnego danego kraju, które jest podtrzymywane z pokolenia na pokolenie. Sery stają się wyrafinowanym symbolem wieloletnich pasji serowarskich, dopełnieniem kunsztu kulinarnego oraz motywem przewodnim ekskluzywnych sklepów i restauracji tematycznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: Krainy serem pachnące
Dodano: 2020-10-09

Produkcja serów sięga długiej historii w Europie. Już za czasów rzymskich cesarzy produkowano kilka odmian serów i sprzedawano je na terenie całego imperium oraz poza nim. Obecnie istnieje ponad 1000 odmian serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Gwiazdy wśród serów
Dodano: 2020-10-09

Serowarstwo to jedna z najciekawszych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Każdy liczący się producent serów ma w swoim portfolio sery o interesujących parametrach organoleptycznych, na widok których jego serce rośnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Napoje fermentowane: Zdrowie w kubku i butelce
Dodano: 2020-10-02

Napoje fermentowane to szeroka kategoria napojów mlecznych powstałych z surowca mlecznego poddanego fermentacji mlekowej. Do kategorii tej należą: jogurty, kefiry, maślanki oraz mleko zsiadłe.


Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko acidofilne: Mało znane, a zdrowe
Dodano: 2020-10-02

Produkty mleczne, a zwłaszcza fermentowane, są popularne w grupie konsumentów ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wśród mlecznych napojów fermentowanych znajduje się mleko acidofilne, produkt mało znany wśród konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Prozdrowotność: Prozdrowotność produktów mleczarskich
Dodano: 2020-09-25

Mleko i jego przetwory są naturalnymi źródłami składników odżywczych dla wszystkich ssaków. Zawierają cenne składniki, w tym wapń i białko. Niejednokrotnie badania dotyczące prozdrowotności mleka i jego przetworów są sprzeczne, różne badania wskazują, że są dobre lub złe dla ludzkiego organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Białko roślinne: Produkty roślinne
Dodano: 2020-09-25

Białka pochodzenia roślinnego stają się ważnym asortymentem dla producentów żywności oraz zyskują coraz szerszą akceptację konsumentów. Produkty na bazie białka roślinnego stają się atrakcyjniejsze organoleptycznie i odżywczo, co pozwala zaspokoić potrzeby i gusta coraz bardziej świadomych i wymagających konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Bio: Nowa filozofia życia
Dodano: 2020-09-21

Jeszcze klika lat temu osoby podejmujące się produkcji żywności organicznej uważano za nieszkodliwych szaleńców. Oddalenie od cywilizacji, stosowanie naturalnych nawozów, zachwalanie niedoskonałych w kształcie i wyglądzie owoców i warzyw, dbałość o dobrostan zwierząt.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Superopakowanie na miarę
Dodano: 2020-08-21

Nie od dziś wiadomo, że opakowanie produktu jest niemalże tak samo ważne jak sam produkt. Oprócz docenianej przez wszystkich funkcji ochronnej opakowań, niosą one ze sobą bardzo atrakcyjną powierzchnię reklamową.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Twarogi: W diecie od wieków
Dodano: 2020-08-10

Sery twarogowe to produkty, które w diecie człowieka pojawiły się bardzo dawno temu i do dziś nie straciły na popularności. Tradycja, przyzwyczajenia żywieniowe i czynniki ekonomiczne to główne determinanty wpływające na spożycie serów twarogowych w Polsce.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut
Śmietana: Podstawa udanej kuchni
Dodano: 2020-07-31

W ostatnich sześciu latach produkcja śmietany w Polsce utrzymała się na zbliżonym poziomie. Natomiast do sukcesywnego wzrostu produkcji śmietany w omawianym okresie dochodziło we Francji, Belgii, Chorwacji, Irlandii, na Węgrzech oraz w Bułgarii.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Maślanka: Smaczna i zdrowa na lato
Dodano: 2020-07-31

Maślanka to fermentowany mleczny napój, powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany lub który może być produktem ubocznym wytwarzania masła. Definicja maślanki różni się w zależności od kraju. Maślanka jest czasem kojarzona lub nawet mylona z kwaśnym mlekiem.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
Joanna Górska
Kuchnia regionów: Greckie nadzieje
Dodano: 2020-07-24

Pewnie dla większości z nas tegoroczne wakacje w Grecji to niezrealizowana obietnica, mimo to, a może właśnie dlatego warto choć przez chwilę i przyjrzeć się kulinarnym specjałom tego wyjątkowego kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Zdrowe białka mleka
Dodano: 2020-07-10

Wyroby proteinowe to relatywnie nowe produkty konsumenckie na rynku polskim. Szczególne zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi wyraźnie widać wśród osób profesjonalnie uprawiających sport, które potrzebują regeneracji i odbudowy organizmu po treningu i zawodach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laktoza: Laktoza: problem – tak czy nie?
Dodano: 2020-07-10

Aktywność enzymu rozkładającego laktozę w układzie pokarmowym zmienia się w zależności od etnicznego pochodzenia konsumenta. Dominująca większość Europejczyków wykazuje aktywność enzymatyczną w kierunku rozkładu laktozy w trakcie całego życia.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Lody: Świat lodowych przysmaków
Dodano: 2020-06-12

Lody to jeden z ulubionych deserów wielu ludzi. Lody znane były w Chinach 5000 lat temu. Do Europy trafiły za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Produkty przekąskowe: Zdrowo przekąsić
Dodano: 2020-06-12

Przekąski to niewielkie produkty spożywcze, nadające się do szybkiej konsumpcji. Ich zadaniem w codziennym menu jest szybkie zaspokojenie głodu oraz wywołanie uczucia sytości. Niejednokrotnie drobne przekąski sprzyjają chwili oddechu i relaksu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr inż. Marlena Piekut
Sery wyróżnione w systemach jakości
Dodano: 2020-06-05

Wyróżnienie wyrobów spożywczych znakami potwierdzającymi wysoką jakość daje ochronę tradycji i promocji regionu, w którym dany wyrób jest wytwarzany oraz gwarantuje konsumentom, że żywność ma odpowiednią jakość.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Kefiry: Eliksir zdrowia
Dodano: 2020-06-05

Kefir wywodzi się z gór Kaukazu, Tybetu i Mongolii, gdzie 2000 lat p.n.e. ziarna kefirowe były tradycyjnie przekazywane z pokolenia na pokolenie wśród tamtejszych plemion i uważane za źródło bogactwa rodzinnego.


© łowicz (osm)

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wegetarianizm i fleksitarianizm: Produkty dla wegetarian i fleksitarian
Dodano: 2020-05-29

Dynamicznie rośnie liczba konsumentów, ograniczających lub eliminujących spożycie produktów mięsnych, jak również innych produktów odzwierzęcych. Niechęć do spożywania mięsa jest konsekwencją zmieniającej się świadomości żywieniowej i ekologicznej konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Produkty dla dzieci: Nabiał w diecie dzieci
Dodano: 2020-05-04

Mleko to jeden z najważniejszych składników w diecie dziecka począwszy od urodzenia. Najpierw jest to mleko mamy, później mleko modyfikowane, a następnie nabiał.


Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Desery mleczne: Deserowe szaleństwo
Dodano: 2020-04-24

W każdym (nawet zatwardziałym) dorosłym tkwi coś z małego, łakomego dziecka. Tę trudną do okiełznania słabość naszego charakteru z pełną świadomością wykorzystują producenci deserów mlecznych.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Oliwia Zakrzewska
Sery topione: Sery stopione
Dodano: 2020-04-17

Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Sery podpuszczkowe: Królewska kategoria
Dodano: 2020-04-10

Sery podpuszczkowe to jedna z największych i najlepiej rozwiniętych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Polskie serowarstwo staje się coraz bardziej wyspecjalizowane, a jakością wiele produktów dorównuje najlepszym serom z Zachodniej Europy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: Wolne od...
Dodano: 2020-04-10

Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani aspektami zdrowotnymi i właściwą dietą. Oczekują żywności, która jest bardziej naturalna i ekologiczna, mniej przetworzona i „wolna od” składników, które są postrzegane jako negatywnie wpływające na zdrowie.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij