Branża Mleczarska 100 Firm

Raporty z kraju (strona 1 z 6)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Sery pleśniowe białe: Krąg mniej ekskluzywny
Dodano: 2021-05-10

Białe sery pleśniowe to sery podpuszczkowe miękkie z porostem aksamitnej pleśni. Są produkowane z mleka krowiego lub koziego. Są łagodniejsze w smaku i zapachu i dlatego chętniej wybierane przez początkujących konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcz mleczny: Masło – produkt ceniony od wieków
Dodano: 2021-05-03

Masło w historii pełniło nie tylko funkcję odżywczą. Było wykorzystywane w medycynie, jako powłoka chroniąca skórę przed zimnem lub insektami a także jako tłuszcz do lamp. W językach słowiańskich słowo „masło” pochodzi od słowa mazati – czyli to czym się smaruje, mazidło, smarowidło.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Premiumizacja na półce z serami
Dodano: 2021-04-19

W przeszłości słowo „premium” znaczyło dodatek do wynagrodzenia. Było to dodatkowe uznanie czyjegoś zaangażowania się w prace lub działanie. Dzisiaj słowo to zyskało nowe znaczenie.


© marfor

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Specjalności regionów: „Swoje” więc wyjątkowe!
Dodano: 2021-04-19

To kim jest człowiek i co sobą reprezentuje bardzo często wynika z okoliczności w jakich wzrastał, wychowywał się i żył. Te elementy, oprócz wykształcenia, w znaczny sposób wpływają na sposób zachowania i postrzegania rzeczywistości.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Niemleczne zamienniki nabiału: Zamienniki nabiału są w modzie
Dodano: 2021-04-12

Produkty spożywcze na bazie mleka, jak również zawierające mleko, są istotnym elementem w diecie człowieka. Niestety produkty te, ze względu na zawartość składników powodujących nietolerancję lub alergie, nie mogą być spożywane przez konsumentów cierpiących na nadwrażliwość na laktozę, galaktozę lub białka mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Odporność: Odporność a spożywanie nabiału
Dodano: 2021-04-05

Jednym z zalecanych sposobów wzmacniania odporności własnego organizmu jest odpowiednia dieta, a ma to również istotny związek z obecnością mleka i jego przetworów w codziennej diecie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Sery z przerostem pleśni: Sery przecięte szmaragdem
Dodano: 2021-02-22

Rynek serów pleśniowych dzieli się na sery z porostem pleśni, sery z przerostem pleśni oraz kombinacją przerostu i porostu pleśni. Sery z przerostem pleśni znajdziemy głównie w recepturach producentów francuskich, włoskich lub niemieckich.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Twarożki do smarowania: Smarowanie twarożkiem
Dodano: 2021-02-19

Serki do smarowania to jedna z ciekawie rozwijających się kategorii. Producenci serków do smarowania kuszą nas nie tylko wygodą ich użycia, ale także szerokim wachlarzem oryginalnych smaków oraz ciekawymi koncepcjami zastosowania.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurty typu greckiego: Coraz popularniejsze
Dodano: 2021-02-19

Jogurt typu greckiego ma kremowobiały kolor, miękką i gładką konsystencję, jest lekko kwaśny. Jogurt ten jest powszechnie spożywany na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Dowody na jego produkcję można znaleźć w wielu krajach Turkiestanu, na Bałkanach, we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego oraz na subkontynencie indyjskim.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr inż. Marlena Piekut
Sery typu holenderskiego: Najpopularniejsze sery podpuszczkowe
Dodano: 2021-02-12

Holandia jest jednym z największych światowych producentów serów (Eurostat, 2019). Po Niemczech, Francji i Włoszech zajmuje czwarte miejsce wśród krajów europejskich w produkcji sera. Warto zauważyć, że Polska znajduje się na kolejnej, piątej pozycji w produkcji serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Bez GMO: Produkty bez GMO
Dodano: 2021-02-05

Koncepcje żywności genetycznie modyfikowanej są wynikiem badań naukowych oraz postępu technologicznego i gospodarczego. Niestety badania, na które powołuje się resort rolnictwa wskazują, że większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Wyroby niskotłuszczowe: Wyroby niskotłuszczowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2021-01-29

Jedną z podstaw zdrowej, współczesnej diety jest ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastępowanie ich olejami roślinnymi. Zalecenia żywieniowe dla osób dorosłych określają Referencyjne Wartości Spożycia (RWS) dla tłuszczu na poziomie 70 g przy energetyczności diety wynoszącej 2000 kcal.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Masło: Masło – produkt, który wrócił do łask
Dodano: 2021-01-29

Masło to tłuszcz jadalny pochodzenia naturalnego w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 r. termin „masło” jest zarezerwowany wyłącznie dla przetworów z mleka zwierzęcego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Barwniki: Naturalne kolory i czysta etykieta
Dodano: 2021-01-15

Produkcja żywności z „czystą etykietą” jest już powszechną praktyką przemysłową, chociaż nadal wywołuje dyskusje zarówno w środowisku producentów żywności, jak i jej konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba ZSG Warszawa
Alergie pokarmowe: Jak wytwarzać produkty nabiałowe dla alergików
Dodano: 2021-01-15

Chcąc lepiej poznać tematykę alergii i nietolerancji pokarmowych należy najpierw zdefiniować te pojęcia. Od dawna wiadomo, że u wielu osób spożycie pewnych substancji wraz z pokarmem powoduje pojawienie się niepożądanych reakcji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Kartonowe pudełko – historia nieznana
Dodano: 2021-01-01

Towarzyszy życiu codziennemu w domu, sklepie, na produkcji. Porządkuje przestrzeń magazynową i chroni produkt, na którym nam zależy. Zaskakująco proste w użytkowaniu, lekkie i wytrzymałe kartony są tak przydatne, że przyzwyczajeni do nich już nawet nie wyobrażamy sobie, że kiedyś ich nie było.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Pakowanie cz. 3: Tajemnica plastikowej torebki
Dodano: 2020-12-18

Dostawcy rozwiązań do pakowania żywności nie ustają w dążeniach do ciągłego ulepszania swoich produktów. Konkurencja nie śpi, a coraz to nowe pomysły zyskują aprobatę i są wdrażane w produkcyjną codzienność.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty bezlaktozowe: Bezlaktozowy trend
Dodano: 2020-12-11

Mleko uważane jest za podstawowy pokarm dla dzieci i niezbędne uzupełnienie diety dorosłych, ponieważ ma zbilansowany skład wartości odżywczych o optymalnej przyswajalności, co daje produkt o wysokiej wartości biologicznej.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wzbogacanie nabiału: Między czystą etykietą a wzbogacaniem nabiału
Dodano: 2020-12-04

Czysta etykieta („clean label”) jest zwrotem o zasięgu bardzo znaczącym, ale niejednoznacznym i prawnie nieusankcjonowanym. Najczęściej określenie to kojarzone jest z produktem o prostej liście składników, bez dodatków spożywczych o skomplikowanym i „chemicznym” brzmieniu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Twarożki łyżeczkowe: Twarożki łyżeczkowe z wiejskiego dworku
Dodano: 2020-11-27

Twarożki łyżeczkowe to naturalne, niskoprzetworzone produkty mleczarskie, o wysokiej wartości odżywczej. Serki te są zaliczane do serów twarogowych niedojrzewających. W Polsce noszą one nazwę serków lub twarożków wiejskich, serków ziarnistych lub grani.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Jogurty pitne: Wygoda kontra klasyka
Dodano: 2020-11-27

Jogurty do picia stały się jedną z najbardziej popularnych wśród konsumentów kategorii mleczarskich w Polsce. Jogurty w butelkach są wygodne i funkcjonalne w użytkowaniu oraz bezpieczne w transporcie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Produkcja serów topionych: Problematyka produkcji serów topionych
Dodano: 2020-11-20

Już na początku XX w. podejmowano próby zwiększenia trwałości serów podpuszczkowych poprzez wykorzystanie obróbki termicznej do finalnego wyrobu. Wiele początkowych prób nie powiodło się, gdyż otrzymywane przetwory serowe ulegały wysychaniu w trakcie przechowywania.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
dr inż. Marlena Piekut
Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2020-11-13

Przekąski, czyli produkty żywnościowe spożywane pomiędzy tradycyjnymi posiłkami, są coraz bardziej rozpowszechnione w społeczeństwach i stanowią jeden z głównych elementów współczesnych zachowań żywieniowych. Spożycie przekąsek wzrastało w wielu krajach w ciągu ostatnich dekad.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Ewolucja kultury spożywania serów
Dodano: 2020-11-09

W wielu krajach sery stanowią część tradycyjnego dziedzictwa kulinarnego danego kraju, które jest podtrzymywane z pokolenia na pokolenie. Sery stają się wyrafinowanym symbolem wieloletnich pasji serowarskich, dopełnieniem kunsztu kulinarnego oraz motywem przewodnim ekskluzywnych sklepów i restauracji tematycznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: Krainy serem pachnące
Dodano: 2020-10-09

Produkcja serów sięga długiej historii w Europie. Już za czasów rzymskich cesarzy produkowano kilka odmian serów i sprzedawano je na terenie całego imperium oraz poza nim. Obecnie istnieje ponad 1000 odmian serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Gwiazdy wśród serów
Dodano: 2020-10-09

Serowarstwo to jedna z najciekawszych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Każdy liczący się producent serów ma w swoim portfolio sery o interesujących parametrach organoleptycznych, na widok których jego serce rośnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Napoje fermentowane: Zdrowie w kubku i butelce
Dodano: 2020-10-02

Napoje fermentowane to szeroka kategoria napojów mlecznych powstałych z surowca mlecznego poddanego fermentacji mlekowej. Do kategorii tej należą: jogurty, kefiry, maślanki oraz mleko zsiadłe.


Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko acidofilne: Mało znane, a zdrowe
Dodano: 2020-10-02

Produkty mleczne, a zwłaszcza fermentowane, są popularne w grupie konsumentów ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wśród mlecznych napojów fermentowanych znajduje się mleko acidofilne, produkt mało znany wśród konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Prozdrowotność: Prozdrowotność produktów mleczarskich
Dodano: 2020-09-25

Mleko i jego przetwory są naturalnymi źródłami składników odżywczych dla wszystkich ssaków. Zawierają cenne składniki, w tym wapń i białko. Niejednokrotnie badania dotyczące prozdrowotności mleka i jego przetworów są sprzeczne, różne badania wskazują, że są dobre lub złe dla ludzkiego organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Białko roślinne: Produkty roślinne
Dodano: 2020-09-25

Białka pochodzenia roślinnego stają się ważnym asortymentem dla producentów żywności oraz zyskują coraz szerszą akceptację konsumentów. Produkty na bazie białka roślinnego stają się atrakcyjniejsze organoleptycznie i odżywczo, co pozwala zaspokoić potrzeby i gusta coraz bardziej świadomych i wymagających konsumentów.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij