Branża Mleczarska 100 Firm
Branża Mleczarska 100 Firm
PODRĘCZNIK SEROWYPolskie i Europejskie Specjalności
ABC NABIAŁUKompendium Wiedzy
Największy serwis internetowy o branży i handlu nabiałem |
Polish Dairy Catalogue Wikipedia about us aplikacja na Google Play |
Raporty z kraju (strona 1 z 6)![]() © FM Joanna Górska Sery z przerostem pleśni: Sery przecięte szmaragdem Dodano: 2021-02-22 Rynek serów pleśniowych dzieli się na sery z porostem pleśni, sery z przerostem pleśni oraz kombinacją przerostu i porostu pleśni. Sery z przerostem pleśni znajdziemy głównie w recepturach producentów francuskich, włoskich lub niemieckich. ![]() © FM Joanna Górska Twarożki do smarowania: Smarowanie twarożkiem Dodano: 2021-02-19 Serki do smarowania to jedna z ciekawie rozwijających się kategorii. Producenci serków do smarowania kuszą nas nie tylko wygodą ich użycia, ale także szerokim wachlarzem oryginalnych smaków oraz ciekawymi koncepcjami zastosowania. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Jogurty typu greckiego: Coraz popularniejsze Dodano: 2021-02-19 Jogurt typu greckiego ma kremowobiały kolor, miękką i gładką konsystencję, jest lekko kwaśny. Jogurt ten jest powszechnie spożywany na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Dowody na jego produkcję można znaleźć w wielu krajach Turkiestanu, na Bałkanach, we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego oraz na subkontynencie indyjskim. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Sery typu holenderskiego: Najpopularniejsze sery podpuszczkowe Dodano: 2021-02-12 Holandia jest jednym z największych światowych producentów serów (Eurostat, 2019). Po Niemczech, Francji i Włoszech zajmuje czwarte miejsce wśród krajów europejskich w produkcji sera. Warto zauważyć, że Polska znajduje się na kolejnej, piątej pozycji w produkcji serów. ![]() © FM Joanna Górska Bez GMO: Produkty bez GMO Dodano: 2021-02-05 Koncepcje żywności genetycznie modyfikowanej są wynikiem badań naukowych oraz postępu technologicznego i gospodarczego. Niestety badania, na które powołuje się resort rolnictwa wskazują, że większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa Wyroby niskotłuszczowe: Wyroby niskotłuszczowe w produkcji mleczarskiej Dodano: 2021-01-29 Jedną z podstaw zdrowej, współczesnej diety jest ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastępowanie ich olejami roślinnymi. Zalecenia żywieniowe dla osób dorosłych określają Referencyjne Wartości Spożycia (RWS) dla tłuszczu na poziomie 70 g przy energetyczności diety wynoszącej 2000 kcal. ![]() © FM Joanna Górska Masło: Masło – produkt, który wrócił do łask Dodano: 2021-01-29 Masło to tłuszcz jadalny pochodzenia naturalnego w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 r. termin „masło” jest zarezerwowany wyłącznie dla przetworów z mleka zwierzęcego. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa Barwniki: Naturalne kolory i czysta etykieta Dodano: 2021-01-15 Produkcja żywności z „czystą etykietą” jest już powszechną praktyką przemysłową, chociaż nadal wywołuje dyskusje zarówno w środowisku producentów żywności, jak i jej konsumentów. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba ZSG Warszawa Alergie pokarmowe: Jak wytwarzać produkty nabiałowe dla alergików Dodano: 2021-01-15 Chcąc lepiej poznać tematykę alergii i nietolerancji pokarmowych należy najpierw zdefiniować te pojęcia. Od dawna wiadomo, że u wielu osób spożycie pewnych substancji wraz z pokarmem powoduje pojawienie się niepożądanych reakcji. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Opakowania: Kartonowe pudełko – historia nieznana Dodano: 2021-01-01 Towarzyszy życiu codziennemu w domu, sklepie, na produkcji. Porządkuje przestrzeń magazynową i chroni produkt, na którym nam zależy. Zaskakująco proste w użytkowaniu, lekkie i wytrzymałe kartony są tak przydatne, że przyzwyczajeni do nich już nawet nie wyobrażamy sobie, że kiedyś ich nie było. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Pakowanie cz. 3: Tajemnica plastikowej torebki Dodano: 2020-12-18 Dostawcy rozwiązań do pakowania żywności nie ustają w dążeniach do ciągłego ulepszania swoich produktów. Konkurencja nie śpi, a coraz to nowe pomysły zyskują aprobatę i są wdrażane w produkcyjną codzienność. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Produkty bezlaktozowe: Bezlaktozowy trend Dodano: 2020-12-11 Mleko uważane jest za podstawowy pokarm dla dzieci i niezbędne uzupełnienie diety dorosłych, ponieważ ma zbilansowany skład wartości odżywczych o optymalnej przyswajalności, co daje produkt o wysokiej wartości biologicznej. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Wzbogacanie nabiału: Między czystą etykietą a wzbogacaniem nabiału Dodano: 2020-12-04 Czysta etykieta („clean label”) jest zwrotem o zasięgu bardzo znaczącym, ale niejednoznacznym i prawnie nieusankcjonowanym. Najczęściej określenie to kojarzone jest z produktem o prostej liście składników, bez dodatków spożywczych o skomplikowanym i „chemicznym” brzmieniu. ![]() © FM Joanna Górska Twarożki łyżeczkowe: Twarożki łyżeczkowe z wiejskiego dworku Dodano: 2020-11-27 Twarożki łyżeczkowe to naturalne, niskoprzetworzone produkty mleczarskie, o wysokiej wartości odżywczej. Serki te są zaliczane do serów twarogowych niedojrzewających. W Polsce noszą one nazwę serków lub twarożków wiejskich, serków ziarnistych lub grani. ![]() © FM Joanna Górska Jogurty pitne: Wygoda kontra klasyka Dodano: 2020-11-27 Jogurty do picia stały się jedną z najbardziej popularnych wśród konsumentów kategorii mleczarskich w Polsce. Jogurty w butelkach są wygodne i funkcjonalne w użytkowaniu oraz bezpieczne w transporcie. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa Produkcja serów topionych: Problematyka produkcji serów topionych Dodano: 2020-11-20 Już na początku XX w. podejmowano próby zwiększenia trwałości serów podpuszczkowych poprzez wykorzystanie obróbki termicznej do finalnego wyrobu. Wiele początkowych prób nie powiodło się, gdyż otrzymywane przetwory serowe ulegały wysychaniu w trakcie przechowywania. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych Dodano: 2020-11-13 Przekąski, czyli produkty żywnościowe spożywane pomiędzy tradycyjnymi posiłkami, są coraz bardziej rozpowszechnione w społeczeństwach i stanowią jeden z głównych elementów współczesnych zachowań żywieniowych. Spożycie przekąsek wzrastało w wielu krajach w ciągu ostatnich dekad. ![]() © FM Joanna Górska Sery długodojrzewające: Ewolucja kultury spożywania serów Dodano: 2020-11-09 W wielu krajach sery stanowią część tradycyjnego dziedzictwa kulinarnego danego kraju, które jest podtrzymywane z pokolenia na pokolenie. Sery stają się wyrafinowanym symbolem wieloletnich pasji serowarskich, dopełnieniem kunsztu kulinarnego oraz motywem przewodnim ekskluzywnych sklepów i restauracji tematycznych. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: Krainy serem pachnące Dodano: 2020-10-09 Produkcja serów sięga długiej historii w Europie. Już za czasów rzymskich cesarzy produkowano kilka odmian serów i sprzedawano je na terenie całego imperium oraz poza nim. Obecnie istnieje ponad 1000 odmian serów. ![]() © FM Joanna Górska Sery długodojrzewające: Gwiazdy wśród serów Dodano: 2020-10-09 Serowarstwo to jedna z najciekawszych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Każdy liczący się producent serów ma w swoim portfolio sery o interesujących parametrach organoleptycznych, na widok których jego serce rośnie. ![]() © FM Joanna Górska Napoje fermentowane: Zdrowie w kubku i butelce Dodano: 2020-10-02 Napoje fermentowane to szeroka kategoria napojów mlecznych powstałych z surowca mlecznego poddanego fermentacji mlekowej. Do kategorii tej należą: jogurty, kefiry, maślanki oraz mleko zsiadłe. ![]() dr inż. Marlena Piekut Mleko acidofilne: Mało znane, a zdrowe Dodano: 2020-10-02 Produkty mleczne, a zwłaszcza fermentowane, są popularne w grupie konsumentów ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wśród mlecznych napojów fermentowanych znajduje się mleko acidofilne, produkt mało znany wśród konsumentów. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa Prozdrowotność: Prozdrowotność produktów mleczarskich Dodano: 2020-09-25 Mleko i jego przetwory są naturalnymi źródłami składników odżywczych dla wszystkich ssaków. Zawierają cenne składniki, w tym wapń i białko. Niejednokrotnie badania dotyczące prozdrowotności mleka i jego przetworów są sprzeczne, różne badania wskazują, że są dobre lub złe dla ludzkiego organizmu. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa Białko roślinne: Produkty roślinne Dodano: 2020-09-25 Białka pochodzenia roślinnego stają się ważnym asortymentem dla producentów żywności oraz zyskują coraz szerszą akceptację konsumentów. Produkty na bazie białka roślinnego stają się atrakcyjniejsze organoleptycznie i odżywczo, co pozwala zaspokoić potrzeby i gusta coraz bardziej świadomych i wymagających konsumentów. ![]() © FM Joanna Górska Bio: Nowa filozofia życia Dodano: 2020-09-21 Jeszcze klika lat temu osoby podejmujące się produkcji żywności organicznej uważano za nieszkodliwych szaleńców. Oddalenie od cywilizacji, stosowanie naturalnych nawozów, zachwalanie niedoskonałych w kształcie i wyglądzie owoców i warzyw, dbałość o dobrostan zwierząt. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Opakowania: Superopakowanie na miarę Dodano: 2020-08-21 Nie od dziś wiadomo, że opakowanie produktu jest niemalże tak samo ważne jak sam produkt. Oprócz docenianej przez wszystkich funkcji ochronnej opakowań, niosą one ze sobą bardzo atrakcyjną powierzchnię reklamową. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska Twarogi: W diecie od wieków Dodano: 2020-08-10 Sery twarogowe to produkty, które w diecie człowieka pojawiły się bardzo dawno temu i do dziś nie straciły na popularności. Tradycja, przyzwyczajenia żywieniowe i czynniki ekonomiczne to główne determinanty wpływające na spożycie serów twarogowych w Polsce. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Śmietana: Podstawa udanej kuchni Dodano: 2020-07-31 W ostatnich sześciu latach produkcja śmietany w Polsce utrzymała się na zbliżonym poziomie. Natomiast do sukcesywnego wzrostu produkcji śmietany w omawianym okresie dochodziło we Francji, Belgii, Chorwacji, Irlandii, na Węgrzech oraz w Bułgarii. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska Maślanka: Smaczna i zdrowa na lato Dodano: 2020-07-31 Maślanka to fermentowany mleczny napój, powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany lub który może być produktem ubocznym wytwarzania masła. Definicja maślanki różni się w zależności od kraju. Maślanka jest czasem kojarzona lub nawet mylona z kwaśnym mlekiem. ![]() © FM Joanna Górska Kuchnia regionów: Greckie nadzieje Dodano: 2020-07-24 Pewnie dla większości z nas tegoroczne wakacje w Grecji to niezrealizowana obietnica, mimo to, a może właśnie dlatego warto choć przez chwilę i przyjrzeć się kulinarnym specjałom tego wyjątkowego kraju. |
||
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6 tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25 |