Branża Mleczarska 100 Firm

Raporty z kraju (strona 1 z 7)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
dr inż. Marlena Piekut
Desery mleczne: Chwila na relaks – desery mleczne
Dodano: 2021-08-02

Desery mleczne to produkty lubiane ze względu na słodki smak, a ludzie rodzą się z wrodzoną skłonnością właśnie do słodkiego smaku. Desery mleczne obfitują zwłaszcza w cukry proste i są to przede wszystkim tzw. „cukry dodane”, czyli dodawane podczas procesu wytwarzania żywności.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba ZSG Warszawa
Maślanka: Maślanka -znaczenie zdrowotne
Dodano: 2021-07-30

Maślanka jest jednym z najważniejszych produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego, do niedawna niedocenianym, a coraz częściej zauważanym ze względu na unikatowe właściwości i zastosowania. Jest produktem ubocznym otrzymywanym podczas wytwarzania masła.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Mleko krowie a roślinne substytuty: Mleko a substytuty – co lepsze?
Dodano: 2021-07-23

Od ponad 8000 lat mleko krowie jest istotnym elementem diety człowieka. Zawiera wiele niezbędnych składników pokarmowych, w tym wapń, białko i witaminy (A, B2 i B12).


© volvo

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
mgr inż. Patrycja Cichońska
Łańcuch chłodniczy: Łańcuch chłodniczy cz. 1: napoje
Dodano: 2021-07-19

Specyfika produktów wytwarzanych z mleka sprawia, że określamy je jako nietrwałe. W tej grupie znajdują się mleczne produkty fermentowane, do których zaliczyć możemy m.in. jogurty, kefiry, mleko acidofilne czy kumys.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Napoje fermentowane: Smak tradycyjnych napojów
Dodano: 2021-06-07

Panujący trend powrotu do produktów regionalnych/lokalnych, do dawnych smaków i wartości zdrowotnych stanowi korzystną przesłankę dla takich produktów jak zsiadłe mleko, chłodniki i mleko acidofilne. Wymienione produkty fermentowane należą do segmentu wyrobów sezonowych i największą popularnością cieszą się w okresie letnim.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
Joanna Górska
Sery topione: Nowe wejście sera
Dodano: 2021-05-31

Sery topione zmieniają się jako kategoria: zmieniają się ich opakowania, ewoluuje wizerunek. Ser topiony ma być produktem innej klasy i wciąż w dobrej cenie. Koniec ze skojarzeniem z tanim produktem. Koniec z połowicznymi rozwiązaniami mającymi na celu pobudzenie kategorii.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
Joanna Górska
Jogurty z wartością dodaną: Jogurt z plusem w czasach pandemii
Dodano: 2021-05-31

Jogurt to jeden z najpopularniejszych produktów mleczarskich znanych i cenionych od lat. Jest źródłem wielu wartościowych składników dla naszego organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty kozie: Kozia, potencjalnie funkcjonalna żywność
Dodano: 2021-05-24

Globalna populacja kóz mlecznych – zgodnie z danymi FAO – wynosi około 218 mln, a średnia produkcja mleka to około 18,7 mln ton w 2017 r. Wydajność mleczna kóz jest zróżnicowana, w zależności od obszaru i kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty ekologiczne nabierają rozpędu
Dodano: 2021-05-24

Mleko i produkty mleczne zaspokajają potrzeby organizmu na energię oraz substancje odżywcze, a składniki w nich zawarte pozytywnie wpływają na zdrowie konsumentów. Do niedawna podstawowym oczekiwaniem konsumentów wobec żywności było dostarczenie wystarczającej jej ilości, dziś zwraca się szczególną uwagę na jej wartości odżywcze.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Białko: Białko serwatkowe
Dodano: 2021-05-17

Mleko krowie zawiera przeciętnie 3,3% białka ogółem, z czego około 82% są to białka kazeiny, zaś pozostałe 18% stanowią białka serwatkowe. W skład białek serwatkowych wchodzą w około 50% ß-laktoglobuliny, w 20% α-laktoalbumina, albumina serum krwi, immunoglobuliny, laktoferyna, transferyna i wiele pomniejszych białek oraz enzymów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Sery pleśniowe białe: Krąg mniej ekskluzywny
Dodano: 2021-05-10

Białe sery pleśniowe to sery podpuszczkowe miękkie z porostem aksamitnej pleśni. Są produkowane z mleka krowiego lub koziego. Są łagodniejsze w smaku i zapachu i dlatego chętniej wybierane przez początkujących konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcz mleczny: Masło – produkt ceniony od wieków
Dodano: 2021-05-03

Masło w historii pełniło nie tylko funkcję odżywczą. Było wykorzystywane w medycynie, jako powłoka chroniąca skórę przed zimnem lub insektami a także jako tłuszcz do lamp. W językach słowiańskich słowo „masło” pochodzi od słowa mazati – czyli to czym się smaruje, mazidło, smarowidło.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Premiumizacja na półce z serami
Dodano: 2021-04-19

W przeszłości słowo „premium” znaczyło dodatek do wynagrodzenia. Było to dodatkowe uznanie czyjegoś zaangażowania się w prace lub działanie. Dzisiaj słowo to zyskało nowe znaczenie.


© marfor

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Specjalności regionów: „Swoje” więc wyjątkowe!
Dodano: 2021-04-19

To kim jest człowiek i co sobą reprezentuje bardzo często wynika z okoliczności w jakich wzrastał, wychowywał się i żył. Te elementy, oprócz wykształcenia, w znaczny sposób wpływają na sposób zachowania i postrzegania rzeczywistości.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Niemleczne zamienniki nabiału: Zamienniki nabiału są w modzie
Dodano: 2021-04-12

Produkty spożywcze na bazie mleka, jak również zawierające mleko, są istotnym elementem w diecie człowieka. Niestety produkty te, ze względu na zawartość składników powodujących nietolerancję lub alergie, nie mogą być spożywane przez konsumentów cierpiących na nadwrażliwość na laktozę, galaktozę lub białka mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Odporność: Odporność a spożywanie nabiału
Dodano: 2021-04-05

Jednym z zalecanych sposobów wzmacniania odporności własnego organizmu jest odpowiednia dieta, a ma to również istotny związek z obecnością mleka i jego przetworów w codziennej diecie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Sery z przerostem pleśni: Sery przecięte szmaragdem
Dodano: 2021-02-22

Rynek serów pleśniowych dzieli się na sery z porostem pleśni, sery z przerostem pleśni oraz kombinacją przerostu i porostu pleśni. Sery z przerostem pleśni znajdziemy głównie w recepturach producentów francuskich, włoskich lub niemieckich.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Twarożki do smarowania: Smarowanie twarożkiem
Dodano: 2021-02-19

Serki do smarowania to jedna z ciekawie rozwijających się kategorii. Producenci serków do smarowania kuszą nas nie tylko wygodą ich użycia, ale także szerokim wachlarzem oryginalnych smaków oraz ciekawymi koncepcjami zastosowania.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurty typu greckiego: Coraz popularniejsze
Dodano: 2021-02-19

Jogurt typu greckiego ma kremowobiały kolor, miękką i gładką konsystencję, jest lekko kwaśny. Jogurt ten jest powszechnie spożywany na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Dowody na jego produkcję można znaleźć w wielu krajach Turkiestanu, na Bałkanach, we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego oraz na subkontynencie indyjskim.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr inż. Marlena Piekut
Sery typu holenderskiego: Najpopularniejsze sery podpuszczkowe
Dodano: 2021-02-12

Holandia jest jednym z największych światowych producentów serów (Eurostat, 2019). Po Niemczech, Francji i Włoszech zajmuje czwarte miejsce wśród krajów europejskich w produkcji sera. Warto zauważyć, że Polska znajduje się na kolejnej, piątej pozycji w produkcji serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Bez GMO: Produkty bez GMO
Dodano: 2021-02-05

Koncepcje żywności genetycznie modyfikowanej są wynikiem badań naukowych oraz postępu technologicznego i gospodarczego. Niestety badania, na które powołuje się resort rolnictwa wskazują, że większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Wyroby niskotłuszczowe: Wyroby niskotłuszczowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2021-01-29

Jedną z podstaw zdrowej, współczesnej diety jest ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastępowanie ich olejami roślinnymi. Zalecenia żywieniowe dla osób dorosłych określają Referencyjne Wartości Spożycia (RWS) dla tłuszczu na poziomie 70 g przy energetyczności diety wynoszącej 2000 kcal.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Masło: Masło – produkt, który wrócił do łask
Dodano: 2021-01-29

Masło to tłuszcz jadalny pochodzenia naturalnego w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 r. termin „masło” jest zarezerwowany wyłącznie dla przetworów z mleka zwierzęcego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Barwniki: Naturalne kolory i czysta etykieta
Dodano: 2021-01-15

Produkcja żywności z „czystą etykietą” jest już powszechną praktyką przemysłową, chociaż nadal wywołuje dyskusje zarówno w środowisku producentów żywności, jak i jej konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba ZSG Warszawa
Alergie pokarmowe: Jak wytwarzać produkty nabiałowe dla alergików
Dodano: 2021-01-15

Chcąc lepiej poznać tematykę alergii i nietolerancji pokarmowych należy najpierw zdefiniować te pojęcia. Od dawna wiadomo, że u wielu osób spożycie pewnych substancji wraz z pokarmem powoduje pojawienie się niepożądanych reakcji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Kartonowe pudełko – historia nieznana
Dodano: 2021-01-01

Towarzyszy życiu codziennemu w domu, sklepie, na produkcji. Porządkuje przestrzeń magazynową i chroni produkt, na którym nam zależy. Zaskakująco proste w użytkowaniu, lekkie i wytrzymałe kartony są tak przydatne, że przyzwyczajeni do nich już nawet nie wyobrażamy sobie, że kiedyś ich nie było.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
Oliwia Zakrzewska
Pakowanie cz. 3: Tajemnica plastikowej torebki
Dodano: 2020-12-18

Dostawcy rozwiązań do pakowania żywności nie ustają w dążeniach do ciągłego ulepszania swoich produktów. Konkurencja nie śpi, a coraz to nowe pomysły zyskują aprobatę i są wdrażane w produkcyjną codzienność.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty bezlaktozowe: Bezlaktozowy trend
Dodano: 2020-12-11

Mleko uważane jest za podstawowy pokarm dla dzieci i niezbędne uzupełnienie diety dorosłych, ponieważ ma zbilansowany skład wartości odżywczych o optymalnej przyswajalności, co daje produkt o wysokiej wartości biologicznej.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wzbogacanie nabiału: Między czystą etykietą a wzbogacaniem nabiału
Dodano: 2020-12-04

Czysta etykieta („clean label”) jest zwrotem o zasięgu bardzo znaczącym, ale niejednoznacznym i prawnie nieusankcjonowanym. Najczęściej określenie to kojarzone jest z produktem o prostej liście składników, bez dodatków spożywczych o skomplikowanym i „chemicznym” brzmieniu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Twarożki łyżeczkowe: Twarożki łyżeczkowe z wiejskiego dworku
Dodano: 2020-11-27

Twarożki łyżeczkowe to naturalne, niskoprzetworzone produkty mleczarskie, o wysokiej wartości odżywczej. Serki te są zaliczane do serów twarogowych niedojrzewających. W Polsce noszą one nazwę serków lub twarożków wiejskich, serków ziarnistych lub grani.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij