Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 671, strona 5 z 23)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Urszula Chojnacka
Stoisko nabiałowe: Nabiałowe stoiska z klimatem nowoczesności
Dodano: 2017-12-21

Produkty nabiałowe to w pewnym sensie sprzedażowy samograj. Jednak nawet kategoria, której wielu przedstawicieli może pochwalić się najdłuższymi wśród artykułów spożywczych tradycjami wytwarzania i sprzedaży potrzebuje wsparcia w dobie silnej walki konkurencyjnej o uwagę konsumenta.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Żywność dla alergików: Na pomoc alergikom
Dodano: 2017-12-17

Alergie pokarmowe są definiowane jako zespół objawów klinicznych, narządowych i układowych, pojawiających się w organizmie człowieka w wyniku nieprawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na wybrane substancje lub składniki pokarmu.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wzrost bez laktozy
Dodano: 2017-12-17

Mleko i jego przetwory stanowią istotną grupę produktową w żywieniu człowieka. Są źródłem m.in. białka, wapnia i witamin. Mleko jest surowcem do wyrobu szerokiej gamy produktów nabiałowych oraz stanowi ważny półprodukt używany w wielu gałęziach przemysłu spożywczego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
inż. Oliwia Sokołowska
Produkcja twarogów: Automatyzacja produkcji sera twarogowego
Dodano: 2017-12-08

Sery białe twarogowe należą do grupy produktów nabiałowych, które cieszą się bardzo dużą popularnością wśród zróżnicowanej grupy klientów, ze względu na swoje właściwości odżywcze i stosunkowo niską kaloryczność w porównaniu z pozostałymi grupami tradycyjnie dostępnych na rynku produktów spożywczych.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Urszula Chojnacka
Jogurty owocowe: Owocowa nuta
Dodano: 2017-12-08

Dla jednych to forma śniadania, dla innych przekąska między posiłkami, dla następnych – rodzaj deseru, a dla jeszcze dla kolejnych – napój. Jogurty owocowe są produktem wielofunkcyjnym i w zależności od formy podania oraz preferencji konsumentów mogą pełnić wiele ról.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Produkty dla rodzin wieloosobowych: Dla dużych rodzin
Dodano: 2017-12-02

Oferta rynkowa dla dużych rodzin to dość nowy temat dla producentów żywności. W przeszłości, jeżeli włączano do portfolio większe opakowania, to przyświecał temu zwykle cel promocyjny lub próba zachęcenia do zakupu większej porcji, ale za niższą cenę (w przeliczeniu).


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Janusz Górski
Sery typu holenderskiego: Między wolumenem a wartością
Dodano: 2017-11-10

Sery typu holenderskiego to największa część segmentu serów podpuszczkowych pod względem sprzedaży wolumenowej oraz wartościowej. Jest to także obszar najbardziej podatny na promocje cenowe oraz trudniejszy w budowie lojalności konsumenckiej wobec marek.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko smakowe: Zdrowsza alternatywa dla słodzonych napojów
Dodano: 2017-11-04

Mleko smakowe to produkt o wielu wariantach smakowych, zawierają te same niezbędne składniki odżywcze, co mleko niesmakowe. Mleko smakowe może pomóc zaspokajać potrzeby żywieniowe, zarówno dzieci jak i dorosłych, którzy nie spożywają zalecanych dziennych porcji produktów mleczarskich.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Urszula Chojnacka
Przekąski mleczne: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2017-10-28

Najpierw w kraju nad Wisłą zapanowała era gotowych kupowanych śniadań spod znaku owsianki, jogurtów z płatkami i serków typu cottage. Potem przybył im nowy konkurent: twarogowe batony i mleczne kanapki, na których korzyść przemawia m.in. prostota „obsługi”.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Jogurty typu greckiego: Grecki hit
Dodano: 2017-10-28

Obecnie jogurt typu greckiego jest jednym z najpopularniejszych produktów mleczarskich na świecie. Odmienny (niż w przypadku jogurtu tradycyjnego) proces produkcji, polegający na usunięciu większej ilości serwatki powoduje, że jogurt grecki ma gęstszą i bardziej kremową konsystencję.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Twarogi: Poznaj dobry twaróg
Dodano: 2017-10-21

Sery są jednymi z najstarszych i najczęściej spożywanych przetworów mlecznych, zaś klasyczne twarogi są odmianą serów twarogowych, stanowiących jedną z najbardziej urozmaiconych grup produktów mleczarskich.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Silne marki nabiałowe: Klucz do sukcesu
Dodano: 2017-10-21

We współczesnym świecie koncepcja budowania marki jest istotnym i wręcz kluczowym elementem rozwoju każdego biznesu. Marka jest koncepcją, którą klienci kojarzą z oferowanymi przez firmę produktami lub usługami.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Produkty wysokobiałkowe: Czas na proteiny
Dodano: 2017-10-13

Produkty wysokobiałkowe wpisują się w trend tzw. żywności funkcjonalnej, która dedykowana jest osobom o podwyższonym zapotrzebowaniu na białko. Jak wyraźnie widać z rysujących się trendów – obecnie obserwujemy intensywny wzrost zainteresowania żywnością wysokobiałkową.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania w mleczarstwie
Dodano: 2017-10-07

Jak już wielokrotnie pisaliśmy, obecnie opakowania stanowią jeden z podstawowych elementów marketingowych wydatnie sprzyjających sukcesowi danego konceptu produktowego.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie
Dodatki do żywności: Dodatki do śmietan i produktów śmietanopodobnych
Dodano: 2017-09-29

Kodeks żywnościowy (Codex Standard for Cream and Prepared Creams, Codex Stan 288-1976 z 2010 r.) definiuje śmietanę jako produkt mleczny otrzymany w wyniku fermentacji śmietanki, śmietanki regenerowanej lub rekombinowanej, odpowiednimi mikroorganizmami, co powoduje obniżenie pH z lub bez efektu koagulacji.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
inż. Oliwia Sokołowska
Odpady: Od odpadu do produktu – technologia FuelCal i nawóz OrCal
Dodano: 2017-09-29

W zakładach mleczarskich ubocznym skutkiem prowadzonych procesów produkcyjnych są odpady oraz ścieki, których to właściwości fizykochemiczne powodują, że mogą one stanowić zagrożenie po przedostaniu się do środowiska. Szczególnie zwraca się uwagę na zawartość biodegradowalnych substancji i związków organicznych.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
inż. Oliwia Sokołowska
Innowacje Baby Food: Perspektywa rozwoju branży mleczarskiej Baby Food
Dodano: 2017-09-22

Do zwiększenia popytu na gotową żywność dla dzieci przyczyniają się zasadniczo dwa czynniki: pierwszy to wzrost aktywności zawodowej kobiet, drugi to popularyzacja zachodniego stylu życia.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28
dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie
Barwniki naturalne: Zastosowanie żywności barwiącej w produktach mleczarskich
Dodano: 2017-09-22

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, związanym z naturalnym składem oferowanych im gotowych produktów spożywczych, producent żywności może wykorzystać barwniki pochodzenia naturalnego lub żywność o właściwościach barwiących.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Katarzyna Godlewska
Certyfikaty: GFSI: standardy akceptowalne i porównywalne – opis standardów amerykańskich
Dodano: 2017-09-15

W opisywanym schemacie certyfikacji GFSI (Global Food Safety Initiative) w poprzednim numerze Forum Mleczarskie Biznes znalazły się cztery standardy amerykańskie – tj. ich właściciele mają siedziby w Ameryce Północnej. Są to: CanadaGAP, Global Aquaculture Alliance, SQF oraz PrimusGFS.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Miksy tłuszczowe: Rozsądny kompromis z wartością dodaną
Dodano: 2017-09-15

Segment miksów tłuszczowych można dziś oceniać w kategoriach rynku dość nasyconego i ustabilizowanego. Raczej nie należy spodziewać się na nim wielkich rewolucji, ale też nie ma powodów do większych obaw.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie
Bakterie: Bakterie w produkcji twarogów
Dodano: 2017-09-10

Sery są od dawna obecne w diecie człowieka. Sery twarogowe (twarogi) wytwarzane są na drodze kwasowego lub kwasowo-podpuszczkowego wytrącania białek mleka.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Serki homogenizowane: Ponad pokoleniami
Dodano: 2017-09-10

Produkt na śniadanie, samodzielna przekąska, element słodkich potraw – dość wszechstronne zastosowanie serków homogenizowanych sprawia, że ta kategoria wciąż trzyma formę.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr inż. Joanna Żylińska, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laboratorium: Skrócić czas analiz
Dodano: 2017-08-25

Klasyczne metody wykrywania mikrobiologicznych skażeń żywności opierają się na wykonywaniu posiewów mikrobiologicznych i inkubacji tych posiewów, w celu określenia liczby wyrosłych kolonii.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr. inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Dobra praktyka w przetwórstwie
Dodano: 2017-08-18

Zgodnie z definicją 7.2. z rozporządzenia 853/04 z 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego „Produkty mleczarskie” oznaczają produkty przetworzone, uzyskane w wyniku przetworzenia surowego mleka lub dalszego przetworzenia takich produktów.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Sery plasterkowane: Sery żółte w wydaniu convenience
Dodano: 2017-08-18

Wygoda to obecnie jeden z kluczowych czynników gwarantujących zainteresowanie konsumenta produktem i tym samym jeden z istotnych składników sukcesu w każdej kategorii FMCG.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Śmietana: Poznajemy dobrą śmietanę
Dodano: 2017-08-11

Śmietana jest produktem uzyskanym przez poddanie śmietanki ukwaszeniu czystymi kulturami maślarskimi. Tak podaje Norma Polska PN-90/A-86050 – Mleko i przetwory mleczarskie – Śmietanka i śmietana.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Sery owcze: Niedoceniany konkurent
Dodano: 2017-08-04

Sery owcze wciąż mają w Polsce trudniej niż w krajach zachodnioeuropejskich. Ich znalezienie na sklepowych półkach graniczy nierzadko z cudem – wygrywają z nimi oczywiście przede wszystkim sery krowie, ale również kozie.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Bakteriofagi przeciwko patogenom w żywności
Dodano: 2017-08-04

Obowiązkiem każdego producenta żywności jest zapewnienie odpowiedniego bezpieczeństwa wytwarzanych produktów żywnościowych. To producent żywności odpowiada za zapewnienie, że żywność, wyprodukowana, przygotowana i spożyta zgodnie z zamierzonym zastosowaniem, nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu czy życiu konsumenta.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Joanna Górska
Jogurty pitne: Zejść z mielizny
Dodano: 2017-07-28

Jogurty do picia to kategoria dobrze znana konsumentom. Dotychczas mieliśmy do czynienia głównie z jogurtami naturalnymi oraz smakowymi, ale te ostatnie dość często przeładowane były cukrem.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Joanna Górska
Millenialsi: Pokolenie Y i C
Dodano: 2017-07-28

Codziennie poruszając się po ulicach nie zdajemy sobie czasami sprawy, że oto mijamy ludzi, którzy mogą się między sobą różnić wiekiem o 80 lat. W tym swoistym tyglu znajdziemy kilka grup społecznych, które znacznie się od siebie różnią.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25