Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 646, strona 5 z 22)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Śmietana: Poznajemy dobrą śmietanę
Dodano: 2017-08-11

Śmietana jest produktem uzyskanym przez poddanie śmietanki ukwaszeniu czystymi kulturami maślarskimi. Tak podaje Norma Polska PN-90/A-86050 – Mleko i przetwory mleczarskie – Śmietanka i śmietana.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Sery owcze: Niedoceniany konkurent
Dodano: 2017-08-04

Sery owcze wciąż mają w Polsce trudniej niż w krajach zachodnioeuropejskich. Ich znalezienie na sklepowych półkach graniczy nierzadko z cudem – wygrywają z nimi oczywiście przede wszystkim sery krowie, ale również kozie.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Bakteriofagi przeciwko patogenom w żywności
Dodano: 2017-08-04

Obowiązkiem każdego producenta żywności jest zapewnienie odpowiedniego bezpieczeństwa wytwarzanych produktów żywnościowych. To producent żywności odpowiada za zapewnienie, że żywność, wyprodukowana, przygotowana i spożyta zgodnie z zamierzonym zastosowaniem, nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu czy życiu konsumenta.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Joanna Górska
Jogurty pitne: Zejść z mielizny
Dodano: 2017-07-28

Jogurty do picia to kategoria dobrze znana konsumentom. Dotychczas mieliśmy do czynienia głównie z jogurtami naturalnymi oraz smakowymi, ale te ostatnie dość często przeładowane były cukrem.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Joanna Górska
Millenialsi: Pokolenie Y i C
Dodano: 2017-07-28

Codziennie poruszając się po ulicach nie zdajemy sobie czasami sprawy, że oto mijamy ludzi, którzy mogą się między sobą różnić wiekiem o 80 lat. W tym swoistym tyglu znajdziemy kilka grup społecznych, które znacznie się od siebie różnią.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Urszula Chojnacka
Twaróg w nowatorskim wydaniu, czyli sypki eksperyment
Dodano: 2017-07-20

Zamiłowanie Polaków do twarogów nie mija, a fakt, że rodzimi konsumenci chętnie sięgają po ich innowacyjne wcielenia, zachęca producentów do eksperymentowania z nowymi formami tych przedstawicieli nabiału.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Janusz Górski
Sery do grillowania: Z serem na grill
Dodano: 2017-07-17

Budząca się wiosna, to pierwsze wyjazdy do letnich domów i pierwsze porządki na działkach. Cieplejsze dni zachęcają do spędzania weekendów na grillu z rodziną i znajomymi.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Zuzanna Karska
Sery długodojrzewające: Coś dla koneserów
Dodano: 2017-07-09

Za serami szwajcarskimi lub holenderskimi stoją lata tradycji. Zwiedzanie serowni i poznawanie historii produkcji sera, to atrakcja często wybierana przez turystów odwiedzających te kraje.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
dr hab. Małgorzata Ziarno,dr inż. Dorota Zaręba
Masło: Poznajmy dobre masło
Dodano: 2017-07-02

Analizując zawartość półek sklepowych można stwierdzić, że konsumentowi oferowany jest szeroki asortyment różnego rodzaju tłuszczów mlecznych do smarowania. Które z nich są prawdziwym masłem?


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności: Białka dodawane do żywności
Dodano: 2017-06-23

O białkach można pisać w dwóch aspektach. W znaczeniu żywieniowym oraz w znaczeniu technologicznym. Ze względów żywieniowych białka pełnią funkcję budulcową i są niezbędnymi składnikami warunkującymi przeżycie każdego osobnika.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Joanna Górska
Kefiry i maślanki: Odkurzone skarby
Dodano: 2017-06-23

Preferencje zakupowe współczesnych konsumentów coraz częściej skłaniają ich do poszukiwań produktów o dużym potencjale odżywczym, wysokiej jakości, przy jednocześnie niskim poziomie przetworzenia. Jeżeli produkt będzie jeszcze oferowany po optymalnej cenie to szansa jego powodzenia na rynku znacznie wzrasta.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne wprowadzenie
Dodano: 2017-06-18

Międzynarodowy handel przyczynił się do zainteresowania producentów żywności wdrażaniem różnorodnych standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności, jakości oraz innych. Standardy te powstawały jako efekt prac stowarzyszeń państw oraz związków branżowych.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Czysta etykieta – trudności i szanse
Dodano: 2017-06-18

O „czystej etykiecie” napisano już bardzo wiele i jest to uzasadnione. Konsumenci interesując się wpływem różnych składników produktów żywnościowych na własne zdrowie, uświadamiają sobie jaki jest skład tego, co spożywają.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Aleksandra Stawicka
Produkty „on the go”: Gotowi, do biegu, start!
Dodano: 2017-06-09

Budzik nie zadzwonił. Albo zadzwonił za późno. Szybka pobudka, szybki prysznic, szybka zmiana garderoby i bieg do pracy. Wszyscy znamy taki scenariusz, jak również mamy świadomość, że nie jest on dobry dla naszego organizmu.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, dr inż. Dorota Zaręba
Produkcja: Nowe wyzwania w produkcji serów podpuszczkowych
Dodano: 2017-06-09

Ludzie już wieki temu nauczyli się wytwarzać sery podpuszczkowe. Początkowo była to produkcja spontaniczna, bazująca na surowym mleku, mikroflorze naturalnie w nim bytującej oraz wodnych wyciągach enzymów koagulujących, pozyskiwanych z żołądków zwierząt hodowlanych.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Joanna Górska
Produkty dla nastolatków: Generacja Z
Dodano: 2017-06-01

Hasło – nastolatek, u wielu dorosłych budzi popłoch i panikę. Nastolatek to bowiem niezła rewolucja w życiu każdej rodziny. Zrozumienie nastolatka i sprostanie jego potrzebom, to wielkie wyzwanie i rzecz trudna do ogarnięcia.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Dobra praktyka produkcji mleka
Dodano: 2017-06-01

Bezpieczeństwo produktów mlecznych zaczyna się od bezpieczeństwa surowca użytego do produkcji – czyli mleka. Higiena mleka z kolei jest pochodną warunków bytowania zwierzęcia, spożywanej paszy oraz higieny pracowników obory, a także higieny udoju, a następnie przechowywania i transportu mleka do mleczarni.


Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
Monika Roman
Logistyka: Narzędzia kreowania wizerunku firmy
Dodano: 2017-05-26

Czym jest wizerunek firmy? Dlaczego jest taki ważny w budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw? Jakie rozwiązania stosowane są w celu budowania pozytywnego wizerunku firmy?


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
Joanna Górska
Opakowania: Kup Pan jogurt (z dodatkami)
Dodano: 2017-05-26

Rynek jogurtów jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się segmentów mleczarstwa. Jest to możliwe dzięki możliwości stosowania różnego typu opakowań oraz szerokiej gamy dodatków smakowych, funkcjonalnych lub strukturalnych.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
inż. Oliwia Sokołowska
Od odpadu do produktu – technologia FuelCal
Dodano: 2017-05-21

Przemysł spożywczy, a zatem także i mleczarski przetwarza w procesie produkcyjnym surowce jadalne w produkty żywnościowe. Do głównych kierunków produkcji rolniczej w Europie należy przemysł mleczarski.


Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
Urszula Chojnacka
Sery smażone: Smak tradycji nie tylko dla koneserów
Dodano: 2017-05-21

Sery smażone na drugie imię mają „regionalność”. Rozsławiły je Wielkopolska i Śląsk, nic więc dziwnego, że głównie z tych regionów wywodzi się stosunkowo wąskie grono ich producentów.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
inż. Oliwia Sokołowska
Separacja membranowa nieustannie na topie
Dodano: 2017-05-13

Na przestrzeni ostatnich lat szeroko pojęta tematyka badawcza, swoim zakresem obejmująca procesy membranowe, cieszy się ogromnym i wciąż rosnącym zainteresowaniem.


Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
Joanna Górska
Sery pleśniowe: Szlachetna pleśń
Dodano: 2017-05-13

Sery pleśniowe na dobre zadomowiły się w świadomości polskich konsumentów. Sektor rozwija się i coraz więcej producentów przygląda się możliwościom biznesowym płynącym z tego segmentu rynku.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
inż. Oliwia Sokołowska
Automatyka: Automatyka w mleczarstwie
Dodano: 2017-05-05

Przemysł mleczarski w formie znanej obecnie nie funkcjonowałby tak prężnie bez odpowiednich maszyn, robotów i urządzeń oraz automatyzacji. Przy dużym popycie rynkowym na produkty mleczne i przetwory wzrasta ich produkcja, która z kolei generuje zwiększone przychody firmy.


Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Technologia: Poznajmy dobry ser podpuszczkowy
Dodano: 2017-05-05

Zgodnie z Codex Alimentarius (FAO/WHO, Standard A6) sery są to produkty świeże lub dojrzewające o konsystencji stałej lub półstałej, w których stosunek białek serwatkowych do kazeiny nie jest wyższy niż w mleku. Obecnie na świecie produkowanych jest ponad 400 gatunków serów podpuszczkowych.


Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
Janusz Górski
Produkty dla dzieci: Oczko w głowie
Dodano: 2017-04-28

Dbałość o dobro i zdrowie najmłodszych idzie często w parze z ich rozpieszczaniem. Wszystko jest dobrze dopóty, dopóki zachowana zostaje równowaga między tym co wartościowe i tym co smaczne, czyli słodkie.


Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
Joanna Górska
Twarogi do wypieków: Pieczemy chętnie
Dodano: 2017-04-22

W różnych punktach sprzedaży ciast można znaleźć różne rodzaje serników. Cena gotowych wyrobów zależy od rodzaju ciasta i użytych dodatków. Ceny serników kształtują się od 20 do 25 zł za zaledwie 1 kg. W związku z tym panie domu czasami dochodzą do wniosku, że warto upiec taki sernik samodzielnie.


Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
Zuzanna Karska
Jogurty naturalne: Naturalny znaczy dobry
Dodano: 2017-04-14

Obserwując zachowania konsumentów np. w internecie można zauważyć, że wielu z nich ceni wysoką jakość produktów i ich naturalność. Reagują na to producenci żywności – słowa „naturalny” czy „natura” często pojawiają się w kontekście produktów spożywczych, w tym również wyrobów mleczarskich.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2016 (26)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Standardy jakości: Higiena – element systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności Cz. III – wymagania standardów sieci
Dodano: 2017-04-07

W poprzednich numerach Forum Mleczarskiego Biznes omówiono zagadnienia związane z wymogami prawa, wymogami norm i standardów oraz planowania i realizacji procesu higienizacji, a także jego weryfikacji w zakładzie mleczarskim.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2016 (26)
dr inż. Dorota Zaręba; dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki: Hydrokoloidy – dodatki naturalne, czy „to sama chemia”?
Dodano: 2017-04-07

Czytając etykiety wielu produktów spożywczych znajdujemy w deklarowanym składzie obecność różnego rodzaju zagęstników lub substancji żelujących, czasami o obco brzmiącej nazwie.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25