Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 659, strona 5 z 22)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Produkty wysokobiałkowe: Czas na proteiny
Dodano: 2017-10-13

Produkty wysokobiałkowe wpisują się w trend tzw. żywności funkcjonalnej, która dedykowana jest osobom o podwyższonym zapotrzebowaniu na białko. Jak wyraźnie widać z rysujących się trendów – obecnie obserwujemy intensywny wzrost zainteresowania żywnością wysokobiałkową.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania w mleczarstwie
Dodano: 2017-10-07

Jak już wielokrotnie pisaliśmy, obecnie opakowania stanowią jeden z podstawowych elementów marketingowych wydatnie sprzyjających sukcesowi danego konceptu produktowego.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie
Dodatki do żywności: Dodatki do śmietan i produktów śmietanopodobnych
Dodano: 2017-09-29

Kodeks żywnościowy (Codex Standard for Cream and Prepared Creams, Codex Stan 288-1976 z 2010 r.) definiuje śmietanę jako produkt mleczny otrzymany w wyniku fermentacji śmietanki, śmietanki regenerowanej lub rekombinowanej, odpowiednimi mikroorganizmami, co powoduje obniżenie pH z lub bez efektu koagulacji.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
inż. Oliwia Sokołowska
Odpady: Od odpadu do produktu – technologia FuelCal i nawóz OrCal
Dodano: 2017-09-29

W zakładach mleczarskich ubocznym skutkiem prowadzonych procesów produkcyjnych są odpady oraz ścieki, których to właściwości fizykochemiczne powodują, że mogą one stanowić zagrożenie po przedostaniu się do środowiska. Szczególnie zwraca się uwagę na zawartość biodegradowalnych substancji i związków organicznych.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
inż. Oliwia Sokołowska
Innowacje Baby Food: Perspektywa rozwoju branży mleczarskiej Baby Food
Dodano: 2017-09-22

Do zwiększenia popytu na gotową żywność dla dzieci przyczyniają się zasadniczo dwa czynniki: pierwszy to wzrost aktywności zawodowej kobiet, drugi to popularyzacja zachodniego stylu życia.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28
dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie
Barwniki naturalne: Zastosowanie żywności barwiącej w produktach mleczarskich
Dodano: 2017-09-22

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, związanym z naturalnym składem oferowanych im gotowych produktów spożywczych, producent żywności może wykorzystać barwniki pochodzenia naturalnego lub żywność o właściwościach barwiących.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Katarzyna Godlewska
Certyfikaty: GFSI: standardy akceptowalne i porównywalne – opis standardów amerykańskich
Dodano: 2017-09-15

W opisywanym schemacie certyfikacji GFSI (Global Food Safety Initiative) w poprzednim numerze Forum Mleczarskie Biznes znalazły się cztery standardy amerykańskie – tj. ich właściciele mają siedziby w Ameryce Północnej. Są to: CanadaGAP, Global Aquaculture Alliance, SQF oraz PrimusGFS.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Miksy tłuszczowe: Rozsądny kompromis z wartością dodaną
Dodano: 2017-09-15

Segment miksów tłuszczowych można dziś oceniać w kategoriach rynku dość nasyconego i ustabilizowanego. Raczej nie należy spodziewać się na nim wielkich rewolucji, ale też nie ma powodów do większych obaw.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie
Bakterie: Bakterie w produkcji twarogów
Dodano: 2017-09-10

Sery są od dawna obecne w diecie człowieka. Sery twarogowe (twarogi) wytwarzane są na drodze kwasowego lub kwasowo-podpuszczkowego wytrącania białek mleka.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Serki homogenizowane: Ponad pokoleniami
Dodano: 2017-09-10

Produkt na śniadanie, samodzielna przekąska, element słodkich potraw – dość wszechstronne zastosowanie serków homogenizowanych sprawia, że ta kategoria wciąż trzyma formę.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr inż. Joanna Żylińska, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laboratorium: Skrócić czas analiz
Dodano: 2017-08-25

Klasyczne metody wykrywania mikrobiologicznych skażeń żywności opierają się na wykonywaniu posiewów mikrobiologicznych i inkubacji tych posiewów, w celu określenia liczby wyrosłych kolonii.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr. inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Dobra praktyka w przetwórstwie
Dodano: 2017-08-18

Zgodnie z definicją 7.2. z rozporządzenia 853/04 z 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego „Produkty mleczarskie” oznaczają produkty przetworzone, uzyskane w wyniku przetworzenia surowego mleka lub dalszego przetworzenia takich produktów.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Sery plasterkowane: Sery żółte w wydaniu convenience
Dodano: 2017-08-18

Wygoda to obecnie jeden z kluczowych czynników gwarantujących zainteresowanie konsumenta produktem i tym samym jeden z istotnych składników sukcesu w każdej kategorii FMCG.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Śmietana: Poznajemy dobrą śmietanę
Dodano: 2017-08-11

Śmietana jest produktem uzyskanym przez poddanie śmietanki ukwaszeniu czystymi kulturami maślarskimi. Tak podaje Norma Polska PN-90/A-86050 – Mleko i przetwory mleczarskie – Śmietanka i śmietana.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Urszula Chojnacka
Sery owcze: Niedoceniany konkurent
Dodano: 2017-08-04

Sery owcze wciąż mają w Polsce trudniej niż w krajach zachodnioeuropejskich. Ich znalezienie na sklepowych półkach graniczy nierzadko z cudem – wygrywają z nimi oczywiście przede wszystkim sery krowie, ale również kozie.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Bakteriofagi przeciwko patogenom w żywności
Dodano: 2017-08-04

Obowiązkiem każdego producenta żywności jest zapewnienie odpowiedniego bezpieczeństwa wytwarzanych produktów żywnościowych. To producent żywności odpowiada za zapewnienie, że żywność, wyprodukowana, przygotowana i spożyta zgodnie z zamierzonym zastosowaniem, nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu czy życiu konsumenta.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Joanna Górska
Jogurty pitne: Zejść z mielizny
Dodano: 2017-07-28

Jogurty do picia to kategoria dobrze znana konsumentom. Dotychczas mieliśmy do czynienia głównie z jogurtami naturalnymi oraz smakowymi, ale te ostatnie dość często przeładowane były cukrem.


Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Joanna Górska
Millenialsi: Pokolenie Y i C
Dodano: 2017-07-28

Codziennie poruszając się po ulicach nie zdajemy sobie czasami sprawy, że oto mijamy ludzi, którzy mogą się między sobą różnić wiekiem o 80 lat. W tym swoistym tyglu znajdziemy kilka grup społecznych, które znacznie się od siebie różnią.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Urszula Chojnacka
Twaróg w nowatorskim wydaniu, czyli sypki eksperyment
Dodano: 2017-07-20

Zamiłowanie Polaków do twarogów nie mija, a fakt, że rodzimi konsumenci chętnie sięgają po ich innowacyjne wcielenia, zachęca producentów do eksperymentowania z nowymi formami tych przedstawicieli nabiału.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Janusz Górski
Sery do grillowania: Z serem na grill
Dodano: 2017-07-17

Budząca się wiosna, to pierwsze wyjazdy do letnich domów i pierwsze porządki na działkach. Cieplejsze dni zachęcają do spędzania weekendów na grillu z rodziną i znajomymi.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Zuzanna Karska
Sery długodojrzewające: Coś dla koneserów
Dodano: 2017-07-09

Za serami szwajcarskimi lub holenderskimi stoją lata tradycji. Zwiedzanie serowni i poznawanie historii produkcji sera, to atrakcja często wybierana przez turystów odwiedzających te kraje.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
dr hab. Małgorzata Ziarno,dr inż. Dorota Zaręba
Masło: Poznajmy dobre masło
Dodano: 2017-07-02

Analizując zawartość półek sklepowych można stwierdzić, że konsumentowi oferowany jest szeroki asortyment różnego rodzaju tłuszczów mlecznych do smarowania. Które z nich są prawdziwym masłem?


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności: Białka dodawane do żywności
Dodano: 2017-06-23

O białkach można pisać w dwóch aspektach. W znaczeniu żywieniowym oraz w znaczeniu technologicznym. Ze względów żywieniowych białka pełnią funkcję budulcową i są niezbędnymi składnikami warunkującymi przeżycie każdego osobnika.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Joanna Górska
Kefiry i maślanki: Odkurzone skarby
Dodano: 2017-06-23

Preferencje zakupowe współczesnych konsumentów coraz częściej skłaniają ich do poszukiwań produktów o dużym potencjale odżywczym, wysokiej jakości, przy jednocześnie niskim poziomie przetworzenia. Jeżeli produkt będzie jeszcze oferowany po optymalnej cenie to szansa jego powodzenia na rynku znacznie wzrasta.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne wprowadzenie
Dodano: 2017-06-18

Międzynarodowy handel przyczynił się do zainteresowania producentów żywności wdrażaniem różnorodnych standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności, jakości oraz innych. Standardy te powstawały jako efekt prac stowarzyszeń państw oraz związków branżowych.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Czysta etykieta – trudności i szanse
Dodano: 2017-06-18

O „czystej etykiecie” napisano już bardzo wiele i jest to uzasadnione. Konsumenci interesując się wpływem różnych składników produktów żywnościowych na własne zdrowie, uświadamiają sobie jaki jest skład tego, co spożywają.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Aleksandra Stawicka
Produkty „on the go”: Gotowi, do biegu, start!
Dodano: 2017-06-09

Budzik nie zadzwonił. Albo zadzwonił za późno. Szybka pobudka, szybki prysznic, szybka zmiana garderoby i bieg do pracy. Wszyscy znamy taki scenariusz, jak również mamy świadomość, że nie jest on dobry dla naszego organizmu.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, dr inż. Dorota Zaręba
Produkcja: Nowe wyzwania w produkcji serów podpuszczkowych
Dodano: 2017-06-09

Ludzie już wieki temu nauczyli się wytwarzać sery podpuszczkowe. Początkowo była to produkcja spontaniczna, bazująca na surowym mleku, mikroflorze naturalnie w nim bytującej oraz wodnych wyciągach enzymów koagulujących, pozyskiwanych z żołądków zwierząt hodowlanych.


Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Joanna Górska
Produkty dla nastolatków: Generacja Z
Dodano: 2017-06-01

Hasło – nastolatek, u wielu dorosłych budzi popłoch i panikę. Nastolatek to bowiem niezła rewolucja w życiu każdej rodziny. Zrozumienie nastolatka i sprostanie jego potrzebom, to wielkie wyzwanie i rzecz trudna do ogarnięcia.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Dobra praktyka produkcji mleka
Dodano: 2017-06-01

Bezpieczeństwo produktów mlecznych zaczyna się od bezpieczeństwa surowca użytego do produkcji – czyli mleka. Higiena mleka z kolei jest pochodną warunków bytowania zwierzęcia, spożywanej paszy oraz higieny pracowników obory, a także higieny udoju, a następnie przechowywania i transportu mleka do mleczarni.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25