100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Raporty z kraju (wszystkich: 750, strona 23 z 25)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
A. Sylwia Tarczyńska
HACCP: Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny – HACCP
Dodano: 2010-12-30

Początki systemu HACCP sięgają przełomu lat 60. I 70. w USA. Jego koncepcja została opracowana przez Pillsbury Company na zlecenie NASA oraz US ANL.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Paulina Łuszczak
Produkty mleczne dla dzieci: Dla najmłodszych
Dodano: 2010-12-30

Dzisiejszy świat dziecka wydaje się być dużo bardziej skomplikowany niż jeszcze kilkanaście lat temu. Kiedyś dziecko miało niewielki wpływ na to co spożywa. To rodzice (i rynek o bardzo ograniczonym asortymencie) warunkowali, co znajdzie się w brzuszku malucha.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Joanna Górska
Twarogi: Białe szaleństwo
Dodano: 2010-12-30

Popularne przed laty sery twarogowe są i dziś jedną z najbardziej nośnych grup nabiałowych. Skok cywilizacyjny, jaki nastąpił od czasu archaicznego pergaminu z nieczytelną etykietą do plastikowych opakowań w kształcie rozet i klinków, był warunkiem nie tylko akceptacji konsumentów, ale przede wszystkim umożliwił skok sprzedaży.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Joanna Górska
Sery topione: Świat kręci się wokół pudełka
Dodano: 2010-12-30

Czasy prosperity serów topionych należą do przeszłości. Wraz z zauważalną poprawą nastrojów i koniunktury pogarsza się kondycja kategorii kojarzonej z tradycją oraz korzystną ceną.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Justyna Żulewska
Mikrofiltracja: Mikrofiltracja w zakładzie
Dodano: 2010-12-23

Do najczęściej stosowanych procesów membranowych opartych na różnicy ciśnień należą odwrócona osmoza (ang. reverse osmosis, RO), nanofiltracja (NF), ultrafiltracja (UF) i mikrofiltracja (MF). Podstawową korzyścią z procesów membranowych w porównaniu z tradycyjnymi technikami separacji jest fizyczny proces rozdziału bez konieczności stosowania przemian fazowych oraz możliwość zachowania pożądanych fizycznych i chemicznych cech kluczowych składników żywności.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Robert Zawadzki
Odpady: Zagospodarowanie odpadów po produktach mleczarskich
Dodano: 2010-12-17

Opakowanie jako „pomocnik sprzedaży” jest przyjacielem handlowca i producenta. Pełniąc funkcje marketingową, ochronną i informacyjną są nieodłącznym elementem współczesnego świata. Odporne na uszkodzenia pojemniki i kartony pozwalają bezpiecznie przetrwać drogę od producenta do konsumenta.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Małgorzata Ziarno, Dorota Zaręba
Stevia rebaudiana: Stevia rebaudiana – słodycz w naturze
Dodano: 2010-12-10

Stevia rebaudiana jest rośliną z rodziny astrowatych pochodzącą z Ameryki Południowej (a dokładniej, z Paragwaju i Brazylii), gdzie od setek lat jest stosowana jako ziele, m.in. do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Krzysztof Żarczyński
Walidacja czyszczenia: Walidacja zanieczyszczeń
Dodano: 2010-12-02

Walidacja czyszczenia czyli jak uzyskać obiektywny dowód, że wdrożona metoda czyszczenia jest skuteczna. Procesy czyszczenia i dezynfekcji są operacjami o kluczowym znaczeniu dla jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
dr inż Jarosław Kowalik
Wirówki: Wirówki w mleczarstwie
Dodano: 2010-11-26

Głównym działem i sercem każdego zakładu mleczarskiego jest aparatownia. W miejscu tym znajdują są przede wszystkim urządzenia i wyposażenie tworzące linię produkcyjną do mechanicznej i termicznej obróbki mleka.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010
Janusz Górski
Probiotyki: Świetlana przyszłość probiotyków
Dodano: 2010-11-05

Zacznijmy od definicji: probiotyki to żywe mikroorganizmy uznane za bezpieczne, których spożywanie w adekwatnej ilości – w zależności od szczepu – przynosi różnorakie korzyści zdrowotne organizmowi gospodarza. Wpływ ten jest różny w zależności od zastosowanego w produkcie szczepu.


Forum Mleczarskie Katalog 2011
Robert Zawadzki
Opakowania a środowisko
Dodano: 2010-10-21

Sektor spożywczy, jako główny odbiorca opakowań ma olbrzymi wpływ na branżę opakowaniową i zachodzące w niej zmiany.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Robert Zawadzki
Transport i logistyka: Handel w centrum – utrapienie dostawców
Dodano: 2010-10-15

Wielu odbiorców detalicznych w miastach europejskich nie ma zorganizowanych umów logistycznych na wzór dużych sieci zaopatrujących kilkanaście sklepów jednym autem z jednego magazynu.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Anna Sylwia Tarczyńska
BRC: Globalna Norma BRC
Dodano: 2010-10-07

Standard BRC został opracowany w 1998 r. przez liderów British Retail Consortium (Brytyjskie Konsorcjum Detalistów) i jego członków. Opracowanie standardu BRC było reakcją na szereg niebezpiecznych dla konsumenta zdarzeń, które miały miejsce w latach 90. XX w.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Marlena Piekut
Śmietanka: Szata zdobi śmietankę
Dodano: 2010-09-30

Śmietanka to produkt mleczarski, który powstaje przez odwirowanie mleka, poddanie go pasteryzacji, sterylizacji i obróbce UHT. Homogenizacja to dodatkowy zabieg produkcyjny.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Paulina Łuszczak
Sery pleśniowe niebieskie: Pleśniowa przyjemność
Dodano: 2010-09-23

Sery nie są już tylko środkiem do zaspokojenia głodu. Potrzeby klientów stają się coraz bardziej wyszukane, a producenci muszą podążać już nie tylko za gustami smakowymi, ale i za najnowszymi trendami.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Joanna Górska
Produkty bio: Jesteś tym, co wybierasz
Dodano: 2010-09-09

Zawarty w tytule slogan reklamowy firmy FrieslandCampina, jednej z największych firm mleczarskich na kontynencie europejskim przemawia do konsumentów produktów mleczarskich na tyle skutecznie, że roczne wzrosty sprzedaży odnotowane przez tę firmę wyniosły 20%. To tylko jedna z wielu historii jakie niesie kariera żywności bio.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Janusz Górski
Mleko: Czy to przełamanie trendu?
Dodano: 2010-08-27

Po chudych latach 2007-2008 w handlu detalicznym mlekiem, rok 2009 oraz pierwsze miesiące 2010 przynoszą optymizm. Rynek konsumencki mleka wyraźnie wzrósł, do 657 mln litrów (dane za okres V 2009-IV 2010). Raport MEMRB wskazuje na pozytywny trend wzrostowy utrzymujący się drugi rok z rzędu.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Krzysztof Żarczyński
Higiena: Higienicznie zaprojektowana linia - podstawa efektywnego czyszczenia
Dodano: 2010-08-20

Każdy konsument, czy to wybierający produkty klasy premium, czy też produkty z niższej półki cenowej oczekuje, że przy każdym zakupie otrzyma bezpieczny i dobry jakościowo produkt. Producenci wyrobów pochodzenia mlecznego doskonale wiedzą, że niepowodzenie w zapewnieniu właściwej higieny linii technologicznej bezwzględnie odbije się na jakości produkowanych przez siebie wyrobów, uniemożliwi utrzymanie pożądanej wydajności linii, a czasami wręcz zagrozi ciągłości produkcji.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Jarosław Kowalik
Kultury i enzymy: Dobór kultur i enzymów mleczarskich
Dodano: 2010-08-20

Metody prodkcji serów tworzące unikalny smak powstału przed kilka tysięcy lat. Obecnie produkowanych jest ponad 4 tysiące rodzajów serów.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Janusz Górski
Produkty niskolaktozowe: Na bakier z laktozą
Dodano: 2010-08-12

Od połowy lat 80. nietolerancja laktozy jest bodźcem do kształtowania oferty produktowej dla osób dotąd pomijanych przez producentów mleka. Polskie tradycje w tej dziedzinie są bardzo skromne w porównaniu do doświadczeń mleczarni z Zachodniej Europy.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Joanna Górska
Sery topione: Pudełka mocniejsze
Dodano: 2010-08-12

Pudełka z serem topionym do smarowania pieczywa przebojem wdarły się na sklepowe półki. Polacy mają serdecznie dość sera, którego nie sposób wyjąć z trójkąta lub kiełbaski.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Małgorzata Ziarno, Dorota Zaręba
Probiotyki: Probiotyki w napojach mlecznych
Dodano: 2010-08-05

Według definicji WHO probiotyki są to żywe komórki mikroorganizmów, które podawane w odpowiedniej liczbie wykazują korzystne działanie na ludzki organizm. Cechą specyficzną szczepów probiotycznych jest ponadprzeciętny wpływ ich żywych komórek na organizm człowieka, np. zdolność do przemieszczania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Joanna Górska
Mozzarella, mascarpone, ricotta: Włoska lekcja
Dodano: 2010-08-05

Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Większości kojarzy się z osławioną już pizzą, spaghetti lub cappuccino.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Janusz Górski
Kefiry i maślanki: Dieta z kefirem i maślanką
Dodano: 2010-07-30

Kefir i maślanka są coraz chętniej wybierane przez osoby szukające lekkiego, orzeźwiającego i wartościowego napoju. Piją je kobiety, które przyglądają się swojej sylwetce, piją je mężczyźni poszukujący odmiany od wszechobecnych napojów chłodzących.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Joanna Górska
Produkty mleczne dla dzieci: Produkty mleczne w diecie dzieci
Dodano: 2010-07-23

Sposób odżywiania dzieci ma przeogromny wpływ na ich rozwój i zdrowie. Niewłaściwie skomponowana dieta oraz wynikające z niej niedobory lub nadmiar niektórych składników odżywczych mogą być przyczyną wielu groźnych chorób, tj. krzywica, niedokrwistość, próchnica, nadwaga, zaburzenia wzrostu, zaburzenia wydzielania hormonów lub osłabienie odporności organizmu.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Marek Gaworski
Aparatura analityczna: Aparatura analityczna do mleka
Dodano: 2010-07-15

Mleko, ze względu na swoje specyficzne cechy chemiczne i mikrobiologiczne, warunkujące jego przydatność do przetwórstwa i spożycia, wymaga systematycznej kontroli jakości. Wymagania skutecznej realizacji etapu kontroli jakości podkreślają istotę włączenia w łańcuch pozyskiwania i zagospodarowania mleka specjalistycznej aparatury analitycznej.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Paulina Łuszczak
Jogurty: Bogactwo smaku i zdrowia
Dodano: 2010-07-08

Nie wyobrażam sobie dnia bez jogurtu. Codziennie rano kupuję swój ulubiony jogurt naturalny i świeże pieczywo, co jest podstawą mojego śniadania. Czasem skuszę się na te owocowe, ale preferuję niskokaloryczne i niesłodzone jogurty naturalne.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010
Firma EuroSer
Higiena: Zadbaj o higienę
Dodano: 2010-07-02

Wysokie standardy higieny są bardzo istotne w całym supermarkecie, ale w dziale serów mają one szczególne znaczenie, ponieważ mamy do czynienia z niezapakowanym, świeżym i naturalnym produktem.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Joanna Górska
Parmezan i Grana Padano: Włoska śmietanka
Dodano: 2010-07-02

Parmezan to jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów. Należy do rodziny serów twardych typu podpuszczkowego wytwarzanych z mleka krowiego.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Joanna Górska
Roquefort i Gorgonzola: Niebieska arystokracja
Dodano: 2010-06-24

Roquefort i Gorgonzola należą do najbardziej sławnych serów z niebieską pleśnią, określanych także jako sery z przerostem pleśni. W Europie produkuje się ich bardzo wiele.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij