Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 671, strona 1 z 23)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laktoferyna: Laktoferyna mleka krowiego jako dodatek do żywności
Dodano: 2019-05-17

W 2012 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano Decyzję Wykonawczą Komisji z 22 listopada 2012 r. zezwalającą na wprowadzenie do obrotu laktoferyny bydlęcej, jako nowego składnika żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Joanna Górska
Opakowania: Najciekawsze trendy minionego roku
Dodano: 2019-05-10

Globalny rynek spożywczy przechodzi trudny okres, głównie związany z problemami natury politycznej i eksportowej. Zmniejszenie wolumenów, w związku z wysyceniem rynków krajowych oraz międzynarodowych (azjatyckich) w znacznym stopniu utrudnia dynamiczniejszy rozwój branży.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Produkty bezlaktozowe
Dodano: 2019-05-10

Laktoza jest węglowodorem występującym w mleku różnych ssaków. Wrażliwość na laktozę zależy od jej ilości w diecie. Dla większości osób cierpiących na alaktazję odpowiednią alternatywą są produkty o zredukowanej zawartości laktozy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Oliwia Sokołowska
Sery typu holenderskiego: Sery znane z łagodności i rotacji
Dodano: 2019-04-29

Sery typu holenderskiego są nadal najpopularniejsze w naszym kraju, stanowiąc przy tym sporą część sprzedaży. Jest to produkt chętnie wybierany przez konsumentów, ponieważ stanowi świetny dodatek do kanapek, zapiekanek albo sałatek.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Oliwia Sokołowska
Chłodzenie w gospodarstwie i w przetwórstwie
Dodano: 2019-04-29

Chłodnictwo w przemyśle mleczarskim to temat bardzo ważny, nie sposób go pominąć. Ze względu na specyfikę surowca konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków udoju, higieny pozyskania mleka, warunków przechowywania lub przewozu do zakładu przetwórczego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności:  Mleczne produkty dla seniorów – znaczenie dodatków do żywności
Dodano: 2019-04-19

Ponieważ wraz z postępem cywilizacyjnym ludzkości obserwuje się niekorzystne zjawisko starzenia się społeczeństw, warto rozważyć produkcję mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych dla seniorów, a także znaczenie dodatków do żywności w takich wyrobach.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizacja produktów: Stabilizacja produktów fermentowanych
Dodano: 2019-04-13

W branży mleczarskiej produkcja wyrobów fermentowanych kojarzy się z napojami mlecznymi takimi jak jogurty, kefiry lub zsiadłe mleko. To proste skojarzenie znajduje uzasadnienie w popularności mlecznych napojów fermentowanych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Kurs w stronę gastronomii
Dodano: 2019-04-13

Tłuszcze są źródłem energii, odgrywają istotną rolę we wzroście komórek, stanowią ochronę narządów oraz pełnią funkcję w regulacji hormonów i witamin w organizmie. Tłuszcze są substancjami organicznymi i stanowią istotną część diety.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Bio: Mleczne wyroby organiczne
Dodano: 2019-04-04

Terminy „bio-”, „eko-”, „biologiczny”, „organiczny” czy „ekologiczny” są kojarzone przez wielu konsumentów z wyrobami mającymi ponadprzeciętne walory żywieniowe i zdrowotne. Wszystkie one są sobie równoważne i dotyczą żywności ekologicznej powstałej w procesie produkcji ekologicznej i spełniającej odpowiednie wymogi prawne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: „Czysta etykieta” przyszłością rynku
Dodano: 2019-04-04

Rosnąca świadomość społeczeństwa, w aspekcie wpływu żywności na organizm człowieka i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują wzrost zainteresowania produktami żywnościowymi posiadającymi tradycyjne receptury i unikanie syntetycznych dodatków chemicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: Ochrona przeciwszkodnikowa w zakładzie
Dodano: 2019-03-31

Jednym z elementów zabezpieczenia terenu produkcji jest szkodniko-szczelność – tj. zabezpieczenie zakładu przed wnikaniem na teren szkodników. Tematyka ta, ze względu na swoją ważność, znalazła również miejsce w standardach BRC i IFS.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Desery mleczne: Błyskotliwa kariera deseru
Dodano: 2019-03-31

Desery mleczne to kategoria, która przeszła interesującą koncepcyjną zmianę. Z kategorii klasycznych deserów przekształcała się w urzekające smakiem i niekiedy pożywne mleczne przekąski, które z wdziękiem wpisały się w nasze codzienne menu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Natura wyznacza trend
Dodano: 2019-03-22

Rynek produktów mleczarskich w Polsce jest już dojrzały. Po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Posadzki: Posadzki, jako element bezpieczeństwa żywności w zakładach mleczarskich
Dodano: 2019-03-07

Produkcja i magazynowanie żywności odbywają się w pomieszczeniach zamkniętych. Higiena produktów i ich bezpieczeństwo jest pochodną higieny surowców, pracowników, maszyn, ale też otoczenia produkcyjnego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
Oliwia Sokołowska
Aparatura kontrolno-pomiarowa: Sprzęt i aparatura kontrolno-pomiarowa
Dodano: 2019-03-03

Przemysł mleczarski, jak każdy inny wymaga wyposażenia linii technologicznej w odpowiednią aparaturę dostosowaną do pomiarów właściwych dla danej technologii i zgodnych z wymogami produkcji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki serowarskie: Nowości w dodatkach serowarskich
Dodano: 2019-02-22

Można byłoby sądzić, że skoro umiejętności serowarskie ludzkości są dokumentowane już od III tysiąclecia przed naszą erą, to w obecnych czasach nic nowego nie jesteśmy już w stanie wymyślić w tej dziedzinie przemysłu mleczarskiego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurt – liczy się konkurencyjny produkt
Dodano: 2019-02-22

Jogurt to fermentowany napój mleczarski konsumowany na całym świecie. Jest to jeden z popularnych i najstarszych produktów spożywczych w Europie, Ameryce, Azji i Afryce. Jogurty są lubiane przez wielu ludzi ze względu na ich wartość terapeutyczną i odżywczą.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dobra Praktyka Higieniczna: Odpady, śmieci, ścieki
Dodano: 2019-02-15

Jednym z zagadnień wpływających na zapewnienie bezpieczeństwa żywności i higienę zakładu jest postępowanie z innymi „produktami” niż wyroby zasadnicze takimi jak odpady i ścieki. To ciekawa materia w zakładzie mleczarskim, ze względu na dualizm prawa w tym zakresie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Janusz Górski
Sery smażone: Dziedzictwo z Polski
Dodano: 2019-02-15

Sery smażone stanowią istotną część polskiej tradycji serowarskiej opartej na produkcji twarogu, jego dalszemu gliwieniu, a w końcu smażeniu. Te niepozorne do niedawna produkty mają się coraz lepiej dzięki ochronie unijnej i rosnącemu zainteresowaniu konsumentów, migracji tych ostatnich między regionami kraju oraz środkom masowego przekazu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dystrybutorzy: Standardy dla dystrybutorów
Dodano: 2019-02-08

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Czasami ma swoje sklepy firmowe i może obsługiwać je własnym transportem z mleczarni, w większości jednak przypadków korzysta z własnych lub obcych hurtowni i platform dystrybucyjnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty dla seniorów: Perspektywiczna grupa konsumentów
Dodano: 2019-02-08

Postępujący proces starzenia się społeczeństw wpływa na pojawienie się coraz liczniejszej grupy osób starszych na rynku towarów i usług konsumpcyjnych, w tym produktów mleczarskich. Coraz lepsze warunki życia przekładają się na wyższą jakość życia, a tym samym dłuższe przeciętne trwanie życia i zwiększenie udziału osób starszych w populacji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki słodzące: Dodatki i mieszanki słodzące
Dodano: 2019-02-01

Produkty mleczarskie, podobnie jak i inne artykuły spożywcze, są oceniane przez nabywców zmysłem smaku. Jednym z parametrów odbieranych przez zmysł smaku jest słodkość, która w przypadku wielu produktów decyduje o ich jakości.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: W koszyku nietolerujących
Dodano: 2019-02-01

Produkty bezlaktozowe to wyroby wychodzące naprzeciw potrzebom zdrowotnym osób mających problem z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Problem jest złożony i może być związany ze zbyt małą aktywnością enzymu trawiennego jakim jest laktaza, niedoborem laktazy lub hipolaktazją.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
Oliwia Sokołowska
Membrany: Membrany dla mleczarni
Dodano: 2019-01-25

Zastosowanie membran w przemyśle spożywczym jest powszechnie znane. Ze względu na użyteczność procesu filtracji membranowej w przemyśle mleczarskim temat ten wciąż powraca.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Oliwia Sokołowska
Sery z górnej półki: Duma Producentów
Dodano: 2019-01-25

Wśród produktów mleczarskich, które goszczą na polskich stołach od wielu lat są sery. Wydawałoby się, że ser jest nam już tak bliskim produktem spożywczym jak chleb lub mleko. Sery znane są klientom pod wieloma postaciami.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
Oliwia Sokołowska
Wyparki: Wyparki w przemyśle mleczarskim
Dodano: 2019-01-18

Przemysł mleczarski obfituje w produkty, których smaki niejednokrotnie przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jednym z tradycyjnych smaków, które zapisały się w pamięci niejednej osoby jest smak mleka zagęszczonego, zazwyczaj słodkiego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Joanna Górska
Twarogi tradycyjne: Tradycja w twarogach
Dodano: 2019-01-18

Twarogi to podstawowe produkty wytwarzane z mleka. To jedne z najprostszych składowo produktów spożywczych. Są popularne, tanie oraz ogólnie dostępnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Dorota Zaręba, mgr inż. Katarzyna Chojnowska, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Znaczenie białka w diecie
Dodano: 2019-01-11

Białko (proteina) jest składnikiem odżywczym zbudowanym z aminokwasów. Naturalnie występuje dwadzieścia aminokwasów, a ich kolejność i proporcje stanowią o właściwościach biochemicznych białka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
Joanna Górska
Opakowania: Wymagania wobec współczesnych opakowań do przemysłu spożywczego
Dodano: 2019-01-11

Polityka i strategia budowania portfolio opakowań jest jednym z najważniejszych kierunków działań marketingowych we wszystkich liczących się firmach przemysłu spożywczego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Białka nie tylko dla sportowców
Dodano: 2019-01-04

Białka są kluczowymi makroskładnikami diety i podstawowymi, zważywszy na ich złożone przemiany metaboliczne w organizmie człowieka. Metabolizm białek jest ściśle związany z gospodarką energetyczną, a także potrzebami funkcjonalnymi i strukturalnymi każdej żywej komórki organizmu.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25