Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 539, strona 1 z 18)

Szukaj:

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Produkty wysokobiałkowe: Czas na proteiny, dodano 2017-10-13

Produkty wysokobiałkowe wpisują się w trend tzw. żywności funkcjonalnej, która dedykowana jest osobom o podwyższonym zapotrzebowaniu na białko. Jak wyraźnie widać z rysujących się trendów – obecnie obserwujemy intensywny wzrost zainteresowania żywnością wysokobiałkową.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Opakowania: Opakowania w mleczarstwie, dodano 2017-10-07

Jak już wielokrotnie pisaliśmy, obecnie opakowania stanowią jeden z podstawowych elementów marketingowych wydatnie sprzyjających sukcesowi danego konceptu produktowego.


dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Dodatki do żywności: Dodatki do śmietan i produktów śmietanopodobnych, dodano 2017-09-29

Kodeks żywnościowy (Codex Standard for Cream and Prepared Creams, Codex Stan 288-1976 z 2010 r.) definiuje śmietanę jako produkt mleczny otrzymany w wyniku fermentacji śmietanki, śmietanki regenerowanej lub rekombinowanej, odpowiednimi mikroorganizmami, co powoduje obniżenie pH z lub bez efektu koagulacji.


inż. Oliwia Sokołowska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Odpady: Od odpadu do produktu – technologia FuelCal i nawóz OrCal, dodano 2017-09-29

W zakładach mleczarskich ubocznym skutkiem prowadzonych procesów produkcyjnych są odpady oraz ścieki, których to właściwości fizykochemiczne powodują, że mogą one stanowić zagrożenie po przedostaniu się do środowiska. Szczególnie zwraca się uwagę na zawartość biodegradowalnych substancji i związków organicznych.


inż. Oliwia Sokołowska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Innowacje Baby Food: Perspektywa rozwoju branży mleczarskiej Baby Food, dodano 2017-09-22

Do zwiększenia popytu na gotową żywność dla dzieci przyczyniają się zasadniczo dwa czynniki: pierwszy to wzrost aktywności zawodowej kobiet, drugi to popularyzacja zachodniego stylu życia.


dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28
Barwniki naturalne: Zastosowanie żywności barwiącej w produktach mleczarskich, dodano 2017-09-22

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, związanym z naturalnym składem oferowanych im gotowych produktów spożywczych, producent żywności może wykorzystać barwniki pochodzenia naturalnego lub żywność o właściwościach barwiących.


Katarzyna Godlewska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Certyfikaty: GFSI: standardy akceptowalne i porównywalne – opis standardów amerykańskich, dodano 2017-09-15

W opisywanym schemacie certyfikacji GFSI (Global Food Safety Initiative) w poprzednim numerze Forum Mleczarskie Biznes znalazły się cztery standardy amerykańskie – tj. ich właściciele mają siedziby w Ameryce Północnej. Są to: CanadaGAP, Global Aquaculture Alliance, SQF oraz PrimusGFS.


Urszula Chojnacka, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Miksy tłuszczowe: Rozsądny kompromis z wartością dodaną, dodano 2017-09-15

Segment miksów tłuszczowych można dziś oceniać w kategoriach rynku dość nasyconego i ustabilizowanego. Raczej nie należy spodziewać się na nim wielkich rewolucji, ale też nie ma powodów do większych obaw.


dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Bakterie: Bakterie w produkcji twarogów, dodano 2017-09-10

Sery są od dawna obecne w diecie człowieka. Sery twarogowe (twarogi) wytwarzane są na drodze kwasowego lub kwasowo-podpuszczkowego wytrącania białek mleka.


Urszula Chojnacka, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Serki homogenizowane: Ponad pokoleniami, dodano 2017-09-10

Produkt na śniadanie, samodzielna przekąska, element słodkich potraw – dość wszechstronne zastosowanie serków homogenizowanych sprawia, że ta kategoria wciąż trzyma formę.


dr inż. Joanna Żylińska, dr hab. Małgorzata Ziarno, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Laboratorium: Skrócić czas analiz, dodano 2017-08-25

Klasyczne metody wykrywania mikrobiologicznych skażeń żywności opierają się na wykonywaniu posiewów mikrobiologicznych i inkubacji tych posiewów, w celu określenia liczby wyrosłych kolonii.


dr. inż. Katarzyna Godlewska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Higiena: Dobra praktyka w przetwórstwie, dodano 2017-08-18

Zgodnie z definicją 7.2. z rozporządzenia 853/04 z 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego „Produkty mleczarskie” oznaczają produkty przetworzone, uzyskane w wyniku przetworzenia surowego mleka lub dalszego przetworzenia takich produktów.


Urszula Chojnacka, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Sery plasterkowane: Sery żółte w wydaniu convenience, dodano 2017-08-18

Wygoda to obecnie jeden z kluczowych czynników gwarantujących zainteresowanie konsumenta produktem i tym samym jeden z istotnych składników sukcesu w każdej kategorii FMCG.


dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Śmietana: Poznajemy dobrą śmietanę, dodano 2017-08-11

Śmietana jest produktem uzyskanym przez poddanie śmietanki ukwaszeniu czystymi kulturami maślarskimi. Tak podaje Norma Polska PN-90/A-86050 – Mleko i przetwory mleczarskie – Śmietanka i śmietana.


Urszula Chojnacka, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Sery owcze: Niedoceniany konkurent, dodano 2017-08-04

Sery owcze wciąż mają w Polsce trudniej niż w krajach zachodnioeuropejskich. Ich znalezienie na sklepowych półkach graniczy nierzadko z cudem – wygrywają z nimi oczywiście przede wszystkim sery krowie, ale również kozie.


dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba, Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Bakteriofagi przeciwko patogenom w żywności, dodano 2017-08-04

Obowiązkiem każdego producenta żywności jest zapewnienie odpowiedniego bezpieczeństwa wytwarzanych produktów żywnościowych. To producent żywności odpowiada za zapewnienie, że żywność, wyprodukowana, przygotowana i spożyta zgodnie z zamierzonym zastosowaniem, nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu czy życiu konsumenta.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Jogurty pitne: Zejść z mielizny, dodano 2017-07-28

Jogurty do picia to kategoria dobrze znana konsumentom. Dotychczas mieliśmy do czynienia głównie z jogurtami naturalnymi oraz smakowymi, ale te ostatnie dość często przeładowane były cukrem.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Millenialsi: Pokolenie Y i C, dodano 2017-07-28

Codziennie poruszając się po ulicach nie zdajemy sobie czasami sprawy, że oto mijamy ludzi, którzy mogą się między sobą różnić wiekiem o 80 lat. W tym swoistym tyglu znajdziemy kilka grup społecznych, które znacznie się od siebie różnią.


Urszula Chojnacka, Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Twaróg w nowatorskim wydaniu, czyli sypki eksperyment , dodano 2017-07-20

Zamiłowanie Polaków do twarogów nie mija, a fakt, że rodzimi konsumenci chętnie sięgają po ich innowacyjne wcielenia, zachęca producentów do eksperymentowania z nowymi formami tych przedstawicieli nabiału.


Janusz Górski, Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Sery do grillowania: Z serem na grill, dodano 2017-07-17

Budząca się wiosna, to pierwsze wyjazdy do letnich domów i pierwsze porządki na działkach. Cieplejsze dni zachęcają do spędzania weekendów na grillu z rodziną i znajomymi.


Zuzanna Karska, Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Sery długodojrzewające: Coś dla koneserów, dodano 2017-07-09

Za serami szwajcarskimi lub holenderskimi stoją lata tradycji. Zwiedzanie serowni i poznawanie historii produkcji sera, to atrakcja często wybierana przez turystów odwiedzających te kraje.


dr hab. Małgorzata Ziarno,dr inż. Dorota Zaręba , Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Masło: Poznajmy dobre masło, dodano 2017-07-02

Analizując zawartość półek sklepowych można stwierdzić, że konsumentowi oferowany jest szeroki asortyment różnego rodzaju tłuszczów mlecznych do smarowania. Które z nich są prawdziwym masłem?


dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno, Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
Dodatki do żywności: Białka dodawane do żywności, dodano 2017-06-23

O białkach można pisać w dwóch aspektach. W znaczeniu żywieniowym oraz w znaczeniu technologicznym. Ze względów żywieniowych białka pełnią funkcję budulcową i są niezbędnymi składnikami warunkującymi przeżycie każdego osobnika.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Kefiry i maślanki: Odkurzone skarby, dodano 2017-06-23

Preferencje zakupowe współczesnych konsumentów coraz częściej skłaniają ich do poszukiwań produktów o dużym potencjale odżywczym, wysokiej jakości, przy jednocześnie niskim poziomie przetworzenia. Jeżeli produkt będzie jeszcze oferowany po optymalnej cenie to szansa jego powodzenia na rynku znacznie wzrasta.


dr inż. Katarzyna Godlewska, Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
Systemy jakości: GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne wprowadzenie, dodano 2017-06-18

Międzynarodowy handel przyczynił się do zainteresowania producentów żywności wdrażaniem różnorodnych standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności, jakości oraz innych. Standardy te powstawały jako efekt prac stowarzyszeń państw oraz związków branżowych.


dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba, Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
Dodatki do żywności: Czysta etykieta – trudności i szanse, dodano 2017-06-18

O „czystej etykiecie” napisano już bardzo wiele i jest to uzasadnione. Konsumenci interesując się wpływem różnych składników produktów żywnościowych na własne zdrowie, uświadamiają sobie jaki jest skład tego, co spożywają.


Aleksandra Stawicka, Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Produkty „on the go”: Gotowi, do biegu, start!, dodano 2017-06-09

Budzik nie zadzwonił. Albo zadzwonił za późno. Szybka pobudka, szybki prysznic, szybka zmiana garderoby i bieg do pracy. Wszyscy znamy taki scenariusz, jak również mamy świadomość, że nie jest on dobry dla naszego organizmu.


dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, dr inż. Dorota Zaręba, Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
Produkcja: Nowe wyzwania w produkcji serów podpuszczkowych, dodano 2017-06-09

Ludzie już wieki temu nauczyli się wytwarzać sery podpuszczkowe. Początkowo była to produkcja spontaniczna, bazująca na surowym mleku, mikroflorze naturalnie w nim bytującej oraz wodnych wyciągach enzymów koagulujących, pozyskiwanych z żołądków zwierząt hodowlanych.


Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Produkty dla nastolatków: Generacja Z, dodano 2017-06-01

Hasło – nastolatek, u wielu dorosłych budzi popłoch i panikę. Nastolatek to bowiem niezła rewolucja w życiu każdej rodziny. Zrozumienie nastolatka i sprostanie jego potrzebom, to wielkie wyzwanie i rzecz trudna do ogarnięcia.


dr inż. Katarzyna Godlewska, Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)
Higiena: Dobra praktyka produkcji mleka, dodano 2017-06-01

Bezpieczeństwo produktów mlecznych zaczyna się od bezpieczeństwa surowca użytego do produkcji – czyli mleka. Higiena mleka z kolei jest pochodną warunków bytowania zwierzęcia, spożywanej paszy oraz higieny pracowników obory, a także higieny udoju, a następnie przechowywania i transportu mleka do mleczarni.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25