Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 581, strona 1 z 20)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Automatyka: Układy automatyki w zakładach mleczarskich
Dodano: 2018-04-22

Konkurowanie z najlepszymi na rynku przetwórcami mleka w kraju i za granicą niesie ze sobą konieczność ciągłego rozwoju, najczęściej rozumianego jako ulepszanie gotowych, istniejących już wyrobów w ofercie handlowej, a także poszerzanie tegoż asortymentu o nowe produkty, z zachowaniem wysokich standardów jakości.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Nadwrażliwość pokarmowa
Dodano: 2018-04-22

Problem związany z nadwrażliwością pokarmową jest opisywany od dziesięcioleci. Zwiększenie się liczby przypadków zapadalności na choroby alergiczne, jak i nietolerancję, przybiera takie rozmiary, że coraz częściej określane jest „epidemią”.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
GMO: Produkcja mleczarska bez GMO
Dodano: 2018-04-15

Żywność modyfikowana genetycznie jest tematem wielu dyskusji oraz powodem obaw społeczeństw. Dotyczą one wpływu żywności transgenicznej, zarówno na zdrowie człowieka, jak i środowisko. Z drugiej strony wykorzystanie inżynierii genetycznej w produkcji żywności niesie za sobą wiele korzyści i nowych możliwości.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Produkty bez GMO: Naturalnie bez GMO
Dodano: 2018-04-15

Problem produktów z modyfikacjami genetycznymi budzi wiele kontrowersji. Ostro ścierają się zwolennicy i przeciwnicy tej idei. Temat wciąż jest jeszcze nowy i nie ma badań na ludziach, które by jednoznacznie potwierdziły lub wykluczyły niekorzystny długoterminowy wpływ spożywania produktów modyfikowanych genetycznie na nasze zdrowie.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Wysokotłuszczowe substancje w mleczarstwie
Dodano: 2018-04-06

Mleko krowie jest jednym z podstawowych produktów diety człowieka, a jego głównym składnikiem energetycznym jest tłuszcz, wyróżniający się doskonałą strawnością i przyswajalnością (na poziomie 97-99%) w porównaniu do innych tłuszczów żywnościowych.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: GFSI – opis standardów europejskich – cz. II standardy prywatne
Dodano: 2018-03-30

Rozwój marek własnych sieci handlowych przyczynił się do zwiększonego zapotrzebowania na uniwersalne narzędzia oceny producentów pozwalające zminimalizować ryzyka zlecania produkcji (po stronie właściciela marki własnej) oraz liczby audytów poszczególnych odbiorców.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Dobra praktyka w obrocie mlekiem i produktami mlecznymi
Dodano: 2018-03-23

Mleko i produkty mleczne są produktami nietrwałymi mikrobiologicznie i jako takie są oznaczone terminem przydatności do spożycia oraz wymagają kontrolowanych (chłodniczych) warunków przechowywania.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Urszula Chojnacka
Produkty z topperami i wielokomorowe: Osobne żywoty wsadu i jogurtu
Dodano: 2018-03-23

Rośnie grupa osób poszukujących naturalnych produktów. Wraz z nią wzrasta zainteresowanie, a jednocześnie podaż artykułów nabiałowych, dzięki którym konsument ma możliwość samodzielnego mieszania produktu bazowego, np. jogurtu, z dodatkiem.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Desery mleczne: Poznajemy dobry deser mleczny
Dodano: 2018-03-18

Desery mleczne, to kategoria wyrobów mleczarskich o nieustająco znacznym rynkowym potencjale rozwoju. Spośród deserów mlecznych wyróżnić można dwie główne grupy produktów: desery niemrożone i desery mrożone.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki: Egzopolisacharydy bakteryjne
Dodano: 2018-03-18

Egzopolisacharydy (EPS), jak sama nazwa wskazuje, są to molekuły o długich łańcuchach składających się z różnych sacharydów, rozgałęzione lub nie, wydzielane przez komórkę na zewnątrz. Substancje te pełnią w komórce bakteryjnej różne funkcje, przede wszystkim funkcję ochronną.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Technologia jogurtów: Wyzwania w mikrobiologii jogurtów
Dodano: 2018-03-09

Termin „jogurt” jest zastrzeżony dla produktu zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych w liczbie nie mniejszej niż 10 milionów komórek w 1 g.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Urszula Chojnacka
Sery topione: (Nie)topniejący potencjał topionych
Dodano: 2018-03-09

Ser topiony, który swój ponadstuletni rodowód wywodzi z pięknego alpejskiego kraju – Szwajcarii – od początku zaistnienia na rynku przyciągał dużą uwagę odbiorców. Początek jego historii był dość banalny i wiązał się z poszukiwaniem dobrego sposobu na wykorzystanie nadwyżek sera.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
Joanna Górska
Opakowania: Nowe idee w opakowaniach
Dodano: 2018-03-02

Współczesny rynek opakowaniowy rozwija się w zawrotnym tempie i co chwila pojawiają się nowe koncepcje opakowań. Producenci zrozumieli, że opakowanie może być kluczowym elementem, który wpływa na wybór klienta i może być ostateczną kartą przetargową w walce o niego.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Urszula Chojnacka
Masło: Maślane zawirowania
Dodano: 2018-03-02

Nie bez kozery można zaryzykować stwierdzenie, że masło było w tym roku najczęściej omawianą kategorią nabiałową na łamach i na antenach wszystkich rodzajów mediów. Królowało także na ustach wytwórców, dostawców, sieci handlowych i konsumentów.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Transglutaminaza w produktach mleczarskich
Dodano: 2018-02-23

Przetwórstwo mleka jest jedną z najstarszych gałęzi przemysłu spożywczego i od lat udoskonalaną. Przetwarzanie mleka na liczne wyroby, atrakcyjne dla konsumentów zarówno pod względem sensorycznym, żywieniowym, jak i ekonomicznym, wymaga wielu zabiegów, a także nieraz zastosowania dodatków wspomagających przetwarzanie.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Produkty ze znakiem ChOG i ChNP: Znak tradycji
Dodano: 2018-02-23

Pierwszymi, którzy naciskali na stworzenie przepisów chroniących swoje specjały byli Francuzi. Swoimi wieloletnimi działaniami doprowadzili do przełożenia na poziom europejski ustanowionego w latach 30. XX w. ustawodawstwa francuskiego.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Kultury bakteryjne do twarogów
Dodano: 2018-02-16

U podstaw produkcji serów kwasowych leży otrzymywanie i odpowiednia obróbka mechaniczno-termiczna skrzepu mleka, który otrzymuje się z białek mleka koagulowanych pod wpływem rozwoju bakterii kwasu mlekowego i zakwaszenia mleka.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Janusz Górski
Twarogi: Podstawa rotacji sklepu
Dodano: 2018-02-16

Twarogi pod różnymi postaciami to grupa produktów, która czerpie z wizerunku czystego, naturalnego produktu, obecnego w naszym życiu od narodzin aż po starość. W każdej chwili kojarzy nam się z wiejskim domem, w którym jedni dorastali, a inni przebywali na wakacjach.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
inż. Oliwia Sokołowska
Pompy: Pompy w produkcji żywności
Dodano: 2018-02-10

Pompy mają ogromne znaczenie podczas procesu produkcyjnego nie tylko w przemyśle mleczarskim, ale w ogóle w przemyśle spożywczym. Niewątpliwie jednym z najbardziej powszechnych zastosowań jest wykorzystanie pomp do transportu płynnych produktów żywnościowych.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Prostota źródłem sukcesu jogurtu
Dodano: 2018-02-10

Jogurty naturalne wpisują się w oczekiwania konsumentów do spożywania produktów mniej przetworzonych, mniej kalorycznych, mniej wzbogacanych w dodatkowe substancje i mniej negatywnie wpływających na zdrowie ich nabywców.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Owoce w produktach mleczarskich: Wsady owocowe w produkcji napojów fermentowanych
Dodano: 2018-02-02

Napoje fermentowane są najpopularniejszymi produktami spośród przetworów mlecznych oferowanych na rynku. Czynnikami determinującymi ten wybór są wartość odżywcza, trwałość i jakość sensoryczna produktów.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Seniorzy: Nabiał dla osoby starszej
Dodano: 2018-02-02

Z roku na rok rośnie liczba osób, które wpisują się w grupę seniorów, czyli osób w wieku powyżej 65 lat. Postęp cywilizacyjny przyniósł rewolucyjną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
inż. Oliwia Sokołowska
Analizy laboratoryjne i obróbka mleka na skalę przemysłową
Dodano: 2018-01-27

Przemysł mleczarski nie istnieje bez dobrej jakości surowca. Nie budzi zatem zdziwienia konieczność analiz mikrobiologicznych, cytologicznych lub biochemicznych mleka surowego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowanie – idealny sprzedawca
Dodano: 2018-01-27

Od wielu lat mówi się, że opakowanie odgrywa kluczową rolę w procesie decyzyjnym konsumenta. O sukcesie rynkowym decyduje przecież sprzedaż.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dobra praktyka w pakowaniu mleka i produktów mlecznych: Pakowanie a higiena
Dodano: 2018-01-19

W poprzednich numerach Forum Mleczarskiego Biznes zostały omówione zagadnienia związane z higieną produkcji i pozyskiwania mleka oraz higieną przetwarzania. Kolejnym etapem w produkcji jest pakowanie wyrobów, celem zapewnienia i utrzymania bezpieczeństwa produktu oraz jego dedykowanej jakości.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Monika Roman
Transport surowca: Optymalizacja tras i przejazdów
Dodano: 2018-01-19

Optymalizacja to metoda wyznaczania najlepszego, czyli optymalnego rozwiązania problemu z punktu widzenia określonego kryterium. W przypadku optymalizacji tras i przejazdów często jest to kryterium minimalizacji kosztu transportu.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne –opis standardów europejskich
Dodano: 2018-01-12

Standard GLOBALG.A.P zakłada zrównoważony rozwój środowiska oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Poprzez ustalenie standardów dla bezpiecznego i zrównoważonego rolnictwa na całym świecie.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Jogurty: Poznajemy dobry jogurt
Dodano: 2018-01-12

Zgodnie z Codex Alimentarius jogurt jest zaliczany do grupy mleka fermentowanego, która obejmuje produkty mleczne otrzymywane w wyniku fermentacji mleka, z modyfikacjami składu lub bez, poprzez działanie odpowiedniej mikroflory powodującej obniżenie wartości pH z koagulacją białek lub bez.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Sery parzone: Sery znane i nieznane
Dodano: 2018-01-05

Sery z masy parzonej produkowane są od wielu lat i mają swoich zagorzałych wielbicieli. Najbardziej znanym serem z masy parzonej jest słynny na całym świecie włoski ser mozzarella. Do kategorii serów parzonych zaliczyć także należy bułgarski ser o nazwie kaszkawał oraz polskie sery tatrzańskie.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyzwania technologa
Dodano: 2017-12-21

Podstawowym wyzwaniem technologa jest stworzyć bezpieczny i atrakcyjny produkt zgodny z oczekiwaniem konsumenta. Tym samym każdy technolog powinien śledzić zmiany w stylu życia, przekonaniach i oczekiwaniach potencjalnego konsumenta.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25