Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 723, strona 1 z 25)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Napoje fermentowane: Dobór kultur starterowych dla napojów fermentowanych
Dodano: 2020-02-28

Mleka fermentowane są definiowane w dokumentach Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) oraz Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) jako produkty powstałe z mleka, mleka zagęszczonego lub mleka odtworzonego z mleka w proszku, które zostały poddane fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które, fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
Oliwia Zakrzewska
Instalacje rurowe: Świnka w tunelu
Dodano: 2020-02-28

Produkowanie żywności wiąże się z pewnymi stratami. Straty te dotyczą resztek produktów pozostawionych w rurociągu już po zakończeniu procesu produkcyjnego. Ilość produktu była na tyle znacząca, że zaczęto zastanawiać się jak wydobyć te pozostałości, czy pozyskany produkt nadaje się do tego aby ponownie go wykorzystać.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
Oliwia Zakrzewska
Serwatka: Serwatka – nowe oblicze
Dodano: 2020-02-21

Serwatka przez wiele lat kojarzona była z uciążliwym produktem ubocznym przemysłu spożywczego. Jedną z głównych przyczyn takiego stanu rzeczy były i są nadal ogromne ilości serwatki, które powstają wraz z produkcją sera w zakładach przemysłu mleczarskiego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wyzwanie dla branży mleczarskiej
Dodano: 2020-02-21

Nietolerancja laktozy to dość nieprzyjemny problem dla osób cierpiących na tę przypadłość. Nie tylko muszą unikać spożywania pewnych produktów, ale też śledzić wszelkie etykiety w poszukiwaniu składnika, jakim jest laktoza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSSG Warszawa
Tłuszcz mleczny: zalety czy wady?
Dodano: 2020-02-14

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule artykułu, należy zapoznać się z podstawową charakterystyką chemiczną tłuszczu mlecznego, bo to w niej kryje się jego tajemnica.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery typu szwajcarskiego: Wielkie oka typu szwajcarskiego
Dodano: 2020-02-07

Większości z nas Szwajcaria kojarzy się z wielkimi finansami, zegarkami czekoladą i oczywiście z serami. Produkcja serów jest wynikiem wielowiekowej tradycji i bezsprzecznie narodowym przemysłem tego kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr. inż. Marlena Piekut
Jogurty pitne: Wyzwania i szanse kategorii jogurtów
Dodano: 2020-01-31

Choroba, stres, starzenie się, antybiotyki, zła dieta mogą wpływać na zdrowe bakterie w jelitach. Chociaż istnieją leki na problemy z brzuchem, są to jednak chemiczne preparaty. Więc co można zrobić, gdy wystąpią problemy z jelitami?


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Przekąski: Przekąski w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-01-31

Przekąski są to niewielkie (jednoporcjowe) produkty lub potrawy albo zastępujące śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, albo jedzone pomiędzy tymi posiłkami. Zazwyczaj są jedzone poza domem, ale bywa też, że są podjadane w domu, na przykład podczas spotkań, oglądania telewizji, czytania albo uczenia się.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery topione: Gospodarność topiona w serze
Dodano: 2020-01-24

Ser topiony to produkt pochodny sera podpuszczkowego, przy czym uznaje się, że w jego składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego, od którego czerpie nazwę.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery smażone: Tradycja wynikająca z gospodarności
Dodano: 2020-01-17

Ser smażony (zwany też serem zgliwiałym) to popularny produkt w kuchniach niemieckiej, austriackiej, czeskiej. W Polsce, najbardziej popularny jest na Śląsku, w Wielkopolsce i na Pomorzu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Logistyka: Transport – wymagania względem usługobiorców, część 1
Dodano: 2020-01-17

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowania i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania produktów dla „juniorów” – strategiczne wyzwanie firm
Dodano: 2020-01-10

Dzieci i młodzież to jedna z najbardziej interesujących grup docelowych rozważanych w strategiach wielu przedsiębiorstw. Już dzisiaj mówi się, że brak linii produktowych dla dzieci w portfolio danej firmy to początek jej końca.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Dodatki do serów topionych
Dodano: 2020-01-03

Zgodnie z definicją opracowaną przez ekspertów FAO/WHO (General Standard No. A-8) ser topiony jest otrzymywany poprzez zmielenie, zmieszanie, stopienie i zemulgowanie jednego lub więcej rodzajów sera, z lub bez składników mleka, z lub bez dodatku innych surowców spożywczych, za pomocą dodatków emulgujących.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Prawidłowo dobrane uszlachetnią jedzenie
Dodano: 2019-12-30

Tłuszcze i oleje są zawarte w wielu produktach spożywczych i często używane w kuchni. Są nośnikami smaku i uszlachetniają jedzenie. Są niezbędne dla organizmu, a niewłaściwie dobrane i używane mogą być powodem kłopotów zdrowotnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Oliwia Zakrzewska
Szwajcaria: Sery – symbol Szwajcarii
Dodano: 2019-12-30

Szwajcaria położona jest w sercu Europy. Szwajcarzy nie lubią oglądać się na innych. To mały kraj bez dostępu do morza i jednocześnie jest niesamowicie niezależny. Mieszkańcy Szwajcarii są dumni, charakteryzuje ich przywiązanie do tradycji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do napojów: Dodatki do koktajli mlecznych
Dodano: 2019-12-27

Posiłki serwowane i spożywane w postaci napojów, mniej lub bardziej gęstych, cieszą się coraz większą popularnością. Ich różnorodność, kolorystyka, konsystencja i skład są ograniczane tylko preferencjami smakowymi i estetycznymi.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Bakterie mlekowe: Genetyczne udoskonalanie bakterii fermentacji mlekowej
Dodano: 2019-12-20

Od tysięcy lat bakterie fermentacji mlekowej są wykorzystywane (początkowo nieświadomie, a potem już świadomie i w sposób kontrolowany) przez ludzkość, do bioutrwalania żywności i produkcji wyrobów o nowych, cennych, niepowtarzalnych cechach żywieniowych i sensorycznych


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi do pieczenia: Tradycja w wygodnej formie – twarogi do pieczenia
Dodano: 2019-12-20

Ser to produkt symbolizujący harmonię między człowiekiem a zwierzęciem, symbol przyjaźni człowieka z przyrodą, symbol harmonii i zgody (Ołubiec-Opatowska, Czarniecka-Skubina, 2017).


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne: Listeria, E. coli, Salmonella
Dodano: 2019-12-13

Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Produkty wysokoproteinowe – rola białka mlecznego
Dodano: 2019-12-06

Białka mleka mają szeroki zakres aktywności odżywczych, funkcjonalnych i biologicznych, a coraz więcej uwagi poświęca się fizjologicznie aktywnym peptydom pochodzącym z białek mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Oliwia Zakrzewska
Systemy prewencji: Detekcja opakowań w praktyce
Dodano: 2019-12-06

Produkcja żywności na masową skalę nie należy do łatwych zadań. Niemal na każdym etapie produkcji wytwórca musi liczyć się z wieloma trudnościami, z którymi – jeśli jest wystarczająco zdeterminowany, aby odnieść sukces – musi sobie poradzić.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Oliwia Zakrzewska
System CIP: Jak myć, żeby umyć? System Cleaning In Place
Dodano: 2019-11-29

Przemysł mleczarski stanowi jedną z ważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego. Z uwagi na specyfikę pracy z surowcem pochodzenia biologicznego, np. z ziarnem zbóż, owocami, warzywami, mięsem, mlekiem itp., jest narażony na wszelkiego rodzaju psucie się surowca, zanieczyszczenia, rozwój niepożądanej mikroflory, kontaminację i inne niepożądane zjawiska.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Sery angielskie: Sery Jej Królewskiej Mości
Dodano: 2019-11-01

Sery są wytwarzane na Wyspach Brytyjskich od tysiąca lat. Stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z dogodnych warunków klimatycznych i hodowlanych panujących na tych ziemiach.


© fm

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Mozzarella: Mozzarella do pizzy
Dodano: 2019-10-25

Pełnia lata, popołudniowe słońce chylące się ku zachodowi i ten specyficzny słodki zapach beztroski w powietrzu… A gdy jeszcze do tego trzymamy w dłoni kawałek wspaniałej, aromatycznej pizzy ze świeżymi pomidorami, bazylią i Mozzarellą, wydawać by się mogło, że już nic więcej do szczęścia w zasadzie nie jest nam potrzebne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurty: Jogurty owocowe znane i lubiane
Dodano: 2019-10-18

Mleko i produkty mleczne stanowią ważne źródło niezbędnych składników odżywczych. Można je bez wątpienia uznać za produkty, które utrzymują zdrowie, zapobiegają niektórym chorobom, a także wspomagają ich leczenie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Oliwia Zakrzewska
Kuchnia Regionów: Duma serowarów
Dodano: 2019-10-18

Polska może poszczycić się szeregiem serów, z których możemy być naprawdę dumni. Smak produktów tego typu wprawia w zachwyt niejednego zakochanego po dziurki w serze smakosza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Produkty ekologiczne: Ekologiczna nuta
Dodano: 2019-10-12

Moda na produkty ekologiczne wydaje się systematycznie rozkręcać na dobre. Trudno powiedzieć jaką osiągnie skalę, ale faktem jest, że coraz więcej produktów wytwarzanych jest z surowca organicznego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
Joanna Górska
Śniadania: Czy tylko poranny rytuał?
Dodano: 2019-10-12

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne i urozmaicone. Idealne śniadanie powinno składać się z węglowodanów złożonych, porcji białka oraz świeżych owoców i warzyw, czyli codziennej dawki witamin i składników mineralnych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkty ekologiczne: Nabiał organiczny
Dodano: 2019-10-04

Organiczne (ekologiczne) produkty żywnościowe znajdują coraz więcej zwolenników. W efekcie w Polsce od wielu lat systematycznie rozwija się organiczna produkcja rolnicza.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
Joanna Górska
Opakowania: Produkty dla seniorów wyzwaniem firm pakujących
Dodano: 2019-09-06

Od kilkunastu lat wyraźnie zauważalny jest proces starzenia się społeczeństwa w Europie. Oznacza to, że w ogólnej populacji zwiększa się udział osób starszych. Spacerując ulicami miast, siedząc w pojazdach komunikacji miejskiej widzimy coraz więcej osób starszych.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25