Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (wszystkich: 565, strona 1 z 19)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Kultury bakteryjne do twarogów
Dodano: 2018-02-16

U podstaw produkcji serów kwasowych leży otrzymywanie i odpowiednia obróbka mechaniczno-termiczna skrzepu mleka, który otrzymuje się z białek mleka koagulowanych pod wpływem rozwoju bakterii kwasu mlekowego i zakwaszenia mleka.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Janusz Górski
Twarogi: Podstawa rotacji sklepu
Dodano: 2018-02-16

Twarogi pod różnymi postaciami to grupa produktów, która czerpie z wizerunku czystego, naturalnego produktu, obecnego w naszym życiu od narodzin aż po starość. W każdej chwili kojarzy nam się z wiejskim domem, w którym jedni dorastali, a inni przebywali na wakacjach.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
inż. Oliwia Sokołowska
Pompy: Pompy w produkcji żywności
Dodano: 2018-02-10

Pompy mają ogromne znaczenie podczas procesu produkcyjnego nie tylko w przemyśle mleczarskim, ale w ogóle w przemyśle spożywczym. Niewątpliwie jednym z najbardziej powszechnych zastosowań jest wykorzystanie pomp do transportu płynnych produktów żywnościowych.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Prostota źródłem sukcesu jogurtu
Dodano: 2018-02-10

Jogurty naturalne wpisują się w oczekiwania konsumentów do spożywania produktów mniej przetworzonych, mniej kalorycznych, mniej wzbogacanych w dodatkowe substancje i mniej negatywnie wpływających na zdrowie ich nabywców.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Owoce w produktach mleczarskich: Wsady owocowe w produkcji napojów fermentowanych
Dodano: 2018-02-02

Napoje fermentowane są najpopularniejszymi produktami spośród przetworów mlecznych oferowanych na rynku. Czynnikami determinującymi ten wybór są wartość odżywcza, trwałość i jakość sensoryczna produktów.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Seniorzy: Nabiał dla osoby starszej
Dodano: 2018-02-02

Z roku na rok rośnie liczba osób, które wpisują się w grupę seniorów, czyli osób w wieku powyżej 65 lat. Postęp cywilizacyjny przyniósł rewolucyjną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
inż. Oliwia Sokołowska
Analizy laboratoryjne i obróbka mleka na skalę przemysłową
Dodano: 2018-01-27

Przemysł mleczarski nie istnieje bez dobrej jakości surowca. Nie budzi zatem zdziwienia konieczność analiz mikrobiologicznych, cytologicznych lub biochemicznych mleka surowego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowanie – idealny sprzedawca
Dodano: 2018-01-27

Od wielu lat mówi się, że opakowanie odgrywa kluczową rolę w procesie decyzyjnym konsumenta. O sukcesie rynkowym decyduje przecież sprzedaż.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dobra praktyka w pakowaniu mleka i produktów mlecznych: Pakowanie a higiena
Dodano: 2018-01-19

W poprzednich numerach Forum Mleczarskiego Biznes zostały omówione zagadnienia związane z higieną produkcji i pozyskiwania mleka oraz higieną przetwarzania. Kolejnym etapem w produkcji jest pakowanie wyrobów, celem zapewnienia i utrzymania bezpieczeństwa produktu oraz jego dedykowanej jakości.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Monika Roman
Transport surowca: Optymalizacja tras i przejazdów
Dodano: 2018-01-19

Optymalizacja to metoda wyznaczania najlepszego, czyli optymalnego rozwiązania problemu z punktu widzenia określonego kryterium. W przypadku optymalizacji tras i przejazdów często jest to kryterium minimalizacji kosztu transportu.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne –opis standardów europejskich
Dodano: 2018-01-12

Standard GLOBALG.A.P zakłada zrównoważony rozwój środowiska oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Poprzez ustalenie standardów dla bezpiecznego i zrównoważonego rolnictwa na całym świecie.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Jogurty: Poznajemy dobry jogurt
Dodano: 2018-01-12

Zgodnie z Codex Alimentarius jogurt jest zaliczany do grupy mleka fermentowanego, która obejmuje produkty mleczne otrzymywane w wyniku fermentacji mleka, z modyfikacjami składu lub bez, poprzez działanie odpowiedniej mikroflory powodującej obniżenie wartości pH z koagulacją białek lub bez.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Sery parzone: Sery znane i nieznane
Dodano: 2018-01-05

Sery z masy parzonej produkowane są od wielu lat i mają swoich zagorzałych wielbicieli. Najbardziej znanym serem z masy parzonej jest słynny na całym świecie włoski ser mozzarella. Do kategorii serów parzonych zaliczyć także należy bułgarski ser o nazwie kaszkawał oraz polskie sery tatrzańskie.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyzwania technologa
Dodano: 2017-12-21

Podstawowym wyzwaniem technologa jest stworzyć bezpieczny i atrakcyjny produkt zgodny z oczekiwaniem konsumenta. Tym samym każdy technolog powinien śledzić zmiany w stylu życia, przekonaniach i oczekiwaniach potencjalnego konsumenta.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Urszula Chojnacka
Stoisko nabiałowe: Nabiałowe stoiska z klimatem nowoczesności
Dodano: 2017-12-21

Produkty nabiałowe to w pewnym sensie sprzedażowy samograj. Jednak nawet kategoria, której wielu przedstawicieli może pochwalić się najdłuższymi wśród artykułów spożywczych tradycjami wytwarzania i sprzedaży potrzebuje wsparcia w dobie silnej walki konkurencyjnej o uwagę konsumenta.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Żywność dla alergików: Na pomoc alergikom
Dodano: 2017-12-17

Alergie pokarmowe są definiowane jako zespół objawów klinicznych, narządowych i układowych, pojawiających się w organizmie człowieka w wyniku nieprawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na wybrane substancje lub składniki pokarmu.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wzrost bez laktozy
Dodano: 2017-12-17

Mleko i jego przetwory stanowią istotną grupę produktową w żywieniu człowieka. Są źródłem m.in. białka, wapnia i witamin. Mleko jest surowcem do wyrobu szerokiej gamy produktów nabiałowych oraz stanowi ważny półprodukt używany w wielu gałęziach przemysłu spożywczego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
inż. Oliwia Sokołowska
Produkcja twarogów: Automatyzacja produkcji sera twarogowego
Dodano: 2017-12-08

Sery białe twarogowe należą do grupy produktów nabiałowych, które cieszą się bardzo dużą popularnością wśród zróżnicowanej grupy klientów, ze względu na swoje właściwości odżywcze i stosunkowo niską kaloryczność w porównaniu z pozostałymi grupami tradycyjnie dostępnych na rynku produktów spożywczych.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Urszula Chojnacka
Jogurty owocowe: Owocowa nuta
Dodano: 2017-12-08

Dla jednych to forma śniadania, dla innych przekąska między posiłkami, dla następnych – rodzaj deseru, a dla jeszcze dla kolejnych – napój. Jogurty owocowe są produktem wielofunkcyjnym i w zależności od formy podania oraz preferencji konsumentów mogą pełnić wiele ról.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Produkty dla rodzin wieloosobowych: Dla dużych rodzin
Dodano: 2017-12-02

Oferta rynkowa dla dużych rodzin to dość nowy temat dla producentów żywności. W przeszłości, jeżeli włączano do portfolio większe opakowania, to przyświecał temu zwykle cel promocyjny lub próba zachęcenia do zakupu większej porcji, ale za niższą cenę (w przeliczeniu).


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Janusz Górski
Sery typu holenderskiego: Między wolumenem a wartością
Dodano: 2017-11-10

Sery typu holenderskiego to największa część segmentu serów podpuszczkowych pod względem sprzedaży wolumenowej oraz wartościowej. Jest to także obszar najbardziej podatny na promocje cenowe oraz trudniejszy w budowie lojalności konsumenckiej wobec marek.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko smakowe: Zdrowsza alternatywa dla słodzonych napojów
Dodano: 2017-11-04

Mleko smakowe to produkt o wielu wariantach smakowych, zawierają te same niezbędne składniki odżywcze, co mleko niesmakowe. Mleko smakowe może pomóc zaspokajać potrzeby żywieniowe, zarówno dzieci jak i dorosłych, którzy nie spożywają zalecanych dziennych porcji produktów mleczarskich.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Urszula Chojnacka
Przekąski mleczne: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2017-10-28

Najpierw w kraju nad Wisłą zapanowała era gotowych kupowanych śniadań spod znaku owsianki, jogurtów z płatkami i serków typu cottage. Potem przybył im nowy konkurent: twarogowe batony i mleczne kanapki, na których korzyść przemawia m.in. prostota „obsługi”.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Jogurty typu greckiego: Grecki hit
Dodano: 2017-10-28

Obecnie jogurt typu greckiego jest jednym z najpopularniejszych produktów mleczarskich na świecie. Odmienny (niż w przypadku jogurtu tradycyjnego) proces produkcji, polegający na usunięciu większej ilości serwatki powoduje, że jogurt grecki ma gęstszą i bardziej kremową konsystencję.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Twarogi: Poznaj dobry twaróg
Dodano: 2017-10-21

Sery są jednymi z najstarszych i najczęściej spożywanych przetworów mlecznych, zaś klasyczne twarogi są odmianą serów twarogowych, stanowiących jedną z najbardziej urozmaiconych grup produktów mleczarskich.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Silne marki nabiałowe: Klucz do sukcesu
Dodano: 2017-10-21

We współczesnym świecie koncepcja budowania marki jest istotnym i wręcz kluczowym elementem rozwoju każdego biznesu. Marka jest koncepcją, którą klienci kojarzą z oferowanymi przez firmę produktami lub usługami.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Produkty wysokobiałkowe: Czas na proteiny
Dodano: 2017-10-13

Produkty wysokobiałkowe wpisują się w trend tzw. żywności funkcjonalnej, która dedykowana jest osobom o podwyższonym zapotrzebowaniu na białko. Jak wyraźnie widać z rysujących się trendów – obecnie obserwujemy intensywny wzrost zainteresowania żywnością wysokobiałkową.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania w mleczarstwie
Dodano: 2017-10-07

Jak już wielokrotnie pisaliśmy, obecnie opakowania stanowią jeden z podstawowych elementów marketingowych wydatnie sprzyjających sukcesowi danego konceptu produktowego.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie
Dodatki do żywności: Dodatki do śmietan i produktów śmietanopodobnych
Dodano: 2017-09-29

Kodeks żywnościowy (Codex Standard for Cream and Prepared Creams, Codex Stan 288-1976 z 2010 r.) definiuje śmietanę jako produkt mleczny otrzymany w wyniku fermentacji śmietanki, śmietanki regenerowanej lub rekombinowanej, odpowiednimi mikroorganizmami, co powoduje obniżenie pH z lub bez efektu koagulacji.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
inż. Oliwia Sokołowska
Odpady: Od odpadu do produktu – technologia FuelCal i nawóz OrCal
Dodano: 2017-09-29

W zakładach mleczarskich ubocznym skutkiem prowadzonych procesów produkcyjnych są odpady oraz ścieki, których to właściwości fizykochemiczne powodują, że mogą one stanowić zagrożenie po przedostaniu się do środowiska. Szczególnie zwraca się uwagę na zawartość biodegradowalnych substancji i związków organicznych.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25