100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Raporty z kraju (wszystkich: 779, strona 1 z 26)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wzbogacanie nabiału: Między czystą etykietą a wzbogacaniem nabiału
Dodano: 2020-12-04

Czysta etykieta („clean label”) jest zwrotem o zasięgu bardzo znaczącym, ale niejednoznacznym i prawnie nieusankcjonowanym. Najczęściej określenie to kojarzone jest z produktem o prostej liście składników, bez dodatków spożywczych o skomplikowanym i „chemicznym” brzmieniu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Zagrożenia mikrobiologiczne: Salmonella czai się obok
Dodano: 2020-12-04

Salmonella jest nazwą rodzajową bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, Gram-ujemnych, ruchliwych (z wyjątkiem S. gallinarum i S. pullorum), nieprzetrwalnikujących pałeczek. Jak wynika z raportów EFSA bakterie Salmonella są w czołówce rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie zdrowotne dla ludzi.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Twarożki łyżeczkowe: Twarożki łyżeczkowe z wiejskiego dworku
Dodano: 2020-11-27

Twarożki łyżeczkowe to naturalne, niskoprzetworzone produkty mleczarskie, o wysokiej wartości odżywczej. Serki te są zaliczane do serów twarogowych niedojrzewających. W Polsce noszą one nazwę serków lub twarożków wiejskich, serków ziarnistych lub grani.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)
Joanna Górska
Jogurt pitne: Wygoda kontra klasyka
Dodano: 2020-11-27

Jogurty do picia stały się jedną z najbardziej popularnych wśród konsumentów kategorii mleczarskich w Polsce. Jogurty w butelkach są wygodne i funkcjonalne w użytkowaniu oraz bezpieczne w transporcie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Produkcja serów topionych: Problematyka produkcji serów topionych
Dodano: 2020-11-20

Już na początku XX w. podejmowano próby zwiększenia trwałości serów podpuszczkowych poprzez wykorzystanie obróbki termicznej do finalnego wyrobu. Wiele początkowych prób nie powiodło się, gdyż otrzymywane przetwory serowe ulegały wysychaniu w trakcie przechowywania.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Nowości w higienizacji: Mycie enzymatyczne = Skuteczność
Dodano: 2020-11-20

Jednym z elementów dbania o odpowiednią jakość i bezpieczeństwo jest właściwa higiena produkcji. Higiena produkcji to łączny efekt usytuowania i zaprojektowania zakładu (rozmieszczenie pomieszczeń i ciągów technologicznych), procesów higienizacyjnych oraz higieny personelu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
dr inż. Marlena Piekut
Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2020-11-13

Przekąski, czyli produkty żywnościowe spożywane pomiędzy tradycyjnymi posiłkami, są coraz bardziej rozpowszechnione w społeczeństwach i stanowią jeden z głównych elementów współczesnych zachowań żywieniowych. Spożycie przekąsek wzrastało w wielu krajach w ciągu ostatnich dekad.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2020
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Ewolucja kultury spożywania serów
Dodano: 2020-11-09

W wielu krajach sery stanowią część tradycyjnego dziedzictwa kulinarnego danego kraju, które jest podtrzymywane z pokolenia na pokolenie. Sery stają się wyrafinowanym symbolem wieloletnich pasji serowarskich, dopełnieniem kunsztu kulinarnego oraz motywem przewodnim ekskluzywnych sklepów i restauracji tematycznych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: Krainy serem pachnące
Dodano: 2020-10-09

Produkcja serów sięga długiej historii w Europie. Już za czasów rzymskich cesarzy produkowano kilka odmian serów i sprzedawano je na terenie całego imperium oraz poza nim. Obecnie istnieje ponad 1000 odmian serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Gwiazdy wśród serów
Dodano: 2020-10-09

Serowarstwo to jedna z najciekawszych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Każdy liczący się producent serów ma w swoim portfolio sery o interesujących parametrach organoleptycznych, na widok których jego serce rośnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Napoje fermentowane: Zdrowie w kubku i butelce
Dodano: 2020-10-02

Napoje fermentowane to szeroka kategoria napojów mlecznych powstałych z surowca mlecznego poddanego fermentacji mlekowej. Do kategorii tej należą: jogurty, kefiry, maślanki oraz mleko zsiadłe.


Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko acidofilne: Mało znane, a zdrowe
Dodano: 2020-10-02

Produkty mleczne, a zwłaszcza fermentowane, są popularne w grupie konsumentów ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wśród mlecznych napojów fermentowanych znajduje się mleko acidofilne, produkt mało znany wśród konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Prozdrowotność: Prozdrowotność produktów mleczarskich
Dodano: 2020-09-25

Mleko i jego przetwory są naturalnymi źródłami składników odżywczych dla wszystkich ssaków. Zawierają cenne składniki, w tym wapń i białko. Niejednokrotnie badania dotyczące prozdrowotności mleka i jego przetworów są sprzeczne, różne badania wskazują, że są dobre lub złe dla ludzkiego organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
dr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawa
Białko roślinne: Produkty roślinne
Dodano: 2020-09-25

Białka pochodzenia roślinnego stają się ważnym asortymentem dla producentów żywności oraz zyskują coraz szerszą akceptację konsumentów. Produkty na bazie białka roślinnego stają się atrakcyjniejsze organoleptycznie i odżywczo, co pozwala zaspokoić potrzeby i gusta coraz bardziej świadomych i wymagających konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2020 (101)
Joanna Górska
Bio: Nowa filozofia życia
Dodano: 2020-09-21

Jeszcze klika lat temu osoby podejmujące się produkcji żywności organicznej uważano za nieszkodliwych szaleńców. Oddalenie od cywilizacji, stosowanie naturalnych nawozów, zachwalanie niedoskonałych w kształcie i wyglądzie owoców i warzyw, dbałość o dobrostan zwierząt.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Superopakowanie na miarę
Dodano: 2020-08-21

Nie od dziś wiadomo, że opakowanie produktu jest niemalże tak samo ważne jak sam produkt. Oprócz docenianej przez wszystkich funkcji ochronnej opakowań, niosą one ze sobą bardzo atrakcyjną powierzchnię reklamową.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Fermentacja propionowa: Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej
Dodano: 2020-08-14

Bakterie z rodzaju Propionibacterium są Gram-dodatnimi, nieprzetrwalnikującymi, niewykazującymi zdolności do ruchu, beztlenowymi lub względnie beztlenowymi pałeczkami, które w obrazie mikroskopowym są widoczne najczęściej jako pojedyncze komórki, czasami w skupiskach lub krótkich łańcuszkach.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery twarogowe: Nowe technologie w produkcji serów twarogowych
Dodano: 2020-08-14

Sery twarogowe otrzymuje się metodą kwasową lub kwasowo-podpuszczkową. Kodeks Żywnościowy podaje następującą definicję sera: „jest to produkt dojrzewający lub niedojrzewający, miękki, półtwardy, twardy lub bardzo twardy, który może być powlekany i w którym stosunek białek serwatkowych do kazeiny nie przekracza poziomu takiego jak w mleku.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Twarogi: W diecie od wieków
Dodano: 2020-08-10

Sery twarogowe to produkty, które w diecie człowieka pojawiły się bardzo dawno temu i do dziś nie straciły na popularności. Tradycja, przyzwyczajenia żywieniowe i czynniki ekonomiczne to główne determinanty wpływające na spożycie serów twarogowych w Polsce.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Pakowanie cz. 2: Logistyka w przemyśle
Dodano: 2020-08-07

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie przemysłu mleczarskiego całkowicie pozbawionego opakowań szklanych, kartonowych, plastikowych i innych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
Oliwia Zakrzewska
Membrany: Procesy membranowe
Dodano: 2020-08-07

Początkowo testowane w laboratoriach, z biegiem lat były wdrażane na coraz szerzej zakrojoną skalę przemysłową. Techniki membranowe – bo o nich mowa – stały się popularnymi metodami rozdzielania mieszanin.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut
Śmietana: Podstawa udanej kuchni
Dodano: 2020-07-31

W ostatnich sześciu latach produkcja śmietany w Polsce utrzymała się na zbliżonym poziomie. Natomiast do sukcesywnego wzrostu produkcji śmietany w omawianym okresie dochodziło we Francji, Belgii, Chorwacji, Irlandii, na Węgrzech oraz w Bułgarii.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Maślanka: Smaczna i zdrowa na lato
Dodano: 2020-07-31

Maślanka to fermentowany mleczny napój, powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany lub który może być produktem ubocznym wytwarzania masła. Definicja maślanki różni się w zależności od kraju. Maślanka jest czasem kojarzona lub nawet mylona z kwaśnym mlekiem.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Mikrobiologia: Zagrożenia mikrobiologiczne – gronkowiec złocisty
Dodano: 2020-07-24

Spośród mikroflory występującej w żywności wyróżnia się drobnoustroje saprofityczne (które nie są chorobotwórcze dla człowieka, ale mogą na przykład powodować zepsucie mikrobiologiczne produktów) oraz drobnoustroje chorobotwórcze (które stanowią zagrożenie biologiczne dla człowieka, a ich występowanie wynika z różnych przyczyn).


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
Joanna Górska
Kuchnia regionów: Greckie nadzieje
Dodano: 2020-07-24

Pewnie dla większości z nas tegoroczne wakacje w Grecji to niezrealizowana obietnica, mimo to, a może właśnie dlatego warto choć przez chwilę i przyjrzeć się kulinarnym specjałom tego wyjątkowego kraju.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy Jakości: Wynajem pracowników
Dodano: 2020-07-17

Ze względów ekonomicznych część firm przemysłu spożywczego decyduje się na wynajem pracowników. Jak w takim modelu zapewnić know-how oraz bezpieczeństwo i jakość produktu?


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2020 (40)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Wykrywanie biofilmu w instalacjach CIP i na powierzchniach
Dodano: 2020-07-17

Biofilm, choć niewidoczny może mieć duże znaczenie gospodarcze. Ze względu na swoją specyfikę zasiedla powierzchnie kontaktujące się z żywnością, zmniejsza światło rurociągów, a poprzez swoją strukturę gąbczastą może kumulować w sobie mikroorganizmy chorobotwórcze, co z kolei może wpływać na bezpieczeństwo wyrobów mleczarskich.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Zdrowe białka mleka
Dodano: 2020-07-10

Wyroby proteinowe to relatywnie nowe produkty konsumenckie na rynku polskim. Szczególne zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi wyraźnie widać wśród osób profesjonalnie uprawiających sport, które potrzebują regeneracji i odbudowy organizmu po treningu i zawodach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laktoza: Laktoza: problem – tak czy nie?
Dodano: 2020-07-10

Aktywność enzymu rozkładającego laktozę w układzie pokarmowym zmienia się w zależności od etnicznego pochodzenia konsumenta. Dominująca większość Europejczyków wykazuje aktywność enzymatyczną w kierunku rozkładu laktozy w trakcie całego życia.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Lody: Świat lodowych przysmaków
Dodano: 2020-06-12

Lody to jeden z ulubionych deserów wielu ludzi. Lody znane były w Chinach 5000 lat temu. Do Europy trafiły za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij