Branża Mleczarska 100 Firm

Raporty z kraju (wszystkich: 816, strona 1 z 28)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Oliwia Zakrzewska
Zawory: Zawory w przemyśle
Dodano: 2021-05-10

Dobór zaworów do produkcji mleczarskiej stanowi nie lada wyzwanie dla specjalistów od projektowania zakładów i linii. W poniższym oraz lipcowym materiale przedstawiamy portfolio wybranych rozwiązań dla mleczarstwa.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Sery pleśniowe białe: Krąg mniej ekskluzywny
Dodano: 2021-05-10

Białe sery pleśniowe to sery podpuszczkowe miękkie z porostem aksamitnej pleśni. Są produkowane z mleka krowiego lub koziego. Są łagodniejsze w smaku i zapachu i dlatego chętniej wybierane przez początkujących konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Innowacyjne opakowania
Dodano: 2021-05-03

W przemysłowej produkcji żywności, w tym w przemyśle mleczarskim, oprócz zorientowania na wysoką jakość i technologię produkcji, surowców, wymagania i normy produkcji dla poszczególnych produktów, odpowiedni dobór parku maszynowego, system kontroli produkcji, zarządzanie kapitałem ludzkim, przychodzi moment, kiedy pojawia się pytanie: w co zapakować produkt?


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcz mleczny: Masło – produkt ceniony od wieków
Dodano: 2021-05-03

Masło w historii pełniło nie tylko funkcję odżywczą. Było wykorzystywane w medycynie, jako powłoka chroniąca skórę przed zimnem lub insektami a także jako tłuszcz do lamp. W językach słowiańskich słowo „masło” pochodzi od słowa mazati – czyli to czym się smaruje, mazidło, smarowidło.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Patrycja Cichońska
Utrwalanie żywności: Nietermiczne metody utrwalania produktów mleczarskich
Dodano: 2021-04-26

Konsumenci w coraz większym stopniu skupiają swoją uwagę, zarówno na korzyściach zdrowotnych, jak i zagrożeniach związanych ze spożywaniem żywności. Producenci starając się wyjść naprzeciw ciągle rosnącym oczekiwaniom konsumentów ulepszają technologię produkcji, w celu zapewnienia jak najwyższej jakości oferowanej żywności.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Premiumizacja na półce z serami
Dodano: 2021-04-19

W przeszłości słowo „premium” znaczyło dodatek do wynagrodzenia. Było to dodatkowe uznanie czyjegoś zaangażowania się w prace lub działanie. Dzisiaj słowo to zyskało nowe znaczenie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery długodojrzewające – wybór kultur i enzymów
Dodano: 2021-04-19

Sery długodojrzewające są to sery podpuszczkowe poddawane procesowi dojrzewania na tyle długiego, aby umożliwić powstanie wyraźnego smaku i zapachu, a także odpowiedniej konsystencji.


© marfor

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Specjalności regionów: „Swoje” więc wyjątkowe!
Dodano: 2021-04-19

To kim jest człowiek i co sobą reprezentuje bardzo często wynika z okoliczności w jakich wzrastał, wychowywał się i żył. Te elementy, oprócz wykształcenia, w znaczny sposób wpływają na sposób zachowania i postrzegania rzeczywistości.


© biomérieux

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Patrycja Cichońska
Wykrywanie drobnoustrojów: Tradycyjne i alternatywne metody wykrywania drobnoustrojów
Dodano: 2021-04-12

Produkty mleczarskie ze względu na swoją charakterystykę biochemiczną stanowią doskonałe podłoże dla rozwoju różnego typu mikroorganizmów. Wynika to w głównej mierze z obecności takich składników jak cukry (stanowiące źródło węgla), białka (stanowiące źródło azotu) oraz witaminy i składniki mineralne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Niemleczne zamienniki nabiału: Zamienniki nabiału są w modzie
Dodano: 2021-04-12

Produkty spożywcze na bazie mleka, jak również zawierające mleko, są istotnym elementem w diecie człowieka. Niestety produkty te, ze względu na zawartość składników powodujących nietolerancję lub alergie, nie mogą być spożywane przez konsumentów cierpiących na nadwrażliwość na laktozę, galaktozę lub białka mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Masło: Produkcja masła – technologia i dodatki
Dodano: 2021-04-05

Jedne z najwcześniejszych zapisów dotyczących masła pochodzą ze źródeł rzymskich i arabskich, zaś w Indiach masło znane jest od co najmniej 3000 lat. Geneza masła jest prawdopodobnie bardzo prosta – pierwszą jego partię uzyskali koczownicy przez przypadek.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Odporność: Odporność a spożywanie nabiału
Dodano: 2021-04-05

Jednym z zalecanych sposobów wzmacniania odporności własnego organizmu jest odpowiednia dieta, a ma to również istotny związek z obecnością mleka i jego przetworów w codziennej diecie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Wsady owocowe i warzywne: Nowe kombinacje smakowe wsadów owocowych i warzywnych
Dodano: 2021-03-12

Wsady owocowe, warzywne i owocowo-warzywne dla branży mleczarskiej to bardzo duża i zróżnicowana grupa produktów. Są to uniwersalne preparaty, które po wymieszaniu z białą bazą mleczną nadają finalnym produktom oczekiwany smak, zapach, barwę.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Kultury starterowe: Dobór kultur w produkcji serów podpuszczkowych
Dodano: 2021-03-05

Współczesna produkcja serów podpuszczkowych, dojrzewających lub niedojrzewających, opiera się na wykorzystaniu kultur starterowych do zainicjowania procesu fermentacji mleka. Kultury starterowe, zwane również kulturami startowymi lub po prostu starterami, są dobranymi mikrobiologicznie koncentratami wyselekcjonowanych mikroorganizmów.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Plastikowe opakowania w przemyśle spożywczym
Dodano: 2021-03-05

Opakowania w branży mleczarskiej odgrywają istotną rolę, ze względu na wiele funkcji, które pełnią. Opakowania to już nie jest tylko kwestia ochrony produktu przed wpływem czynników zewnętrznych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
Oliwia Zakrzewska
Higiena: Spójrzmy pandemii prosto w oczy
Dodano: 2021-02-26

Produkcja żywności na skalę przemysłową, oprócz wielu znaczących aspektów tj. dobór technologii produkcji, rodzaju surowców czy strategii marketingowej, przede wszystkim musi odbywać się w sposób higieniczny.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Sery z przerostem pleśni: Sery przecięte szmaragdem
Dodano: 2021-02-22

Rynek serów pleśniowych dzieli się na sery z porostem pleśni, sery z przerostem pleśni oraz kombinacją przerostu i porostu pleśni. Sery z przerostem pleśni znajdziemy głównie w recepturach producentów francuskich, włoskich lub niemieckich.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Twarożki do smarowania: Smarowanie twarożkiem
Dodano: 2021-02-19

Serki do smarowania to jedna z ciekawie rozwijających się kategorii. Producenci serków do smarowania kuszą nas nie tylko wygodą ich użycia, ale także szerokim wachlarzem oryginalnych smaków oraz ciekawymi koncepcjami zastosowania.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr inż. Marlena Piekut
Jogurty typu greckiego: Coraz popularniejsze
Dodano: 2021-02-19

Jogurt typu greckiego ma kremowobiały kolor, miękką i gładką konsystencję, jest lekko kwaśny. Jogurt ten jest powszechnie spożywany na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Dowody na jego produkcję można znaleźć w wielu krajach Turkiestanu, na Bałkanach, we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego oraz na subkontynencie indyjskim.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
Oliwia Zakrzewska
Prasy kasetowe: Wyprodukować ser
Dodano: 2021-02-12

Ser to jeden z produktów znajdujących się w większości asortymentów zakładów mleczarskich. To produkt o wielu twarzach, a to ze względu na zróżnicowanie sposobu produkcji albo czasu dojrzewania, twardości, koloru, smaku, zapachu i innych wyróżników. Ile serów – tylu ich miłośników.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr inż. Marlena Piekut
Sery typu holenderskiego: Najpopularniejsze sery podpuszczkowe
Dodano: 2021-02-12

Holandia jest jednym z największych światowych producentów serów (Eurostat, 2019). Po Niemczech, Francji i Włoszech zajmuje czwarte miejsce wśród krajów europejskich w produkcji sera. Warto zauważyć, że Polska znajduje się na kolejnej, piątej pozycji w produkcji serów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Bez GMO: Produkty bez GMO
Dodano: 2021-02-05

Koncepcje żywności genetycznie modyfikowanej są wynikiem badań naukowych oraz postępu technologicznego i gospodarczego. Niestety badania, na które powołuje się resort rolnictwa wskazują, że większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Wyroby niskotłuszczowe: Wyroby niskotłuszczowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2021-01-29

Jedną z podstaw zdrowej, współczesnej diety jest ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastępowanie ich olejami roślinnymi. Zalecenia żywieniowe dla osób dorosłych określają Referencyjne Wartości Spożycia (RWS) dla tłuszczu na poziomie 70 g przy energetyczności diety wynoszącej 2000 kcal.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
Joanna Górska
Masło: Masło – produkt, który wrócił do łask
Dodano: 2021-01-29

Masło to tłuszcz jadalny pochodzenia naturalnego w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 r. termin „masło” jest zarezerwowany wyłącznie dla przetworów z mleka zwierzęcego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dezynfekcja powietrza: Ultradyfuzyjna dezynfekcja powietrza
Dodano: 2021-01-22

Zgodnie z prawodawstwem żywnościowym „żaden niebezpieczny środek spożywczy nie może być wprowadzony na rynek”, a „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego”. Oznacza to też, że „przedsiębiorstwa sektora spożywczego są zobowiązane dopilnować, aby środki spożywcze były zgodne z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi (...).


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
Oliwia Zakrzewska
Magazynowanie: Magazynowanie i łańcuch dostaw
Dodano: 2021-01-22

Zwyczaj magazynowania żywności towarzyszy ludziom od niepamiętnych czasów. Niegdyś kompletny zapas żywności zgromadzony w obawie przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi tj. mróz czy śnieg determinował przetrwanie.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2021 (42)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Barwniki: Naturalne kolory i czysta etykieta
Dodano: 2021-01-15

Produkcja żywności z „czystą etykietą” jest już powszechną praktyką przemysłową, chociaż nadal wywołuje dyskusje zarówno w środowisku producentów żywności, jak i jej konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2021 (103)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba ZSG Warszawa
Alergie pokarmowe: Jak wytwarzać produkty nabiałowe dla alergików
Dodano: 2021-01-15

Chcąc lepiej poznać tematykę alergii i nietolerancji pokarmowych należy najpierw zdefiniować te pojęcia. Od dawna wiadomo, że u wielu osób spożycie pewnych substancji wraz z pokarmem powoduje pojawienie się niepożądanych reakcji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery twarogowe: Dobroczynne bakterie w ciągu produkcyjnym
Dodano: 2021-01-08

Współczesna oferta serów twarogowych obejmuje liczny i zróżnicowany asortyment. Cechą wspólną wszystkich serów twarogowych jest otrzymywanie ich na skutek odpowiedniej obróbki białek mleka wytrącanych metodą kwasową lub kwasowo-podpuszczkową, a następnie obróbkę otrzymanego skrzepu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2020 (41)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki: Wsady owocowe: problematyka produkcji
Dodano: 2021-01-01

Owoce dodawane są do produktów spożywczych po ich termicznym przetworzeniu i utrwaleniu w postaci tzw. wsadów owocowych. Wsady te wytwarzane są bezpośrednio z owoców lub na bazie półproduktów owocowych o różnym stopniu rozdrobnienia, tj. pulpy, przeciery i kremogeny.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij