Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty (wszystkich: 831, strona 27 z 28)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Biznes 2/2009 (05)
Janusz Górski
Rynek mleczarski w Wielkiej Brytanii: Boże chroń królową (i mleko też)
Dodano: 2009-09-21

Choć brytyjski rynek mleczarski rośnie na poziomie 0,5% rocznie, to produkcja mleka odnotowuje najniższy poziom od 40 lat. Angielski przemysł pogłębia w zapaści, który wykorzystują importerzy oraz firmy zagraniczne m.in.: z Irlandii.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2009 (05)
Janusz Górski
Napoje na serce: Nie tylko Benecol
Dodano: 2009-09-17

Napoje funkcjonalne zawierające substancje obniżające poziom cholesterolu stają się coraz popularniejsze w społeczeństwach o rosnącej świadomości żywieniowej, gdzie dbałość o własne zdrowie i dobre samopoczucie staje się kierunkiem nie tylko odżywiania, ale i sposobem na życie. Ogromną szansę dostrzegły w tym nie tylko koncerny produkujące żywność, ale także koncerny handlowe – wprowadzając produkty obniżające poziom cholesterolu, oferowane pod private label.


Przegląd Mleczarski 4/2009
Izabela Golińska
Modernizacje w zakładach produkcyjnych a możliwość skorzystania z ulg podatkowych
Dodano: 2009-09-17

Inwestycje w nowe rozwiązania technologiczne, czy modernizacje dotychczas wykorzystywanych linii produkcyjnych są niezbędne w większości firm zajmujących się produkcją spożywczą. Zmiany takie wymusza silna konkurencja, szybki postęp technologiczny jak również rosnące wymagania związane z ochroną środowiska. Aby sprostać konkurencji i utrafić w gust potencjalnego nabywcy, producenci zmuszeni są inwestować w nowoczesne systemy produkcji, mieszania, pakowania czy zarządzania produkcją.


Przegląd Mleczarski 4/2009
inż. Agata Prządka, dr hab. inż. Adam Kupczyk, prof. nadzw. SGGW
Biogaz – rozwój w krajach Unii Europejskiej i w Polsce
Dodano: 2009-09-17

Biogazownie produkowały energię z powodzeniem już w XIX w. lecz jako doskonałe źródło energii w Europie docenione zostały dopiero w latach 80. ubiegłego stulecia. Liderami w Europie w wytwarzaniu biogazu są Niemcy i Wielka Brytania, które łącznie wytwarzają niespełna 70% całkowitej produkcji UE. W 2007 Polska odpowiadała za nieco ponad 1% produkcji biogazu w skali europejskiej. Od 2006 produkcja biogazu w kraju oparta jest głownie na biogazie z osadów ściekowych, a w drugiej kolejności- wysypisk śmieci. Od 2008 zauważalny jest też wzrost zainteresowania biogazowniami w rolnictwie. Według dostępnych prognoz produkcja biogazu w Polsce, wynosząca ok. 62,5 ktoe w 2006 r. w 2010 wyniesie ok. 150 ktoe.


Przegląd Mleczarski 5/2008
Jakub J. Pietrzak
Komory chłodnicze produktów nabiałowych – systemy chłodzenia oraz problemy eksploatacyjne
Dodano: 2009-09-16

Omawiane w poprzednich artykułach problemy dotyczyły w znacznej mierze zagadnień związanych z wytwarzaniem w mleczarniach tzw. „wody lodowej”. Drugim, równie istotnym problemem jest schładzanie i przechowywanie produktów w komorach o określonych warunkach klimatycznych.


Przegląd Mleczarski 4/2009
Wiesław Wasilewski
Dotacje w praktyce. Finansowanie inwestycji
Dodano: 2009-09-16

Każdego dnia jesteśmy bombardowani informacjami o kryzysie, spowolnieniu gospodarczym, wzroście bezrobocia, bankructwach, złej kondycji banków, braku akcji kredytowej, rezygnacji z inwestycji. Należy zadać sobie pytanie jak w tej sytuacji wygląda możliwość finansowania inwestycji w przetwórstwie spożywczym, przetwórstwie czy handlu hurtowym produktami mlecznymi z udziałem dotacji unijnych. Postaramy się w tym odcinku cyklu „Dotacje w praktyce” rozwiać niektóre wątpliwości dotyczące finansowania inwestycji.


Przegląd Mleczarski 3/2009
Wiesław Wasilewski
Dotacje w praktyce. Wdrażanie PROW oraz kierunki jego zmian
Dodano: 2009-09-16

Po prawie półrocznym oczekiwaniu na akredytację Działania 123 „Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej” rozpoczęła się żmudna weryfikacja wniosków złożonych na przełomie kwietnia i maja 2008 r. Jak przebiega ten proces oraz główne problemy z tym związanie opisujemy poniżej. Wraz z wdrażaniem rozpoczęły się przygotowania do następnej tury przyjmowania wniosków.


Przegląd Mleczarski 3/2009
mgr inż. Barbara Ratkovska
Znakowanie produktów mlecznych jako źródło informacji o ich składzie i wartości odżywczej
Dodano: 2009-09-15

Produkty mleczne powinny być uwzględniane w codziennej urozmaiconej i zrównoważonej diecie ze względu na wartość odżywczą oraz swoje walory smakowe. Rozpoznanie tych cech i właściwości przez konsumentów jest możliwe dzięki informacjom zamieszczanym przez producentów na opakowaniach i etykietach.


Przegląd Mleczarski 4/2008
Jakub J. Pietrzak
Gdy amoniakalna instalacja chłodnicza wymaga remontu
Dodano: 2009-09-14

Wiele z pośród małych i średnich zakładów mleczarskich posiada instalacje chłodnicze budowane w latach 70-tych i 80-tych. Zdarza się, iż podczas trzydziestoletniej eksploatacji układu chłodzenia, nie podejmowano większych prac modernizacyjnych. W rezultacie stan instalacji budzi zastrzeżenia zarówno z powodu bezpieczeństwa pracy jak i opłacalności eksploatacji.


Forum Mleczarskie Handel 2/2009 (33)
Robert Zawadzki
Transport: Samochodowy poradnik antykryzysowy
Dodano: 2009-09-14

Kryzys, jak wiadomo, zmusza do oszczędności. Jeśli założymy, że roczny przebieg niewielkiego auta dostawczego wynosi 40 000 km, to okaże się, że ponad 50% wydatków eksploatacyjnych pochłania paliwo, około 20% ubezpieczenie, a pozostałą część serwis, materiały eksploatacyjne, czynności obsługowe, opłaty drogowe itp. Oczywiście w zależności od wieku auta, silnika, poziomu awaryjności, cen paliw i wielu innych czynników te proporcje mogą się nieco różnić, ale nie zmieni to faktu, iż w dobie oszczędności należy pomyśleć o maksymalnym obniżeniu tych wydatków.


Przegląd Mleczarski 3/2008
Jakub J. Pietrzak
Optymalizacja ekonomiczna systemów chłodniczych – automatyzacja pracy
Dodano: 2009-09-14

Urządzenie chłodnicze realizuje podstawowe zadanie jakim jest obniżenie temperatury cieczy lub gazu wskutek odparowania czynnika chłodniczego. Do tego, by zrealizować obieg chłodniczy niezbędny jest określony nakład energii. Nakład ten z punktu widzenia ekonomii oznacza określony koszt. Celem racjonalnego projektowania oraz użytkowania instalacji chłodniczej jest optymalizacja ponoszonych kosztów w aspekcie czasu i oczekiwanego rezultatu.


Forum Mleczarskie Handel 3/2009 (34)
Janusz Górski
Jogurty: Ożywienie większe niż zwykle
Dodano: 2009-08-20

Megakategoria jogurtów stanowi jeden z najbardziej dynamicznie i wszechstronnie rozwijających się segmentów rynku mleczarskiego, także polskiego. Choć słowo „polskiego” mogłoby być tu trochę mylące; 86% rynku opanowały firmy Danone, Zott i Bakoma, z czego tylko ostatnia może pochwalić się polskim pochodzeniem.


Przegląd Mleczarski 4/2009
Jakub J. Pietrzak
Podstawowe zagadnienia chłodnictwa – problemy eksploatacyjne układów sprężarkowych
Dodano: 2009-08-12

Eksploatacja instalacji chłodniczej wymaga wiedzy i doświadczenia. Niezależnie od stopnia zautomatyzowania układu, niezbędny jest fachowy nadzór. Niestety, specjalistów brakuje zarówno na etapie projektowania, wykonania i obsługi instalacji przemysłowych.


Przegląd Mleczarski 9/2008
Jakub J. Pietrzak
Odpowietrzanie chłodniczych instalacji amoniakalnych. Czy warto stosować automatyczne odpowietrzniki w zakładach mleczarskich?
Dodano: 2009-08-12

Obecność w instalacji chłodniczej powietrza i innych gazów trudnoskraplających się prowadzi do wzrostów ciśnienia skraplania i w konsekwencji zmniejszenia wydajności układu, zwiększenia zużycia prądu elektrycznego oraz zużycia sprężarek.


Forum Mleczarskie Handel 3/2009 (34)
Janusz Górski
Prebiotyki: Prebiotyki na rozstaju
Dodano: 2009-08-10

Choć spowolnienie gospodarcze podważa wiarę w sprzedaż produktów funkcjonalnych, to nie należy oczekiwać załamania w tym obszarze. W poniższym materiale skupimy się na prebiotykach, kategorii wyrobów, które niewtajemniczeni mylą permanentnie z probiotykami. Dla producentów najistotniejszy pozostaje fakt, że świadomość żywieniowa w Polsce wzrasta, podobnie jak to było w innych krajach UE. To powinno stanowić właściwy dowód wysokiej użyteczności tej wysokofunkcjonalnej żywności. Handlowcy muszą również trzymać rękę na pulsie, by wiedzieć jak kształtuje się moda i najnowsze trendy w mleczarstwie. Tym bardziej że skoro klienci masowo kupują prebiotyki w kapsułkach, to dlaczego nie mają kupować wyrobów mlecznych wzbogacanych w te składniki?


Forum Mleczarskie Handel 2/2009 (33)
Paulina Łuszczak
Tłuszcze: Tłuszcze bardziej trendy
Dodano: 2009-07-09

Większość Polaków nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba posmarowanego masłem. Prognozy przewidują blisko 28% wzrost globalnego spożycia masła do 2016 roku. W samej Polsce, biorąc pod uwagę fakt, że niechlubna pierwsza pozycja na liście zafałszowanych produktów nabiałowych przypadła właśnie masłu, tak optymistyczne prognozy mogłyby stracić nieco animuszu. Miejmy nadzieję, że energiczne zabiegi producentów ku odzyskaniu zaufania Polaków rychło przyniosą pozytywny skutek. Gdyby jednak nie, to najwięksi konkurenci masła – margaryny – też mają wiele do zaoferowania.


Forum Mleczarskie Handel 2/2009 (33)
Janusz Górski
Jogurty pitne funkcjonalne: Siła napędowa innowacji
Dodano: 2009-06-30

Na całym świecie mleczne produkty funkcjonalne stanowią najszybciej rozwijającą się grupę wyrobów spożywczych. Teza ta dotyczy zwłaszcza jogurtów pitnych. Funkcjonalny biznes przynosi również w Polsce wymierne korzyści, choć nie wszystkim. Tajemnica tkwi w tym, kiedy produkt pojawił się na rynku oraz, czy odpowiednio wsparto jego sprzedaż. Bez wsparcia reklamowego nie ma bowiem mowy o zyskowności przedsięwzięcia.


Forum Mleczarskie Handel 2/2009 (33)
Janusz Górski
Sery z przerostem pleśni: W górę wbrew wszystkiemu
Dodano: 2009-06-03

Obserwowana od połowy 2008 roku ostra aprecjacja euro wobec złotego przyniosła duże zmiany na rynku serów pleśniowych z przerostem. Niektórych importerów wręcz zmusiła do szybkiego wyzbywania się gorącego towaru – stąd liczne ich promocje w sieciach. Automatycznie wzmocniła się natomiast pozycja lidera spółdzielni Lazur (SM), oraz mniejszego gracza – spółdzielni KaMos (SM).


Forum Mleczarskie Handel 2/2009 (33)
Robert Zawadzki
Handel na świecie: Trendy w handlu detalicznym na świecie
Dodano: 2009-05-25

Najwięksi światowi detaliści od kilku lat dzielą między sobą udziały w globalnym rynku. Według danych Deloite z 2007 r. dziesięć największych przedsiębiorstw handlowych odnotowało w 2005 r. łączną sprzedaż na poziomie 885 mld dolarów. W pierwszej piątce znajdują się niezmiennie detaliści działający na rynku spożywczym – Wal-Mart (1), Carrefour (2), Metro AG (4) oraz Tesco (5).


Przegląd Mleczarski 2/2008
prof. dr hab. Janusz Budny
Problemy gospodarki energią i środowiskiem. Polityka ekoenergetyczna
Dodano: 2009-05-11

W latach 1980-2000 zamieściłem w „Przeglądzie Mleczarskim” serię artykułów kierujących uwagę czytelników na potrzebę „racjonalizacji” gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie. Przez racjonalizację rozumiemy takie postępowanie naszych mleczarzy, które pozwala osiągnąć efekty lepsze od wcześniej uzyskiwanych.


Przegląd Mleczarski 8/2008
Artur Brzeziński
Dotacje w praktyce. PROW – wybieramy wykonawców. Kosztorys Inwestorski
Dodano: 2009-05-11

Wielu inwestorów ze względu na złożoność postępowania lub poddając się krążącym mitom o dużych trudnościach w rozliczeniu robót budowlanych lub remontowych specjalnie częstokroć omija te roboty ograniczając inwestycje tylko i wyłącznie do zakupów maszyn i urządzeń czy środków transportu. Powszechnie uważa się że roboty budowlane z udziałem dotacji są niezbędne tylko przy dużych inwestycjach ale okazuje się że nawet remontując np. kotłownię, modernizując wieżę suszarniczą lub montując większą maszynę gdzie zachodzi konieczność usadowienia maszyny na specjalnym murowanym podeście należy sporządzić prawidłowe kosztorysy inwestorskie.


Przegląd Mleczarski 4/2008
Wiesław Wasilewski
Dotacje w praktyce. PROW – wybieramy dostawców
Dodano: 2009-05-10

Wybór dostawców jest jednym z najtrudniejszych elementów kompletacji wniosku o dotację. Obok wyboru ewentualnych wykonawców inwestycji opartego na sporządzonym prawidłowo kosztorysie inwestorskim jest to czynność stwarzająca inwestorom najwięcej pracy i co zrozumiałe powoduje najwięcej pomyłek.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2009 (04)
Dr inż. Marek Gaworski
Roboty udojowe: Inwestycja w postęp
Dodano: 2009-05-10

Od ponad piętnastu lat właścicielom gospodarstw mlecznych na świecie oferowane są urządzenia przystosowane do pełnej automatyzacji doju krów. Z możliwości wyposażenia w instalację robota udojowego skorzystało na świecie już kilka tysięcy gospodarstw, zarówno Europie jak i na innych kontynentach.


Przegląd Mleczarski 1/2008
Jakub J. Pietrzak
Jakie chłodnictwo dla mleczarni? Właściwy dobór czynnika chłodniczego
Dodano: 2009-05-05

Powszechnie znane jest powiedzenie, iż nie ma idealnego czynnika chłodniczego. Nie jest to tylko pusty slogan. Choć faktycznie trudno wskazać najlepszy spośród wszystkich, to jednak nie dlatego, iż są one porównywalnie dobre, ale z powodu bardzo zróżnicowanych realizowanych zadań.


Przegląd Mleczarski 2/2008
Wiesław Wasilewski
Zarządzanie i marketing: dotacje w praktyce
Dodano: 2009-05-05

Aby dowiedzieć się czy w nowym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich można skutecznie ubiegać się o dofinansowanie planowanych inwestycji należy wpierw dokonać tzw. Preselekcji czyli wstępnej oceny skuteczności czy inaczej – audytu wstępnego.


Przegląd Mleczarski 2/2008
Jakub Pietrzak
Systemy chłodzenia w mleczarstwie
Dodano: 2009-05-05

W poprzednich numerach poruszaliśmy wybrane problemy z zakresu chłodzenia w zakładach mleczarskich. Podstawowym zadaniem, nie tylko w fazie projektowania nowej instalacji, ale także modernizowania istniejącej jest docelowy kształt systemu chłodzenia. W ten sposób ułatwia się przygotowanie długofalowej strategii zakładu. W niniejszym artykule ukażemy kilka podstawowych rozwiązań stosowanych w zakładach mleczarskich wraz z kryteriami doboru poszczególnych rozwiązań.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2009 (04)
Katarzyna Godlewska
Higiena: Biofilmy w mleczarniach
Dodano: 2009-05-01

Biofilm to wyspecjalizowane, złożone struktury żywych komórek drobnoustrojów – zazwyczaj bakterii – zanurzonych w śluzowej otoczce (hydrożelu). Warunkiem powstania biofilmu jest ciągły kontakt z wodà (lub innym wilgotnym środowiskiem). Może on tworzyć się prawie na każdej powierzchni i na różnych materiałach.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2009 (04)
Janusz Górski
Rynek mleczarski we Włoszech: Włoskie specialité
Dodano: 2009-03-31

Italia to jeden z tych krajów, gdzie emocje i marka znaczą najwięcej. Także w wyrobach mleczarskich.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2009 (04)
Janusz Górski
FrieslandCampina: Megafuzja daje przykład innym
Dodano: 2009-03-30

Kiedy większość fuzji w Polsce odkładana jest ad acta, wielcy gracze europejscy nie zatrzymują się. Trwające ponad rok przygotowania do wielkiej fuzji, o których wspominaliśmy w Forum Mleczarskim Biznes 1/2008 doszły do skutku: Komisja Europejska 17 XII 2008 roku zaaprobowała propozycję obu firm. W Niemczech o fuzji myślą prezesi Nordmilch i Humana Milchunion.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2009 (04)
Janusz Górski
Opakowania: Zdrowie symbolizowane opakowaniem
Dodano: 2009-03-27

Lata 2006-2007 upłynęły na wdrażaniu coraz ciekawszych koncepcji opakowań do produktów mlecznych płynnych jak i tych o konsystencji stałej. Po zastoju z 2008 roku i zapowiedziach odnośnie do kryzysu w 2009 roku trudno liczyć na bardziej aktywne wdrażanie nowoczesnych i funkcjonalnych opakowań w polskim mleczarstwie. Dla niektórych firm opakowaniowych może to stać się problemem, gdyż inne źródła ich przychodów maleją.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25