Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty (wszystkich: 831, strona 25 z 28)

Szukaj:

Przegląd Mleczarski 11/2009
dr hab. inż. Bogusław Staniewski
Wybrane aspekty standaryzacji jakości masła cz 2
Dodano: 2010-08-05

Ważną pozycję obok walorów smakowo zapachowych zajmuje także tekstura masła. Pojęcie to obejmuje pełny opis ich właściwości reologicznych i makrostrukturalnych. Uznaje się ją także za jeden z głównych wyróżników jakościowych wielu produktów mleczarskich


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Joanna Górska
Rynek mleczarski w Rosji: Rosyjska ruletka część 2
Dodano: 2010-07-30

W pierwszym tegorocznym wydaniu Forum Mleczarskie Biznes zaprezentowaliśmy część 1 opracowania o rynku mleczarskim w Rosji. Dziś przedstawiamy część 2.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Janusz Górski
Kefiry i maślanki: Dieta z kefirem i maślanką
Dodano: 2010-07-30

Kefir i maślanka są coraz chętniej wybierane przez osoby szukające lekkiego, orzeźwiającego i wartościowego napoju. Piją je kobiety, które przyglądają się swojej sylwetce, piją je mężczyźni poszukujący odmiany od wszechobecnych napojów chłodzących.


Przegląd Mleczarski 11/2009
Jakub J. Pietrzak
Jak korzystnie chłodzić żywność? Optymalizacja ekonomiczna procesów chłodniczych cz. 2
Dodano: 2010-07-30

Dla zobrazowania struktury zapotrzebowania na energię elektryczną w rzeczywistej instalacji chłodniczej prezentujemy dane układu pracującego na potrzeby komór mroźniczych o kubaturze 18 000 m3 oraz utrzymywanej w komorze temperaturze -35°C. Obliczono zapotrzebowanie mocy chłodniczej na poziomie około 170kW.


Przegląd Mleczarski 11/2009
Piotr Rymanowski
Biogaz dla mleczarni
Dodano: 2010-07-30

Przy stale rosnących cenach energii elektrycznej oraz wrzawie ekologicznej, coraz większym zainteresowaniem cieszą się alternatywne źródła energii. Do instalacji przy zakładach mleczarskich szczególnie nadają się biogazownie.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Joanna Górska
Produkty mleczne dla dzieci: Produkty mleczne w diecie dzieci
Dodano: 2010-07-23

Sposób odżywiania dzieci ma przeogromny wpływ na ich rozwój i zdrowie. Niewłaściwie skomponowana dieta oraz wynikające z niej niedobory lub nadmiar niektórych składników odżywczych mogą być przyczyną wielu groźnych chorób, tj. krzywica, niedokrwistość, próchnica, nadwaga, zaburzenia wzrostu, zaburzenia wydzielania hormonów lub osłabienie odporności organizmu.


Przegląd Mleczarski 11/2009
prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Tłuszcz mlekowy – fakty i mity
Dodano: 2010-07-23

Stan zdrowia mieszkańców najbogatszych krajów świata jest najlepszym dowodem na to, że lansowane od około 50 lat zalecenia dietetyczne nie sprzyjają zdrowiu, a wręcz przeciwnie. Zastanawiający jest fakt, dlaczego dietetycy przyjęli założenie, że zdrowe są tylko tłuszcze roślinne.


Przegląd Mleczarski 10/2009
dr hab. inż. Bogusław Staniewsk
Wybrane aspekty standaryzacji jakości masła
Dodano: 2010-07-23

Masło jest w dalszym ciągu bardzo ważnym produktem mleczarskim. W związku z gwałtownym rozwojem nowych technologii produkcji tłuszczów stołowych i pojawieniem się na rynku nowych marek jego jakość odgrywa więc niebagatelną rolę w kształtowaniu pożądanych preferencji konsumenckich.


Przegląd Mleczarski 10/2009
Wiesław Wasilewski
Dotacje w praktyce - Słodki biogaz
Dodano: 2010-07-15

Wielu przetwórców mleka od pewnego czasu zastanawia się nad inwestycjami zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych (w tym serwatki) na cele energetyczne np. produkcja biogazu.


Przegląd Mleczarski 9/2009
mgr inż. Karolina Kolińska, mgr inż. Adam Koliński
Zastosowanie metod wykorzystania powierzchni magazynowych w celu optymalizacji realizacji zamówień
Dodano: 2010-07-15

Zagospodarowanie powierzchni magazynowej jest dość skomplikowanym procesem decyzyjno-organizacyjnym. Pierwszym problemem, na który napotyka kadra kierownicza przedsiębiorstwa inwestującego w budowę magazynu, jest zaplanowanie rozmieszczenia obszarów występujących w magazynie.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Marek Gaworski
Aparatura analityczna: Aparatura analityczna do mleka
Dodano: 2010-07-15

Mleko, ze względu na swoje specyficzne cechy chemiczne i mikrobiologiczne, warunkujące jego przydatność do przetwórstwa i spożycia, wymaga systematycznej kontroli jakości. Wymagania skutecznej realizacji etapu kontroli jakości podkreślają istotę włączenia w łańcuch pozyskiwania i zagospodarowania mleka specjalistycznej aparatury analitycznej.


Przegląd Mleczarski 8/2009
dr inż. Małgorzata Ziarno
Możliwości zastosowania mleczanu wapnia do wzbogacania serów typu cottage w wapń
Dodano: 2010-07-08

Sery typu cottage, zwane także serami ziarnistymi, są zaliczane do bardzo licznej grupy serów twarogowych. Ich technologia pochodzi ze Stanów Zjednoczonych gdzie ich produkcja rozwinęła się na bardzo dużą skalę, obecnie są także bardzo popularne w krajach Unii Europejskiej.


Przegląd Mleczarski 8/2009
dr inż. Hanna Żakowska
Opakowania z polilaktydu (PLA) do wyrobów przemysłu mleczarskiego
Dodano: 2010-07-08

Rozwój wiedzy w dziedzinie ochrony środowiska naturalnego, stopniowe wyczerpywanie się światowych zasobów ropy naftowej – surowca do produkcji klasycznych tworzyw sztucznych, a także problemy techniczne i ekonomiczne związane z recyklingiem odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych, skłoniły naukowców do poszukiwań alternatywnych źródeł materiałów.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Paulina Łuszczak
Jogurty: Bogactwo smaku i zdrowia
Dodano: 2010-07-08

Nie wyobrażam sobie dnia bez jogurtu. Codziennie rano kupuję swój ulubiony jogurt naturalny i świeże pieczywo, co jest podstawą mojego śniadania. Czasem skuszę się na te owocowe, ale preferuję niskokaloryczne i niesłodzone jogurty naturalne.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010
Firma EuroSer
Higiena: Zadbaj o higienę
Dodano: 2010-07-02

Wysokie standardy higieny są bardzo istotne w całym supermarkecie, ale w dziale serów mają one szczególne znaczenie, ponieważ mamy do czynienia z niezapakowanym, świeżym i naturalnym produktem.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Joanna Górska
Parmezan i Grana Padano: Włoska śmietanka
Dodano: 2010-07-02

Parmezan to jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów. Należy do rodziny serów twardych typu podpuszczkowego wytwarzanych z mleka krowiego.


Przegląd Mleczarski 7/2009
dr inż. Andrzej Parzonko; mgr Nataliya Sulyma
Potencjał ekonomiczny sektora mlecznego na Ukrainie (część 2)
Dodano: 2010-06-29

Po przedstawieniu ogólnej sytuacji w produkcji, spożyciu mleka i przetworów mlecznych na Ukrainie oraz pokazaniu ogólnej sytuacji na poziomie gospodartw mlecznych na Ukrainie w części pierwszej artykułu (poprzedni numer), w tej części poruszone zostaną następujące zagadnienia: sytuacja w przetwórstwie mleka na Ukrainie, handel zagraniczny produktami mlecznymi oraz prognozy rozwoju rynku mleka na Ukrainie w 2009 roku.


Przegląd Mleczarski 7/2009
Dorota Przyborowska, dr inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. dr hab. inż. Stefan Ziajka
Uwarunkowania rozwoju nowych produktów w branży mleczarskiej
Dodano: 2010-06-29

Wyroby mleczarskie stanowią szeroką, atrakcyjną i zróżnicowaną gamę produktów o wysokiej jakości, wartości odżywczej oraz różnej trwałości. Wzrastające w ostatnich latach zainteresowanie żywnością wzbogaconą w składniki odżywcze, bioaktywne, funkcjonalne, korzystnie wpływające na stan zdrowia i samopoczucia, a także obniżające ryzyko chorób serca oraz układu krążenia kształtują obecne trendy w opracowywaniu nowych produktów.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Joanna Górska
Roquefort i Gorgonzola: Niebieska arystokracja
Dodano: 2010-06-24

Roquefort i Gorgonzola należą do najbardziej sławnych serów z niebieską pleśnią, określanych także jako sery z przerostem pleśni. W Europie produkuje się ich bardzo wiele.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Janusz Górski
Sery francuskie: Sery pleśniowe z Francji
Dodano: 2010-06-24

Sery pleśniowe z Francji


Przegląd Mlecarski 6/2009
Wiesław Wasilewski
Dotacje w praktyce: Zaskakujący nabór
Dodano: 2010-06-23

Jak należy ocenić kondycję branży przetwórstwa spożywczego w tym mleczarstwa jeżeli zadeklarowano w przeciągu zaledwie 5 dni roboczych aż 444 inwestycji za rekordową wartość prawie 3 mld złotych. Pomimo dużej niepewności co do wniosków złożonych w ubiegłym roku (nadal niewiele podpisanych umów), terminu i zasad składania oraz nikłej kampanii informacyjnej jeszcze raz przetwórcy udowodnili że są w stanie skutecznie wchłonąć prawie każde ilości środków pomocowych.


Przegląd Mleczarski 5/2009
Jakub J. Pietrzak
Poprawa wydajności układów chłodniczych
Dodano: 2010-06-23

Częstym pytaniem z jakim spotykamy się podczas modernizacji systemów chłodzenia w zakładach mleczarskich jest możliwość poprawienia parametrów pracy układu. Gdy instalacja osiąga już projektowaną i oczekiwaną wydajność, jest bezpieczna w eksploatacji chcemy poprawić jej efektywność ekonomiczną.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Janusz Górski
Camembert i Brie: Francuskie specjały
Dodano: 2010-06-17

Francuskie sery brie i camembert należą do kategorii miękkich serów podpuszczkowych z charakterystyczną białą skórką pleśniową oraz elastycznym, kremowym miąższem o jednolitej barwie.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Joanna Górska
Sery pleśniowe niebieskie: Błękitna arystokracja
Dodano: 2010-06-17

Dziś szlachetne sery z przerostem niebieskiej pleśni dostępne są dla każdego. Przysmak królów i arystokracji jest na wyciągnięcie ręki, na półkach hiper- i supermarketów, a nawet w sklepach dyskontowych.


Przegląd Mleczarski 6/2009
dr inż. Andrzej Parzonko; mgr Nataliya Sulyma
Potencjał ekonomiczny sektora mlecznego na Ukrainie
Dodano: 2010-06-16

Produkcja i przetwórstwo mleka jest z jednym z ważniejszych działów ukraińskiej gospodarki żywnościowej. W latach 2006-2008 stanowiła ona 35-40% wartości globalnej produkcji zwierzęcej i blisko 15% globalnej produkcji rolniczej.


Przegląd Mleczarski 6/2009
Krzysztof Gozdek, Bolesław Heichman, Andrzej Czajkowski
Modernizacja oczyszczalni w przemyśle mleczarskim z zastosowaniem fermentacji metanowej
Dodano: 2010-06-16

W Polsce produkuje się rocznie prawie 12 mld litrów mleka. Produkcja ta na przestrzeni ostatnich lat utrzymuje się na zbliżonym poziomie.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Janusz Górski
Serki wiejskie: Coraz ciaśniej
Dodano: 2010-06-10

Kiedy lider nie jest w stanie obsłużyć wszystkich zamówień, a półka lub magazyn nie są zapełnione, kwitnie pokusa przejęcia popytu. Jak pokazuje ostatni rok, ani starzy, ani nowi konkurenci nie są w stanie tego w pełni wykorzystać.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Janusz Górski
Twarożki: Twarożkowa przyszłość
Dodano: 2010-06-09

Twarożki z przeznaczeniem do smarowania pieczywa, pomimo przystopowania sprzedaży w ostatnim roku wciąż należą do kategorii o najwyższym potencjale w grupie serów twarogowych. W rankingu najlepiej rozwijających się kategorii znajdują się w czołówce, obok twarogów konfekcjonowanych i serków cottage.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Joanna Górska
Sery: Co to jest ser?
Dodano: 2010-05-27

Według powszechnie stosowanej definicji ser to produkt spożywczy wytwarzany z mleka. Najczęściej produkuje się go poprzez wytrącenie z mleka białka i tłuszczu w postaci tzw. skrzepu, który następnie poddaje się obróbce technologicznej. Istnieje wiele gatunków serów.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Paulina Łuszczak
Sery twarde kozie: Dlaczego i jak eksponować produkty kozie
Dodano: 2010-05-21

Pomimo że zainteresowanie produktami kozimi jest w naszym kraju stanowczo mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej, to warto zwracać uwagę na postrzeganie ich na stoisku przez konsumentów. Sery kozie, to można by powiedzieć „nowe produkty’” na naszym rynku.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25