Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty (wszystkich: 831, strona 24 z 28)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 6/2010 (43)
Janusz Górski
Sery pleśniowe niebieskie: Pieniądze lubią niebieski kolor
Dodano: 2011-01-21

Kiedy w placówce handlu detalicznego sery niebieskie są towarem rzadkim i traktowanym wyraźnie po macoszemu, duże markety rozwijają sprzedaż wyróżniającej się oferty serów i to w atrakcyjnej ekspozycji. W małym sklepie brak miejsca na ulokowanie sera pleśniowego w ladzie chłodniczej, w markecie nie ma z tym żadnego problemu.


Forum Mleczarskie Handel 6/2010 (43)
Joanna Górska
Produkty niskolaktozowe: Kiedy laktoza stanowi problem
Dodano: 2011-01-14

Na polskich półkach tej jesieni zapanowało ożywienie, polscy konsumenci mają okazję kupić całą gamę nowych, importowanych produktów niskolaktozowych. Bo choć problem nietrawienia laktozy i towarzyszący temu dyskomfort po spożyciu mleka istnieje od dawna, nikt poważnie nie zajął się wypromowaniem tego asortymentu produktowego.


Forum Mleczarskie Handel 6/2010 (43)
Janusz Górski
Tłuszcze do smarowania: Margaryna zmienia wizerunek
Dodano: 2011-01-07

Wahania cen masła na rynku światowym mocno wpływają na poziom cen w handlu detalicznym i wolumeny obrotów. Wyższą cenę produktów tańszych wykorzystują dostawcy markowych maseł. Sytuacja jest też na rękę firmom oferującym margarynę, które usilnie starają się, aby wyrób ten nie był postrzegany jako tani produkt.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Janusz Górski
Sery żółte: Plastry jak ciepłe bułeczki
Dodano: 2011-01-07

Sery żółte tak długo pozostają „no name” jak długo jedynym kryterium walki o klienta jest cena. Sposobem na skuteczne wyjście z impasu staje się sprzedaż serów w plastrach, najlepiej z opcją „otwórz/zamknij”.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Robert Zawadzki
Łańcuch dostaw: Efekty uboczne zmian w łańcuchu dostaw
Dodano: 2011-01-07

Główny kierunek rozwoju logistyki na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat kładł nacisk na zwiększoną częstotliwość, terminowość i pewność dostaw.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
A. Sylwia Tarczyńska
HACCP: Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny – HACCP
Dodano: 2010-12-30

Początki systemu HACCP sięgają przełomu lat 60. I 70. w USA. Jego koncepcja została opracowana przez Pillsbury Company na zlecenie NASA oraz US ANL.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Paulina Łuszczak
Produkty mleczne dla dzieci: Dla najmłodszych
Dodano: 2010-12-30

Dzisiejszy świat dziecka wydaje się być dużo bardziej skomplikowany niż jeszcze kilkanaście lat temu. Kiedyś dziecko miało niewielki wpływ na to co spożywa. To rodzice (i rynek o bardzo ograniczonym asortymencie) warunkowali, co znajdzie się w brzuszku malucha.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Joanna Górska
Twarogi: Białe szaleństwo
Dodano: 2010-12-30

Popularne przed laty sery twarogowe są i dziś jedną z najbardziej nośnych grup nabiałowych. Skok cywilizacyjny, jaki nastąpił od czasu archaicznego pergaminu z nieczytelną etykietą do plastikowych opakowań w kształcie rozet i klinków, był warunkiem nie tylko akceptacji konsumentów, ale przede wszystkim umożliwił skok sprzedaży.


Forum Mleczarskie Handel 5/2010 (42)
Joanna Górska
Sery topione: Świat kręci się wokół pudełka
Dodano: 2010-12-30

Czasy prosperity serów topionych należą do przeszłości. Wraz z zauważalną poprawą nastrojów i koniunktury pogarsza się kondycja kategorii kojarzonej z tradycją oraz korzystną ceną.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Justyna Żulewska
Mikrofiltracja: Mikrofiltracja w zakładzie
Dodano: 2010-12-23

Do najczęściej stosowanych procesów membranowych opartych na różnicy ciśnień należą odwrócona osmoza (ang. reverse osmosis, RO), nanofiltracja (NF), ultrafiltracja (UF) i mikrofiltracja (MF). Podstawową korzyścią z procesów membranowych w porównaniu z tradycyjnymi technikami separacji jest fizyczny proces rozdziału bez konieczności stosowania przemian fazowych oraz możliwość zachowania pożądanych fizycznych i chemicznych cech kluczowych składników żywności.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Robert Zawadzki
Odpady: Zagospodarowanie odpadów po produktach mleczarskich
Dodano: 2010-12-17

Opakowanie jako „pomocnik sprzedaży” jest przyjacielem handlowca i producenta. Pełniąc funkcje marketingową, ochronną i informacyjną są nieodłącznym elementem współczesnego świata. Odporne na uszkodzenia pojemniki i kartony pozwalają bezpiecznie przetrwać drogę od producenta do konsumenta.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Małgorzata Ziarno, Dorota Zaręba
Stevia rebaudiana: Stevia rebaudiana – słodycz w naturze
Dodano: 2010-12-10

Stevia rebaudiana jest rośliną z rodziny astrowatych pochodzącą z Ameryki Południowej (a dokładniej, z Paragwaju i Brazylii), gdzie od setek lat jest stosowana jako ziele, m.in. do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Krzysztof Żarczyński
Walidacja czyszczenia: Walidacja zanieczyszczeń
Dodano: 2010-12-02

Walidacja czyszczenia czyli jak uzyskać obiektywny dowód, że wdrożona metoda czyszczenia jest skuteczna. Procesy czyszczenia i dezynfekcji są operacjami o kluczowym znaczeniu dla jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
dr inż Jarosław Kowalik
Wirówki: Wirówki w mleczarstwie
Dodano: 2010-11-26

Głównym działem i sercem każdego zakładu mleczarskiego jest aparatownia. W miejscu tym znajdują są przede wszystkim urządzenia i wyposażenie tworzące linię produkcyjną do mechanicznej i termicznej obróbki mleka.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010 (09)
Joanna Górska
Rynek mleczarski na Ukrainie: Ukraińskie bezdroża
Dodano: 2010-11-15

Poziom wiedzy o mleczarstwie ukraińskim jest w Polsce niski, ale nawet na Ukrainie panuje w tym względzie duża dezorientacja, gdyż poziom produkcji ogłaszany przez urząd statystyczny rozmija się z opiniami rodzimych ekspertów nawet o 20%. Według oficjalnych informacji Ukraina wyprodukowała w 2008 roku około 11,8 mln ton mleka (4% mniej wobec 2007 roku).


Forum Mleczarskie Biznes 3/2010
Janusz Górski
Probiotyki: Świetlana przyszłość probiotyków
Dodano: 2010-11-05

Zacznijmy od definicji: probiotyki to żywe mikroorganizmy uznane za bezpieczne, których spożywanie w adekwatnej ilości – w zależności od szczepu – przynosi różnorakie korzyści zdrowotne organizmowi gospodarza. Wpływ ten jest różny w zależności od zastosowanego w produkcie szczepu.


Forum Mleczarskie Katalog 2011
Robert Zawadzki
Opakowania a środowisko
Dodano: 2010-10-21

Sektor spożywczy, jako główny odbiorca opakowań ma olbrzymi wpływ na branżę opakowaniową i zachodzące w niej zmiany.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Robert Zawadzki
Transport i logistyka: Handel w centrum – utrapienie dostawców
Dodano: 2010-10-15

Wielu odbiorców detalicznych w miastach europejskich nie ma zorganizowanych umów logistycznych na wzór dużych sieci zaopatrujących kilkanaście sklepów jednym autem z jednego magazynu.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Anna Sylwia Tarczyńska
BRC: Globalna Norma BRC
Dodano: 2010-10-07

Standard BRC został opracowany w 1998 r. przez liderów British Retail Consortium (Brytyjskie Konsorcjum Detalistów) i jego członków. Opracowanie standardu BRC było reakcją na szereg niebezpiecznych dla konsumenta zdarzeń, które miały miejsce w latach 90. XX w.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Marlena Piekut
Śmietanka: Szata zdobi śmietankę
Dodano: 2010-09-30

Śmietanka to produkt mleczarski, który powstaje przez odwirowanie mleka, poddanie go pasteryzacji, sterylizacji i obróbce UHT. Homogenizacja to dodatkowy zabieg produkcyjny.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Paulina Łuszczak
Sery pleśniowe niebieskie: Pleśniowa przyjemność
Dodano: 2010-09-23

Sery nie są już tylko środkiem do zaspokojenia głodu. Potrzeby klientów stają się coraz bardziej wyszukane, a producenci muszą podążać już nie tylko za gustami smakowymi, ale i za najnowszymi trendami.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Joanna Górska
Produkty bio: Jesteś tym, co wybierasz
Dodano: 2010-09-09

Zawarty w tytule slogan reklamowy firmy FrieslandCampina, jednej z największych firm mleczarskich na kontynencie europejskim przemawia do konsumentów produktów mleczarskich na tyle skutecznie, że roczne wzrosty sprzedaży odnotowane przez tę firmę wyniosły 20%. To tylko jedna z wielu historii jakie niesie kariera żywności bio.


Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)
Janusz Górski
Mleko: Czy to przełamanie trendu?
Dodano: 2010-08-27

Po chudych latach 2007-2008 w handlu detalicznym mlekiem, rok 2009 oraz pierwsze miesiące 2010 przynoszą optymizm. Rynek konsumencki mleka wyraźnie wzrósł, do 657 mln litrów (dane za okres V 2009-IV 2010). Raport MEMRB wskazuje na pozytywny trend wzrostowy utrzymujący się drugi rok z rzędu.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Krzysztof Żarczyński
Higiena: Higienicznie zaprojektowana linia - podstawa efektywnego czyszczenia
Dodano: 2010-08-20

Każdy konsument, czy to wybierający produkty klasy premium, czy też produkty z niższej półki cenowej oczekuje, że przy każdym zakupie otrzyma bezpieczny i dobry jakościowo produkt. Producenci wyrobów pochodzenia mlecznego doskonale wiedzą, że niepowodzenie w zapewnieniu właściwej higieny linii technologicznej bezwzględnie odbije się na jakości produkowanych przez siebie wyrobów, uniemożliwi utrzymanie pożądanej wydajności linii, a czasami wręcz zagrozi ciągłości produkcji.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Jarosław Kowalik
Kultury i enzymy: Dobór kultur i enzymów mleczarskich
Dodano: 2010-08-20

Metody prodkcji serów tworzące unikalny smak powstału przed kilka tysięcy lat. Obecnie produkowanych jest ponad 4 tysiące rodzajów serów.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Janusz Górski
Produkty niskolaktozowe: Na bakier z laktozą
Dodano: 2010-08-12

Od połowy lat 80. nietolerancja laktozy jest bodźcem do kształtowania oferty produktowej dla osób dotąd pomijanych przez producentów mleka. Polskie tradycje w tej dziedzinie są bardzo skromne w porównaniu do doświadczeń mleczarni z Zachodniej Europy.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Joanna Górska
Sery topione: Pudełka mocniejsze
Dodano: 2010-08-12

Pudełka z serem topionym do smarowania pieczywa przebojem wdarły się na sklepowe półki. Polacy mają serdecznie dość sera, którego nie sposób wyjąć z trójkąta lub kiełbaski.


Przegląd Mleczarski 12/2009
prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Tłuszcz mlekowy – fakty i mity część 2
Dodano: 2010-08-05

W odróżnieniu od innych tłuszczów naturalnych tłuszcz mlekowy charakteryzuje się bardzo dużym zróżnicowaniem składu – ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych. Dominują (60-65%) KT nasycone: długołańcuchowe oraz krótko- i średniołańcuchowe.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)
Małgorzata Ziarno, Dorota Zaręba
Probiotyki: Probiotyki w napojach mlecznych
Dodano: 2010-08-05

Według definicji WHO probiotyki są to żywe komórki mikroorganizmów, które podawane w odpowiedniej liczbie wykazują korzystne działanie na ludzki organizm. Cechą specyficzną szczepów probiotycznych jest ponadprzeciętny wpływ ich żywych komórek na organizm człowieka, np. zdolność do przemieszczania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Joanna Górska
Mozzarella, mascarpone, ricotta: Włoska lekcja
Dodano: 2010-08-05

Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Większości kojarzy się z osławioną już pizzą, spaghetti lub cappuccino.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25