Branża Mleczarska 100 Firm

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)

Oliwia Zakrzewska

© fm

Zawory:

Zawory w przemyśle

Dobór zaworów do produkcji mleczarskiej stanowi nie lada wyzwanie dla specjalistów od projektowania zakładów i linii. W poniższym oraz lipcowym materiale przedstawiamy portfolio wybranych rozwiązań dla mleczarstwa.


Instalacje procesowe montowane w halach produkcyjnych przemysłu spożywczego oprócz głównych elementów składowych takich jak zbiorniki, maszyny i urządzenia bezpośrednio związane z danym procesem technologicznym wymagają także szczegółowego doboru armatury: rur, zasuw, przyrządów pomiarowych czy zaworów. Niezwykle ważne jest nieustanne dbanie i zapewnianie higienicznych warunków produkcji i optymalizacja produkcji mleczarskiej. W ostatnich miesiącach higiena wydaje się mieć kluczowe i w zasadzie chyba najważniejsze znaczenie. Rozwiązania automatyczne i elektroniczne wykorzystywane są coraz częściej w celu zwiększenia efektywności i poprawy bezpieczeństwa. Zawory umożliwiają zmianę przekroju przewodu służącego do przesyłania cieczy, substancji sypkiej bądź gazu. Istotną częścią każdego zaworu jest ten element, który odpowiada za zamykanie strumienia przepływającego czynnika. W zaworach grzybkowych omawiany element ma kształt stożka, obrotowej przesłony, kuli czy zasuwy.

Zawory można podzielić na zawory odcinające, dławiące, bezpieczeństwa, zwrotne, nadmiarowe. Zadaniem zaworów odcinających jest zamykanie i otwieranie przewodu. W tym przypadku nie ma możliwości sterowania strumieniem przepływającej substancji. Zawory dławiące umożliwiają już dokładne sterowanie natężeniem przepływu, ich budowa przypomina budowę zaworów odcinających. Niezmiennie podstawową cechą zaworów dławiących i odcinających jest możliwość zmiany przepływu cieczy w wyniku bezpośredniego oddziaływania na zawory bądź w wyniku zdalnego sterowania nimi.

Zawory zwrotne to takie, które umożliwiają przepływ wyłącznie w jednym kierunku, położenie grzybka zależy od nacisku czynnika przepływającego. Z kolei zawory nadmiarowe stosowane w układach hydraulicznych umożliwiają odprowadzenie płynu, w sytuacji, gdy dojdzie do niepożądanego, nadmiernego wzrostu ciśnienia.

© festo

Zawory bezpieczeństwa to zawory, które otwierają się samoczynnie, z ujściem do atmosfery w chwili, gdy ciśnienie pary, gazu w zbiorniku przekroczy określoną wcześniej wartość, czym przypominają nieco funkcję pełnioną przez zawory nadmiarowe. Nie wolno jednak dopuścić do nadmiernego wzrostu ciśnienia, mogącego prowadzić do zakłóceń ciągłości pracy, uszkodzeń elementów instalacji nie mówiąc już o zagrożeniu bezpieczeństwa pracowników. Nie bez znaczenia pozostaje również mycie poszczególnych elementów instalacji, w tym zaworów. Dosyć kłopotliwe w czyszczeniu są elementy ruchome zaworów oraz miejsca, w których stykają się one z uszczelką.

W grupie dostawców wyróżniamy m.in. firmę OptiFlow dystrybuującą zawory Bardiani Valvole.

Zawór by-pass BBZS5

Pneumatyczna wersja zaworu z grupy by-pass, połączenia od DN25 do DN100, ciśnienie do maksymalnie 10 barów, stosowane uszczelki: EPDM, FKM, HNBR i PTFE, maksymalna temperatura medium do 140°C, minimalna temperatura medium wynosi do -10°C.

Konstrukcja z wykorzystaniem bariery parowej jest rekomendowana wszędzie tam, gdzie higiena produkcji jest priorytetem jak przykładowo w procesach sterylnego przetwarzania. Bariera parowa w korpusie zaworu minimalizuje kontakt produktu ze środowiskiem zewnętrznym zmniejszając ryzyko zanieczyszczenia medium. Dzięki parabolicznemu kształtowi przesłony możliwe jest lepsze, bardziej dokładne i szczelne zamykanie. Zawory posiadają uszczelnienie mieszkowe ze stali nierdzewnej, zapewniają bezpieczne oddzielenie produktu od środowiska zewnętrznego, jeśli produkt jest wrażliwy na wysokie temperatury, konstrukcja zaworu umożliwia ochronę medium dzięki mieszkom. Prezentowany zawór na życzenie klienta może zostać dodatkowo wyposażony w rozwiązania „szyte na miarę” tj. specjalne porty, dopasowane średnice. Produkt posiada certyfikat EHEDG oraz 3A.

Zawór kulowy VVS

Manualny zawór sanitarny. Zasada jego działania polega na umieszczeniu wewnątrz korpusu zaworu precyzyjnej kulki z otworem. Ruch otwarcia zaworu umożliwia przejście produktu bez ograniczeń, nie powodując powstawania dodatkowego tarcia. Zawór przeznaczony jest do cieczy lepkich bądź zawiesin – cieczy z zawieszonymi cząsteczkami w objętości płynu, a także w pracy z dużym ciśnieniem.

Połączenia: od DN10 do DN100, uszczelki FKM oraz PTFE, maksymalne ciśnienie dla zaworów dwudrogowych: 25-64 barów (w zależności od średnic), dla zaworów trójdrogowych zaś w zależności od średnic ciśnienie z przedziału 16-40 barów.

© fm

Zawór kulowy ZVS

Pneumatyczny zawór kulowy, sanitarny, zapewniający precyzyjne funkcjonowanie, podobnie jak zawór kulowy VVS sprawdza się w połączeniach z przedziału DN10 do DN100. Może pracować w tych samych przedziałach ciśnienia w zależności od średnic dla zaworów dwudrogowych i trójdrogowych. Maksymalne ciśnienie produktu dla zaworu dwudrogowego wynosi 64 bary dla średnic z przedziału DN10-DNA20, maksymalnie 40 barów dla średnic z przedziału DN25-DN40, maksymalnie 25 barów dla średnic z przedziału DN 50-DN100.

W przypadku zaworu trójdrogowego, maksymalne ciśnienie produktu dla średnic z przedziału DN10-DN40 wynosi 40 barów, dla średnic z przedziału DN50-DN65 wartość to 25 barów, dla wartości średnic z przedziału DN80-DN100 maksymalne ciśnienie wynosi 16 barów. Zawór sprawdza się w pracy z produktem o temperaturze z przedziału -20°C do 160°C.

Zawór grzybkowy BBWP

Zawór tego typu szczególnie polecany jest do zastosowań sterylnych, gdzie wyjątkowo istotne jest zachowanie higieny i bezpieczeństwa produktu. Za całkowitą izolację członu zaworowego od środowiska zewnętrznego odpowiada uszczelka TFM. Opisywany typ zaworu szczególnie polecany jest do pracy z produktami lepkimi. Cechuje go elastyczność rozwiązania, dzięki wymienności BBWP z pojedynczymi zaworami BBZP. Maksymalne ciśnienie produktu to 8 barów, można stosować uszczelki EPDM, FKM, HNBR, PTFE. Zawór z membraną. Maksymalna temperatura produktu nie powinna przekraczać 140°C, zaś minimalna -10°C.

Zawór klapowy międzykołnierzowy WAFER

Producent zapewnia niezawodność jego działania. Dostępny bywa w dwóch wersjach pneumatycznej i manualnej. Konstrukcja zaworu jest prosta, niezawodna i zapewnia długą pracę urządzenia. Zastosowane złącza ułatwiają proste i szybkie wyjmowanie korpusu zaworu z rurociągów w trakcie prowadzenia czynności konserwacyjnych. W manualnej wersji dostępna jest rękojeść pięciopozycyjna, czterostopniowy uchwyt ze stali nierdzewnej, a także uchwyt milimetryczny do precyzyjnego sterowania przepływem produktu. Połączenia od DN10 do DN150, uszczelki EPDM, FKM, VMQ i NBR. Maksymalne ciśnienie produktu do 10 barów.

Zawór grzybkowy BBZP

Certyfikowany zawór (EHEDG oraz 3A), polecany tam, gdzie higiena jest priorytetem. Uwagę zwraca nowoczesne wzornictwo, konstrukcja zakłada zmniejszenie ilości uszczelek kontaktujących się z produktem, polecany do zastosowań w których ważne jest także precyzyjne sterowanie płynem. Połączenia od DN10 do DN150, uszczelki EPDM, FKM, HNBR, i PTFE. Maksymalne ciśnienie produktu wynosi 10 barów.

Zawór regulacyjny BBZPM

Rozwiązanie z elektropneumatycznym pozycjonerem i siłownikiem tłoka. Posiada certyfikat 3A. Zaprojektowany tak, aby regulował przepływ i utrzymywał stały poziom temperatury lub ciśnienia. Regulację częściowego otwarcia i zamknięcia elementu zaworowego w celu osiągnięcia oczekiwanego poziomu natężenia przepływu (i wynikającego z tego spadku ciśnienia w zaworze) umożliwia połączenie ustawnika pozycyjnego z siłownikiem. Najczęściej stosowany jako zawór regulacyjny do mieszania, ważenia, napełniania. Niezawodny w regulacji, zwarta konstrukcja łatwa konserwacja oraz stabilność korpusów to zalety tego zaworu. Połączenia od DN25 do DN100, uszczelki EPDM, FKM, HNBR, NBR, PTFE. Maksymalne ciśnienie produktu to 10 barów.

© festo

Wyspy zaworowe

Rozwiązanie w postaci kompleksowego modułu sterującego. Składa się z zespołu bloku przyłączeniowego z zaworami bądź z bloku zaworów i akcesoriów elektrycznych tj. łączniki, gniazda. Zintegrowane zestawy zaworów sterowane są przy wykorzystaniu pojedynczego połączenia. Zastosowanie wyspy zaworowej umożliwia zredukowanie liczby przyłączy elektrycznych, pneumatycznych, hydraulicznych. Zawory dobierane są indywidualnie w kwestii średnic, sposobu działania, sterowania. Rozwiązanie to wdrażane jest do konkretnych aplikacji jako przykładowo samodzielna, kompletna jednostka sterująca urządzeniem, maszyną, stanowiskiem bądź częścią linii produkcyjnej. Ponadto wyspa zaworowa może pracować jako jednostka pod nadzorem sterownika nadrzędnego bądź też inteligentnej wyspy zaworowej, wtedy też sterownik zostaje zastąpiony modułem komunikacji z nadrzędnym sterownikiem. Umożliwia sterowaniem przepływem cieczy bez ryzyka ich wymieszania.

J-Giotto Top

Zarządza operacjami związanymi z funkcjonowaniem zaworu, ze względu na stosunkowo niewielkie rozmiary idealnie wpisuje się w rozwiązania jak te opisane wyżej wyspy zaworowe. Główka sterująca powstała z myślą o zapewnieniu skutecznej kontroli pracy zaworów. Każda jednostka sterująca może zarządzać wszystkimi operacjami związanymi z funkcjonowaniem zaworu: wewnątrz zaworu zainstalowane są zarówno wskaźniki położenia oraz zawory elektromagnetyczne.

Zawór mix-proof B935

Posiada certyfikat 3A, zawór B935 jest zaworem dwufunkcyjnym o nowoczesnej i kompaktowej konstrukcji, zawór steruje równocześnie przepływem dwóch różnych cieczy, co zapewnia całkowitą separację między nimi, aby uniknąć ryzyka skażenia, zawór ten oznacza zmniejszenie liczby wymaganych zaworów jednofunkcyjnych, a tym samym optymalizację wykorzystania dostępnej przestrzeni montażowej. Ciśnienie maksymalne 10 barów.

Zawór mix-proof BZAW

Zawór spustowy ze zbiorników, posiada certyfikat 3A, przeznaczony do aplikacji higienicznych; może sterować przepływem kilku mediów niezależnie, bez niebezpieczeństwa wzajemnego kontaktu, najczęściej stosuje się go jako zawór spustowy ze zbiorników.

Zawór wysokociśnieniowy BBZQ-BBYQ

Zawór wysokociśnieniowy do 150 barów z certyfikatem 3A, jedyny który zapewnia higienę certyfikowaną 3A. Ten pojedynczy zawór został zaprojektowany do zastosowania we wszystkich sektorach higienicznych przy ciśnieniu do 150 barów. Ponadto bez zwiększenia wymiarów może być łatwo przekształcony w zawór aseptyczny, poprzez włożenie bariery parowej (model BBYQ).

Firma Festo na swojej stronie internetowej umożliwia wyszukanie produktu według jego cech. W grupie zaworów wolnego startu i szybkiego odpowietrzania MS-SV znajdują się zawory posiadające następujące cechy: funkcja zaworu, sposób uruchomienia, przyłącze pneumatyczne, przepływy, funkcje bezpieczeństwa, poziomy zapewnienia bezpieczeństwa, uszczelnienie, charakterystyka cewki, SIL (Safety Integrity Level – Poziom Nienaruszalności Bezpieczeństwa), wyświetlanie stanu sygnału, temperatura otoczenia, przyłącze elektryczne, rodzaj sterowania, temperatura medium, konstrukcja, waga czy sposób montażu itd.

W obrębie tej grupy dostępne są dwa rozwiązania: zawór MS6-SV: wybrane parametry: ciśnienie 3,5-10 barów, przepływ 4300 l/min, sterowany elektrycznie oraz zawór MS9-SV: ciśnienie 3,5-16 barów, przepływ 16 000 l/min, sterowanie elektrycznie. Oba rozwiązania dostępne są z opcją tłumienia hałasu.

Zawory załączające uruchamiane ręcznie MS-EM

To grupa, w której znajdują się cztery propozycje: MS4-EM przepływ 1200-2200 l/min; MS6-EM przepływ 3000-8700 l/min; MS9-EM przepływ 8000-18 000 l/min; MS12-EM przepływ 25 000-32 000 l/min.

Zawory załączające uruchamiane elektrycznie MS-EE

Można dobierać spośród zaworów MS4-EE przepływ 1000-2000 l/min; MS6-EE przepływ 2600-7000 l/min; MS9-EE przepływ 8000-18 000 l/min; MS12-EE przepływ 25 000-32 000 l/min.

Zawory wolnego startu uruchamiane pneumatycznie MS-DL

Grupa zawiera następujące modele zaworów: MS4-DL przepływ 1000-2000 l/min; MS6-DL przepływ 2800-6450 l/min; MS12-DL 25 000-42 000 l/min.

Zawory wolnego startu uruchamiane elektrycznie MS-DE – tutaj dostępne są modele takie jak: MS4-DE, MS6-DE, MS12-DE,

MPA-C – wyspa zaworowa przeznaczona dla branży spożywczej.

Wyspę cechuje duża łatwość czyszczenia, wysoka odporność na korozję oraz środki czyszczące. W jej przypadku nie ma konieczności zabudowy w szafie sterującej. MPA-C posiada stopień ochrony IP69K z redundantnym systemem uszczelnień, materiały oraz smar NSF-H1 spełniające wymogi FDA do stosowania w przemyśle spożywczym.

CDVI – zawór indywidualny Clean design

Zawór może być stosowany w branży spożywczej (na bazie normy EN 1672-2). Posiada przyłącze G1/8, przyłącze wtykowe 6 mm, przepływ 300 ... 650 l/min, napięcie 24 V DC. Zawór do montażu umieszczony został na płycie: uruchamiany jest elektrycznie, z pilotem, oprócz tego wyposażony został w pneumatyczną sprężynę powrotną, przyłącze przez kabel; sygnalizację stanu diodą LED i indywidualne płyty przyłączeniowe.

Zawory z gniazdem kątowym VZXA

Zawory te charakteryzuje wysoka odporność chemiczna i temperaturowa. Funkcja zaworu 2/2, NC (Normalnie zamknięty), NO (Normalnie otwarty), DA (Double Acting, odpowiedni dla prawie wszystkich mediów). Port DN 13, 1/2"; DN20, 3/4"; DN25, 1"; DN32, 1 1/4"; DN40, 1 1/2"; DN50, 2". Gwint G wg DIN ISO 228-1 lub gwint NPT wg ANSI/ASME B 1.20.1 lub gwint Rc wg DIN 10226-2. Ciśnienie medium 0 ... 30 barów. Aprobata ATE.

Zawór proporcjonalny do różnych mediów VZQA

Zawór proporcjonalny jest zaworem 2/2 do sterowania przepływami mediów. W położeniu wyjściowym jest otwarty. Elementem odcinającym jest cylindryczny element zaciskowy wykonany z elastomeru. Gdy w zaworze nastąpi wzrost ciśnienia, cylindryczny element zaciskowy zamyka się, a przepływ materiału zostaje całkowicie odcięty. Gdy wzrost ciśnienia zatrzymuje się, zawór otwiera się w wyniku wewnętrznego nacisku elementu zaciskowego lub ciśnienia medium. Zawór może być wykorzystywany do odcinania przepływu cieczy, zapylonych mediów, cząstek stałych (granulatów) i mieszanin substancji. Swobodny przelot po otwarciu zaworu zapewnia minimalny opór przepływu i zapobiega zablokowaniu lub zatkaniu zaworu.

Jakub Stobiecki, Dyrektor Handlowy w OptiFlow Jakub Stobiecki, Dyrektor Handlowy w OptiFlow

Zakłady produkcyjne coraz czę­ściej poświęcają dużo uwagi wy­borowi odpowiedniego rozwią­zania zaworów. Podstawowym kryterium jest wysoki poziom bezpieczeństwa produktu. Oprócz podstawowych wy­magań w postaci zapewnienia odpowiednich certyfi­katów poświadczających poziom higieniczności, coraz częściej są zainteresowani dokładnymi rozwiązaniami technicznymi, budową i funkcjonalnością. Często py­tają, jak zachowa się dany zawór w przypadku sytuacji awaryjnej. Szczególnie ważne jest to w miejscach, gdzie niezbędne jest bezpieczne oddzielenie dwóch procesów, a więc typowej aplikacji dla zaworów mi­xproof. Przykładem występującej sytuacji awaryjnej jest wzrost ciśnienia, który może spowodować niekon­trolowane podbicie grzybka i zmieszanie dwóch pro­duktów lub też uniemożliwić otwarcie zaworu i dalsze prowadzenie procesu. Zawory Bardiani w takim wy­padku zawsze wyposażone są w balansery górny oraz dolny, które powodują równoważenie sił działających na grzybek zaworu i zapewniają jego stabilność oraz możliwość kontynuowania pracy. Kolejne zagadnie­nie, na które zwracają uwagę użytkownicy, to sposób domywania przestrzeni pomiędzy dolnym i górnym korpusem zaworu. Jeżeli zależy im, aby w należyty sposób domywać tą przestrzeń, zawór musi być wy­posażony w niezależne unoszenie górnego grzybka i dolnego grzybka, które pozwala na przepłukiwanie komory wyciekowej w trakcie prowadzenia normal­nego procesu. Innym aspektem, na który skarżą się użytkownicy, jest wyciek produktu w momencie prze­łączania stanu zaworu. W celu uniknięcia tego zjawiska firma Bardiani stosuje grzybki, które przełączają się w cyklu dwustopniowym. W pierwszej fazie domykana jest komora wyciekowa, a dopiero następnym ruchem jest podniesienie grzybka i otwarcie drogi w zaworze. Kolejna grupa użytkowników zwraca także uwagę na elementy konstrukcyjne, które w trakcie pracy wysu­wają się z wewnętrznej konstrukcji zaworu (np. trzpień zaworu grzybkowego) i mają kontakt z otoczeniem. Powoduje to zagrożenie przedostania się drobno­ustrojów do produktu. W celu wyeliminowania tego Bardiani stosuje dodatkową membranę na trzpieniu lub barierę parową. Poza kwestiami funkcjonalnymi użytkownicy coraz bardziej świadomie patrzą na solid­ność wykonania wszystkich typów zaworów. Grubość ścianek i ilość spoin, to są parametry, które pozwalają im ocenić czy zawór wytrzyma odpowiednio wysokie ciśnienie tak, aby było ono zgodne z wytrzymałością instalacji. Jest to ważne dla użytkowników nawet jeżeli w trakcie normalnego prowadzenia procesu ciśnienie jest dużo niższe, ponieważ wpływa na bezpieczeństwo układu w sytuacjach awaryjnych.

Wiele osób z działu utrzymania ruchu zastanawia się nad poziomem trudności przeprowadzenia serwisów. W celu ułatwienia funkcjonowania tym działom firma Bardiani stosuje konstrukcje zaworów, które nie wy­magają żadnych specjalnych narzędzi oraz ogranicza ilość materiałów eksploatacyjnych tak, aby serwis był prosty i szybki do wykonania. Coraz więcej za­kładów mleczarskich w Polsce decyduje się rozpocząć współpracę z firmą Bardiani, która charakteryzuje się indywidualnym podejściem do każdego klienta. Prak­tycznie każdy zakład, który rozpoczął współprace i ko­rzysta z zaworów Bardiani zdecydował się na jej dalsze rozwijanie. Nasze zawory można znaleźć zarówno na standardowych liniach produkcyjnych, jak i tych asep­tycznych. Typoszereg zaworów Bardiani pozwala na ich użycie przy produkcji mleka, jak również jogurtów, napojów fermentowanych, serów i twarogów. Kiedy spojrzymy na listę referencyjną znajdziemy na niej największych globalnych graczy takich jak: Arla Foods, Danone, FrieslandCampina, Lactalis, Nestlé etc. oraz rodzime mleczarnie: Agrocomex, Bakoma, Laktopol, Latteria Tinis, Jagr, OSM Siedlce, Polmlek etc. Widząc jak duże jest zainteresowanie naszymi zaworami, je­steśmy pewni, że lista zadowolonych klientów będzie coraz dłuższa.

Bardiani jest firmą, która w produkcji zaworów ma 40 lat doświadczenia. Na przestrzeni tych lat wprowadziła wiele innowacyjnych rozwiązań, które są stosowane do dzisiaj. Misją firmy jest podążanie za wymaganiami swoich klientów i dopasowywanie swoich rozwiązań do potrzeb rynku. Inżynierowie z OptiFlow oraz z fabryki Bardiani gotowi są do podjęcia dyskusji na temat najróż­niejszych niestandardowych wymagań aplikacji i kon­strukcji zaworów. Powodem, dla których użytkownicy decydują się na zawory Bardiani jest ich wysoka jakość poparta wieloma szczegółowymi wykonaniami. Każdy pojedynczy korpus zaworu wykonany jest z jednego kawałka stali metodą obróbki skrawania. Powierzchnia każdego zaworu jest polerowana i sprawdzana przez dział kontroli jakości. Dobór zaworów jest weryfikowany przez doświadczony zespół inżynierów. Globalny zasięg firmy Bardiani powoduje, że posiada ona w Polsce lo­kalny magazyn zaworów, części oraz wykwalifikowany serwis gotowy służyć pomocą w najmniej spodziewa­nym momencie.

Wybrane materiały stosowane w produkcji uszczelek

EPDM

Kauczuk etylenowo-propylenowo-dienowy to termopolimer, który cechuje się dobrymi właściwościami do odwracalnej deformacji pod wpływem działania sił mechanicznych przy jednoczesnym zachowaniu ciągłości struktury, zachowuje stabilne właściwości w temperaturze do 110°C, odporny na zasady sodowe, potasowe, środki czyszczące, gorącą wodę i parę do 150°C.

FKM

Mieszanki kauczuku fluorowego – Fluorocarbon FKM pochodzi z rodziny fluoroelastomerów, rodziny kauczuków syntetycznych, która charakteryzuje się najwyższą odpornością na działanie czynników termicznych i chemicznych. Wysoka odporność zapewniana jest dzięki fluorowi, a także dzięki stabilnemu silnemu wiązaniu kowalencyjnemu spolaryzowanemu węgiel-fluor. Fluoroelastomery charakteryzują się wysoką odpornością na rozpuszczalniki, kwasy, niską przepuszczalnością dla gazów, możliwością stosowania w zarówno w wysokich temperaturach – dochodzących do 320°C jak i niskich, rzędu -45°C, ponadto charakteryzują się wysoką ognioodpornością.

© fm

HNBR

Mieszanki kauczuku naturalnego i syntetycznego należą do grupy elastomerów. Uwodorowany kauczuk butadienowo-akrylowy (HNBR) to materiał należący do grupy elastomerów, który powstał z modyfikacji kauczuku nitrylowego (NBR) polegającej na uwodornieniu, a to z kolei charakteryzuje się w szczególności wysoką odpornością na gazy, oleje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego i węglowodory. Bardzo dobrze sprawuje się w warunkach pracy w temperaturze z przedziału od -30°C do 150°C, wytrzymały, odporny na ścieranie i urazy mechaniczne.

PTFE

Politetrafluoroetylen to syntetyczny fluoropolimer o strukturze meru; charakteryzuje się wysoką odpornością chemiczną i chemiczną, uszczelki teflonowe z dodatkiem węgla (włókna węglowego) charakteryzują się bardzo wysoką odpornością termiczną, są także bardzo odporne na ścieranie. PTFE potocznie nazywany jest teflonem.

Wybrane certyfikaty stosowane do atestowania wyposażenia linii

EHEDG

Certyfikat European Hygienic Engineering & Design Group, uznawany głównie w Europie. Organizacja certyfikuje elementy higieniczne wyłącznie, gdy spełniają założenia teoretyczne i pozytywnie przeszły testy praktyczne. Organizacja oferuje dwa rodzaje certyfikacji:

  • Typ EL – dla sprzętu czyszczonego za pomocą płynów oraz
  • Typ ED – dla sprzętu czyszczonego chemicznie.

Typ EL dzieli się na następujące subkategorie EL Class I, EL Class I AUX, EL Class II, EL Aseptic Class I, EL Aseptic Class II. Dla Typu ED również istnieje podział na ED Class I oraz ED Class II.

3A Sanitary Standards Inc

Organizacja prowadzi wykaz kryteriów projektowych dla sprzętu i systemów procesowych opartych na wymaganiach ANSI (z ang. American National Standards Institue) w celu promowania akceptacji przez United States Department of Agriculture (USDA) czy Food and Drug Administration (FDA). Autoryzuje certyfikację symbolem 3-A Sanitary Standards oraz zapewnia dostęp do wiedzy związanej z dynamiką zmian z przemyśle spożywczym, farmaceutycznym.

NSF International

National Sanitary Fundation to amerykańska organizacja testująca, kontrolująca produkty dopuszczone do kontaktu z żywnością, NSF to atest dla środków smarnych i technicznych wymagany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Organizacja prowadzi badania: diagnostyczne, żywności, opakowań żywności, środków materiałów i urządzeń kontaktujących się z żywnością itp.

NIZP-PZH

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) to państwowy instytut badawczy zajmujący się zagadnieniami związanymi z higieną, epidemiologią, immunologii itp., oprócz prac naukowych prowadzi także prace usługowo-badawcze.

Urząd Dozoru Technicznego UDT-CERT

Jednostka certyfikująca, która działa zgodnie z europejskimi normami. Zakres działalności UDT-CERT: certyfikowanie systemów zarządzania, certyfikacja wyrobów, osób, ocena zgodności CE, badania i ekspertyzy techniczne. Certyfikacja jest niezwykle ważna, ze względu na potwierdzenie zgodności z wymaganiami, normami, bądź branżowymi specyfikacjami technicznymi.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij