Premiumizacja na półce z serami

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
© fm

W przeszłości słowo „premium” znaczyło dodatek do wynagrodzenia. Było to dodatkowe uznanie czyjegoś zaangażowania się w prace lub działanie. Dzisiaj słowo to zyskało nowe znaczenie. Nowa genealogia słowa „premium” wywodzi się z języka angielskiego, w którym może wskazywać na wyjątkową jakość lub większą wartość produktu, o którym mowa, w stosunku do innych rzeczy z tej samej kategorii.



Produkty premium muszą wyróżniać się czymś wyjątkowym w swojej klasie produktowej. Muszą posiadać coś, co różni je od wyrobów konkurencji w danym segmencie produktowym. Co ważne, cecha ta musi zagwarantować wymierną korzyść dla użytkownika. Do tych elementów należą wyjątkowa jakość, unikatowy smak, trwałość, funkcjonalność, wygląd bądź innowacyjne rozwiązania technologiczne.

Standardy współczesnych produktów spożywczych

Współczesne produkty spożywcze, aby miały szanse utrzymać się na rynku, muszą spełniać określone standardy. Na pierwszym miejscu jest jakość, która musi być powtarzalna. Ważny jest także smak, zapach, struktura czy wygląd zewnętrzny produktu. Wszystkie te czynniki muszą ze sobą współgrać i zachęcać do ponownej konsumpcji. Muszą wzbudzać pozytywne skojarzenia i chęć ponownego zakupu.

Premiumizacja dotyczy oczywiście większej liczby kategorii produktowych niż sery twarde i twarogi. To zjawisko dotyczy również kategorii serów smażonych, które w ostatnich latach zaczynają być postrzegane jako coś specjalnego i wpisują się w grupę premium. Wynika to z wyjątkowego podejścia konsumentów spoza tradycyjnych rynków sprzedaży do produktów regionalnych. Dotyczy to zarówno serów naturalnych, z kminkiem czy z nowymi dodatkami tj. czarnuszka.

Ważnym elementem jest też rodzaj opakowania, jego projekt wizualny i techniczny. Musi być funkcjonalne, ergonomiczne, łatwe w użyciu, trwałe oraz szybkie do wychwycenia na półce. W przypadku nobilitacji produktu do klasy premium musi on już samym wyglądem znacząco wyróżniać się na półce. Ważnym aspektem produktów premium jest ich cena odzwierciedlająca jakość i unikalność produktu. Produkt premium nigdy nie może być tani. Ważne jest też umiejętne jego eksponowanie i wywalczenie sobie właściwego miejąca na półce sklepowej. Produkty premium powinny trafić do odpowiedniej kategorii i nie powinny mieszać się z innymi produktami z niższej półki cenowej.

Wybrane produkty z kategorii premium

W Polsce od lat poziom produktów spożywczych systematycznie rośnie i oceniany jest przez wielu ekspertów bardzo wysoko. Producenci przykładają niezwykłą wagę do szeroko rozumianej jakości, atrakcyjności stosowanych dodatków oraz elegancji i funkcjonalności opakowań. Pracują nad systematycznym budowaniem marki swoich produktów i pozytywnym wizerunkiem swoich produktów. W zasadzie produkt z jakimkolwiek drobnym nawet błędem jakościowym automatycznie wypada z gry.

Wartym zaznaczenia jest fakt, że w tej niezwykle wymagającej przestrzeni produktowej znajdują się wyroby, które wyrastają ponad przeciętność i tak już wysoko stawiającej poprzeczkę konkurencji. Przyjrzyjmy się kilku ciekawym i wyjątkowym w swoim charakterze produktom na przykładzie serów twarogowych oraz serów podpuszczkowych.

© fm

Sery twarogowe premium

W kategorii serów twarogowych na szczególną uwagę zasługują m.in. produkty spółdzielni Bychawa (OSM), Garwolin (OSM), Grupa Mlekovita, Piaski (OSM) i Strzałkowo (SMU). Bychawa (OSM) to zakład mleczarski z 90-letnią tradycją w produkcji serów twarogowych. Spółdzielnia stawia na najwyższą jakość surowca, smak produktów i naturalną formę. Produkty firmy są wyrabiane i formowane ręcznie, tworzą prawdziwy obraz lubelskiej wsi, tradycji i smaku niezmiennych od przeszło 100 lat. Wartym podkreślenia jest fakt, że surowiec do produkcji nabiału dostarczany jest z najczystszych zakątków wschodniej Polski. Wiodącą marką mleczarni Bychawa (OSM) jest Lublanka. Pod tą ciekawie prowadzoną marką znajdziemy prawdziwe perełki serowarstwa twarogowego. Należą do nich Twaróg półtłusty i Twaróg tłusty tradycyjny na tacce formowany w klinek oraz Twaróg tłusty tradycyjny ziołowy. Wszystkie produkty wyróżniają się znakomitymi cechami jakościowymi i organoleptycznymi. Warte podkreślenia jest to, że są one produkowane ręcznie.

© fm

Spółdzielnia Garwolin (OSM) z siedzibą w Woli Rębkowskiej zlokalizowana jest około 60 km od Warszawy na terenie malowniczego i ekologicznie czystego Mazowsza, z którego pozyskuje tysiące litrów najwyższej jakości mleka. Spółdzielnia ta jest producentem najwyższej jakości twarogu, masła i galanterii mleczarskiej. W ofercie spółdzielni oprócz twarogów tłustych i półtłustych w klinkach na uwagę zasługuje ceniony przez konsumentów twaróg śmietankowy pod marką Garwolin. Twaróg śmietankowy 300 g pakowany jest w pergamin. Jego parametry organoleptyczne korzystnie wyróżniają się na tle wyrobów konkurencji.

W kategorii twarogów sernikowych korzystnie prezentuje się także Grupa Mlekovita, największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej. Spośród 1000 oferowanych przez firmę produktów w kategorii twarogów zasługuje Twaróg Sernikowy Premium pod marką Na Polski Stół. Jest to produkt w pełni naturalny, bez konserwantów, barwników i aromatów. Stanowi idealne połączenie serka śmietankowego i twarogu, a 18% zawartość tłuszczu zapewnia mu wyjątkową kremowość.

Dzięki swoim właściwościom taki produkt ma szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą bazę do puszystych i delikatnych serników oraz innych ciast i deserów. Twaróg sernikowy jest gotowy do bezpośredniego użycia na kanapki czy jako pożywny twarożek z dodatkami do jedzenia łyżeczką. Bardzo dobrze sprawdza się w nadzieniach do pierogów i naleśników oraz potraw na bazie sera. Jego dostępność w poręcznym wiaderku pozwala nie tylko na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, ale przede wszystkim wygodne przechowywanie i użytkowanie. Oferowany jest w porcji 1 kg.

Mleczarnia Piaski (OSM) powstała ponad 70 lat temu. Jest dzisiaj jednym z najszybciej rozwijających się producentów z branży mleczarskiej w regionie lubelskim. Wytwarza tradycyjnie, naturalne produkty, które „smakują jak dawniej”. Spółdzielnia stawia na najwyższą jakość oraz naturalność. Jej oferta obejmuje produkty bez dodatku mleka w proszku, konserwantów i ulepszaczy. Specjalizuje się w produkcji twarogów, które stanowią 60% całego jej asortymentu.

Ciekawym produktem w ofercie mleczarni Piaski (OSM) jest Twaróg śmietankowy Premium. Twaróg sprzedawany jest w opakowaniu pergaminowych w ok. 300 g porcjach. Twaróg wyróżnia najwyższa jakość, znakomite walory smakowe oraz lekka, kremowa konsystencja. Produkowany jest wyłącznie na bazie naturalnych surowców, dzięki czemu jest źródłem wielu składników odżywczych. Stanowi idealny dodatek do pieczywa, naleśników, ciast, past oraz dipów serowych.

Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop

Aneta Będkowska

Marketing Manager w firmie Sertop

Rynek produktów premium ma coraz większe znaczenie, za­równo w handlu, jak i sektorze HoReCa. Jednak w ciągu ostat­nich lat uległ on przeobrażeniom: dotychczas produkty premium kojarzyły się zwykle z wysoką ceną, w chwili obecnej są identyfikowane przede wszystkim z produktami regionalnymi, na które jest zwiększony popyt i które zwykle można kupić w roz­sądnej cenie. Regionalne, czyli polskie, pochodzące od rodzimych producentów lub od okolicznych wytwórców. Do takich produktów niewątpliwe należą sery smażone Sertop, znane większości gospodyń z rejonów Śląska i Wielkopolski, gdzie tradycja ich wytwarzania sięga kilku pokoleń. Produkty zyskują uznanie koneserów dobrego smaku. Najwyższa jakość naszych serów smażonych i ich naturalny charakter sprawiają, że często umieszcza się je na desce serów lub wykorzystuje jako dodatek do sałatek oraz innych potraw. Ich ogromną zaletą jest nie­samowity smak, tak różny w stosunku od innych serów, a jakże mocno nawiązujący do tradycji.

Sery podpuszczkowe premium

Odrębną kategorię serowarską stanowią sery podpuszczkowe premium. Są to wybitne produkty świadczące o bogatym doświadczeniu serowarów. Sery te należą do arystokracji serowarskiej w Polsce i mogą śmiało konkurować z innymi produktami tego typu na rynkach zagranicznych.

Krasnystaw (OSM) to nowoczesna firma współpracująca z ponad trzystoma dystrybutorami produktów nabiałowych z całej Polski. Jej tradycja sięga 1913 r. Krasnystaw (OSM) nieustannie inwestuje w swój rozwój, wprowadza nowoczesne rozwiązania i technologie, które mają za zadanie udoskonalić wyroby i zapewnić ich najwyższą jakość. Jednym z ciekawszych produktów w segmencie premium tej firmy jest ser podpuszczkowy Ambasador. Dzięki zachowaniu najwyższych standardów produkcji Ser ten zaspokaja oczekiwania wymagających konsumentów. Ser cechują charakterystyczne oczkowanie oraz łagodny, słodkawy smak.

© fm

Mlekpol (SM) to wiodący producent mleka i wyrobów mleczarskich w Polsce. Produkty mleczarni Mlekpol (SM) powstają w 13 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych. W ofercie premium Mlekpol (SM) znajdują się dwa interesujące sery: Jantar oraz Gouda Senator.

Jantar to ser typu włoskiego, twardy, o głębokim, wyrazistym smaku. Ser ten znakomicie komponuje się z makaronami, w zapiekankach i jako przekąska koktajlowa na deskę serów.

Drugim produktem w ofercie premium jest ser Gouda Senator. Jest to wykwintny produkt serowarski. Gouda Senator dojrzewa w naturalny sposób. Sery leżakują na deskach, co pozwala im w naturalny sposób oddychać i dojrzewać.

Gouda Senator ma delikatny, śmietankowy smak i elastyczny miąższ. Z kulinarnego punktu widzenia jest idealnym uzupełnieniem pełnowartościowych kanapek, świetnie sprawdza się w sałatkach i zapiekankach. Dobrze komponuje się z owocami i winem.

Grupa Mlekovita w swoim portfolio posiada ekskluzywne sery premium. Należą do nich sery z linii Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old, Mazdamer Old, Gouda Old, Tylżycki Old, Mocarski Old.

Księżan Old swój lekko pikantny smak i aromat zawdzięcza 4-miesięcznemu okresowi dojrzewania w starannie dobranych warunkach.

Ser Księżan Old jest idealny na deskę serów, koreczki lub jako samodzielna przekąska. Doskonale komponuje się z dodatkami jak miód, owoce świeże (winogrona, gruszki, dojrzałe soczyste mango lub figi) i suszone (np. morele, śliwki, żurawina). Księżan Old harmonizuje także z lekko kwaśnymi konfiturami, orzechami (np. włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan), oliwkami, suszonymi pomidorami.

Cheddar Old dojrzewa 3, 6, 9 miesięcy w starannie dobranych warunkach. Cheddar Old doskonale sprawdza się na desce serów, jest idealny do przekąsek i przystawek. Komponuje się z orzechami włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan oraz świeżymi owocami (winogronami, gruszkami, figami) suszonymi morelami, śliwkami czy żurawiną. Do tego sera pasują dodatki słodkie jak płynny miód, lekko kwaśne jak konfitury lub wytrawne jak oliwki, suszone pomidory lub marynowane warzywa. Wyrazisty smak sera Cheddar Old podnosi też walory smakowe potraw zapiekanych z jego dodatkiem.

Trzecim serem w linii Diamenty Konesera jest Mazdamer Old. Swój aromat i słodko-orzechowy smak zawdzięcza 3-miesięcznemu okresowi dojrzewania. Mazdamer Old doskonale komponuje się z miodem, owocami zarówno świeżymi tj. winogrona, gruszki oraz suszonymi tj. żurawina, śliwki i morele. Mazdamer Old pasuje do lekko kwaśnych konfitur, orzechów, oliwek, suszonych pomidorów. Pasuje na deskę serów, świetnie sprawdza się jako składnik koreczków i jako samodzielna przekąska.

Ostatnio wprowadzonym na rynek serem w linii Diamenty Konesera jest Mocarski Old. To ser przeznaczony na deskę serów, wykwintne kanapki czy jako samodzielna przekąska. Doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, takimi jak miód i owoce świeże (np. winogrona, dojrzałe mango, figi, gruszki) i suszone (np. morele, śliwki, żurawina). Pasuje do konfitur, orzechów. Wykwintny smak sera podkreśli także połączenie na ostro z papryczką chili.

Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH)

Aleksandra Makowska

Marketing Manager w firmie Temar (PPH)

Od ponad 30 lat firma Temar importuje sery z kilkudziesięciu krajów europejskich, dzięki temu konsumenci mają do wyboru zarówno sery z każdego kraju w Europie, jak również szeroki wybór serów o różnej teksturze i rodzaju mleka. Szczególnym zainteresowa­niem cieszą się sery owcze i kozie, stanowiące alter­natywę dla popularnych w Polsce wyrobów z mleka krowiego. Świetnym przykładem jest ser kozi Chevrette importowany z Holandii. Bardzo dobrze sprzedają się sery miękkie tj. Michelangelo Burrata oraz Michelange­lo di Bufala, jak również sery z niebieską pleśnią z mle­ka krowiego tj. Igor Gorgonzola Dolce i Cambozola. Co­raz częściej na polskich stołach pojawiają się również sery twarde i półtwarde znanych marek pochodzenia holenderskiego, szwajcarskiego czy angielskiego oraz cała gama serów Sirtakis, która gości w trendach se­zonu letniego już od kilku lat. Polacy rozsmakowali się w dobrej jakości serach, a ostatni okres pandemiczny tylko wzbudził zainteresowanie klienta markami pre­mium. Brak możliwości podróżowania skłonił konsu­menta do poznawania i kupowania oryginalnych pro­duktów europejskich.

Niekwestionowanym liderem w kategorii serów długodojrzewających premium jest Spomlek (SM). Jest to jeden z największych polskich producentów serów. Wieloletnie doświadczenie w połączeniu z nowoczesnymi metodami produkcji pozwalają spółdzielni tworzyć nietuzinkowe produkty będące niejednokrotnie pionierami na rodzimym rynku. W portfolio firmy znajduje się linia wyjątkowych serów pod marką Skarby Serowara. Produkty z tej linii smakiem i jakością dorównują najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji. W ramach linii znajdziemy sery Rubin, Szafir i Bursztyn. Sery te stanowią serową arystokrację. Wytwarzane są tradycyjnymi metodami, ich smak zawdzięczamy mleku najlepszej jakości, pochodzącemu z wyselekcjonowanych gospodarstw, nowoczesnej technologii, doświadczeniu i recepturze wypracowanej przez zakładowych serowarów.

© fm

Sierpc (OSM) to ponad 90 lat tradycji w najlepszym wydaniu. W ofercie firmy znajduje się szereg interesujących produktów serowarskich, tj. ser Kasztelan czy Markiz. Jednak największym serowarskim osiągnięciem spółdzielni w kategorii produktów premium jest ser Królewski z Sierpca. Jest to ser występujący w wersji naturalnej, odtłuszczonej oraz wędzonej. Ser cechuje się wybitnymi cechami organoleptycznymi. Jest ceniony przez koneserów i smakoszy serów długodojrzewających. W jego charakterystyce przewija się wyraźna, orzechowa nuta, z morelą w tle i lekkim odcieniem miodu. Cechy te czynią ser Królewski z Sierpca produktem często wybieranym przez konsumentów. Doskonale smakuje z tradycyjnie wypiekanym pieczywem. Idealnie komponuje się z gruszką, melonem i kieliszkiem wytrawnego wina.

Ryki (SM) to ponad 90 lat doświadczenia w produkcji serów najwyższej jakości. Długoletnia tradycja i nowoczesna technologia sprzyjają rozwojowi serów i tworzeniu unikatowych i innowacyjnych receptur. Dzisiaj mleczarnia Ryki (SM) zaliczana jest do najlepszych polskich producentów serów dojrzewających, a produkty spółdzielni wyróżniają się najwyższą jakością. W portfolio serów z Ryk znajdziemy szeroką gamę serów holenderskich, tj. Edam, Maasdam czy Gouda. Najbardziej wyróżniającym się produktem jest ser Cezar premium, w plastrach. Jest to delikatny ser typu holenderskiego, o niezwykłych walorach smakowych uzyskanych podczas 10 tygodni dojrzewania na świerkowych deskach. Wzbogacony jest lekkim odcieniem pikantności, którego nie posiadają klasyczne sery. Pasuje do deski serów, serwowany z winogronami, orzechami lub oliwkami.

© fm

Ser Czarna Perła to chluba serowarów z mleczarni Włoszczowa (OSM). Firma działa już na rynku polskim ponad 80 lat. Jest jednym z czołowych producentów serów w Polsce. Mleczarnia Włoszczowa (OSM) jest znana z produkcji wysokiej jakości serów żółtych typu holenderskiego tj. Edamski, Gouda oraz typu szwajcarskiego tj. Włoszczowski i Rajski oraz popularnych wyrobów galanteryjnych tj. serek wiejski, serki do chleba, śmietany, twarogi.

Czarna Perła to długodojrzewający ser klasy premium. Ser ten dojrzewa minimum 6 miesięcy. Cechuje go wyrazisty dojrzały smak i zapach. Jest doskonały do sałatek, dań obiadowych oraz przekąsek. Dobrze komponuje się z orzechami, świeżymi i suszonymi owocami. Rekomendowany jest do czerwonego wina.