Branża Mleczarska 100 Firm

Forum Mleczarskie Handel 6/2020 (102)

Joanna Górska

© fm

Twarożki łyżeczkowe: Twarożki łyżeczkowe z wiejskiego dworku

Twarożki łyżeczkowe to naturalne, niskoprzetworzone produkty mleczarskie, o wysokiej wartości odżywczej. Serki te są zaliczane do serów twarogowych niedojrzewających. W Polsce noszą one nazwę serków lub twarożków wiejskich, serków ziarnistych lub grani. Cieszą się również nieustanną popularnością, jako element śniadania lub kolacji lub jako pożywna przekąska między posiłkami.

Rys historyczny

Badania nad pochodzeniem żywności wskazują, że twarożki podobne do cottage cheese pochodzą z Wielkiej Brytanii i są szeroko rozpowszechnione w krajach anglosaskich. Nazwa „cottage, czyli wiejski dworek”, związana jest z jego pochodzeniem jako ser produkowany na obszarach wiejskich dla odbiorców miast.

Przemysłowa wersja serka cottage powstała w połowie XIX wieku, kiedy producenci masła zaczęli zastanawiać się, co zrobić z mlekiem pozostałym po jego produkcji. Małe granulki sera, które powstawały podczas ubijania masła połączono z mlekiem i tak powstał nowy rodzaj przysmaku nabiałowego. W USA produkcję przemysłową rozpoczęto około 1916 r. Pierwszym polskim producentem sera typu cottage cheese była mleczarnia Piątnica (OSM). Obecnie produkt ten jest wytwarzany przez kilka mleczarni w Polsce.

Charakterystyka produktu

Cottage cheese to biały, miękki twarożek, niedojrzewający, lekko słodko-kwaśny w smaku. Jego cechą charakterystyczną jest konsystencja złożona z delikatnych ziaren twarożku zanurzonych w słodkiej śmietance. Jest to produkt do jedzenia łyżeczką. Serki wiejskie to produkty naturalne, bez konserwantów i innych dodatków.

Serki wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Są bogate w białko (11 g/100 g produktu), witaminy i mikroelementy. Wartość energetyczna 100 g porcji serka wiejskiego wynosi 406 kJ/97 kcal, a wersji light 339 kJ/81 kcal. Serki wiejskie występują w wersji klasycznej o zawartości 5% tłuszczu oraz w wersji light o 3% zawartości tłuszczu.

Serek ten dostępny jest w wersji klasycznej (naturalnej) lub z dodatkiem warzywnym albo owocowym tj. sosy truskawkowe, jagodowe, brzoskwinie, malinowo-żurawinowe i z miodem. Na rynku znajdziemy wersje klasyczne, odtłuszczone (light), wysokobiałkowe oraz bez laktozy. Odmianą tego typu produktów są twarożki domowe o drobnej strukturze ziarna, bez wyraźnie oddzielonej śmietanki.

Produkty pakowane są w plastikowe pojemniczki z platynką, o gramaturze od 150-200 g oraz w wiaderkach 500 g. W wersjach z dodatkami smakowymi serki pakowane są w dwukomorowe wypraski.

Wykorzystanie

Serki wiejskie mogą stanowić samodzielną przekąskę, pożywne danie w towarzystwie świeżych ziół, owoców i warzyw oraz pieczywa. Mogą też być składnikiem dań głównych tj. sałatki, naleśniki, placki, makaron, wzbogacone koktajle, desery owocowe czy faszerowane warzywa.

Produkty o zwiększonej ilości białka wskazane są szczególnie dla osób uprawiających sport – białka w nich zawarte pełnią kluczową rolę w procesie budowania i regeneracji mięśni. Serki takie mogą być doskonałym składnikiem posiłków przed- i potreningowych, jak również uzupełnieniem diety dla osób z wysokim zapotrzebowaniem na białko w okresie rehabilitacji pourazowej oraz rekonwalescencji.

© fm
Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM) Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM)

Twarożki i serki wiejskie cieszą się niesłabnącą popularnością, jako stały element polskiego śniadania oraz lekka przekąska w ciągu dnia. Są to smaczne produkty o prostym, naturalnym składzie, bez do­datków konserwujących. Charakterystyczne ziarna twarożku w słodkiej śmietance, do których poprzez dodanie szczypiorku lub pomidora uzyskujemy indy­widualnie skomponowany, sycący posiłek. Ich feno­men polega na tym, że są pożywne, a przy tym nisko­kaloryczne. Mleczarnia Łowicz (OSM) w ofercie ma Twarożek Domowy 200 g, Serek wiejski 5% tł. 150 g, Serek wiejski lekki 3% tł. 150 g oraz opcję bez laktozy, o pojemności 150 g. Wspomniana wcześniej grama­tura jest wystarczającą porcją dla osoby dorosłej, a także dla dzieci. Łowicz (OSM) postawił na smaki naturalne, bez dodatków, z zamysłem tworzenia przez konsumentów własnych kompozycji smakowych poprzez użycie wspomnianych wcześniej dodatków. Konsumenci w tej kategorii wybierają twarogi w ko­stce, klinkach, krążkach, które dzięki większej gra­maturze zapewniają oszczędność i ekonomiczność. Twarożki do smarowania również są popularne przez wzgląd na wygodną formę rozsmarowania – podania na kanapce oraz szerszy wachlarz gotowych już kom­pozycji smakowych.

Asortyment

Serki wiejskie są popularnym i docenianym przez konsumentów asortymentem galanterii mleczarskiej. Ich neutralny smak, wszechstronne zastosowanie oraz relatywnie prosty skład powodują, że są cenione i znajdują szerokie zastosowanie w polskich domach. W związku z tym na rynku można spotkać produkty kilku spółdzielni mleczarskich, które wdrożyły do swojego asortymentu produkty z tej kategorii.

Liderem i pionierem kategorii jest mleczarnia Piątnica (OSM), w portfolio, której znajdują się zarówno serki naturalne, w wersji light, z podwyższoną ilością białka, bez laktozy jak i z dodatkami. O udział w rynku walczą też inni wiodący liderzy rynku mleczarskiego. W ofercie Grupy Mlekovita (pod marką Polski) znajdziemy m.in. wersje naturalne, light, bez laktozy i z dodatkami. Podobny asortyment posiada też Mlekpol (SM) pod znaną konsumentom marką Łaciate. W portfolio przedsiębiorstwa znajdziemy również znane i lubiane wersje serka wiejskiego z dodatkami smakowymi tj. truskawki, wiśnie, morele czy jagody.

Serki wiejskie znajdują się też w asortymencie mleczarni Łowicz (OSM), która proponuje detalistom klasyczną wersję serka wiejskiego naturalnego, light oraz bez laktozy. Serki wiejskie znajdują się też w ofercie spółdzielni Koło (OSM), Krasnystaw (OSM), Radomsko (OSM) oraz Włoszczowa (OSM).

Twarożki do jedzenia łyżeczką to nie tylko serki wiejskie. Zalicza się do nich także twarożki domowe (Piątnica OSM), twarożki Ulubione Grupy Polmlek o niezwykle ciekawych kompozycjach smakowych (z orzechami i z ananasem) i twarogi Delikatne firmy Lactalis Polska. Twaróg Delikatny pod marką Président jest dostępny w 6 kompozycjach smakowych i zdecydowanie wyróżnia się na półce. Smaki rzodkiewka i z pomidorami należą do zdecydowanie najciekawszych propozycji marki Président.

W grupie twarożków warto zwrócić uwagę na produkty mleczarni Wieluń (SDM). Twarożki Mój Ulubiony należą do uznanych i cenionych przez handel i konsumentów markowych produktów mleczarskich. Gama tych produktów poszerzyła się i obecnie obejmuje zarówno twarożki klasyczne, naturalne 200 g, 450 g oraz smakowe, twarożki ze szczypiorkiem 125 g.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij