Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych

dr inż. Marlena Piekut
Forum Mleczarskie Handel 6/2020
© fm

Przekąski, czyli produkty żywnościowe spożywane pomiędzy tradycyjnymi posiłkami, są coraz bardziej rozpowszechnione w społeczeństwach i stanowią jeden z głównych elementów współczesnych zachowań żywieniowych. Spożycie przekąsek wzrastało w wielu krajach w ciągu ostatnich dekad (Gillis i Barr-Or, 2003; McGill i Appleton, 2009; Piernas i Popkin, 2010). Wzrosła konsumpcja przede wszystkim przekąsek o dużej wartości energetycznej tj. chipsy, ciastka, herbatniki i wyroby cukiernicze (Gillis i Bar-Or, 2003; Piernas i Popkin, 2010; Zizza i in., 2001). W amerykańskich badaniach wykazano, że dzieci spożywały do trzech przekąsek dziennie, co stanowiło 27% ich dziennego spożycia kalorii (Piernas i Popkin, 2010). Podobnie australijskie badanie (Bell i in., 2005) wykazało, że z powodu zwiększonego spożycia ciastek, herbatników, chipsów, słodyczy i napojów, dzieci w wieku 10-15 lat uzyskiwały więcej energii w postaci węglowodanów i tłuszczu niż dzieci w tym samym wieku w latach 80. XX wieku. Wzrost spożycia przekąsek jest widoczny wśród dzieci i dorosłych. Amerykańskie badania sugerują, że odsetek podjadania wśród dorosłych też wzrósł. Stwierdzono, że przekąski stanowiły 15-19% całkowitego dziennego spożycia tłuszczów i 20-23% całkowitego dziennego spożycia kalorii (Zizza i in., 2001).

Jedzenie „niezdrowych” produktów wiąże się z wieloma schorzeniami. Zachowania związane z podjadaniem budzą poważne obawy, gdyż nasilają i zwiększają zachorowalność na cukrzycę i choroby układu krążenia (Houston i in., 2009; Piernas i Popkin, 2010). Rosnąca urbanizacja, zmieniające się wzorce żywieniowe i zwiększone zapotrzebowanie na żywność gotową do spożycia stwarzają zapotrzebowanie na rozwój nowych produktów, które są zarówno pożywne, jak i atrakcyjne dla zmysłów. Takimi „zdrowymi” przekąskami mogą być produkty mleczarskie, które łączą w sobie zarówno wartość odżywczą jak i poczucie sytości.

© fm

Smak i zapach najważniejsze

Dla producentów przekąsek ważna jest znajomość cech, na które konsumenci zwracają uwagę przy ich zakupie. Wyróżnia się wewnętrzne i zewnętrzne cechy, które konsumenci biorą pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o zakupie przekąsek. Czynniki wewnętrzne obejmują smak, aromat, konsystencję, energię i sytość, a czynniki zewnętrzne obejmują promocję, cenę, markę i opakowanie produktu (Forbes, Kahiya, Balderstone, 2016). Wielu badaczy wskazuje, że smak i zapach są najważniejszymi czynnikami ocenianym przez konsumentów przy podejmowaniu decyzji o zakupie przekąsek (Glanz i in., 1998; Zbibet al., 2010). Ważnym czynnikiem wyboru jest też cena produktu (Chaplin i Smith 2011). Mintel (2014) stwierdził, że cena jest ważniejsza niż marka dla prawie jednej trzeciej konsumentów kupujących przekąski. W przypadku przekąsek szczególną rolę odgrywa też wygoda użycia (Forbes, Kahiya, Balderstone, 2016).

Świeżość i naturalność „górą”

Obecnie wiele osób martwi się spożywaną przez siebie żywnością i jej wpływem na ich zdrowie, dobrostan zwierząt i stan środowiska. Tendencja ta doprowadziła do zwiększonego stosowania oświadczeń na produktach spożywczych, takich jak opakowania ulegające biodegradacji lub nadające się do recyklingu, sprawiedliwy handel, wolne od GMO, ekologiczne i zrównoważone. Rośnie popyt na produkty bezpieczne, świeże i naturalne, takie jak produkty wytwarzane bez użycia syntetycznych nawozów lub pestycydów (Falguera i in. 2012). Badania rynku przekąsek w USA (Mintel, 2014) wykazały, że konsumenci przywiązują wagę do składników naturalnych (28%), braku tłuszczów trans (27%) i niskiej zawartości soli/braku soli (26%).

Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM)

Iwona Grzybowska

Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM)

W temacie przekąsek ważną rolę odgrywają sery dojrzewa­jące. Ten trend dotyczy szcze­gólnie tych odmian serów, które można podać na desce lub wy­korzystać do przekąsek i dań. Poza bezkonkurencyj­nymi na polskich stołach serami typu holenderskiego – Goudą i Edamskim – swój moment mają również sery bardziej wyraziste w smaku – typu szwajcar­skiego oraz wędzone. Dla konsumentów dużą rolę odgrywa wygodne opakowanie. Ważne jest, aby zakupiony produkt mógł być błyskawicznie wykorzy­stany do przygotowania przekąski lub podany bezpo­średnio na stół. Produktami z naszej oferty godnymi polecania jest Ser Księżak – ser typu szwajcarskiego, dostępny w p lastrach w w ygodnym o pakowaniu typu koperta oraz w formie porcji i bloku. Dzięki bo­gatemu oczkowaniu świetnie prezentuje się na stole. Ciekawym produktem z naszej oferty są również sery mierzwione, pokrojone w równe, cieniutkie plasterki, trzy razy cieńsze niż standardowe. Dzięki temu świet­nie sprawdzają się w zapiekankach lub jako element dekoracyjny na stole. Oprócz serów z oferty mleczar­ni Łowicz (OSM) jako przekąskę można zastosować Jogurty z mascarpone, które, dzięki aksamitnej struk­turze, kremowemu smakowi, unikalnym dodatkom, zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia. Dla dzieci jako przekąska fantastycznie sprawdzi się tegoroczna nowość – Mleko czekoladowe 200 ml ze słomką. Smak przepysznej czekolady, którym można się delektować bez obaw, dzięki błonnikowi z cykorii i obniżonej zawartości cukru. Do tego jest ono źró­dłem witamin A, D, E. Produkt nie zawiera laktozy.

Opakowanie wizytówką produktu

Opakowanie ma duży wpływ na sposób sprzedaży produktu, ponieważ przekazuje konsumentom wiadomości o cechach produktu, a często zawiera inne informacje. Jednym ze sposobów podejmowania świadomych decyzji dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności jest czytanie etykiet na opakowaniach produktów (Texeira i Badrie, 2005). Na etykietach żywności znajduje się wiele informacji, które mogą pomóc konsumentom w podejmowaniu decyzji, w tym data przydatności do spożycia, kraj pochodzenia, wymagania dietetyczne, producent/marka, informacje żywieniowe, czas przygotowania oraz sugestie dotyczące podawania. Campos, Doxey i Hammond (2011) stwierdzili, że informacje o wartościach odżywczych podawane na produktach są postrzegane jako wyjątkowo wiarygodne źródło informacji i są wykorzystywane przez wielu konsumentów w procesie nabywczym.

Forbes, Kahiya i Balderstone (2016) sugerują, że istnieje potrzeba uczynienia etykiet mniej technicznymi, aby umożliwić konsumentom o różnych poziomach wykształcenia zrozumienie kluczowych informacji, jakie niosą informacje zawarte na etykietach. Zdrowe przekąski kojarzone są z produktami śniadaniowymi i substytutami śniadań, dlatego producenci i sprzedawcy przekąsek powinni zaoferować zdrowe alternatywne wyroby przeznaczone na typowe pory podjadania między śniadaniem a kolacją. W niektórych przypadkach zdrowe alternatywy nie muszą być całkowicie nowymi produktami, ale rozszerzeniem linii obecnych marek oferujących konsumentom niższą zawartość sodu, cukru lub tłuszczu. Badania dowodzą także, że konsumenci czytając etykiety, największą uwagę zwracają na informacje o zawartości tłuszczu i cukru, gdyż składniki te są spożywane w nadmiarze i są najczęściej wymienianymi w mediach publicznych przyczynami schorzeń.

Rynek przekąsek

Szeroką gamę przekąsek mleczarskich oferuje Grupa Mlekovita. W portfolio firmy dostępne są batoniki twarogowe MiaMu w wielu wariantach smakowych: kakaowym w polewie czekoladowej, truskawkowym w polewie czekoladowej, waniliowym w polewie czekoladowej. Wszystkie po 40 g.

Batoniki twarogowe oferują też inne firmy, np. litewska firma Žemaitijos pienas oferuje batoniki Magija z masy twarogowej. Batony twarogowe obecne są też sieciach handlowych pod markami własnymi.

Batoniki w nieco inne formie, tzw. mleczne kanapki, oferują Zott Polska i Ferrero Polska. Batoniki biszkoptowe z mlecznym i czekoladowo-orzechowym kremem Monte Snack proponuje Zott Polska, w opakowaniach 25 g. W ofercie marki Kinder firmy Ferrero znajduje się Kinder délice – puszysty biszkopt z mleczno-kakaowym nadzieniem.

Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w firmie Hochland Polska

Jacek Wyrzykiewicz

PR & Marketing Services Manager w firmie Hochland Polska

Konsumenci coraz częściej my­ślą o zdrowych przekąskach, zatem w kontekście przekąsek nabiałowych segment ten przyjął się i rozwija się dobrze. Jednym z priorytetów jest dla nas ciągłe modyfikowanie i roz­budowa asortymentu w odpowiedzi na potrzeby ryn­ku. Wprowadzamy innowacje dotyczące produktów, składu i opakowań. Hochland Naturalnie, że pyszny! to nasza nowość na rynku, której wyrazisty smak nadaje charakteru każdej przekąsce. Hochland Naturalnie, że pyszny! w kubkach dostępny jest w pięciu pysznych wariantach: ze śmietanką, maasdamer, emmentaler, gouda oraz gouda z pomidorami i szczypiorkiem. Dzię­ki kremowej konsystencji idealnie rozprowadza się na pieczywie, można go wykorzystywać także jako dip. Doskonale sprawdzi się nie tylko na tradycyjnych ka­napkach, lecz także jako składnik wielu dań – sosów, zup, zapiekanek, a nawet deserów. Hochland Natural­nie, że pyszny! to pierwszy w kategorii serów topionych produkt, który zawiera 100% naturalnych składników. W swoim składzie nie posiada żadnych emulgatorów, barwników, ani konserwantów. Zdrowe przekąski cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów. Nie wszyscy wiedzą, że zdecydowana większość produktów, które Hochland sprzedaje w Pol­sce, produkowana jest w zakładach w Kaźmierzu czy Węgrowie już od ponad 25 lat. W tym trudnym czasie, kiedy konsumenci poszukują informacji o pochodzeniu produktu, postanowiliśmy jasno powiedzieć, że nasze wyroby produkowane są na terenie Polski. Polskie pro­dukty od zawsze były uznawane za bardzo dobre jako­ściowo. Polacy, a zwłaszcza Polki, chętnie kupują pol­skie produkty. Okazuje się, że 57% kobiet woli kupować polskie produkty, bo uważa je za bezpieczniejsze, 60% konsumentów deklaruje chęć wspierania polskich pro­ducentów, a 90% z nich kupuje polskie produkty. Dlate­go też w mediach mówimy również o tym, że z Polski pochodzi nasz główny surowiec, czyli mleko. Pod­kreślamy fakt, że Hochland pozyskuje je od polskich, rodzinnych gospodarstw, z którymi blisko współpracu­jemy w zakresie podnoszenia jakości czy zapewnienia dobrostanu zwierząt. Finalnie chcemy nieustannie ofe­rować naszym konsumentom wysoką jakość, bezpie­czeństwo i pyszny smak naszych wyrobów.

Ciekawym graczem na rynku mlecznych przekąsek jest Bakoma. W ofercie firmy dostępne są batony wysokoproteinowe Men (ciasteczkowo-śmietankowy, wanilia lub orzeszki ziemne w polewie czekoladowej 40 g) oraz Mikuś – mleczna kanapka 28 g. Mikuś występuje w dwóch wariantach:

  • kakaowy biszkopt, porcja mlecznego kremu oraz dodatek miodu,
  • biszkopt o smaku waniliowym, z mlecznym nadzieniem i polewą kakaową).

Batony Bakoma 7 zbóż są produkowane ze składników, tj. suszone owoce, płatki owsiane, chrupki kukurydziano-ryżowe, płatki kukurydziane i ziarna słonecznika. Występują w kilku wariantach smakowych: brzoskwiniowy, truskawkowy i śliwkowy z musli i w polewie jogurtowej.

Oprócz słodkich przekąsek, firmy mleczarskie proponują wachlarz przekąsek serowych. Grupa Mlekovita oferuje szeroką gamę przekąsek serowych:

  • Faruki – ser podpuszczkowy, parzony, wędzony lub niedojrzewający, w opakowaniach 100 g,
  • ser mini Gołka Zakopiańska wędzona, 160 g,
  • Mini Przysmak Góralski, 160 g,
  • Przysmak Góralski, 180 g,
  • Wypasiony paluszek serowy: klasyczny, z czarnuszką i z serem wędzonym, 21 g,
  • MiaMu paluszki serowe: klasyczny, z czarnuszką i z serem wędzonym, 84 g.

Grupa Mlekovita poleca też przekąskę w postaci sera z kabanosem:

  • Sokoliki DuoSnack paluszek serowy+kabanos wieprzowy z dodatkiem indyka lub cielęciny, 37 g,
  • Wypasiony DuoSnack paluszek serowy +kabanos, 50 g,
  • Wypasiony DuoSnack paluszek serowy wędzony+kabanos lub kabanos pepperoni, 50 g,
  • Wypasiony DuoSnack paluszek serowy z czarnuszką+kabanos peperoni, 50 g,
  • Party Time – mix przekąsek, 150 g.

Mleczarnia Radomsko (OSM) proponuje Hej! Kulki serowe do przekąsek i sałatek w opakowaniach 150 g, a oprócz tego Hej! Nitki serowe wędzone (w opakowaniach 120 g) oraz Hej! Serki wędzone 120 g.

Zott Polska oferuje Cheese Tiger Paluszki oraz Cheese Tiger Figurki. Cheese Tiger nie zawierają sztucznych aromatów, barwników i substancji konserwujących. W jednym opakowaniu znajduje się cztery osobno opakowane paluszki serowe. Natomiast Przekąska serowa Classic to mała porcja sera w formie figurki, wzbogacona o witaminę D, wapń i białko, nie zawiera konserwantów.

Mleczne przekąski to także serki homogenizowane w formie saszetek. Produkty te mogą stanowić zdrową alternatywę dla słodkości. Bakoma oferuje Bakuś do kieszonki – serek w wygodnym opakowaniu o pojemności 80 g. Produkt nadaje się do spożycia przez 4 godziny po wyjęciu z lodówki, może być więc wykorzystany jako drugie śniadanie w pracy i szkole. Oferowany jest w czterech wariantach smakowych: waniliowy, czekoladowo-orzechowy, karmelowy i bananowy. W wariancie bio są musy owocowe: jabłko-banan, jabłko-brzoskwinia-banan, jabłko-śliwka-banan w saszetkach po 90 g. W ofercie firmy Bakoma znajdują się też musy owocowe jako przekąski w formie saszetek: jabłko-brzoskwinia, jabłko i jabłko-truskawka, wszystkie w opakowaniach 90 g. Przekąski w formie saszetek oferuje firma Danone. W portfolio firmy znajdują się Danonki w saszetkach, które pozwalają na zachowanie świeżości i odpowiedniej jakości przez kilka godzin poza lodówką. Saszetkę oferuje także mleczarnia Czarnków (OSM). Franuś to serek o smaku waniliowym, w wygodnym opakowaniu, które umożliwia spożycie serka bez konieczności posiadania łyżeczki. Produkt wyróżnia się naturalnym składem oraz dawką wapnia i wit. D czyli składników bardzo ważnych dla kości od najmłodszych lat.

Literatura

  1. Bell, A. C., Kremer, P. J., & Magarey, A. M. (2005). Contribution of 'noncore' foods and beverages to the energy intake and weight status of Australian children. European Journal of Clinical Nutrition,59, 639-645.
  2. Campos, S., Doxey, J., & Hammond, D. (2011). Nutrition labels on pre-packaged foods: Asystematic review. Public Health Nutrition,14, 1496-1506.
  3. Chaplin, K., & Smith A. P. (2011). Definitions and perceptions of snacking. Current Topics in Nutraceutical Research, 9,53-60.
  4. Falguera, V., Aliguer, N., & Falguera, M. (2012). An integrated approach to current trends infood consumption: Moving toward functional and organic products? Food Control,26,274-281.
  5. Forbes, S. L., Kahiya, E., & Balderstone, C. (2016). Analysis of snack food purchasing and consumption behavior. Journal of food products marketing, 22(1), 65-88.
  6. Gillis, L. J. & Bar-Or, O. (2003). Food away from home, sugar-sweetened drink consumption and juvenile obesity. Journal of the American College of Nutrition, 22, 539-545.86S.
  7. Glanz, K., Basil, M., Maibach, E., Goldberg, J., & Snyder, D. (1998). Why Americans eat what they do: Taste, nutrition, cost, convenience, and weight control concerns as influences on food consumption. Journal of the American Dietetic Association, 98, 1118-1126.
  8. Houston, D. K., Nicklas, B. J., & Zizza, C. A. (2009). Weighty concerns: The growing prevalence of obesity among older adults. Journal of the American Dietetic Association, 109, 1886-1895.
  9. McGill, R., & Appleton, K. M. (2009). Reasons for snack food choice and the prevalence offruit snacking in Northern Ireland.Irish Section of the Nutrition Society, 68 (OCES3), 144.
  10. Mintel. (2014, January). Executive summary: Chips, popcorn, nuts and dips. Retrieved from http://oxygen.mintel.com/display/680843/
  11. Piernas, C., & Popkin, B. M. (2010). Trends in snacking among U.S. children. Health Affairs, 29, 398-404.
  12. Texeira, A. P., & Badrie, N. (2005). Consumers’ perception of food packaging in Trinidad, West Indies and its related impact on food choices. International Journal of Consumer Studies, 29, 508-514.
  13. Zbib, I. J., Wooldridge, B. R., Ahmed, Z. U., & Benlian, S. (2010). Selection criteria of Lebanese consumers in the global snack food industry: country of origin perceptions. Journal of Consumer Marketing, 27, 139-156.
  14. Zizza, C., Siega-Riz, A. M., & Popkin, B. M. (2001). Significant increase in young adults'snacking between 1977-1978 and 1994-1996 represents cause for concern. Preventitive Medicine, 32, 303-310.