Produkty z nakładkami: Top Cup! Zawsze na topie

Oliwia Zakrzewska
Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
© fm

Prawdziwym szturmem weszły na rynek opakowania, które pozwoliły na całkowitą zmianę podejścia i myślenia o produktach mleczarskich z dodatkami. Pierwsze jogurty nie zawierały dodatków, a jeśli były dodawane do nich jakiekolwiek owoce to najczęściej ulegały one rozpadowi podczas przetłaczania przez pompy i wymieszaniu z masą jogurtu. Następnie zaczęto projektować urządzenia działające w taki sposób, aby zapewnić przetłaczanie owoców. Wówczas zaczęły pojawiać się pierwsze reklamy jogurtów z dużymi kawałkami owoców. To był klucz do sukcesu jaki osiągnęła firma Zott ze swoją marką Jogobella. W ślad za nią poszły kolejne znane firmy. Ekstraduże kawałki owoców w jogurtach stały się faktem. Rozpoczęły się eksperymenty z dodatkami, a pomysły okazały się tak trafione, że rynek wzbogacił się o przeróżne produkty ze wsadem, od jogurtów z owocami po te z dodatkiem zbóż.

Nakładki to bardzo praktyczne rozwiązania, ze względu na trwałość i estetyczny wygląd produktu jak i na szereg możliwych kombinacji smakowych, które dzięki temu powstają. Dodatkowe – samodzielne mieszanie dodatków z jogurtem to niesamowita frajda dla najmłodszych i wspaniała zabawa dla dorosłych. Każdy może spożywać swój ulubiony jogurt tak jak lubi – mieszając, układając wsad na wierzchu jogurtu lub „wyjadając” najpierw dodatki. Można zauważyć także pewną tendencję w sposobie umieszczania dodatków mokrych i suchych. Mokre dodatki, takie jak wsady owocowe lub kremowe, umieszczane są zazwyczaj w dwukomorowych opakowaniach, podczas gdy suche dodatki można spotkać zarówno w wielokomorowych opakowaniach jak i w nasadkach tzw. topperach umieszczanych jak sama nazwa wskazuje na wierzchu opakowania. Wszystko zależy od pomysłowości producenta i rodzaju produktu – a możliwości jest naprawdę wiele.

Na rynku działają firmy specjalizujące się w przygotowywaniu topperów – posiadają nawet „nasadkowe katalogi”, w których zaprezentowana są przeróżne dodatki zamknięte w topperach z platynką. Wystarczy wybrać pożądaną zawartość i skomponować z jogurtem, aby stworzyć smaczny duet. Jedną z firm oferujących swoje usługi branży mleczarskiej jest firma Zentis Polska. Katalog firmy zawiera wiele różnych propozycji wsadów i podzielony jest aż na szesnaście kategorii. Proponowane komponenty to: komponenty klasyczne owocowe, ciepłe nuty, komponenty ze zbożami, dairy splits, choco sprinkles, komponenty z chrupiącymi dodatkami zbożowymi, coated bits do kubeczków wielokomorowych, kawałki ciast i ciasteczek, UHT, light, mus, żywność funkcjonalna, komponenty pikantne, żywność dla niemowląt, bio, a nawet komponenty koszerne.

© fm

Wśród komponentów klasycznych owocowych znajdziemy takie propozycje jak: rodzime owoce, egzotyczne mieszanki wieloowocowe, owoce o charakterze regionalnym, sezonowym bądź specjalnie dostosowane do potrzeb najmłodszych konsumentów. Ciekawe smaki z tej kategorii to: pitahaja, winogrono-figa-daktyl, jabłko pieczone, wiśnia-borówka-brusznica.

Kolejna kategoria to wsady pod nazwą ciepłe nuty. Kryją się tutaj takie rozgrzewające dodatki jak: miód, kawa, kakao, ciasteczka, Dulce Le Leche – krem kajmakowy, nugat, marcepan czy orzechy. Grupa komponentów z chrupiącymi dodatkami zbożowymi to seria kuleczek zbożowych oblanych stabilną polewą czekoladową. Dodatki te można łączyć z serią ciepłych nut bądź z dodatkami zbożowymi. Chrupiące komponenty owocowe to smaki połączone z crunchy cereals oraz z: bananem, truskawką, jagodą, maliną bądź pomarańczą. Seria ciepłych nut połączonych z crunchy cereals to: karmel, czekolada bądź wanilia.

Prawdziwymi rozmaitościami wypełniona jest kategoria coated bits do kubeczków wielokomorowych bądź nasadek Top Cup. Wypełnieniem posypek mogą być ekstrudaty, płatki np. z pszenicy, zbóż pełnoziarnistych, ryżu czy kukurydzy. Mogą być nimi także ciasta, biszkopciki, czekolada, marcepan, oranżada, kostki karmelu. Mogą być z polewą lub bez niej. Jeśli z polewą to mamy do wyboru takie smaki jak: czekolada gorzka, czekolada biała oraz czekolada pełnomleczna. Smaki można łączyć ze sobą dowolnie. Do tego można zdecydować czy powstały dodatek ma mieć powierzchnię błyszczącą czy też nie. Do wyboru producenci mają także kształty oraz wielkość posypek, mogą to być kulki, gwiazdki, kwiatki, serduszka, zwierzątka – istny raj dla smakoszy. Mało tego, można zażyczyć sobie, aby do jogurtu czy deseru mlecznego dołączyć kawałki ciasta. Taki wybór czyni produkt prawdziwie orginalnym wśród oferty na sklepowej półce. Składnikiem naszego produktu może być strudel jabłkowy, czekoladowe brownie, muffinka z jagodami, kostka domina, pomarańczowe naleśniki Suzette, sernik z mandarynką, ciasteczka korzenne czy rogaliki waniliowe. Od samego czytania cieknie ślinka, a co dopiero, gdy spróbować danego wariantu…

Jeśli myślimy o nowym produkcie, którego bazą będzie budyń, ryż na mleku, jogurt czy też kaszka to także znajdziemy dla niego odpowiedniego smakowego towarzysza. Może być nim komponent owocowy: jabłko, gruszka, wiórki kokosowe, pomarańcza, a także smaki z kategorii ciepłych nut tj.: kawa, kawałki ziaren kakao, orzechy, czekolada, straciatella. Jakby tego wszystkiego było mało, to możemy stworzyć ciekawe smaczne wersje produktów light.

© fm

Kolejnym miłym zaskoczeniem dla konsumentów wybierających produkty takie jak serek, jogurt lub deser mleczny jest dodatek pysznego musu. Musy mogą być o smakach: czarnej porzeczki, truskawki, maliny, kiwi, pomarańczy, brzoskwini, limetki, a także z gamy ciepłych wariantów – o smaku kawy, karmelu lub wanilii. Dodatki to także wspaniały wybór nie tylko do słodkiej wersji produktów. Bardzo ciekawe jest tworzenie przepysznych połączeń serów, kwaśnej śmietany, śmietanki, kefiru, masła, twarogu albo jogurtu z ziołami i przyprawami jak np. bazylią, pietruszką, szczypiorem bądź z warzywami: ogórkiem, oliwkami, lub czosnkiem wraz z towarzystwem sera takiego jak na przykład: Gouda, Cheddar czy Emmentaler. Powstałe w ten sposób produkty mogą stanowić świetną przekąskę na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Ciekawą tendencją na rynku jest poszerzanie swojej oferty o produkty koszerne. Takie produkty objęte certyfikatem koszerności także mają swoich odbiorców poszerzając grono klientów danej marki. Firma Zentis Polska zadbała także o tę grupę proponując dodatki o smakach takich: jabłko, morela, jagoda, brzoskwinia, wiśnia, malina. Możliwe jest także dostosowanie dodatków do kategorii produktów bio, a także dla segmentu specjalnej żywności dla niemowląt i małych dzieci. Wszystko zależy od pomysłowości producenta danego wyrobu. We wszystkich kategoriach dodatków producent zapewnia wprowadzenie smaków spoza tych przedstawionej w ofercie. To cenna wiadomość dla tych, którzy nie poprzestają na tradycyjnych smakach i połączeniach i swoim produktem chcą zadziwić konsumenta tak, aby pozostał na długo przy swoim wyborze.

© fm

Firma Edpol Food & Innovation również posiada bogatą ofertę. Wśród propozycji firmy znajdziemy takie dodatki jak: mieszanki bakaliowe, owoce kandyzowane bądź suszone, kolorowe posypki, precle, pieczywo chrupkie, kruszone ciastka, kruszona czekolada, groszki ciasteczkowe, ekstrudowana galanteria śniadaniowa. W grupie dodatków prozdrowotnych oferowanych przez firmę znaleźć można: ekspandowany amarantus, ekspandowaną komosę ryżową, prażone orzechu sacha inchi, złote jagody Inków, jagody goji. Jeśli myślimy o przyprawowych dodatkach to dostępne są mieszanki przyprawowe np. do sosów czy też do serka wiejskiego.

Swoją propozycję wsadów owocowych posiada także firma Kandy, dostarczająca wysokocukrowych wsadów owocowych do serków, jogurtów. Podobnie firma Mar-Pol posiada w swym portfolio wsady, frużeliny i polewy owocowe o smakach: malinowym, jabłkowym, wiśniowym, truskawkowym, jagodowym, czarnej porzeczki.

A co na rynku? Prawdziwe pyszności!

Firma Danone oferuje w dwukomorowych opakowaniach produkt Fantasia odpowiednio ze wsadem owocowym bądź z dodatkami stałymi. Fantasia owocowa to jogurt kremowy z brzoskwiniami, jagodami, jeżynami, truskawkami, wiśniami. Opakowanie zawiera 95 g jogurtu oraz 27 g wsadu owocowego. Fantasia z dodatkami to propozycje jogurtu kremowego z chrupiącymi kokosowymi kulkami, z kulkami w czekoladzie, z gwiazdkami lub płatkami w czekoladzie. W grupie produktów marki Danio znalazły się produkty ŚniaDanio z topperami. Wśród nich znaleźć można serki homogenizowane o smaku:

  • waniliowym z ekspandowanym proso w polewie miodowej i z żurawiną,
  • o smaku waniliowym z ekspandowaną pszenicą durum w polewie miodowej i truskawkami,
  • o smaku waniliowym z 9,7% musli typu granola z czerwoną porzeczką i kokosem.

Firma Zott Polska z marką Monte – aksamitnym dwukolorowym kremem z mleka, orzechów i czekolady – wyszła naprzeciw małym i dużym łasuchom tworząc Monte Top Cup – z kolorowymi drażami w poręcznym opakowaniu. Firma w swoim portfolio produktów z serii Monte w opakowaniu dwukomorowym posiada Monte Cookies z maślanymi ciasteczkami, Monte Crunchy z dodatkiem chrupiących płatków, Monte Waffle-Sticks z kruchymi wafelkami pokrytymi pysznym kremem Monte, Monte Choco-Balls z czekoladowymi kuleczkami w połączeniu z czekoladowo-orzechowym mlecznym kremem, Monte Choco-Flakes z chrupiącymi płatkami pokrytymi czekoladą, Monte Cacao Cookies z malutkimi czekoladowymi biszkoptami, Monte Angry Birds 2 – limitowana edycja z ciasteczkami w kształcie bohaterów filmu Angry Birds 2, Monte White Coconuts Balls – klasyczny biały krem Monte z dodatkiem kokosowych kulek w dwóch wariantach opakowań co ciekawe opakowań zaprojektowanych przez fanów Monte: Monte Coconut Balls oraz Monte Coco Machine. Mnogość wariantów wydaje się być nieograniczona.

Z kolei mleczarnia Czarnków (OSM) proponuje jogurt naturalny z płatkami śniadaniowymi zamkniętymi w nasadce. To znakomita propozycja dla osób ceniących naturalne i zdrowe przekąski, wprost idealna na śniadanie. Dzięki zawartości bakterii Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Grupa Polmlek również przygotowała „topperową” ofertę. Wśród produktów z nasadką znalazły się:

  • jogurt naturalny z płatkami owsianymi, jagodami goji i chia,
  • jogurt naturalny z płatkami zbożowymi, żurawiną, orzechami laskowymi i chia,
  • jogurt z jeżyną i z musli kokosowym,
  • jogurt truskawkowy z musli truskawkowym; jogurt z jabłkami, rodzynkami, cynamonem i z musli kokosowym,
  • jogurt malinowy z musli kokosowym.

Niewątpliwie produkty z nakładkami są bardzo atrakcyjne dla klienta, wyglądają smacznie i interesująco na tle pozostałych, tradycyjnych, pierwotnych wersji produktów. Cieszą oko i sprawiają, że klienci chętnie sięgają po nowe odsłony smakowe i stale są zaskakiwani przez producentów nowościami na półkach sklepowych. Jest to segment produktów, które mają niemal nieograniczony potencjał.

Testować można połączenia różnych smaków i dodatków, przez co oferty poszczególnych producentów różnią się od siebie w sposób bardzo ciekawy i zaskakujący zarówno dla nich samych jak i dla konsumentów. Dzięki temu oferta na półkach sklepowych nigdy nie będzie sztampowa i nudna. W dzisiejszych czasach, gdy możliwości techniczne i technologiczne są tak rozwinięte, ograniczeniem wydaje się pozostawać wyobraźnia twórców.

Milowym krokiem ewolucji rynku było umieszczenie w masie jogurtowej innych, jeszcze bardziej egzotycznych i smacznych dodatków. Mile widziane były kolorowe drażetki w otoczce cukrowej wypełnione czekoladą, kuleczki czekoladowe, chrupiące biszkopciki, a nawet niektóre ulubione płatki śniadaniowe, pestki, ciasteczka, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, dżemy lub frużeliny (duże kawałki owoców w żelu). Niestety wszelkie tego typu dodatki są wrażliwe na wilgoć pochodzącą w głównej mierze z jogurtowej masy. Dlatego doskonałym pomysłem stały się nakładki na jogurty zamykane platynkami, a także wielokomorowe pojemniki.