Śniadania: Czy tylko poranny rytuał?

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2019 (95)

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne i urozmaicone. Idealne śniadanie powinno składać się z węglowodanów złożonych, porcji białka oraz świeżych owoców i warzyw, czyli codziennej dawki witamin i składników mineralnych. Produkty mleczarskie, ze względu na podaż istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych, idealnie pasują do konwencji śniadań.

Śniadanie na dobry początek dnia

Z psychologicznego punktu widzenia jedzenie daje nam sytość i zadowolenie. Wzrasta poziom serotoniny i dopaminy, czyli tzw. hormonów szczęścia. Dobrze skompilowana dieta zapewnia organizmowi energię do życia oraz odżywianie organizmu. Za podstawową żywieniową normę przyjmuje się trzy posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz dwa mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek).

Podstawową funkcją śniadania jest dostarczenie organizmowi energii, na co najmniej jedną trzecią dnia. Dlatego warto pamiętać, że zawsze trzeba zjeść poranny posiłek, aby móc wydajnie i stabilnie funkcjonować i pracować przez kolejne godziny. Niejedzenie śniadań i kolejnych posiłków skutkuje gorszą przemianą materii, brakiem kontroli nad apetytem, kiepskim samopoczuciem, kłopotami z koncentracją. Jednym słowem, pominięcie jednego z posiłków przyczynia się do gorszego funkcjonowania naszego organizmu. Zbyt długie przerwy w jedzeniu skutkują także złym samopoczuciem i problemami zdrowotnymi. Dlatego warto pamiętać o drugim śniadaniu i lunchu.

Mleczarnia Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM) powstała w 1963 r. na bazie pięciu małych przedwojennych mleczarni, usytuowanych na żyznych terenach Żuław, gdzie hodowla bydła i przetwórstwo mleka, szczególnie na sery typu holenderskiego, były wielowiekową tradycją. Mleczarnia posiada pozycję lidera marki regionalnej w północnej Polsce pod logo Maluta. Firma oferuje wyroby o naturalnym składzie, nie stosując zamienników i wypełniaczy jak np. skrobi w miejsce białka lub tłuszczów roślinnych w miejsce tłuszczu mlecznego.

Dlaczego regularne jedzenie jest ważne

Zdrowe odżywianie polega na dostarczeniu organizmowi takiej ilości kalorii (energii), której on potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. Naszemu ciału należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników, czyli białek, tłuszczu i węglowodanów oraz mikroskładników, witamin i soli mineralnych.

Do jedzenia śniadań i kolejnych posiłków w tym drugiego śniadania powinien przekonać nas fakt, że jak wskazują badania, osoby niejedzące śniadań i unikające regularnych posiłków mają tendencje do przybierania na wadze. Jest to spowodowane tym, że w ciągu dnia ogarnia nas niepohamowany apetyt, szczególnie na słodkie przekąski. Jest to wynikiem silnej potrzeby organizmu na zastrzyk węglowodanów (glukozy), które dają energię. Spożycie czegoś słodkiego powoduje, co prawda energetyczny wyrzut glukozy do krwi, ale niestety wkrótce jej poziom szybko spada i znów czujemy się zmęczeni. Tym samym mamy zaburzoną krzywą cukrową, co prowadzić może do cukrzycy. Wspomniany wyrzut glukozy wiąże się bezpośrednio z nagłym wyrzutem insuliny przez trzustkę, która poczuwa się niejako, z obowiązku, do zredukowania nagłego poziomu glukozy we krwi. Tym samym praca trzustki zaczyna być rozregulowana.

W ten sposób tylko regularne jedzenie chroni nas przed wahaniami poziomu cukru. Jeśli jemy regularnie, głód narasta stopniowo, po kilku godzinach znów dostarczamy organizmowi glukozę, czyli porcję energii. Pomijanie lub zaniedbywanie śniadania może spowodować bardzo szybki przyrost wagi. Może prowadzić do gromadzenia się tkanki tłuszczowej, a to dlatego, że organizm przechodzi w tryb oszczędzania, spowalniając przemianę materii i kumulując energię na zapas w obawie przed kolejnymi deficytami energetycznymi.

Ale to jeszcze nie koniec. Każdego dnia czekają na nas różne wyzwania. Jeżeli zaczniemy od porannej głodówki z kawą w tle lub szybką słodką przekąską, to już na starcie jesteśmy na straconej pozycji. W przypadku pojawiających się kolejnych stresów w życiu codziennym zmienia się nasz metabolizm. Zauważa się wyraźnie podniesienie poziomu hormonu stresu – kortyzolu – we krwi. Kortyzol jest hormonem steroidowym, mającym wpływ na stężenie glukozy we krwi. W reakcji na stres zwiększa jej poziom we krwi, a w nadmiarze jest to niebezpieczne. W warunkach fizjologicznych stężenie kortyzolu w surowicy krwi jest zmienne – najwyższe w godzinach porannych, a najniższe o północy. Podwyższony poziom kortyzolu nie tylko hamuje procesy trawienne, ale także zaburza wydzielanie insuliny i serotoniny, przez co zwiększa się nasza ochota na coś słodkiego.

W trakcie długotrwałego stresu kortyzol produkowany jest bez przerwy, co sprzyja zamianie nadmiaru glukozy na tkankę tłuszczową. Sytuacja stresowa może wywołać albo zahamowanie łaknienia odłożone w czasie albo nadmierny apetyt. Dzieje się tak, ponieważ w momentach silnego napięcia organizm zwiększa zapotrzebowanie energetyczne, a nasz mózg potrzebuje węglowodanów.



Jak winno wyglądać dobre śniadanie?

Dietetycy wskazują, że śniadanie powinno się zjeść relatywnie szybko w ciągu godziny od przebudzenia. Śniadanie pobudza metabolizm, a dobrze zbilansowany posiłek sprawi, że w ciągu dnia zjemy mniej i będziemy odporni na słodkie pokusy. Zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że w tym czasie zjedzenie pierwszego w ciągu dnia posiłku wykorzysta potencjał organizmu do spalania tłuszczu.

Poranny posiłek powinien być lekki, by nie obciążał nadmiernie układu pokarmowego i nie powodował uczucia ciężkości. Ważne, by zawierał węglowodany złożone (np. płatki, kasze, pieczywo pełnoziarniste) i proste (owoce, warzywa), wysokiej jakości białko, hamujące ataki głodu (mleko i produkty mleczne tj. sery, napoje fermentowane, dobrej jakości wędliny, jajka, ryby, rośliny strączkowe i ich przetwory) oraz odpowiednie tłuszcze (niewielkie ilości masła, orzechów lub miękkich margaryn dobrej jakości). Idealne śniadanie powinno zawierać porcję świeżych owoców i warzyw, czyli codziennej dawki witamin. Śniadanie powinno być bogate w błonnik pokarmowy, bowiem reguluje on procesy trawienne, hamuje napady głodu i usuwa toksyny z organizmu. Początek dnia można też rozpocząć pożywnym zbożowo-owocowym koktajlem na bazie mleka lub napojów fermentowanych. W okresie jesienno-wiosennym rekomendowane jest śniadanie w postaci ciepłej, żeby rozgrzało organizm i pobudziło go do pracy. Do śniadania warto podać mleko, wodę mineralną z cytryną, naturalną herbatę owocową lub świeżo wyciskany sok.

Natomiast niezbyt dobrym pomysłem jest spożywanie słodkich śniadań na bazie mocno dosładzanych produktów cukrami prostymi. Tego typu posiłek powoduje szybki i duży wyrzut insuliny, co wiąże się z równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi oraz napadem głodu.

Polacy o śniadaniach

W zasadzie w naszym kraju ze śniadaniami nie jest tak źle. Polacy przyzwyczajeni są do śniadań jedzonych w domu oraz zabieranych ze sobą do pracy, szkoły albo na wyjazd wypoczynkowy. Według naszych rodaków śniadanie powinno dawać energię na cały dzień oraz dostarczać najważniejszych składników odżywczych. Większość Polaków świadomych jest roli tego posiłku w codziennej diecie, a nawet uważa, że komponowane przez nich śniadania są zgodne z zaleceniami ekspertów. Badania wskazują, że w około 85% polskich domów jada się śniadanie codziennie lub prawie codziennie. Spośród produktów jedzonych podczas śniadania w domu Polacy wymieniają m.in. kanapki z wędliną lub serem białym, dżemem lub miodem, serem żółtym oraz płatki z mlekiem lub napojami fermentowanymi (jogurtem naturalnym lub owocowym, rzadziej z maślanką czy kefirem). Wymieniane są też jajka, parówki, warzywa, soki owocowe oraz kawa z mlekiem, kakao i herbata.

Dla blisko połowy ankietowanych osób (41% badanych) najważniejsze jest, aby było ono szybkie i wygodne, a 22% deklaruje, że śniadanie powinno być przede wszystkim smaczne i różnorodne (źródło: raport GfK Polonia dla Łowicz).



Śniadania oczami polskich mleczarzy

Przyglądając się rynkowi produktów mleczarskich nietrudno odnieść wrażenie, że polscy mleczarze w przeważającej częsci promują klasyczny asortyment. Dopracowują przy tym receptury, by produkty spełniały idee czystej etykiety, podkreślają unikatową jakość sensoryczną oraz wysokie wartości odżywcze. Wykorzystują elementy promocyjne dobrze postrzegane przez konsumentów, takie jak naturalność, świeżość oraz produkcję mleka i jego przetworów opartą o pasze bez GMO. Budują marki na promowaniu produktów jak najbardziej prostych w składzie, zdrowych, odżywczych o szerokich zastosowaniach kulinarnych.

Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop

Aneta Będkowska

Marketing Manager w Sertop

Nabiał jest nieodłącznym elementem każdego śniadania. I to nie tylko wśród dzieci i młodzieży, ale także osób dorosłych, zwłaszcza tych uprawiających sport, którzy dla wytrzymałości i mocnych kości potrzebują dużej ilości białka oraz wapnia. Coraz więcej producentów włącza się w promocję tego najważniejszego posiłku dnia, od którego zależy zarówno nasza kondycja, jak i wydajność w pracy oraz w codziennym życiu. Większość osób zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że dostarczając organizmowi najważniejszych składników odżywczych, możemy funkcjonować na wysokich obrotach już od wczesnych godzin porannych. Czy moda na śniadanie uległa zmianom? Zdecydowanie tak, zwłaszcza w zakresie formy jego spożywania, bo współczesne śniadanie to nie tylko kanapki, ale także zupy, sałatki i kasze z dodatkiem gotowanych, grillowanych lub surowych, sezonowych warzyw oraz nabiału, np. serka topionego. Jako producent stawiamy na kreatywność naszych konsumentów, nie proponując gotowych rozwiązań, ale produkty wyjściowe do przygotowania posiłków w postaci serków topionych w różnych formach opakowania. Nasi fani mogą sami zdecydować o gramaturze ulubionego smaku serka i kupić kostki tzw. telewizorki, przeznaczone dla rodzin, serowe krążki z trójkątnymi porcjami serka topionego „na raz” oraz wygodne w użyciu i niewymagające użycia noża – serowe plastry, zapakowane w folię, zapobiegającą marnowaniu produktu. Zadowolenie klienta jest dla nas wartością priorytetową i właśnie dlatego robimy wszystko, aby ułatwić im wykorzystanie naszych produktów w kuchni. Na naszym blogu kulinarnym znajduje się mnóstwo przepisów z dodatkiem serów, które mogą być doskonałą inspiracją dla autorskich pomysłów w kuchni. Bo Polacy lubią gotować i tworzyć niezapomniane smaki. A my o tym pamiętamy!

Polscy przetwórcy mleka nie tylko są dumni ze swoich produktów, ale także coraz bardziej świadomi, że dobrze zbilansowane śniadanie jest podstawą dobrze rozpoczętego dnia. Do dzisiaj w branży egzystuje stare hasło „Zdrowy napój od poranka – mleko, kefir, jogurt i maślanka (KeSeM). Produkty te polecane są na śniadanie jako napój indywidualny lub jako dodatek do płatków śniadaniowych. W kategorii produktów indywidualnych mleko prezentowane jest jako zdrowy dodatek kawy (mleko bio Grupy Mlekovita), element francuskiego śniadania (Piaski OSM), naturalnie słodkiego produktu dla dzieci (Piaski OSM) lub smakowego urozmaicenia śniadania (Piątnica OSM). Produkty na bazie mleka występują także jako dodatek napój indywidualny – mleko w kartonach na drugie śniadanie lub podczas zabawy dzieci (Grupa Polmlek) czy jako alternatywny dodatek do śniadania (Grupa Mlekovita jogurty bez laktozy).

Kolejną kategorią, promowaną jako doskonały element pierwszych i drugich śniadań, są sery i twarogi. Dzisiaj wielu producentów zwraca uwagę konsumentów na wysoką zawartość białka oraz brak cukru w tych produktach (Grupa Mlekovita – serek wiejski), świeżość (wizerunkowe świeże jedzenie na świeżym powietrzu w pięknej sielankowej scenerii (Hochland Polska/Almette) lub sięgających do rodzinnych korzeni rodzinnego domu babci i dziadka (Piątnica OSM/serek wiejski). Sery białe proponowane są jako doskonały i pożywny element porannej kanapki obowiązkowo z dodatkiem warzyw (Łowicz OSM). Producenci posuwają się też dalej i proponują swoje serki białe w kubeczkach także podczas wyjazdów i konsumpcji podczas letnich wyjazdów piknikowych (Łowicz OSM, Sierpc OSM). Śniadanie to podstawa grzmią producenci serów żółtych, a kanapka z plastrem żółtego sera to śniadaniowy mus (Kosów Lacki OSM). Sery te promowane jako stały element śniadań dostarczający białka i wapnia na dobry początek dnia, a także jako element smakowitych grzanek z szynką i wymyślnymi dodatkami (Hochland Polska), tostów z serem gouda (Włoszczowa OSM) lub element beztroskiego dzieciństwa (Ryki SM).

Ewa Polińska

Specjalista ds. Handlu i Marketingu w Mońki (MSM)

Wielu dietetyków podkreśla, że śniadanie jako pierwszy posiłek dnia ma dla naszego organizmu fundamentalne znaczenie. Rozbudza metabolizm i daje energię do działania. W Polsce królują kanapki, a ser jest jednym z podstawowych dodatków. Trudno się temu dziwić, gdy pomyślimy o orzechowym monieckim Aldamerze lub Goudzie. Kanapki na śniadanie to w naszej kulturze wybór uwarunkowany historycznie. Na przełomie XIX i XX wieku na śniadanie w majątkach ziemiańskich podawano bułki lub inne pieczywo, jajka, konfitury domowe i miód. To zamiłowanie do pieczywa pozostało nam do dziś. Najchętniej sięgamy po kanapki. Ich nieodłącznym składnikiem jest żółty ser, nieocenione źródło białka. Tak jest do dziś, choć zmieniający się tryb życia i nieustanny nawał obowiązków powodują, że część osób rezygnuje z jedzenia śniadań, bo nie ma na nie czasu. Jednak nawet w tej „rozpędzonej rzeczywistości” kanapka z serem wciąż pozostaje na top liście śniadaniowych hitów. Moniecka Gouda i Aldamer w plasterkach, sery typu holenderskiego i szwajcarskiego – cieszą się dużą popularnością ze względu na swój wyrazisty, ale jednocześnie delikatny smak. Te sery to szybkie i wszechstronne rozwiązanie w kuchni. Sprawdzą się rankiem jako podstawa kanapki, czyniąc z podstawowego śniadania Polaków kulinarną przygodę. Pyszną alternatywą będą położone na tosty. Warto również wiedzieć, że zjadając kilka plastrów aromatycznego Aldemara czy delikatnej Goudy, jednych z najbardziej rozpoznawalnych produktów Spółdzielni Mońki (MSM), możemy zaspokoić aż połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Warto wspomnieć, że oprócz dostarczania energii białko wpływa na funkcjonowanie i pracę mózgu, silnie pobudza metabolizm, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wpływa na samopoczucie, jak i na odporność organizmu, a także ma ogromny wpływ na skórę i kości. Dlatego również proponujemy nasze sery: Podlaski lub Edamski jako smaczne, pożywne oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadań. Nie jest to kompletna propozycja żywieniowa, choć niejeden z nas podjada same plasterki sera, jednak podanie serów w plastrach to dobre rozwiązanie dla osób przygotowujących śniadania. Dzięki plastrom oszczędzamy czas w kuchni, a opakowania typu „otwórz-zamknij” są dodatkowym ułatwieniem. Dzięki nim produkty zachowują świeżość i wyrazisty smak.

Kaszka z mlekiem

Przez wiele lat klasyką polskiego ciepłego śniadania mlecznego dla dzieci były wszelkiego rodzaju płatki, makarony, kaszki i ryże na mleku. Każdy z pokolenia 40+ pamięta talerz zupy mlecznej w przedszkolu bez którego trudno było sobie wyobrazić poranny start do przedszkola lub szkoły. Z czasem na rynek weszły szybkie do przygotowania płatki śniadaniowe i klasycznie przygotowywane kaszki i ryż ustąpiły miejsca szybszym wersjom śniadań. Jednak smak kaszki manny lub ryżu na mleku wpisał się na stałe w świadomość konsumentów. Dzisiaj ofertę śniadaniowo-deserową, w tym zakresie możemy spotkać na naszych półkach w wielorakich wersjach smakowych zamkniętych w małych pojemniczkach. W tej dziedzinie klasykami gatunku są produkty na bazie ryżu (Belriso) oraz kaszka na mleku Czarnków (OSM).

Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas

Božena Stacevičiūtė

Head of Polish Market w Žemaitijos pienas

Magija to pyszny batonik twarogowy, który może posłużyć nam za przekąskę o każdej porze dnia, ale polecamy go również w porze śniadaniowej ponieważ doskonale smakuje z filiżanką kawy. Batonik Magija oblany jest prawdziwą czekoladą, wytworzoną w 67% z najwyższej jakości ziaren kakao. W naszych serkach nie ma konserwantów ani stabilizatorów. Aż do 82% produktu stanowi naturalny mleczny twarożek, który zawiera mnóstwo wartościowego białka mlecznego. To wszystko sprawia, że twarogowy batonik Magija to wyjątkowa przekąska dla osób żyjących w pośpiechu, ale również dbających o zdrowy styl życia. W Polsce batoniki Magija dostępne są o 6 smakach: waniliowym, kokosowym, toffee, z galaretką, czekoladowym z kawałkami czekolady oraz z nadzieniem o smaku mleka skondensowanego.

Ciekawe produkty

Na polskim rynku pojawił się unikatowy koncept połączenia serów z wyrobami mięsnymi marki Sokołów. Tego typu rozwiązania wpisują się w zachodnioeuropejskie trendy łączenia w jeden, wygodny produkt sera z różnymi dodatkami (ekskluzywnymi wędlinami, warzywami, orzechami, owocami) i podawania ich jako przekąski do pracy, szkoły czy wyjazdy.

Obecnie na rynku znaleźć możemy m.in. produkty dla dzieci, w linii Sokoliki duo snack (paluszek serowy i kabanos wieprzowy z indykiem oraz Sokoliki DuoSnack paluszek serowy + kabanos wieprzowy z dodatkiem cielęciny). Dla dorosłych firma przygotowała zestaw Wypasiony, a w nim m.in.

  • DuoSnack paluszek serowy+kabanos
  • DuoSnack paluszek serowy wędzony +kabanos pepperoni
  • DuoSnack paluszek serowy wędzony +kabanos oraz
  • DuoSnack paluszek serowy z czarnuszką+kabanos pepperoni.

To ciekawe i wygodne rozwiązania dla szybkich przekąsek zarówno dla dzieci jak i dorosłych na drugie śniadanie.

Producent: Grupa Mlekovita.

Otwartość na nowe trendy

Jak wspomniano polskie mleczarstwo w dużej mierze opiera się na produktach klasycznych. W ofercie wielu producentów znajdziemy rozmaite wersje mleka zarówno w zróżnicowanej koncepcji technicznej i pojemnościowej opakowań (butelki plastikowe, kartony, szkło, od 200 ml do 1,5 litra), zawartości tłuszczu (od 0% do 3,2%) jaki i smaku (naturalne, czekoladowe, waniliowe, bananowe). Równie intensywnie rozwija się linia napojów na bazie mleka, takich jak jogurty, maślanki czy kefiry oraz napoje specjalistyczne (DarPro Grupy Mlekovita). W trendy porannego śniadania oraz drugiego śniadania wpisują się wszelkiego rodzaju napoje mleczarskie w wygodnych butelkach. Po intensywnym rozwoju kategorii tj. jogurty, maślanki czy kefir (Bakoma, Danone, Grupa Mlekovita, Mlekpol SM, Lactalis Polska, Zott) przyszedł czas na mniej znane w Polsce produkty fermentowane.

Nowością ostatniego sezonu na rynku jest renesans mlek acidofilnych (Grupa Mlekovita, Łowicz OSM). Produkty te, pakowane w butelkach, mogą w efektywny sposób gasić pragnienie, uzupełniać dietę śniadaniową w wartościowe składniki oraz konkurować ze znanymi klasycznymi produktami.

Podczas stresu mózg uznaje, że dzieje się coś złego i uruchamia tzw. tryb awaryjny – jednym z jego elementów jest przekierowanie energii jaką dysponuje nasz organizm do mięśni i mózgu. Wówczas najprostszym rozwiązaniem jest zaciągnięcie pewnej pożyczki energetycznej z jelit. W efekcie zostają wyhamowane procesy trawienne, mniej krwi idzie do jelit. Proces trawienia zaczyna być upośledzony. W okresie silnego przewlekłego stresu organizm jest w ciągłej gotowości do walki i z czasem zaczyna walczyć sam ze sobą. Pojawiają się choroby autoimmunologicze, w tym cukrzyca, hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, zespół przewlekłego zmęczenia czy alergie.

Bardzo ciekawie rozwijają się obecnie linie jogurtów z błonnikiem, napoje w postaci Smoothie, napoje z dodatkiem owoców i warzyw. Produkty te nie tylko cechują się ciekawym smakiem, ale także w pewnym sensie dodają do naszego menu namiastkę owoców i warzyw podczas pierwszego lub drugiego śniadania. Koncepcję tę rozwijają m.in. Mlekpol (SM) wdrażając linie jogurtów z błonnikiem Milko Acti Vege (burak czarna porzeczka, jarmuż i kiwi oraz marchew z mango) oraz Łowicz (OSM) (jogurt LaVita jabłkowy z burakiem ćwikłowym + zboża, Jogurt LaVita marchwiowo-pomarańczowy + zboża 400 g oraz Jogurt LaVita wieloowocowy + zboża). Bardzo ciekawą pod tym względem linią śniadaniową jest też kolekcja jogurtów Zott Jogobella + Superfood.

Ciekawym pomysłem na urozmaicenie linii jogurtów wygodnych do stosowania podczas śniadań i przedpołudniowych posiłków są produkty firmy Bakoma. Nowa linia Bakoma Start&Go to idealna przekąska na dobry początek aktywnego dnia. Produkty zawierają owoce, płatki zbóż oraz jogurt naturalny. Ciekawostką produktu są opakowania. Produkt występuje zarówno w wersji w kubeczku jak i w saszetce, wygodnej do wzięcia ze sobą jako element drugiego śniadania. Funkcjonalne i wygodne opakowanie umożliwia spożywanie w każdych warunkach bez użycia łyżeczki. Start&Go nie trzeba przechowywać w lodówce, dlatego jest idealnym rozwiązaniem jako przekąska do szkoły, na wycieczkę lub do biura.

Ciekawy produkt

W poszukiwaniu produktów idealnych działy badań i rozwoju proponują różne ciekawe możliwości. Jedną z nich jest jogurt z topperem bez laktozy, bez substancji konserwujących oraz wzmacniaczy smaku. Produkt nadaje się na podróż i do konsumpcji poza domem w każdych warunkach. Dołączona łyżeczka gwarantuje wygodę jedzenia w każdym miejscu

Idealna przekąska jest w zasięgu ręki.

Producent: Grupa Polmlek.

Kolejnym, innowacyjnym konceptem na polskim rynku w kategorii potencjalnych przekąsek na drugie śniadanie, szczególnie w segmencie dzieci, są paluszki serowe. Produkty tego typu są bardzo popularne w tradycji włoskiej (mozzarella w kształcie np. pałeczek, zwierzątek) i anglosaskiej (mini cheddary, gouda). W Polsce tego typu produkty są dopiero popularyzowane, a dzięki temu, że są korzystne z punktu widzenia wartości odżywczych, świetnie pasują do potrzeb dzieci i młodzieży (białko, wapń). W Polsce na rynku znajdziemy m.in. paluszki serowe Pik-Nik dystrybuowane przez firmę Žemaitijos pienas. Produkowane są bez użycia konserwantów i dostępne w dwóch wariantach: Pik-Nik Twiller wzbogacony w witaminy A i D3 oraz Pik-Nik Original zawierające mniej soli. Każdy paluszek zapakowany jest oddzielnie. Produkty te wprost idealnie nadają się dla dzieci na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Paluszki serowe oferowane są także przez Grupę Mlekovita. Lider środkowej Europy proponuje w swoim kompletnym asortymencie paluszki serowe marki dziecięcej MiaMu oraz marki Wypasione (m.in. paluszek serowy z czarnuszką, z sera wędzonego, paluszek serowy klasyczny).

W grupie produktów śniadaniowych z mleczarni Mlekpol (SM) znajdują się serki wiejskie i grani. Powstają z podlaskiego mleka od krów karmionych paszami bez GMO. Dzięki recepturze pozbawionej konserwantów i sztucznych dodatków serki wiejskie Łaciaty to smaczne połączenie naturalnych, różnej wielkości ziarenek twarożku zanurzonych w słodkiej śmietance. W linii znajdują się serki Łaciate naturalne, lekkie, klasyczne z truskawkami, wiśniami, z jagodami i z morelami.

W grupie serków grani marki Mlekpol znajdujemy drobny twarożek ze szczypiorkiem i twarożek o smaku klasycznym, naturalnym. Serek grani jest dobrym pomysłem na zdrowy początek dnia lub szybką przekąskę. Serki Łaciate grani nie zawierają glutenu i są źródłem dobrze przyswajalnego białka, niezbędnego do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej.

Poranna filiżanka kawy lubi towarzystwo. Takim dodatkiem, na dodatek smacznym i zdrowym, ma szansę stać się twarożek w formie batoników. Twarożkowe przekąski są coraz częściej przedmiotem konsumpcji „w drodze” i impulsowego wyboru w placówkach handlowych. Coraz częściej ich konsumpcja łączy się z konsumpcją porannej i popołudniowej kawy. Bardzo sprawnie i elastycznie działającym dostawcą jest Žemaitijos pienas. Firma ma w ofercie produkty o różnych smakach, które dostępne są w coraz większej liczbie sklepów różnych sieci handlowych.

Sięgając po poranne śniadanie warto wiedzieć, że podczas snu nasz organizm cały czas pracuje. Dokonuje się w nim wiele procesów regeneracyjnych i naprawczych tkanek, nasilają się procesy utylizacji toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Przerwa nocna to duży wysiłek do przetrwania dla naszego organizmu. Zatem śniadanie po nocnej przerwie to uzupełnienie zapasów i napęd do działania. Budząc się ze snu mamy najniższy podczas doby poziom glukozy we krwi.