Desery mleczne: Chwila dla łasucha

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)

W Polsce desery kojarzą się z małymi, słodkimi przekąskami podawanymi na koniec posiłku lub jako oddzielne, niezależne danie. Desery spożywa się w domu i restauracjach jako finalne zakończenie posiłku lub w kawiarniach, jako coś miłego do kawy lub herbaty. W wersjach spotkań na stojąco przyjmują one postać małych jednokęsowych przekąsek. W Polsce desery obejmują wszystkiego rodzaju porcjowane ciastka, budynie, galaretki z owocami i bitą śmietaną, kisiele oraz lody. Deserem mogą być też owoce.

Desery są obecnie produkowane na skalę przemysłową, a w ich kompozycji specjalizuje się przemysł mleczarski. Co istotne, desery wpisują się w bardziej wyrafinowaną technologicznie galanterię mleczną wielu nowoczesnych zakładów przetwórstwa mleka.



Podział deserów

Desery mleczne to kategoria, która obejmuje kilka indywidualnych odrębnych produktowo kategorii. Najważniejsze kategorie obejmują desery na bazie mleka i/lub skrobi (puddingi, kremy, musy), kaszy manny, ryżu, płatków owsianych oraz twarogów. Bardzo często smaki deserów są wzbogacane bitą śmietaną lub sosami smakowymi. Większość deserów pakowana jest w pojemniczki z platynkami i podawane zwykle do jedzenia łyżeczką. W kategorii deserów coraz lepiej radzą sobie batony twarogowe i inne przekąski deserowe do ręki.

Puddingi

Puddingi są klasyczną formą deserów mlecznych oferowanych w naszych sklepach. Są wytwarzane na bazie delikatnego budyniu. Podstawowymi składnikami są mleko, skrobia oraz wybrany smak. Desery typu puddingi często wzbogacane są bitą śmietaną lub sosami smakowymi. Do najczęściej oferowanych smaków puddingów należą: waniliowy, czekoladowy, karmelowy. Czasami pojawiają się smaki: orzechowy lub truskawkowy.

Najbardziej rozwiniętą kategorię deserów posiada Bakoma (linia Satino), Zott Polska (linie: Deser z Koroną, Serduszko, Milk Tiger, Cremore Duo oraz Monte). Desery typu pudding w swojej ofercie ma także mleczarnia Łowicz (OSM), Grupa Polmlek (deser mleczny Lux), Temar PPH (pudding o smaku waniliowym i czekoladowym z bitą śmietaną) oraz firma Ehrmann (Grand Dessert, Robby, Milchfrish, High Protein Puddind – deser wysokoproteinowy).

Kaszki na mleku

Kategoria kaszka na mleku jest rozwijana na bazie starego pomysłu ugotowanej kaszy manny na mleku na śniadanie lub kolację, z sokiem lub świeżymi owocami. Obecnie, zamknięte w gustownych pojemniczkach o gramaturze od 130 do 150 g – kaszki na mleku ewoluowały bardziej do kategorii miłego „słodkiego, co nieco” w postaci lekkiego deseru lub przekąski. Kaszki produkowane są w wersjach naturalnej, czekoladowej, cynamonowej oraz w wersjach z sosami, m.in. truskawkowym, wiśniowym, owoców leśnych, malin lub jabłkowo-cynamonowym. Liderami w kategorii kaszek są: Zott Polska (Smakija), Grupa Polmlek (linia Maćkowy i Poezja) oraz Czarnków (OSM).


Ryż na mleku

Ryż na mleku to klasyczne danie serwowane dzieciom w domach i przedszkolach. Mleczno-ryżowo-kremowy smak wielu osobom kojarzy sie z czasami dzieciństwa i sielskiej, domowej przyjemności. Ten pomysł wykorzystali producenci galanterii mlecznej i wdrożyli do swojego portfolio produkty na bazie ryżu i mleka z różnymi dodatkami. Produkty te pakowane są w plastikowe kubeczki z platynkami, o gramaturze od 180 g do 200 g. Najbardziej popularny w tej kategorii jest ryż naturalny oraz z sosami o smakach truskawkowym, wiśniowym, czekoladowym i pieczonymi jabłkami. W ofercie niektórych producentów można też znaleźć deser ryżowy o smaku brzoskwiniowym, malinowym oraz toffi/krówka. Do bardziej wyrafinowanych smaków należą kokosowy, orzecha laskowego oraz pistacjowy. Liderami w tej kategorii są zachodni producenci Zott Polska i Müller, a z polskich spółdzielni: Czarnków (OSM) i Łowicz (OSM).

Owsianki

Mimo pozytywnych wartości samych płatków owsianych ta kategoria nie zdobyła jeszcze uznania konsumentów. Być może wynika to z wąskiego portfolio produktowego, wykorzystywania innego surowca bazowego (mleko albo jogurt). Swego czasu owsianki były w portfolio Danone oraz mleczarni Łowicz (OSM), które próbowały konkurować ze sobą w tej kategorii. Grupa Mlekovita zaś postawiła na jogurt z owsianką: smaki truskawka i banan. Produkty te spełniają wymagania nowych trendów kształtowania dobrych nawyków żywieniowych oraz stanowią cenne źródło składników odżywczych, m.in. wapnia, białka oraz błonnika. Nie ma tu konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników, dzięki czemu stanowią zdrowy posiłek na śniadanie, jako deser czy przekąskę o każdej porze dnia.


Inne: desery twarogowe, batony twarogowe oraz musy

W kategorii deserów mlecznych spotkać też można desery na bazie twarogów oraz delikatne pianki i musy. Od kilku lat na rynku polskim można spotkać nowe wyroby na bazie twarogu: batony twarogowe. Są to produkty o miękkiej, łatwej do konsumpcji strukturze oblanej czekoladą. Tego typu produkty są oferowane przez litewską firmę Žemaitijos pienas pod marką Magija. W linii Magija znajdziemy batony z masy twarogowej z nadzieniem, z masy twarogowej z kawałkami galaretki, z masy twarogowej o smaku waniliowym, kokosowym oraz kakaowym z kawałkami czekolady w polewie z prawdziwej 67% czekolady, otrzymanej ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowych.

Z innych deserów oferowanych na naszym rynku wskazać należy popularne desery z rodowodem włoskim. Do kategorii tej należą desery gotowe do spożycia typu tiramisu (w wersjach classic, duo, familijne), Profiteroles (classic, to go, Duo), Tartufo oraz Panna Cotta. Desery te produkowane są pod markami własnymi wybranych sieci (Auchan, E. Leclerc) lub importowane z Włoch pod markami producenckimi (Euroser Dairy Group).

Ciekawy produkt

Mleczny deser będący połączeniem puddingu czekoladowego i orzechów laskowych to kusząca przekąska, której trudno się oprzeć. Dzieci chętnie sięgają po takie produkty, jeżeli tylko znajdą je w sklepie. Robby 4 You 4x100 g to jeden z kilku produktów dedykowanych dla dzieci od tego producenta.

Dystrybutor: Ehrmann Polska.


Intrygująca przyszłość deserów

Desery to produkty, które zawsze będą obecne w galanterii mleczarskiej. Są produktami, które zaspokajają podstawowe pragnienie miłego odpoczynku i skonsumowania czegoś słodkiego i smacznego. To działanie często związane jest z wymierzeniem sobie lub bliskim nagrody lub z chwilą relaksu z czymś niezobowiązującym. Po skonsumowaniu małego deseru wzrasta poziom endorfin, czyli hormonu szczęścia. Nasz nastrój i samopoczucie poprawiają się, a nasze smutki, złe przeżycia lub chwilowy spadek formy mijają. W związku z pozytywnym wpływem na nasz stan emocjonalny najbardziej popularne są desery o smakach waniliowym i czekoladowym z różnymi dodatkami przełamującymi smak.

Niemniej jednak wydaje się, że z czasem rynek deserów może ewoluować – podobnie jak ogólnoświatowe kulinaria – w kierunku kuchni fusion, której filozofia polega na łączeniu różnorodnych tradycji kulinarnych w jednym daniu, a smaki klasyczne kompilowane są z innymi nowymi czasami zaskakującymi dla naszego podniebienia zestawieniami sensorycznymi. Do tego typu odczuć można zaliczyć umieszczanie w deserach elementów strukturalnych (chrupiących, żelowych), chłodzących czy smakowych (kwaśnych, gorzkich, alkoholowych).