Sery typu włoskiego: Wakacje na talerzu

Zuzanna Karska
Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)

Jak wynika z Komunikatu z Badań nr 5/2016 „O wyjazdach zagranicznych i znajomości języków obcych” przygotowanym przez CBOS „w latach 1993–2015 zdecydowanie wzrosła (aż o 28 punktów procentowych) liczba osób, które przynajmniej raz w życiu wyjeżdżały za granicę”. 77% ankietowanych zadeklarowało, że było kiedykolwiek za granicą – badacze zwrócili jednak uwagę na to, że odsetek ten może być wyższy, ponieważ badanie nie obejmowało osób, które w trakcie jego realizacji znajdowały się poza granicami kraju. Aż 66% respondentów wyjeżdżało za granicę w celach turystycznych. Oprócz państw, które bezpośrednio graniczą z Polską, to Włochy były najczęstszym kierunkiem podróży Polaków – na wizytę w tym kraju wskazało 16% ogółu respondentów.


Sezon wakacyjny trwa. Ci Polacy, którzy wybiorą się do Włoch, oprócz zwiedzania malowniczych miast oraz miejsc związanych z włoską kulturą i historią, będą mieli szansę na skosztowanie włoskiej kuchni. Można wysnuć wniosek, że cieszy się ona wśród Polaków popularnością. Świadczy o tym m.in. duża liczba restauracji oferujących włoskie dania – często nawet lokale, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z potrawami tego kraju, mają w menu takie potrawy jak pizza, pasta lub włoskie antipasti i desery. Podróż do Włoch, z odpowiednim przygotowaniem tras gastronomicznych, może tę miłość pogłębić. Dla wielu Włochów jedzenie jest niezwykle ważną częścią życia, a co za tym idzie, przykładają ogromną wagę do wykorzystywanych składników i smaku potraw.

Włoskie przysmaki są również, w mniejszym lub większym stopniu, na wyciągnięcie ręki polskiego konsumenta bez potrzeby opuszczania granic kraju. Produkty nabiałowe tego typu dostarczają na polski rynek zarówno rodzimi producenci, jak i importerzy. Na półkach sklepowych znaleźć można m.in. sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde oraz twarde.

Jeżeli chodzi o włoskie sery, to do koszyka polskiego konsumenta wpaść mogą m.in. sery mascarpone, mozzarella lub ricotta.

Ser mascarpone oferuje m.in. Piątnica (OSM). Jak informuje producent na swojej stronie internetowej www.piątnica.com.pl, jest to ser o gładkiej i aksamitnej konsystencji, naturalnym oraz śmietankowym smaku, który wytwarzany jest tradycyjną metodą ze śmietanki. Chociaż producent zwraca uwagę, że ser ten można bez problemu rozsmarować na pieczywie, to jednak zauważa, że jest on przede wszystkim podstawą deserów i ciast.

Z kolei w ofercie firmy Temar (PPH) znajduje się oryginalny włoski ser deserowy Mascarpone E’Piu, o zawartości 80% tłuszczu, który charakteryzuje się mocno kremową konsystencją. Na stronie internetowej importera www.temar.pl zamieszczone są różne przepisy deserów, które można przyrządzić za pomocą sera Mascarpone E’Piu – m.in. włoski tort czekoladowy z masą mascarpone czy tiramisu. Firma Pavonique oferuje natomiast klientom ser mascarpone produkowany przez znaną firmę Zanetti. Jak można przeczytać na stronie importera www.pavonique.pl, mascarpone to „śmietankowy, miękki świeży ser o delikatnym smaku. Wytwarza się go ze śmietany z mleka krowiego, a w regionach południowych sporadycznie również ze śmietany z mleka bawolego. Mascarpone przeznaczony jest do niezwłocznego spożycia. Ze względu na zawartość tłuszczu (ponad 50%), jest on szczególnie chętnie stosowany do deserów. Kolejnym importerem posiadającym w portfolio mascarpone jest firma North Coast, która ma w swojej ofercie produkt firmy Castelli. Produkt ma barwę białawą do słomkowożółtej, śmietankowy, łagodny smak i zwartą, kremową konsystencję. North Coast oferuje mascarpone w gramaturze 250 i 500 g. Konsument może znaleźć na półce sklepowej również sery mascarpone takich firm, jak m.in. Euroser Dairy Group, Mlekoma Dairy czy Lactalis Polska pod marką Galbani.

Kolejnym włoskim, serem dostępnym dla polskiego konsumenta, jest ser Ricotta. Ciekawą ofertę w tej kategorii ma firma North Coast. Jak informuje importer, firma North Coast, ricotta firmy Castelli dostępna jest w handlu w gramaturze 250 g (w tym także w wersji bio). Ten świeży ser powstaje z serwatki. Dojrzewa kilka dni przez co nadaje się do smarowania. Ma konsystencję delikatnego twarogu. Ser Ricotta Formagia posiada w swoim portfolio natomiast firma Euroser Dairy Group. Jak zostało wytłumaczone na stronie firmy www.euroser.pl, ricotta jest to ser „serwatkowy o wilgotnym, białym miąższu. Ser ma niezbyt twardą konsystencję przypominającą twaróg z wyczuwalnymi miękkimi, małymi granulkami”. Pavonique proponuje z kolei kupującym ser Ricotta firmy Zanetti. Jak zauważa firma na wcześniej przytoczonej stronie „ricotta mylona jest często z twarogiem, który powstaje w innej fazie przetwarzania mleka. Świeża, łagodna ricotta powinna być szybko zjedzona i znajduje zastosowanie jako nadzienie do ravioli, a także jako składnik deserów”. Na półce sklepowej znaleźć można również ser Ricotta firmy Lactalis Polska pod marką Galbani.

Ciekawy produkt

Galbani to kultowa marka serów mozzarella z Półwyspu Apenińskiego. To też najlepiej znana i kojarzona mozzarella w innych częściach Europy. Perła w koronie Grupy Lactalis. Dostępna od lat polskiemu konsumentowi, który wysoko ceni produkt za jego walory jakościowe.

Producent: Grupa Lactalis.


Dużą popularnością cieszy się mozzarella, która świetnie komponuje się m.in. z pomidorami i bazylią oraz jest doskonałym składnikiem pizzy. Szeroką ofertę sera typu mozzarella przygotowała Grupa Mlekovita. Firma oferuje m.in. ser Mozzarella mini (kulki), Mozzarella classic (kulka), Mozzarella mini-mini o zawartości 19% tłuszczu, Mozzarella maxi w kształcie wałka, Mozzarella w bloku, Mozzarella w kawałku, Ser tarty Mozzarella oraz Ser Mozzarella w kostce.

Pod marką Galbani mozzarellę sprzedaje firma Lactalis Polska. Produkt jest dostępny m.in. w kształcie kulki, która jest zanurzona w roztworze zdemineralizowanej wody i soli, również w wersji light o obniżonej zawartości tłuszczu. Konsument może również zakupić ser Mozzarella Maxi Galbani w kształcie wałka, Mozzarella Galbani Tris (3 opakowania w jednym), Mozzarella Galbani Mini (20 małych kulek), Mozzarella Galbani wiórki oraz Mozzarella Galbani w porcji. Lactalis Polska opisuje na swojej stronie internetowej www.lactalis.pl historię wytwarzania tego typu sera. Można się tam również dowiedzieć, że „Galbani zaczęła produkować i sprzedawać Mozzarellę w 1956 roku pod nazwą Santa Lucia, opakowaną w pergamin związany tasiemką i umieszczoną w drewnianym opakowaniu z lodem. W 1965 roku firma zastąpiła pergamin szczelnym opakowaniem zawierającym roztwór zdemineralizowanej wody i soli, który jest najprostszym i najzdrowszym sposobem na zachowanie jej naturalnej świeżości”.

W produkcji sera mozzarella specjalizuje się mleczarnia Skierniewice (OSM). Jak można dowiedzieć się na stronie ww.osmskierniewice.pl, mozzarella spółdzielni „charakteryzuje się łatwą topliwością oraz rozciągliwością, co powoduje, że jest niezastąpionym dodatkiem do przygotowania prawdziwej pizzy, zapiekanek, lasagne oraz wszelkich dań na gorąco”. W ofercie Skierniewice (OSM) znajduje się m.in. mozzarella w zalewie: kulki mini (dostępna w wygodnym kubeczku). Mozzarella spółdzielni dostępna jest również w kulce (w tym również w wersji w ziołach, wędzonej, w zalewie. Dodatkowo, w sprzedaży jest m.in. ser mozzarella wędzona (baton) oraz ser mozzarella (baton), jak również mozzarella ser do pizzy w postaci bloków. Rozbudowana jest także oferta Grodzisk Mazowiecki (OSM), w której znajdują się: mozzarella w zalewie, mozzarella w zalewie 4x25 g, mozzarella naturalna, mozzarella wędzona oraz ciekawy produkt – mozzarella omega 3. Zwracającym uwagę produktem, jest Mozzarella di Bufala Campana DOP firmy Zanetti, która jest importowana przez Pavonique. Ten typ mozzarelli powstaje z mleka czarnych bawołów z Arni. Importer tłumaczy na swojej, wcześniej przytaczanej, stronie internetowej, że „mleko bawole wyróżnia się większą zawartością tłuszczu (ok. 7%) co wpływa korzystnie na jego smak. Śnieżnobarwna skórka Mozzarelli di Bufala, soczystość, smak i aromat powodują, że wszystkie dania z jej wykorzystaniem są niepowtarzalne i bogate w smaku”. Według zapewnień Pavonique warto ją wykorzystać do przygotowania caprese. Mozzarella bio produkowana przez Castelli to natomiast propozycja firmy North Coast. Ser mozzarella ma w swojej ofercie również Euroser Dairy Group.

Kolejnym sławnym serem włoskim jest Grana Padano. Importowany jest m.in. przez firmę Pavonique – producent to Zanetti. Jak wyjaśnia na stronie www importer, cechami charakterystycznymi Grana Padano DOP są: twarda i gładka skórka, ziarnisty miąższ, wyważony, a zarazem lekko pikantny smak oraz lekko orzechowy posmak. Często używany jest jako ser tarty do potraw. Ser Grana Padano marki Galbani to natomiast propozycja firmy Lactalis Polska. Lactalis zwraca uwagę na jego świeży, lekko owocowy i słodki smak oraz przedstawia możliwość jego konsumpcji w formie plasterków, małych kostek oraz w towarzystwie wina. Z kolei North Coast oferuje Grana Padano firmy Castelli oraz gamę innych włoskich specjałów: sery twarde typu włoskiego pod brandem Gran Castelli, oryginalne certyfikowane Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, Mozzarellę di bufala Campana oraz z mleka krowiego, szeroką gamę serów bio. Różne odmiany tego sera można również znaleźć w ofercie firmy Euroser Dairy Group.


Innym włoskim serem, który może skusić smakiem podniebienie polskiego konsumenta, jest Pecorino. Co ważne – jest to ser produkowany z mleka owczego. Na szeroki wachlarz tego typu sera postawiła firma Pavonique. W jej ofercie znajduje się m.in. Pecorino Romano DOP. Na swojej, wcześniej przytaczanej, stronie internetowej importer opisuje ser Pecorino Romano DOP, produkowany przez firmę Zanetti, w ten oto sposób: „Pecorino Romano jest jednym z najstarszych serów z gatunku twardych, produkowanych na Półwyspie Apenińskim. Ślady jego istnienia sięgają pierwszego wieku naszej ery, kiedy to agronom Lucio Moderato Columella w swoim traktacie „De Re Rustica”, opisał niektóre reguły jego wytwarzania. Początki produkcji Pecorino Romano związane są z regionem Lacjum. Ser Pecorino Romano stanowił bowiem element codziennego żywienia legionistów rzymskich”. Inną ciekawą propozycją dla konsumenta w ofercie Pavonique jest m.in. Pecorino al Tatrufo (na pewnym etapie produkcji dodaje się zmielone trufle). Pecorino Romano ma w swojej ofercie również Temar (PPH), a różne odmiany sera Pecorino znajdują się także w portfolio firmy Euroser Dairy Group.

Firmy działające na polskim rynku zapewniły bardzo szeroki wybór włoskich serów twardych i półtwardych – tych bardziej i mniej znanych. Chciałabym jednak zwrócić jeszcze uwagę na jeden ser, który można zaliczyć do kategorii serów miękkich z przerostem pleśni – ser Gorgonzola. Gorgonzola Cremoso to produkt oferowany przez firmę Lactalis Polska pod marką Galbani. Jak można dowiedzieć się z przytoczonej wcześniej strony firmy ma on słodki smak, a jego konsystencja jest kremowa i miękka. Jak informuje firma produkt ten często jest wykorzystywany do deski serów, jako składnik sosów sałatkowych, sałatek oraz do makaronów i gnocchi. Wśród serów typu gorgonzola znajdujących się na liście produktów oferowanych przez firmę Jansen znaleźć można m.in. ser Gorgonzola Dolce Gran Gusto produkowany przez firmę Biraghi. Jak wynika z opisu na stronie internetowej firmy jest to „ser miękki z pasteryzowanego mleka krowiego, z niebieskim przerostem pleśni. Jego korzenie wywodzą się z małego miasteczka w Lombardii o nazwie Gorgonzola, które od połowy IX wieku stanowiło miejsce postoju dla bydła spędzanego późną jesienią z wysoko położonych alpejskich pastwisk. Obfitość mleka, w połączeniu z bliskością dużej liczby jaskiń, zasobnych w naturalne pleśnie, dały ten wspaniały ser. W odróżnieniu od innych serów niebieskich żyłki pleśni nie układają się w Gorgonzoli równomiernie, lecz koncentrują się głównie w środku miąższu”. Sera Gorgonzola nie mogło również zabraknąć w ofercie firmy Euroser Dairy Group, która na swojej stronie internetowej w opisie jednego z oferowanych produktów przedstawia gorgonzolę jako dumę Italii. Z kolei Temar (PPH) proponuje klientom różne warianty sera, w tym również ser Gorgonzola Piccante produkowany przez firmę Igor. Gorgonzola Piccante, produkcji firmy Ballarini, jest z kolei oferowany przez Pavonique. Według wskazówek zawartych na wcześniej przytaczanej stronie importera świetnie komponuje się z mocnymi czerwonym winem.

Już lada moment, polscy konsumenci głodni włoskich smaków poznanych podczas włoskich wakacji, odwiedzą stoiska nabiałowe. Warto zapoznać się z szeroką, różnorodną ofertą firm mleczarskich oraz importerów, żeby umożliwić kupującym odnalezienie smaku wakacji.

Ciekawy produkt

Zottarella Saison Minis Serduszkami to przykład bardzo innowacyjnego produktu w linii już mocnej sprzedażowo, która nadaje rotację w swoim segmencie. Nowoczesny wygląd serca i wypróbowana jakość marki nie pozostawia złudzeń, czy warto go mieć w ladzie czy nie. W linii Minis dostępne są dodatkowo wersje: Classic, Basiliku, Pepperocini, Light. Oprócz tej linii w ofercie znajdują się linie: Kulka i XXL.

Producent: Zott Polska.