Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Biznes 2/2016 (24)

Rynki międzynarodowe:

Włoski smak


Włochy uważane są za jednego z kluczowych graczy na rynku produktów mleczarskich na świecie. We Włoszech pracuje około 2000 podmiotów gospodarczych zajmujących się przetwórstwem mleka. Generują one obrót wartości 15 mld euro oraz zatrudniają 25 000 pracowników. Cechą charakterystyczną Włochów jest stawianie na tradycję, jakość oraz zoptymalizowane ilości. Wyzwania rzucane rynkowi mleczarskiemu są duże, bowiem Włosi znani są nie tylko z wyrafinowanego smaku kulinarnego, ale też z wrażliwości na wysoką, powtarzalną jakość.

Mleczarstwo włoskie w liczbach

Najistotniejsze dla produkcji rolnicznej są regiony na północy kraju tj.: Lombardia, Emilia-Romania, Veneto i Piemont. Dostarczają one blisko 75% krajowej produkcji. Według danych statystycznych we Włoszech wytwarza się rocznie ok. 11 mln ton mleka.


Skarb narodowy: sery tradycyjne

Gdyby zapytać przeciętnego Europejczyka, z czym kulinarnie kojarzą mu się Włochy to z pewnością wymieniłby pizzę, spaghetti, mozzarellę oraz parmezan. Jednak nie tylko te dwa sery znajdują się w ścisłym porfolio narodowych specjałów. Włosi produkują wiele rodzajów serów, które różnią się nie tylko stopniem dojrzewania, ale i unikatowymi, niepowtarzalnymi cechami organoleptycznymi. Są one wykorzystywane do różnego rodzaju potraw lub konsumowane jako przekąska.

Z danych dotyczących upodobań kulinarnych wynika, że Włosi nadal preferują sery świeże, do smarowania i w plasterkach. Sery te wydawały im się szczególnie przydatne podczas kryzysu gospodarczego, kiedy mogli je wykorzystywać do wielu tradycyjnych włoskich potraw. Niemniej jednak wraz z poprawą sytuacji gospodarczej Włosi z chęcią wrócili do bardziej wyrafinowanych smaków tj. gorgonzola czy ricotta. Mniejszym zainteresowaniem cieszą się drogie długodojrzewające sery typu Parmigiano Reggiano czy Grana Padano.

Największa firmą we Włoszech jest Lactalis Gruppo, która według danych Euromonitora w 2015 roku posiadała 13% udziałów rynkowych w ujęciu wartościom. Kolejną firmą jest Mondel?z Italia Services, z 6% udziałem rynkowym. Najbardziej znanymi markami serów włoskich we Włoszech są Galbani, Locatelli, Invernizzi (Grupa Lactalis) oraz Vallelata, Sottilette i Philadelphia.

Jeżeli chodzi o produkcję serów to pierwsze miejsce w produkcji serów tradycyjnych zajmuje Mozzarella. Drugie miejsce zajmuje Grana Padano oraz Parmigiano Reggiano. Kolejne miejsca zajmują Gorgonzola, Pecorino, Asiago, Taleggio.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25