Rynki międzynarodowe: Ukraina – duży potencjał i jeszcze większe problemy

Robert Stawski
Forum Mleczarskie Biznes 2/2015 (21)
Niezależny ekspert rynków wschodnich

W dążeniu do zysku ukraińscy producenci zorientowani są przede wszystkim na eksport, co pozbawia krajowych konsumentów wysokiej jakości produktów mleczarskich. Przetwórcy zaś z lękiem oczekują na rozpoczęcie nowego sezonu „wielkiego mleka”. Po raz pierwszy krajowy rynek mleczarski zmierzy się nie z deficytem, ale nadmierną podażą surowców. Jeśli więc przedsiębiorstwa branży jak najszybciej nie rozwiążą problemów ze sprzedażą, to w środku roku mleczne krowy masowo trafią do rzeźni.

Zdaniem ekspertów WHO produkcja mleka na Ukrainie w 2015 r. może spaść o 0,5-1,5%, ze względu na rosnące koszty i niskie ceny surowców. Co prawda w 2014 roku odnotowano wzrost produkcji mleka, ale głównie z uwagi na podwyższenie efektywności gospodarstw mlecznych. Jednocześnie eksperci zauważyli, że ze względu na odwołanie programów pomocy finansowej dla producentów mleka, przemysł traci 1,5 mld UAH rocznie (ok. 720 tys. USD), co jest tym bardziej niepokojące w sytuacji, gdy w 2014 roku branża mleczarska zwiększyła wielkość przetwórstwa, aby dostosować się do nowych rynków eksportowych po zamknięciu rosyjskich granic. Trend ten będzie kontynuowany w roku bieżącym, a ukraińskie firmy mleczarskie z nadzieją oczekują na europejskie zezwolenie na dostawę swoich produktów do UE od lipca br. Już dzisiaj prowadzone są negocjacje dotyczące zasad produkcji tzw. private label dla unijnych sieci handlowych. W 2014 roku Ukraina zmniejszyła eksport serów, ale zwiększyła sprzedaż zagraniczną oleju, mleka w proszku i kazeiny technicznej.

Produkcja mleka płynnego przetworzonego w 2014 r. osiągnęła poziom 1,08 mln ton, co stanowi o 14,3% więcej niż w 2013 roku. Przy czym w grudniu ubiegłego roku produkcja mleka wyniosła 80,4 tys. ton, czyli o 9,7% więcej niż w grudniu 2013 roku, ale o 4,2% mniej niż w listopadzie 2014 r. Wielkość produkcji masła w 2014 roku wyniosła 114 tys. ton (+24,8%). Według Państwowej Służby Statystyki Ukrainy produkcja wyrobów mlecznych na początku 2015 r. zmniejszyła się o 13%, czyli z 83,0 tys. ton w roku 2014 do 61,0 tys. ton. Dla porównania na początku 2014 roku, produkcja zmniejszyła się o 13,0 tys. ton, czyli o 3% w stosunku do 2013, ale w całym ubiegłym roku w porównaniu do 2013, produkcja wyrobów mlecznych, w szczególności mleka, wzrosła o 41,0 tys. ton, czyli 0,5% i wyniosła około 11 500 tys. ton. Według rozszerzonej statystyki za okres styczeń-kwiecień br. produkcja mleka zmniejszyła się o 3,4%, do 2,93 mln ton w porównaniu do tego samego okresu w roku ubiegłym (z wyłączeniem okupowanego terytorium Autonomicznej Republiki Krymu i Sewastopola oraz obszaru ATO). Według statystyk rządowych, największą produkcję mleka od stycznia do kwietnia br. odnotowano w obwodzie winnickim: 245,1 tys. ton, co stanowi 2% więcej niż w roku ubiegłym, połtawskim: 225,4 tys. ton, czyli 0,6% mniej niż w 2014 r., żytomierskim: 168,9 tys. ton, o 1,3% mniej niż w roku 2014 oraz chmielnickim: 164,2 tys. ton, czyli o 3,6% mniej. Najmniejszą zaś produkcję mleka odnotowano w obwodzie ługańskim: 47,7 tys. ton, o 32,4% mniej niż w 2014 roku, donieckim: 69,3 tys. ton, czyli o 20,8% mniej i czerniowieckim: 72,3 tys. ton, o 0,8% mniej niż przed rokiem. Przypomnijmy, że w okresie styczeń-kwiecień 2014 r. w Ukrainie wyprodukowano 3,05 mln ton mleka, czyli o 1,7% więcej niż w okresie styczeń-kwiecień 2013 roku.



Strona 1 z 4